Διαφοροποιημένες καταστάσεις συνειδητότητας / Όλοι το έχουμε!

Brain

Διαφοροποιημένες καταστάσεις συνείδησης / όλοι το έχουμε / Μύθοι

Τι είναι;

Είναι ένας φυσικός μηχανισμός του εγκεφάλου σας να μπορεί να αλλάζει σε διαφορετικά κύματα Α, Β, Θ, Δ.

Δεν είναι κάτι που το έχουν μερικοί και άλλοι όχι. Το έχουμε όλοι.

Αυτή η ικανότητα του ατόμου να αλλάζει κατά βούληση είναι μοναδική.

Τα κύματα Β αφορούν το συνειδητό επίπεδο και τα βρίσκουμε στη συχνότητα 14 – 21 CPS (κύκλος ανά δευτερόλεπτο). Αφορά τις 5 μας αισθήσεις. Σε αυτό το επίπεδο είμαστε σε εγρήγορση, σε ανησυχία, εφαρμόζουμε κριτική σκέψη, λύνουμε προβλήματα και γενικώς είμαστε νοητικά δραστήριοι.

Εάν κάποιος είναι συνέχεια σε Β συχνότητα έχουμε στρες, θυμό, επιθετικότητα, ένταση στους μυς, υψηλή πίεση, υπέρ – ανάλυση γεγονότων, κριτική, έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας, μηχανισμούς εκλογίκευσης και απόρριψης μεταφυσικών πεδίων. “Πιστεύω μόνο σε ότι βλέπω και αισθάνομαι με τις 5 αισθήσεις μου”.

Στα κύματα Α είμαστε σε 7-14 CPS. Εδώ είμαστε στη συχνότητα που εκπέμπει η Γη. Σε αυτή τη συχνότητα έχουμε την ικανότητα για χαλάρωση, οραματισμό και δημιουργικότητα. Εδώ έχουμε παθητικότητα, ηρεμία, έμπνευση, μη περιορισμός  χώρου και χρόνου,  δεκτικότητα, επέκταση συνειδητότητας και μάθηση.

Σε αυτό το επίπεδο έχουμε την υπνοθεραπεία, καθοδηγούμενους οραματισμούς – διαλογισμούς και NLP .

Η εκμάθηση στο να είμαστε σε Α συχνότητα παρέχεται σε εκπαιδευτικά anti – stressing και σε stress management.

Εδώ είναι η κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης αλλά όχι  η κατάσταση που εισερχόμαστε για διαλογισμό. Όμως, είναι η πύλη για να εισέλθουμε σε βαθύτερες καταστάσεις συνειδητότητας.

Στα κύματα Θ η συχνότητα χαμηλώνει αρκετά σε 4 -7 CPS. Εδώ έχουμε διαλογισμό, διόραση και πρόσβαση στη μνήμη. Είμαστε σε μια κατάσταση ονειροπόλησης,  έντονων εσωτερικών εικόνων και μια αίσθηση αιώρησης. Σε αυτή τη κατάσταση ο νους διευρύνεται πέρα από τα όρια του σώματος.

Εδώ πολλοί άνθρωποι νιώθουν την τάση για ύπνο, μπαίνουν σε κατάσταση διαλογισμού, έχουμε τη σούπερ μάθηση, τον επαναπρογραμματισμό του μυαλού, τη μείωση του στρες, τον μετασχηματισμό λανθασμένων πληροφοριών.

Σε αυτό το επίπεδο έχουμε την αναδρομή.  Στην αναδρομή είσαι σε πλήρη εγρήγορση και όχι χαμένος σε κόσμους καθώς λειτουργούν όλα τα κύματα του εγκεφάλου, Α,Θ,Β, εκτός το Δ που είναι ύπνος. Είσαι με λίγα λόγια πιο ξυπνητός από ποτέ, φεύγεις από τον αυτόματο πιλότο και είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στο παρόν. Έχεις πλήρη συνείδηση. 

Στα κύματα Δ, (0.5 – 4 CPS ), έχουμε απώλεια συνειδητότητας, θεραπεία και ύπνο. Εδώ το σώμα ανανεώνεται.

Όταν λοιπόν οδηγείτε ή ενώ κάνετε εργασίες σκέφτεστε που θα πάτε διακοπές, αμέσως σας μια έρχεται εικόνα και όχι λέξεις. Αυτή είναι μια κατάσταση ονειροπόλησης. Τότε είστε στα κύματα Α. Φυσικά εφόσον οδηγείτε αυτό δεν είναι μια καλή συνθήκη, να ονειροπολείτε ή να σκέφτεστε κάτι άλλο, γιατί δεν είμαστε εστιασμένοι στο παρόν. Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας (mindfulness), αυτό θέλει να μας εκπαιδεύσει, στο να είμαστε στο συνειδητό Β έτσι ώστε να ζούμε στο παρόν. Όμως όταν μαθαίνουμε διαλογισμό εκπαιδευόμαστε και στα κύματα Α για αρχή για να μπορούμε να είμαστε σε ηρεμία, αντί του καθημερινού στρες που τα κύματα Β προωθούν.

