Η Αναδρομική Ψυχοθεραπεία, μπορεί να σου μεταμορφώσει τη ζωή

6

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή σου που νιώθεις πως δε μπορείς πλέον να συνεχίσεις… απλά δε μπορείς και μένεις σε ένα σημειωτόν που σε “κολλάει” σε μια ρουτίνα που γίνεται ανυπόφορη. 

Κάτι είναι αυτό που σε τραβάει πίσω, αλλά δε μπορείς να ξέρεις τι και είναι αδύνατο να σηκώσεις άγκυρα και να συνεχίσεις το ταξίδι της ζωής σου. 

Τι θα κάνεις; 

Θα μείνεις στο λιμάνι ή θα πάρεις το τιμόνι της ζωή σου στα χέρια σου; 

Η αναδρομική ψυχοθεραπεία είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να σηκώσεις άγκυρα, να απαλαχτείς από τις επώδυνες αναμνήσεις και να ανοίξεις πανιά για το μέλλον. 

Ένα μέλλον με όνειρα, στόχους που σε περιμένουν να πραγματοποιήσεις.  για να μπορέσεις να απολαύσεις το ταξίδι σου. 

αναδρομική θεραπεία

 

Πάμε να δούμε τι είναι η αναδρομική ψυχοθεραπεία 

 

Αναδρομική ψυχοθεραπεία ονομάζουμε την θεραπευτική προσέγγιση που έχει ως επίκεντρο την επίλυση σημαντικών γεγονότων που ανήκουν στο παρελθόν. Συνήθως, τέτοια γεγονότα δεν αφήνουν το άτομο να ηρεμήσει, το ταλανίζουν σε μόνιμη βάση και του στερούν τη δυνατότητα να νιώσει νοητική και συναισθηματική ευεξία.   

 

Οι περισσότεροι θεραπευτές συνιστούν την αναδρομική ψυχοθεραπεία σε άτομα που αντιμετωπίζουν φοβίες, κατάθλιψη, θέματα οικειότητας κ.ά. Κρίνουν πως μέσω αυτής της προσέγγισης ο θεραπευόμενος θα δει σύντομα βελτίωση στην ψυχική του κατάσταση, καθώς θα καταφέρει να αναγνωρίσει τι τον έχει επηρεάσει και τον έχει οδηγήσει στην παροντική του κατάσταση. 

 

Ουσιαστικά, η αναδρομική ψυχοθεραπεία στοχεύει να προσδιορίσει πώς το υποσυνείδητό σου επηρεάζει την καθημερινή σου ζωή. Έτσι, μπορεί να σου δώσει την ικανοποίηση ότι θυμάσαι, είτε σωστά είτε λανθασμένα γεγονότα από το παρελθόν που υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι ή συμπεριφέρεσαι σήμερα.

 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας

Πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να κάνουμε ύπνωση για να μπούμε μέσα στο υποσυνείδητό, αλλά χρησιμοποιούνται τεχνικές εμβάθυνσης μέσα τις παρούσες επίμονες σκέψεις, συναισθήματα, όνειρα, σωματικά προβλήματα, θέματα που σας απασχολούν.

Η RT είναι μια θεραπευτική διαδικασία, οπότε δεν είναι απαραίτητο να “πιστεύετε” Απλά να έχετε ανοιχτό μυαλό για να συνεργαστείτε με τη διαδικασία διερεύνησης των θεμάτων που σας προκαλούν δυσκολίες. 

Η αναδρομική θεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος για τη διερεύνηση των θεμάτων της ζωής και των δυσκολιών που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή σας σήμερα. Αυτές οι επιρροές μπορεί να προέρχονται από την τρέχουσα παιδική και ενήλικη ζωή σας ή από τραύματα 

Το RT επικεντρώνεται στον εντοπισμό των αιτιών των αρνητικών επιρροών και στη συνέχεια εργάζεται για τον μετασχηματισμό τους, απελευθερώνοντας τυχόν σκέψεις, συναισθήματα, σωματικά κατάλοιπα, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας και της ολοκλήρωσης. Συμπεριλαμβανομένης της εργασίας με τα τραυματικά κατάλοιπα που είναι ενσωματωμένα στο φυσικό και το λεπτό (ενεργειακά) σώμα.

