Γιατί το σωματικό βάρος μιας γυναίκας της προκαλεί στρες; 

γυναίκα και σωματικό βάρος

Γιατί το σωματικό βάρος μιας γυναίκας της προκαλεί στρες; Γιατί το σώμα της γυναίκας έχει υποστεί πολλές αλλαγές και προκλήσεις ανά τους αιώνες. Έτσι  ένα από τα πιο σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες είναι η σχέση μεταξύ στρες και σωματικού βάρους.

Το στρες ας μην ξεχνάμε πως  αποτελεί ένα κοινό χαρακτηριστικό της σύγχρονης ζωής. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία. 

Οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν διάφορες λάθος πεποιθήσεις σχετικά με το σώμα τους. Αυτές  μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητική αυτο-αντίληψη και στρες. Αυτές δε, οι πεποιθήσεις μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογική και σωματική ευεξία. 

Σωματικό βάρος και λάθος πεποιθήσεις 

Ας δούμε όμως μερικές από τις λανθασμένες αντιλήψεις που συνδέονται με  το σώμα και με το σωματικό βάρος 

 • Το σώμα πρέπει να είναι τέλειο: Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι το σώμα τους πρέπει να ανταποκρίνεται σε ένα ιδανικό πρότυπο ομορφιάς. Δηλαδή αυτό  που προωθείται από τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία. Αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκριτική και αρνητική αυτο-αξιολόγηση.
 • Το σώμα πρέπει να είναι αδύνατο: Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η λεπτή εμφάνιση είναι συνώνυμη με την ομορφιά και την επιτυχία. Ωστόσο, αυτή η πεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες διατροφικές συμπεριφορές και αργότερα σε διατροφικές διαταραχές όπως ανορεξία και βουλιμία. 
 • Η αξία συνδέεται με την εμφάνιση: Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η αξία τους ως άτομα συνδέεται με την εμφάνισή τους και το σωματικό τους βάρος. Αυτή η πεποίθηση μπορεί να προκαλέσει αγχώδεις σκέψεις και αυτο-απορρίψεις όταν η εμφάνιση δεν ανταποκρίνεται στα κοινωνικά πρότυπα.
 • Το σώμα καθορίζει την ευτυχία: Ορισμένες γυναίκες πιστεύουν ότι η ευτυχία τους εξαρτάται από την εμφάνιση και το σωματικό τους βάρος. Αυτή η πεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή αγώνα για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σωματικού στόχου, παρά την απουσία αληθινής ευτυχίας.

Αυτές οι λανθασμένες πεποιθήσεις μπορούν να είναι επιβλαβείς για την ψυχολογική και σωματική ευεξία των γυναικών. Είναι σημαντικό να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν μέσω υποστήριξης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Τι περιλαμβάνει μια σωστή σχέση με το σώμα;

Μια σωστή σχέση με το σώμα περιλαμβάνει την αποδοχή, τη φροντίδα και την εκτίμηση του σώματός μας. Αντί να είναι βασισμένη σε αρνητικές αντιλήψεις ή πίεση για την επίτευξη συγκεκριμένων ιδανικών, μια σωστή σχέση με το σώμα μας είναι βασισμένη στην αγάπη για τον εαυτό μας και στη φροντίδα για την υγεία μας.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
 1. Αποδοχή: Μια σωστή σχέση με το σώμα περιλαμβάνει την αποδοχή των φυσικών χαρακτηριστικών και των ατελειών μας. Για παράδειγμα, μπορεί να αποδεχόμαστε τη μορφή του σώματός μας όπως είναι, χωρίς να προσπαθούμε να το αλλάξουμε με ακραίες δίαιτες ή πλαστικές επεμβάσεις.
 2. Φροντίδα: Μια σωστή σχέση με το σώμα περιλαμβάνει τη φροντίδα και την προσοχή στις ανάγκες του. Για παράδειγμα, μπορούμε να τρέφουμε το σώμα μας με υγιεινά τρόφιμα και να τονίζουμε τη σημασία της άσκησης για τη γενική μας ευεξία.
 3. Σεβασμός: Ακόμη, περιλαμβάνει τον σεβασμό προς αυτό και τις ανάγκες του. Για παράδειγμα, μπορούμε να ακούμε τα σήματα που μας στέλνει το σώμα μας σχετικά με την πείνα, την επιθυμία για ύπνο και την ανάγκη για ξεκούραση.
 4. Θετική Αυτοεικόνα: Μια σωστή σχέση με το σώμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας θετικής αυτοεικόνας. Αυτό σημαίνει ότι εκτιμούμε τον εαυτό μας για τις δυνατότητές μας, τις επιτεύξεις μας και τις μοναδικές μας ιδιότητες, ανεξάρτητα από την εμφάνισή μας.