Έχω παρατηρήσει ότι πολλά άτομα φοβούνται να αφήσουν την κατάσταση Β, καθώς νιώθουν ότι θα χάσουν τον έλεγχο. Όμως με αυτό τον τρόπο ζουν πάντα σε συνθήκες στρες, άγχους, ανησυχίας και αρνητικών σκέψεων. Πολλά από τα συμπτώματα κρίσεων πανικού αφορά αυτό τον φόβο του «χασίματος ελέγχου».

Ο διαλογισμός και η υπνοθεραπεία βοηθούν πραγματικά στη μείωση του στρες.  Η αναδρομή βοηθά στη κάθαρση τραυματικών εμπειριών και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, όπως επίσης και στον θετικό μετασχηματισμό αυτών. Όμως επειδή μπαίνουμε και σε μια κατάσταση απεριόριστων δυνατοτήτων, εκεί μπορούμε να ανακαλύπτουμε ταλέντα μας, να αλλάζουμε δεδομένα ως προς την υποκειμενική μας πραγματικότητα και να κατασκευάζουμε νέα δεδομένα που μας εξυπηρετούν.

Αποτέλεσμα εικόνας για brain waves

Όλες οι αλλαγές συμπεριφορών, σκέψεων, πεποιθήσεων και συναισθημάτων, μπορούν να γίνουν μόνο σε αυτά τα επίπεδα. Ακόμη και στο CBT που αφορά ένα γνωστικό επίπεδο για να αλλάξουν κύκλους συμπεριφορών μας οραματιζόμαστε. Εάν η αλλαγή που κρατάει απλά μερικά λεπτά μπορεί να συμβεί, φανταστείτε τι κάνει η υπνοθεραπεία που είναι από 15 – 25 λεπτά και η αναδρομή που είναι τουλάχιστον 90 λεπτά!  

Μύθοι

  • Η λέξη ύπνωση ακούγεται τρομακτική. Ότι κάποιος θα μπει μέσα στο κεφάλι σου και θα σε κάνει ότι θέλει. Αυτό δεν ισχύει καθώς πάντα έχεις τον έλεγχο αφού βρίσκεσαι σε κατάσταση εγρήγορσης και όχι ύπνου. Μόνο στην κατάσταση ύπνου, που συμβαίνει στο σπίτι σου, πραγματικά δεν έχεις καθόλου τον έλεγχο.
  • Αναδρομή: θα ξυπνήσεις άλλος άνθρωπος ή δεν θα σηκωθείς και ποτέ! Ποιος σοβαρός θεραπευτής θα έπαιρνε τέτοια ευθύνη. Ο φόβος πολλών ατόμων, λόγο άγνοιας έχουν παρουσιάσει αυτή τη φυσιολογική κατάσταση του εγκεφάλου ως παραφυσική. Δεν υπάρχει τίποτα το μαγικό στην αναδρομή, μόνο το εξαιρετικό θεραπευτικό της κομμάτι. Όσοι έχουν δοκιμάσει έχουν δει εξαιρετικά αποτελέσματα στη ζωή τους.

Κατερίνα Κανελλοπούλου

Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας B.S.c Hons με διάκριση από το University of Aberdeen της Σκοτίας (BPS Accredietd). Ασκεί το επάγγελμα της στο νόμιμο γραφείο της από το 2007 (αρ. αδείας 07/842) που εδρεύει στη Βουλιαγμένη.

Οι μεταπτυχιακές της σπουδές είναι στην Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία & Προπονητική Ψυχολογία / Msc Applied Positive Psychology & Coaching Psychology από το πανεπιστήμιο του East London.

Είναι επίσης Κλινική Υπνοθεραπεύτρια 

Αναδρομική θεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια Αναδρομικής Θεραπείας αναγνωρισμένη από την Eart Association for Regression Therapy / Past life & Regression Therapist Dip. RTh

Integrative Arts therapist από το Institute for Arts in Therapy and Education του Λονδίνου.

Έχει εκπαιδευτεί περαιτέρω στη HathaYoga 200hrs και σε ποικίλες τεχνικές διαλογισμού (mindfulness meditation, mantra & mudra meditations, guided & healing meditation).

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση και αυτογνωσία του ανθρώπου. Συνθέτει πρότυπες θεραπείες όπως το Yoga & Meditation Psychology & Holistic Regression Psychotherapy.

Τ. 210 6403224

www.mandala.gr

www.facebook.com/mandala.gr/

[email protected]