 

Είναι μια βαθιά ψυχοθεραπευτική τεχνική που συνδυάζει επιρροές της ενεργού φαντασίας του Γιούνγκ, σωματική εργασία από τον William Reich, ψυχόδραμα του Moreno με σαμανικό/πνευματικό ταξίδι , την ψυχανάλυση και το ελεύθερο συνειρμό, την αφηγηματική προσέγγιση και τη μέθοδο επαναπρογραμματισμού της υπνοθεραπείας. 

#imagery rescritping – evidence based

#reporgramming 

 Το RT βγάζει τη θεραπεία αναδρομής από το στενό πλαίσιο της γνωστικής ομιλητικής θεραπείας δίνοντάς της ενσάρκωση και βιωμένη εμπειρία μέσω του ψυχοδράματος και της σωματικής εργασίας, είναι σαν να συμβαίνει τώρα

 Όλα τα κύματα Β,Α,Τ (Β,Α,Θ) του εγκεφάλου μας υπό fMRI λειτουργούν και είστε πιο ξύπνιοι από ποτέ!

 Πλέον δουλεύονται όλα τα επίπεδα με το νοητικό, το συναισθηματικό, το σωματικό και το πνευματικό ταυτόχρονα. 

 Η RT είναι ένα υποπεδίο της διαπροσωπικής ψυχολογίας / ψυχοθεραπείας (BPS Recognized). 

Συνθέτει Ψυχοθεραπευτικές Τεχνικές όπως:

 • Ενεργητική Φαντασία, αρχέτυπα, σύμβολα (Carl Jung, Ψυχίατρος). 
 • Ψυχόδραμα (Jacob Moreno, Ψυχίατρος). 
 • Gestalt, χρήση του “εδώ και τώρα”, σε εικόνες που αναδύονται την παρούσα στιγμή, στο “κλείσιμο” unfinished business (Fritz Perls, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής). 
 • Σωματική Ψυχοθεραπεία & Βιοενεργητική, χρήση του σώματος, μνήμες, σωματική θεραπεία (Wilhelm Reich, Ψυχαναλυτής & Alexander Lowen, Φυσικός & Ψυχοθεραπευτής). 
 • Θεραπεία εσωτερικού παιδιού.
 • Rational – Emotive Therapy (Albert Ellis, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής) 
 • Transpersonal Psychology και Regression Therapy για έμπειρες τεχνικές στα διαφορετικά επίπεδα συνειδητότητας που βιώνουμε, Α, Θ.
 • Αφηγηματική προσέγγιση
 • Υπνοθεραπεία & NLP τεχνικές

 

                              Η αναδρομική θεραπεία θεωρείται Βραχεία Ψυχοθεραπεία

Είναι έντονη, γρήγορη, με θετικά αποτελέσματα. 

Η αναδρομική θεραπεία βοηθάει στο να αντιληφθούμε τον πραγματικό μας εαυτό, την πνευματική μας υπόσταση, να καθαρίσουμε από προηγούμενα παρελθοντικά γεγονότα που μας κρατάνε πίσω,  να μεταμορφωθούμε εδώ στο τώρα και να ζήσουμε όσο μπορούμε τη ζωή μας ευτυχισμένη και φωτεινή.  

 


. Η ιστορία της

 

Η αναδρομική ψυχοθεραπεία αναπτύχθηκε κυρίως από τις θεωρίες και τις τεχνικές της υπνοθεραπείας και της ψυχανάλυσης, με έμφαση στην ανακάλυψη λεπτομερειών παρελθοντικών γεγονότων. Βασικό στόχο αποτελεί το να επιλυθούν τρέχουσες συγκρούσεις και συναισθήματα. 

 

Τόσο η υπνοθεραπεία όσο και η ψυχανάλυση αύξησαν τη δημοτικότητά τους κατά τη δεκαετία του 1950, καθώς ο τομέας της ψυχολογίας άρχισε να ασπάζεται την πεποίθηση ότι το παρελθόν ήταν η αιτία της αναταραχής στη ζωή των ανθρώπων.

 

Ο Sigmund Freud, ο οποίος ανέπτυξε την έννοια της ανάδειξης του ασυνείδητου στο συνειδητό, κυριάρχησε και συνέβαλε σημαντικά στη γέννηση της ψυχανάλυσης. Έπειτα πρότεινε πολλές από τις μεθόδους, που ανανέωσαν τον τρόπο που λειτουργούσε η αναδρομική ψυχοθεραπεία. 