Μια σωστή σχέση με το σώμα μας είναι κυρίως μια σχέση ευαισθητοποίησης, αγάπης και σεβασμού προς τον εαυτό μας. Έτσι μπορούμε να ζούμε με υγεία, ευεξία και ευτυχία.

Η προσωπικότητα καθορίζει τη ζωή σου. Μπορείς να την αλλάξεις;

Η υγιής σχέση με το σώμα – σωματικό βάρος,  χτίζεται;

Μια υγιής σχέση με το σώμα δεν είναι κάτι που προκύπτει αυτομάτως, αλλά χτίζεται. Πως;  Μέσα από έναν συνειδητό και διαρκή εσωτερικό και εξωτερικό διάλογο. Είναι ένα συνεχές ταξίδι αυτο-ανακάλυψης και αυτο-αποδοχής. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί μια γυναίκα να χτίσει μια υγιή σχέση με το σώμα του:

 1. Αυτοσυνειδησία: Η αυτοσυνειδησία είναι η ικανότητα να είμαστε συνειδητοί και ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το σώμα μας, χωρίς να κρίνουμε ή να απορρίπτουμε. Αυτό σημαίνει να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του σώματός μας και να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με σεβασμό και αγάπη.
 2. Σωματική Δραστηριότητα: Η άσκηση και η φροντίδα του σώματος είναι σημαντικές για την υγεία και την ευεξία. Να επιλέγουμε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν και μας κάνουν καλά, ανεξάρτητα από το αν ταιριάζουν με τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς.
 3. Αποδοχή της Ποικιλομορφίας: Κάθε σώμα είναι μοναδικό και όμορφο στον δικό του τρόπο. Να αντιλαμβανόμαστε και να αποδεχόμαστε την ποικιλομορφία των σωμάτων, τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους.
 4. Αποφυγή Αρνητικής Συνομιλίας: Να αποφεύγουμε αρνητικές συνομιλίες και σκέψεις σχετικά με το σώμα μας. Αντί να επικεντρωνόμαστε σε ατέλειες, ας εστιάσουμε στις δυνατότητες και τις θετικές πτυχές του.
 5. Συνεχής Ανάπτυξη: Η σχέση με το σώμα είναι μια διαδικασία συνεχούς ανάπτυξης και εξέλιξης. Να είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή και να επιδιώκουμε την προσωπική μας ανάπτυξη.
 6. Μείωση του στρες: Το καθημερινό στρες συμβάλει δραματικά στην αύξηση του σωματικού βάρους. Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους που θα το μειώσουν μέσα από την άσκηση, το mindfulness και την υπνοθεραπεία για μείωση του στρες.
 7. Υπνοθεραπεία για απώλεια βάρους και μείωση διατροφικών διαταραχών. 

Η σχέση μιας γυναίκας με το σώμα της είναι ένα σύνθετο θέμα που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Δηλαδή  της κοινωνικής πίεσης, των προσωπικών πεποιθήσεων και της ιστορίας της.

Η αρνητική σχέση με το σώμα και το σωματικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διατροφικές διαταραχές και προβλήματα σχέσεων. Εν συνεχεία δημιουργεί το αίσθημα της ντροπής με αποτέλεσμα την αποφυγή δραστηριοτήτων. 

Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να υποδείξουν ότι μια γυναίκα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ψυχολόγο για υποστήριξη; 

Βασικά, οι διατροφικές διαταραχές, η αρνητική στάση απέναντι στο σώμα, το αυξημένο στρες και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να εμφανίζονται σε διάφορες μορφές και σε διάφορα επίπεδα σοβαρότητας.

