Άσκηση Yoga Psychology / Transpersonal Psychotherapy

1
Φόβος: μια από τις αντίθετες ποιότητες του φόβου, εκτός από το θάρρος, είναι και η Αφοβία. Μια λέξη που δεν την ακούμε συχνά ούτε εργαζόμαστε προς την απόκτησή της και όμως, όλοι οι πνευματικοί διδάσκαλοι και οι μύστες εργαζόντουσαν προς αυτόν τον φωτεινό δρόμο. Γιατί αυτός που είναι άφοβος είναι πολύ πιο κοντά στον Θεό και η αγάπη προς το θείο συνεπάγεται την ποιότητα της εμπιστοσύνης ότι είμαστε ασφαλείς. Όλα όσα μας στέλνει είναι προκλήσεις για να γίνουμε ακόμη καλύτεροι σε πολλούς τομείς.
Για αρχή: αναστοχαστείτε ποιες μπορεί να είναι οι συναισθηματικές ποιότητες της αφοβίας. Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε πώς είναι η αίσθηση του να είσαι άφοβος στον νου, στο σώμα και στο συναίσθημα; Τι θα επιτύχετε όντας άφοβος/η; Τι χάνετε όσο παραμένετε στον φόβο; Γράψτε τρόπους που μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε καλύτερα.
Διαλογισμός Abbhaya Mudra: καθίστε σε μια άνετη θέση και πάρτε τη στάση που έχει η φωτογραφία με τον Βούδα. Το αριστερό χέρι λαμβάνει φως από τον ουρανό, το δεξί χέρι σταματά κάθε απειλή φόβου με μια ήρεμη δύναμη και αυτοπεποίθηση. Σαν προβολέας φωτός διαλύει κάθε φόβο, κάθε αρνητική σκέψη που εμείς οι ίδιοι παράγουμε, κάθε άκουσμα καταστροφής από εξωτερικές πληροφορίες. Μένουμε για μερικές στιγμές ακόμη και κλείνοντας ενώνουμε τις παλάμες των χεριών μας σε στάση προσευχής κοντά στην καρδιά και ευχαριστούμε.
Yoga Warrior Pose – στάση πολεμιστή: σταθείτε για λίγο σε μια ουδέτερη όρθια θέση. Πάρτε αναπνοή και στείλτε το αριστερό σας πόδι πίσω και το μπροστινό δεξί πόδι να λυγίσει 90 μοίρες, γόνατο και αστράγαλος στην ίδια ευθεία. Πάρτε εισπνοή και με την εκπνοή εκτείνετε τα χέρια σας στο ύψος των ώμων, όπως δείχνει η φωτογραφία. Κρατήστε αυτή τη στάση για 3 βαθιές αναπνοές μόνο από τη μύτη, διαβεβαιώνοντας τον εαυτό σας ότι είστε ασφαλείς, προστατευμένοι και άφοβοι. Συνεχίστε αλλάζοντας πόδι για άλλες τρεις αναπνοές.
Art Therapy: πάρτε ένα χαρτί και χρώματα. Ζωγραφίστε όλες τις ποιότητες που έχει η αφοβία, σε σχήματα, σύμβολα ή ό,τι άλλο σας εκφράζει. Έπειτα, κλείστε τα μάτια σας και παρατηρήστε για λίγο πώς αισθάνεστε σε ησυχία, χωρίς ανάλυση ή κριτική. Βάλτε τη ζωγραφική σας κάπου που να μπορείτε να τη βλέπετε καθημερινά για να σας θυμίζει αυτό που θέλετε να επιτύχετε. Την αφοβία.
Καθημερινά και για 1 εβδομάδα ασκηθείτε σε αυτήν τη σειρά.
Παρατηρήστε τυχόν αλλαγές στη διάθεση σας.
Αναμένουμε τα σχόλιά σας!