 

Ο Morris Netherton, ο οποίος δημοσίευσε το 1978 το Past Lives Therapy, το πρώτο βιβλίο στον τομέα της αναδρομικής ψυχοθεραπείας, δίδαξε τις θεωρίες του σε όλο τον κόσμο. 

 

Ο Brian Weiss, στον οποίο αποδίδουν τη συνεχή ανάπτυξη των τεχνικών της αναδρομικής ψυχοθεραπείας από τη δεκαετία του 1980, αποτελεί μια άλλη εξέχουσα προσωπικότητα που συνέβαλε σημαντικά στην τελική διαμόρφωσή της. 

Οι υποστηρικτές της θεραπείας παλινδρόμησης πιστεύουν ότι ένα τραυματικό γεγονός μπορεί συχνά να έχει συνεχή αντίκτυπο στην ικανότητα ενός ατόμου να εκφράζει συναισθήματα και να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους, παρόλο που το άτομο μπορεί να μην θυμάται εύκολα τις λεπτομέρειες του τραύματος. 

 

 

 

Το ταξίδι της ψυχής

Η φιλοσοφία του RT (Regression Therapy ) βασίζεται στη φιλοσοφία του βουδισμού, τη φιλοσοφία της γιόγκα, του σαμανισμού, αλλά και στην αρχαία Ελλάδα οι μυστες γνώριζαν για τη μετενσαρκωση όπως ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας κάνοντας αναφορές και γενικά στις αρχαίες παραδόσεις που πίστευαν στη μετενσάρκωση.

 Ο λόγος της μετενσάρκωσης είναι ότι η ψυχή μέχρι να γίνει τέλεια, να γίνει ένα αψεγάδιαστο διαμάντι, από την ακατέργαστη πέτρα που είναι από ζωή σε ζωή μέχρι να σμιλευτεί, τότε το φως θα διαθλάται μέσα από αυτό και θα λάμπει παντού. 

Η ψυχή αγωνία να γυρίσει πίσω στην πηγή όπου και ανήκει.

 Η πηγή με την άνευ όρων αγάπη μας αφήνει να έχουμε ελεύθερη βούληση και να εργαστούμε πάνω στον εαυτό μας πάρα να μας δοθεί ένας παράδεισος δυνάμεων που θα είμαστε ανίκανοι να χρησιμοποιήσουμε.

 Για να γίνει τέλεια η ψυχή χρειάζεται να αποκτήσει άπειρες συνειδητοτητες,  να έχει άνευ όρων αγάπης για όλους και όλα τα όντα, μη κριτική και πλήρη αποδοχή για όλους και φυσικά να μπορεί να συγχωρεί τους εχθρούς της. 

Το mindfulness κομμάτι του βουδισμού από τη vipassana είναι στην ουσία όχι για να μάθουμε να μην αγχωνόμαστε αλλά βήμα βήμα να αντιληφθούμε τον πνευματικό μας εαυτό και να απελευθερωθούμε από την σαμσάρα από τον κύκλο του πόνου που έχει η επαναγγένηση. 

Είναι η πτώση της ψυχής που έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες ?

 Ποιος ξέρει…

 Αλλά όσο εμείς είμαστε σε διαρκείς επιθυμίες, σε φόβους, θυμούς, πόνους, προσκολλήσεις κλπ δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε πίσω στο Φως , πίσω στην πηγή. 

 Διάβασε κι αυτό: Θανατοφοβία: θετικοί τρόποι για να ξεπεράσεις το φόβο

 

 • Πώς λειτουργεί; 

Η αναδρομική ψυχοθεραπεία θέτει ως στόχο τη βελτίωση της συναισθηματικής και γνωστικής υγείας του θεραπευόμενου, μέσω της επίλυσης γεγονότων που συνέβησαν στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να συμβεί με την αξιοποίηση του υποσυνείδητου μέρους του εγκεφάλου, μέσω διαφόρων θεραπευτικών μεθόδων. Για παράδειγμα: 

 

 • Ο θεραπευτής θέτει ερωτήματα, μέσω των οποίων επιχειρεί να καθοδηγήσει τον θεραπευόμενο 
 • Ο θεραπευτής αξιοποιεί τεχνικές θεραπείας του υποσυνείδητου 
 • Ο θεραπευτής προχωρά σε κλινική ύπνωση του θεραπευόμενου. 

 

Αφού ο θεραπευτής καταφέρει να οδηγήσει το άτομο που επέλεξε τη μέθοδο της αναδρομικής ψυχοθεραπείας στην αναδρομή στο παρελθόν, επιχειρεί να επιλύσει τα προβλήματα του παρόντος. 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι εμβάθυνσης και εξερεύνησης των εσωτερικών μας εικόνων.