Ψυχοθεραπεία, τι σημαίνει και γιατί τη χρειάζεσαι;

Ας δούμε μερικά παραδείγματα για κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες:

 1. Διατροφικές διαταραχές:
 • Η γυναίκα αποφεύγει να φάει σε κοινωνικές περιστάσεις ή σε εκδηλώσεις όπου υπάρχει φαγητό.
 • Αρχίζει να κάνει ανεπιβεβαίωτες διαιτητικές επιλογές, όπως να παραλείπει γεύματα ή να περιορίζει δραστικά τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει.
 • Εκδηλώνει έντονη ανησυχία για το βάρος της, ζυγίζεται συχνά και σκέφτεται συνεχώς το βάρος και τις θερμίδες.
 • Καταναλώνει υπερβολική ποσότητα φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία ακολουθείται από την προσπάθεια απαλλαγής από τις περιττές θερμίδες συνήθως μέσω εμετού, καθαρτικών, διουρητικών και υπερβολικής άσκησης. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν νευρική βουλιμία από τους άντρες.
 • Αποφεύγει την κατανάλωση φαγητού, φοβάται για την απόκτηση βάρους, έχει διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό της, νιώθει πείνα, αλλά αρνείται να φάει με αποτέλεσμα να έχουμε ανορεξία με πολύ επικίνδυνα συμπτώματα, ακόμη και θάνατο. Η ανορεξία εκδηλώνεται πιο συχνά σε εφήβους.

 

 • Αρνητική Στάση Απέναντι στο Σώμα:
 • Η γυναίκα συνεχώς κρίνει το σώμα της και εκφράζει αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή της.
 • Αποφεύγει να φορέσει συγκεκριμένα ρούχα που θεωρεί ότι αναδεικνύουν τα “ατέλειώδη” μέρη του σώματός της.
 • Αισθάνεται συνεχώς ανασφάλεια για την εμφάνισή της, ακόμα και όταν οι άλλοι της εκφράζουν θετικά σχόλια.

 

 • Αυξημένο Στρες και Ανησυχία:
 • Η γυναίκα αισθάνεται συνεχή πίεση και άγχος σχετικά με το βάρος της και την εμφάνισή της.
 • Ανησυχεί συνεχώς για το τι θα φάει, πόσο θα φάει και πώς θα επηρεάσει αυτό το βάρος της.
 • Τα αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή της από άλλους την επηρεάζουν σημαντικά και αυξάνουν το στρες της.

 

 • Κοινωνική Απομόνωση:
 • Η γυναίκα αποφεύγει κοινωνικές εκδηλώσεις όπου θα πρέπει να φορέσει μαγιό ή άλλα αποκαλυπτικά ρούχα.
 • Αποφεύγει να πηγαίνει σε γυμναστήρια ή σε αθλητικές δραστηριότητες λόγω ανησυχιών για την εμφάνισή της.
 • Αποσύρεται από κοινωνικές ομάδες ή κοινωνικές δραστηριότητες λόγω ανησυχιών για το πώς θα αντιμετωπιστεί από τους άλλους.

 

 • Προβλήματα συντροφικών σχέσεων
 •  Άρνηση για σωματική επαφή και σχέσεις εγγύτητας
 • Μοναξιά, απομόνωση και αποφυγή για τη γνωριμία και δημιουργία συντροφικών σχέσεων

Αν η γυναίκα παρουσιάζει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε έναν ψυχολόγο ολιστικής προσέγγισης, καθώς τα συμπτώματα έχουν βαθύτερες αιτίες που χρειάζεται να βρεθούν και να μετασχηματιστούν μέσω πολλαπλών – συνθετικών προσεγγίσεων και μέσω κλινική ύπνωσης για βαθύτερα και μόνιμα αποτελέσματα. Οι επαγγελματίες σίγουρα μπορούν να παρέχουν υποστήριξη, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων και να διδάξουν τεχνικές για την αύξηση της αυτο-αναγνώρισης και της αυτο-αποδοχής μέσα από τεχνικές όπως είναι και το mindfulness.

Ο φόβος της εγκατάλειψης καθορίζει τις σχέσεις σου

Τι μπορούμε να κάνουμε στο Mandala Institute για σένα; 

Το στρες που προκαλείται σε μια γυναίκα λόγω του σώματος και του βάρους της μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική και σωματική της ευεξία. Ας εξετάσουμε πώς οι διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες αυτού. Είναι όλες αυτές που εφαρμόζουμε στο χώρο μας και μπορούν να βοηθήσουν ώστε να αποκτήσεις μια καλή σχέση με το σώμα σου και να ελέγξεις ταυτόχρονα το σωματικό σου βάρος. 

