Άλλαξε στάση ζωής με τη yoga

8

 

11+1 αλλαγές  που θα σου συμβούν αν την προσθέσεις στην καθημερινότητά σου  

 Η γλώσσα της yoga είναι τα σανσκριτικά και σε αυτήν σημαίνει, ένωση.  

Η ρίζα της βρίσκεται στη λέξη yoke. 

 Στη yoga προσπαθεί το μυαλό και το πνεύμα, να ενωθεί με το σώμα και σε αυτό συμβάλει η αναπνοή.  

Πολλές φορές όταν σκεφτόμαστε τη yoga το μυαλό μας πάει σε κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι.  

Για αυτόν το λόγο σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε πως η yoga μπορεί να μπει στη ζωή σου και να την αλλάξει άρδην. 

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.  

Η yoga σε βοηθάει να αλλάξεις στάση ζωής, να δώσεις ενέργεια στον εαυτό σου, να αποκτήσεις άριστη σωματική και πνευματική κατάσταση, να υιοθετήσεις μια νέα φιλοσοφία εν κατακλείδι.  

Απαιτεί εξάσκηση και συνέπεια αλλά σίγουρα θα σε ανταμείψουν τα αποτελέσματα που θα σου προσφέρει, καθώς ο συνδυασμός τους θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ηρεμία, ευεξία και ισορροπία.  

Η πρακτική της yoga που έχει ιστορία χιλιετιών, (για να ακριβολογούμε υπάρχει εδώ και 5,000 χρόνια)  ξεκίνησε από την Ινδία και αποτελεί  σήμερα αναγκαιότητα για τον σύγχρονο άνθρωπο.  

Λειτουργεί επικουρικά ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις στους έντονους ρυθμούς της ζωής. 

Επίσης ευεργετική είναι στο να διατηρείς μειωμένα επίπεδα άγχους.  

Για να συνοψίσουμε αποτελείται από ένα σύστημα το οποίο ενισχύει απίστευτα με θετική ενέργεια και ευεξία, το πνευματικό, συναισθηματικό, νοητικό και σωματικό επίπεδο.  

Η άποψη τώρα  περί θρησκείας είναι πέρα για πέρα αναληθής, εφόσον η yoga μπορεί να εφαρμοστεί από όλους τους ανθρώπους 

εκτός θρησκευτικών πεποιθήσεων και πιστεύω.  

Υπάρχουν 20 είδη yoga που μπορείς να δοκιμάσεις σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες σου, αλλά και με τις δυνατότητες και τη σωματική κατάστασή σου.  

Η yoga απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες , σε παιδιά ακόμη και σε γυναίκες που κυοφορούν. Αν πάλι ανήκεις στη κατηγορία ανδρών που υποστηρίζει πως τα βάρη π.χ έχουν καλύτερη απόδοση, τότε σε προκαλούμε να δοκιμάσεις για ένα μήνα και σίγουρα τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν ευχάριστα.  

Η yoga δεν είναι μόνο σωματικές στάσεις, όπως πολλοί πιστεύουν, αποτελείται από ένα ευρύ σύνολο στοχαστικών πρακτικών, όπως ο διαλογισμός, η ψαλμωδία, η μάντρα, η προσευχή, η αναπνοή και η  τελετουργία. 

 

Λόγοι για να βάλεις τη yoga στη ζωή σου 

#1 Εξασκείς την ενσυνειδητότητα 

Καθώς κρατάς μια στάση της yoga για ορισμένο χρόνο, ταυτόχρονα μπορείς να ελέγχεις την αναπνοή σου και να επικεντρώνεσαι στο σώμα και στο μυαλό σου. Αυτή είναι μια εξαιρετική άσκηση ενσυνειδητότητας που ενισχύει την τοποθέτησή σου στο εδώ και τώρα.  

Μάθε περισσότερα για την ενσυνειδητότητα εδώ: Mindfulness ή ενσυνειδητότητα 

 

#2 Σε βοηθάει ώστε να “διορθώσεις” τη διατροφή σου 

Μελέτες που έχουν γίνει, έχουν αποδείξει πως η yoga έχει απόλυτη σχέση με τη διατροφική συμπεριφορά του ασκούμενου. Αυτό τελείται με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας στον τομέα των διατροφικών συνηθειών. Με απλά λόγια γίνεται πιο σαφής η αναγνώριση της πείνας και μειώνεται η κατανάλωση τροφών που δεν την εξυπηρετούν.  