 • Υπνοθεραπευτικές τεχνικές όπως
 • σταδιακή χαλάρωση νου – σώματος και έπειτα οραματισμό
 • Καθοδηγούμενο διαλογισμό
 • Νοερή απεικόνιση
 • Σωματική χαλάρωση μέσω αναπνοών
 • Εικόνες που αναδύονται μέσα από μια αφήγηση στη θεραπεία, μια ιστορία, μέσα από το σώμα, μια ενόχληση ή ένταση του σώματος, μέσα από τα όνειρα, τις επίμονες σκέψεις, τις λέξεις, τις φράσεις.

 

Πώς μπορεί να σε ωφελήσει;

Η απελευθέρωση του υποσυνειδήτου σου μέσω των αναδρομών μπορεί να έχει πολλά οφέλη: επίλυση τραυμάτων του παρελθόντος, ακόμη και αποκάλυψη της προέλευσης ορισμένων (προηγουμένως ανεξήγητων) συμπεριφορών.

Για αυτόν τον λόγο, η αναδρομική ψυχοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε άτομα διαφόρων ηλικιών και υποβάθρων με ψυχικά τραύματα. 

Οι υποστηρικτές τής πιστεύουν ότι ένα τραυματικό γεγονός μπορεί συχνά να έχει συνεχή αντίκτυπο στην ικανότητα ενός ατόμου να εκφράζει συναισθήματα και να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους, αν και το άτομο μπορεί να μην θυμάται εύκολα τις λεπτομέρειες του τραύματος. 

Η αναδρομική ψυχοθεραπεία μπορεί, λοιπόν, να ωφελήσει, επειδή μπορεί να σε βοηθήσει να επιστρέψεις πίσω σε ένα τραύμα, προκειμένου να κατανοήσεις τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό στις συμπεριφορές και τις επιλογές σου.

Η αναδρομική θεραπεία βοηθά, επίσης, τους θεραπευόμενους, να φτάσουν στον πυρήνα των προβλημάτων του ασθενούς τους, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν ταχύτερα μια εξατομικευμένη θεραπεία για αυτόν.

 

Η αναδρομική ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις στο βάθος των:

 

 • ανεξήγητων φόβων 
 • συναισθημάτων ενοχής
 • συναισθημάτων ντροπής

 

Τι μπορεί να θεραπεύσει:

 • Άγχος
 • Κρίσεις πανικού
 • Φόβους και φοβίες
 • Κατάθλιψη
 • Ενοχές
 • Θυμός
 • Ημικρανίες
 • Προβλήματα σύλληψης και γονιμότητας
 • Προβλήματα σχέσεων
 • Σωματικό βάρος
 •  Διατροφικές διαταραχές
 • Μπορεί επίσης να ενισχύσει θετικές πτυχές της προσωπικότητας μας, όπως,  ευτυχία, οικονομική ευημερία, αυτοπεποίθηση, αρμονικές συντροφικές σχέσεις.

 

Εν ολίγοις, η αναδρομική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετικά βοηθητική επιλογή. 

Είναι έντονη, γρήγορη, με θετικά αποτελέσματα στο παρόν. 

 

Πρώτον: λόγω του ότι η μέθοδος δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την πρόσβαση σε δύσκολα συναισθήματα. 

Και δεύτερον: λόγω του ότι η χαλαρή κατάσταση της ύπνωσης μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πιο ανοιχτός στην αντιμετώπιση της εσωτερικής σου ζωής.

 

Σε περίπτωση, λοιπόν που νιώθεις βυθισμένος στο παρελθόν σου ή αισθάνεσαι πως υπάρχουν αναμνήσεις που δεν μπορείς να ανακαλέσεις και άλλες τις οποίες δεν μπορείς να διώξεις από τη σκέψη σου, η αναδρομική ψυχοθεραπεία, αποτελεί μάλλον την ιδανικότερη μέθοδο θεραπείας για σένα, καθώς μπορεί να σε ωφελήσει με όλους τους παραπάνω τρόπους. 