Δίπλωμα στην Ολιστική Κλινική Υπνοθεραπεία – Ψυχοθεραπεία

Yoga

 • Σωματική Ευαισθητοποίηση: Η yoga ενισχύει τη συνειδητοποίηση του σώματος και την αποδοχή του, βοηθώντας τις γυναίκες να ανακαλύψουν την ομορφιά και τη δύναμή του.
 • Αποκατάσταση του Νου: Μέσω της άσκησης και του διαλογισμού, η yoga βοηθά στη μείωση του αυτοκριτικού πνεύματος και της νοητικής ταραχής που συχνά συνοδεύει το στρες από το σώμα.

Mindfulness και Διαλογισμός

 • Επίκεντρο στο Παρόν: Η πρακτική του mindfulness και του διαλογισμού βοηθά στην εστίαση στο παρόν, επιτρέποντας στις γυναίκες να απελευθερώσουν τις ανησυχίες για το σώμα τους.
 • Αυτοαποδοχή: Μέσω του mindfulness, οι γυναίκες μπορούν να εκπαιδευτούν να αποδεχθούν το σώμα τους χωρίς κρίση και να αναπτύξουν μια πιο θετική σχέση με τον εαυτό τους.

Ολιστική Ψυχοθεραπεία

 • Συνεργασία Σώματος και Νου: Η ολιστική προσέγγιση ενθαρρύνει τις γυναίκες να συνεργαστούν με το σώμα τους, αντιμετωπίζοντας το στρες και τις ανησυχίες που προκαλείται από το βάρος τους με ενδελεχή ανάλυση και θεραπευτικές τεχνικές.

Υπνοθεραπεία για απώλεια βάρους: μια ήπια και πολύ ευχάριστη τεχνική για μείωση του σωματικού βάρους ακόμη και σε 1 συνεδρία μιάμισης ώρας! Το ηχογραφούμε και το ακούτε από το κινητό σας καθημερινά σε ύπτια θέση για 20 λεπτά! Η θεραπευτική ύπνωση για απώλεια βάρους είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση του θέματος που σας απασχολεί. 

Εάν θέλετε μια σειρά συνεδρίων εντάσσουμε, υπνοθεραπεία για μείωση του βάρους, υπνοθεραπεία για θετική αυτο – εικόνα σώματος, υπνοθεραπεία για μείωση του στρες σε διάστημα 3 μηνών! 1 υπνοθεραπεία το μήνα.

Κλινική Ύπνωση

 • Αντιμετώπιση Ψυχολογικών Προβλημάτων: Η κλινική ύπνωση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των ψυχολογικών προβλημάτων που σχετίζονται με το στρες από το σώμα και το βάρος.
 • Ενίσχυση της Αυτο-Εικόνας: Μέσω της κλινικής ύπνωσης, οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν μια πιο θετική εικόνα για το σώμα τους και να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις αρνητικές σκέψεις.

 Τι σου προσφέρει μια υγιής σχέση με το σώμα σου; 

Η υγιής σχέση με το σώμα είναι ένας διαρκής και δυναμικός ταξιδιωτικός σύντροφος στην πορεία της ζωής μας. Δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται εν μία νυκτί, αλλά  ένας συνεχής αγώνας και εξέλιξη. Κάθε φάση της ζωής μας μπορεί να φέρει νέες προκλήσεις και ανακαλύψεις σχετικά με το πώς αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε το σώμα μας.

Κατάθλιψη… αιτίες, συμπτώματα και προειδοποιητικά σημάδια

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δική του μοναδική σχέση με το σώμα του. Δεν υπάρχει μια “σωστή” ή “λάθος” σχέση. Κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες, προτιμήσεις και πεποιθήσεις που επηρεάζουν τη σχέση του με το σώμα του. Ορισμένοι μπορεί να βρουν την ισορροπία μέσα από άσκηση και υγιεινή διατροφή, ενώ άλλοι μπορεί να επιδιώκουν την αποδοχή και την αγάπη για το σώμα τους μέσω της αυτοφροντίδας και της αυτοαντίληψης.