Παύεις να τρως κινούμενος από ψυχογενής παράγοντες.  

Επίσης μπορείς να εξακριβώσεις ποια τρόφιμα σου δίνουν πραγματικά ενέργεια και ποια είναι αυτά που σου δημιουργούν θέματα που έχουν να κάνουν με την πέψη.  

Επομένως η yoga μπορεί να σε βοηθήσει να αποκαταστήσεις διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες και να αρχίσεις να τρέφεσαι με πραγματικά ωφέλιμες για τον οργανισμό σου τροφές.  

 

 

#3 Πες αντίο στο άγχος και στο στρες  

Η βελτίωση της διάθεσης και η τόνωση της ενέργειας έχουν σχέση με τη αναπνοή και το διαλογισμό. Αυτά τα δύο είναι τα δομικά χαρακτηριστικά της yoga, άρα αν αρχίσεις να ασχολείσαι θα διαπιστώσεις σύντομα πως τα επίπεδα άγχους θα μειωθούν δραματικά. 

Η ευεξία που θα νιώσεις θα σου προσφέρει ηρεμία, θα μπορείς έτσι να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα και τις αρνητικές καταστάσεις, με εντελώς διαφορετικό τρόπο, από αυτόν που εφάρμοζες στο παρελθόν.  

 Μέσω του διαλογισμού, της αναπνοής, των ψαλμών και των ηχητικών τελετουργιών, ανακουφίζεσαι από την ένταση και νιώθεις γαλήνη.  

“Ο διαλογισμός φέρνει σοφία- η έλλειψη διαλογισμού αφήνει άγνοια. Γνωρίστε καλά τι σας οδηγεί προς τα εμπρός και τι σας κρατάει πίσω και επιλέξτε το μονοπάτι που οδηγεί στη σοφία”. – Βούδας 

 Θα βρεις χρήσιμο κι αυτό: Άσκηση μείωσης του stress 

 

#4 Γυμνάζει απίστευτα όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος  

Στη yoga η αντίσταση που χρησιμοποιούμε είναι το ίδιο μας το σώμα. Άρα όλοι οι μύες συνεργάζονται ώστε να κρατηθεί το σώμα σε ισορροπία και ταυτόχρονα αυξάνεται η δύναμή σου.  

Επίσης συντελεί στην αναδόμηση των μυών, άρα όποιος υποστηρίζει πως υστερεί ως τρόπος εκγύμνασης του σώματος κάνει ένα μεγάλο λάθος.  

#5 Αποκτάς ευλυγισία  

Όπως ξέρουμε η ευλυγισία είναι μέρος της σωματικής μας υγείας. Εδώ έρχεται η yoga να σου δώσει την ευλυγισία που χρειάζεσαι, στο μέγεθος και το βαθμό που εσύ επιθυμείς.  

Πρέπει να γνωρίζεις πως οι άνθρωποι άνω των 60 ετών που ασχολούνται, βλέπουν τεράστιο όφελος όσον αφορά στην ευλυγισία, η απώλεια της οποίας είναι ένα σημάδι γήρατος.  

#6 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα  

Μελέτες που έχουν γίνει αποδεικνύουν πως όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση χρόνιου στρες, τόσο πιο ευάλωτος γίνεται σε λοιμώξεις.  

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα συνδέεται απόλυτα με τη ψυχική κατάστασή. 

 Εδώ έρχεται η yoga να προσφέρει πνευματική και ψυχική ανάταση, ώστε ο νους να ξεκουραστεί και να γίνεις ανθεκτικός και δυνατός. Φυσικά καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, απαιτείται συνέπεια και βάθος χρόνου.  

#7 Σου προσφέρει καλύτερη ισορροπία  

Η ισορροπία είναι απαραίτητη γιατί σε βοηθά να εκτελείς ενέργειες στην καθημερινότητά σου.  

Είναι μια ιδιότητα πολύ σημαντική στη διατήρηση σωστής στάσης του σώματος. Με τη yoga αυξάνεται καθώς οι ασκήσεις απαιτούν να υπάρχει ισορροπία.  

Έρευνες επίσης μας δείχνουν ότι μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ηλικιωμένους, σε άτομα που έχουν υποστεί τραυματισμούς, αλλά και ανθρώπους με εγκεφαλικές κακώσεις.  