Η αναδρομική θεραπεία δεν προσπαθεί να αποδείξει ότι τα γεγονότα που αφηγείται το άτομο έχουν συμβεί στην πραγματικότητα αλλά περισσότερο να θεραπεύσει ψυχολογικά και ψυχοσωματικά συμπτώματα, συναισθήματα και αρνητικές σκέψεις  που επιμένουν.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα σε κάθε θεραπεία και τα συμπτώματα συνήθως αποχωρούν μετά από μερικές συνεδρίες. Πολλές φορές ακόμη και μια συνεδρία 2 ωρών μπορεί να μειωθεί το συναισθηματικό, νοητικό, σωματικό μας σύμπτωμα. 

Σε ενδιαφέρει: Οι ευεργετικές ιδιότητες της ισορροπίας στα τσάκρα σου

 

 • Πώς να βρεις τον κατάλληλο θεραπευτή;

 

Είναι σημαντικό να βρεις έναν θεραπευτή με τον οποίο θα αισθάνεσαι άνετα. Βέβαια υπάρχουν και άλλα κριτήρια: 

 

 • Υπάρχουν αδειοδότηση και διαπιστευτήρια;
 • Έχει εμπειρία στην αναδρομική ψυχοθεραπεία γενικότερα; 
 • Έχει εμπειρία στην ύπνωση;
 • Χρησιμοποιεί επιστημονικές μεθόδους που έχουν ερευνηθεί;
 • Έχει εμπειρία με τις συγκεκριμένες ανησυχίες σας;
 • Υπάρχει μακροπρόθεσμη διαθεσιμότητα;

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχεις κατά νου ότι η αναδρομική ψυχοθεραπεία είναι ένα εξειδικευμένο είδος θεραπείας που απαιτεί ειδική εκπαίδευση και εμπειρία. Επίλεξε τον καταλληλότερο θεραπευτή συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα. 

 

 • Τι να περιμένεις από την αναδρομική ψυχοθεραπεία;

 

Κατά τη διάρκεια της αναδρομική ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής θα  σε ενθαρρύνει να χαλαρώσεις κλείνοντας τα μάτια σου. Αυτό το στάδιο μπορεί να περιλαμβάνει την ύπνωση. Άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

 • Οραματισμό
 • Περιγραφή παρελθοντικών γεγονότων από προσωπική σκοπιά
 • Αίσθηση και επισήμανση των σωματικών αισθήσεων και των συναισθημάτων που προκαλούν οι αναμνήσεις
 • Επιστροφή σε μια συγκεκριμένη στιγμή της παιδικής ηλικίας
 • Κάθαρση ή έντονη εκροή συσσωρευμένων συναισθημάτων

 

Η αναδρομική ψυχοθεραπεία, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα έχει ως αποτέλεσμα τη θεραπεία από ζητήματα που δεν επιτρέπουν την καθημερινή σου ευημερία.

Συνοψίζοντας… 

Πλέον μπορείς να γνωρίζεις από μόνος σου, αν η αναδρομική ψυχοθεραπεία αποτελεί ιδανική για σένα μορφή θεραπείας. 

Παραπάνω δόθηκαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, που πρέπει να έχει ένας θεραπευόμενος πριν επιχειρήσει να ξεκινήσει κάποιες συνεδρίες. Αν αντιμετωπίζεις κάποιο από τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω, δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις το δικό σου ταξίδι στο παρελθόν, για να χτίσεις ένα καλύτερο παρόν και μέλλον! 

Τέλος, εκτός από τη βαθιά αυτογνωσία και την προσωπική εξέλιξη που προσφέρει, ο πρωταρχικός  στόχος,  της αναδρομικής ψυχοθεραπείας είναι, η θεραπεία ψυχοσωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που επιμένουν στη ζωή μας τώρα. 

Όσο τα μπλοκαρίσματα επιμένουν τόσο πιο περιορισμένοι γινόμαστε στις επιλογές μας για μια καλύτερη, πληρέστερη ζωή γεμάτο χαρά και ευτυχία.

Διάβασε κι αυτό: Τι είναι ο θυμός;   Ξέρεις πως μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με Yoga   

Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις καταστάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σου. Μπορούμε να σου προσφέρουμε την καλύτερη εκδοχή της ζωής που αξίζει.

Μπορείς να διαβάσεις κι αυτά: Τι είναι η νευροπλαστικότητα και πώς λειτουργεί; Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου και να αλλάξεις τη ζωή σου

Κατερίνα Κανελοπούλου

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen. Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434).

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Για δηλώσεις ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες:

 Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι ή online.

Εσπερίδων 10

Κλείστε το ραντεβού σας: 210 7105766