Καθ’ όλη τη διαδρομή αυτής της εξέλιξης, είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε το σώμα μας με σεβασμό και αγάπη. Αυτό σημαίνει να ακούμε τις ανάγκες του, να το φροντίζουμε με τρόπους που μας κάνουν καλά και να αντιμετωπίζουμε τυχόν προκλήσεις με συμπόνια και κατανόηση. Η σχέση μας με το σώμα μας είναι μια συνεχής πορεία αυτογνωσίας και αυτο-αγάπης, που μας βοηθά να ανακαλύπτουμε και να εκφράζουμε τον εαυτό μας με τον πιο αυθεντικό τρόπο.

Η αίσθηση της ευεξίας και της ευχαρίστησης όταν μια γυναίκα δεν αντιμετωπίζει στρες είναι μοναδική. 

Κάθε στιγμή με τον εαυτό της γίνεται μια απόλαυση, ενώ η απουσία στρες της επιτρέπει να απολαμβάνει πλήρως τη ζωή και τις στιγμές της. Αντί να αισθάνεται πιεσμένη και εξαντλημένη, νιώθει αναζωογονημένη και γεμάτη ενέργεια.

Το σώμα της γίνεται ένας φίλος που την υποστηρίζει και την ενθαρρύνει σε κάθε της βήμα, ενώ η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση γεμίζουν κάθε της δράση. Είναι μια αίσθηση  χαράς και ευχαρίστησης που την κάνει να νιώθει πραγματικά ζωντανή.

Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε!

 

Διάβασε τα άρθρα μας: 

Πως θα αντιμετωπίσω το άγχος με ολιστικές μεθόδους

 

Απώλεια βάρους μπορείς να τη πετύχεις εύκολα, με ολιστικό τρόπο ζωής

 

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen, με κατεύθυνση στην γνωστική & νευροψυχολογία και εγκεκριμένη από το British Psychological Society του Λονδίνου. Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το 2007 (αρ. αδείας 07/842). Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434). Έχει ειδίκευση στην Κλινική υπνοθεραπεία, στην αναδρομική θεραπεία (Hypnotherapy & Regression Therapy) τις οποίες και διδάσκει. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην αναδρομική θεραπεία από τον παγκόσμιο οργανισμό της Earth Association for Regression Therapy και εκπαιδεύτρια στην Κλινική Υπνοθεραπεία από την International American Association. Επιπλέον, είναι δημιουργός μοναδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ολιστική – Συνθετική Ψυχοθεραπεία & Coaching αναγνωρισμένο από την International Association of Coaches, Therapists & Mentors, στο Ολιστικό – Συνθετικό Coaching βασισμένο σε προσεγγίσεις της επιστημονικά τεκμηριωμένης Coaching Ψυχολογίας, η μοναδική αναγνωρισμένη εκπαίδευση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα από την International Society for Coaching Psychology. Είναι επίσης, Συνθετική Θεραπεύτρια μέσω των Τεχνών (Integrative Arts Therapies) από το Institute for Arts In Therapy & Education του Λονδίνου. Έχει εκπαιδευτεί στη Hatha Yoga 200 hrs και σε ποικίλες τεχνικές διαλογισμού.

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Γιώργος Ανδριανόπουλος Yoga Instructor

Ο έμπειρος και πιστοποιημένος δάσκαλος, εκπαιδευτής Yoga Teacher WYA Certified Aerial Yoga Trainer και πιστοποιημένος Ολιστικός Coach (Dip Holistic Integrative Coaching & Coaching Psychology), Γιώργος Ανδριανόπουλος, θα είναι δίπλα σε όλη σας την πορεία από την επιλογή της εξάσκησης που σάς ταιριάζει, τη θέσπιση των ιδανικών στόχων και την καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία.

Για να μάθετε περισσότερα, ένα μάθημα ή μια ιδιωτική συνεδρία είναι εξαιρετική επιλογή και με χαρά θα σας λύσω όσες απορίες έχετε. 

Στο Μandala Istitute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις την εποικοδομητική σου σχέση με τη yoga.  

 Επικοινώνησε μαζί μας και ξεκινάμε το μαγικό ταξίδι.    

Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησε μας  

στο Facebook ,στο Instagram και στο Youtube.