 

#8 Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία 

Η γιόγκικη αναπνοή ή αλλιώς πραναγιάμα, βελτιώνει τη λειτουργία πολλών συστημάτων στο σώμα.  

Ανάμεσα σε αυτά ωφελεί και το καρδιαγγειακό σύστημα, εφόσον ευνοεί τον καρδιακό ρυθμό και επηρεάζει θετικά την αρτηριακή πίεση.  

#9 Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου 

Με τις ασκήσεις μπορείς να ηρεμείς και να χαλαρώνεις καλύτερα, έτσι μειώνεται το άγχος, το οποίο επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.  

Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ή αν διαπιστώνεις πως ο ύπνος δεν σε ξεκουράζει, τότε δοκίμασε να ασκηθείς με yoga.  

Τα αποτελέσματα σίγουρα θα σε απαλλάξουν από τις συνηθισμένες αϋπνίες και θα σου προσφέρουν ξεκούραστο, βαθύ, χαλαρωτικό ύπνο.  

 #10 Αυξάνει την αυτοεκτίμηση και ενισχύει την αυτοπεποίθηση  

Είναι φυσιολογικό νεαρά άτομα να συνδέουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, με τη σωματική τους κατάσταση.  

Με τη yoga αποκτούν το σώμα που θα τους προσφέρει και τα δύο, εφόσον όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, γυμνάζονται όλες οι μυϊκές ομάδες.  

Άρα νιώθεις σίγουρος για σένα και είσαι ικανοποιημένος με την εικόνα σου.  

#11 Εξαφανίζει την επαγγελματική εξουθένωση που νιώθεις  

Η εξάντληση που συχνά νιώθεις λόγω φόρτου εργασίας σου δημιουργεί πρόβλημα.  

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι αλήθεια πως δουλεύει παραπάνω από ότι πρέπει για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.  

Με το διαλογισμό έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις την ικανότητα να παρατηρείς τα alarm του οργανισμού σου.  

Έχεις περισσότερη επαφή με το σώμα σου, άρα αναγνωρίζεις κάθε είδους “προειδοποίησή” του και ικανοποιείς τις ανάγκες του τάχιστα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Ας μην ξεχνάμε πως πολλές επιχειρήσεις έχουν εντάξει τους υπαλλήλους σε προγράμματα yoga ώστε να αποβάλλουν το χρόνιο στρες και να διαθέτουν ψυχική υγεία.  

Αν κάποιος νιώθει εξουθενωμένος δεν μπορεί σίγουρα να αποδώσει στην εργασία του.  

Ο διαλογισμός σε κάνει να τολμάς να είσαι σιωπηλός, μόνος και ευτυχής. 

Όσσο (Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς), 1931-1990, Ινδός γκουρού 

 

#12 Yoga και απώλεια βάρους  

Είναι απόλυτα εξακριβωμένο πως συμβάλλει στην απώλεια βάρους. 

 Ο εκπαιδευτής θα αξιολογήσει το τι ακριβώς πρέπει να κάνεις και θα σε καθοδηγήσει ώστε να αποκτήσεις το βάρος που θέλεις.  

Αν φυσικά είσαι αρχάριος δεν θα επιλέξει τα σκληρά στυλ. Επίσης καλό είναι να μην ξεκινήσεις τίποτε μόνος.  

Μπορείς να ζητήσεις επαγγελματική άποψη και να πορευτείς με έναν εκπαιδευτή, που σου ταιριάζει και νιώθεις άνετα μαζί του.  

Εκείνος είναι που γνωρίζει και μπορεί να σε βοηθήσει.  

Σε ενδιαφέρει Λόγοι που δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος 

Βλέπεις λοιπόν πως υπάρχουν ισχυροί λόγοι για να ασχοληθείς με τη yoga, ξεκίνα αμέσως για να αποκτήσεις μια ζωή που σου αξίζει.  

Στο Μandala Istitute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις την εποικοδομητική σου σχέση με τη yoga.

Σου κάνουμε ΔΩΡΟ την πρώτη συνεδρία για να γνωρίσεις τη yoga.

 Επικοινώνησε μαζί μας και ξεκινάμε το μαγικό ταξίδι.  

Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησε μας

στο Facebook ,στο Instagram και στο Youtube.