Η επιστήμη πίσω από την Κλινική Υπνοθεραπεία Πως λειτουργεί και τι μπορεί να σου προσφέρει

11

Είσαι στο δρόμο, περπατάς και ξαφνικά ανακαλύπτεις πως πας να περάσεις με κόκκινο απέναντι. Αναρωτιέσαι πότε έφτασες και κοιτάς γύρω σου.
Είσαι σε κατάσταση εστίασης σε μια σκέψη.
Η ύπνωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει χαλάρωση και εστίαση σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
Αν ακούσεις μια μουσική νιώθεις πως σε ταξιδεύει;
Αν διαβάζεις ένα φοβερό βιβλίο αισθάνεσαι πως και σεισμός να γίνει δε θα καταλάβεις τίποτα;
Στιγμές τέτοιες υπάρχουν χιλιάδες στη ζωή μας, αλλά αν μας ρωτήσουν για την υπνοθεραπεία, θα μπούμε όλοι στο κανάλι της ύπνωσης.
Εκεί σαφώς τα πράγματα είναι στρεβλά, καθώς οι πληροφορίες εστιάζονται σε κάποιον που θέλει να ελέγξει το μυαλό σου.
Τα πράγματα είναι περισσότερο απλά απ΄ότι φαντάζεσαι.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μάθε λοιπόν πως κατά τη διάρκεια της Κλινικής Υπνοθεραπείας, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ένας θεραπευτής σε καθοδηγεί στη νέα ψυχική κατάσταση και μόλις φτάσει εκεί χρησιμοποιεί την ύπνωση. Ακόμη να προσθέσουμε πως η κλινική υπνοθεραπεία είναι μια θεραπεία, που βασίζεται σε στοιχεία, με περισσότερες από 70.000 ερευνητικές αναφορές παγκοσμίως.
Αυτό δε σημαίνει πως υπάρχει απώλεια συνείδησης ή ελέγχου, όχι.
Υπάρχει πλήρης έλεγχος και μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να σταματήσεις εσύ τη διαδικασία για οποιοδήποτε λόγο.
Θέλαμε εμείς στο Mandala Institute να δημιουργήσουμε ένα άρθρο που τεκμηριώνεται από επιστημονικές απόψεις ώστε να μπορέσουμε να σε ενημερώσουμε σε ποια κομμάτια και με ποιο τρόπο μπορείς να βοηθηθείς από την καταπληκτική μέθοδο της υπνοθεραπείας.

Ύπνωση και η υπνοθεραπεία. Με ποιον ακριβώς τρόπο λειτουργούν;
Να ξεκαθαρίσουμε πως η ύπνωση χάνεται βαθιά στην ιστορία του ανθρώπου, δηλαδή μιλάμε για πάνω από 3.000 χρόνια.
Συγκεκριμένα ως ιατρική θεραπεία γίνεται γνωστή το 1700 από τον Franz Mesmer.
Η ύπνωση από ανθρώπους με επιστημονική γνώση κέρδισε το ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια των ετών και μάλιστα η αξία της στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως το στρες, το άγχος, το χρόνιο πόνο είναι αδιαπραγμάτευτη.
Η ύπνωση είναι μια διαφορετική κατάσταση συνείδησης η οποία χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, με τρόπο τέτοιο ώστε να δίνονται ευεργετικές διορθώσεις απευθείας στον υποσυνείδητο νου.

Μάθε τι μπορεί να σου προσφέρει η αυτο-ύπνωση Πως μπορείς να πετύχεις μικρά θαύματα στη ζωή σου

ΑΥΤΟΥΠΝΩΣΗ ΟΔΗΓΙΕΣ

Ένας πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος για να έρθουμε σε επαφή με τον εσωτερικό (ασυνείδητο) εαυτό μας, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μια δεξαμενή μη αναγνωρισμένων δυνατοτήτων και γνώσης, καθώς και η αθέλητη πηγή πολλών από τα προβλήματά μας.
Κλινική υπνοθεραπεία σημαίνει χρήση προηγμένων μεθόδων ύπνωσης και άλλων τεχνικών για τη θεραπεία μιας ποικιλίας ιατρικών και ψυχολογικών προβλημάτων.
Μιλάμε για μια καθιερωμένη συμπληρωματική θεραπεία με εξαιρετικό ιστορικό. Ορισμένα ιατρικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία προσφέρουν τώρα μια επισκόπηση της κλινικής υπνοθεραπείας ως Μονάδα Επιλεκτικής Μελέτης.

Πώς όμως λειτουργεί η ύπνωση?

Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί και να διαχωριστεί πως η ύπνωση δεν έχει στόχο να κατακτήσει κάποιος το μυαλό κάποιου άλλου και να τον μετατρέψει σε κάτι που δεν είναι. Πρόκειται για μια θεραπευτική μέθοδο. Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη βοήθεια εκπαιδευμένου υπνοθεραπευτή.

Λόγω της έρευνας και της βελτιωμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης, η ύπνωση δεν θεωρείται πλέον περιθωριακή θεραπεία. Τώρα προωθείται από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία APA (2020) ως θεραπεία ευεργετική για «πόνο, άγχος και διαταραχές διάθεσης», ενώ βοηθά τους ανθρώπους να αλλάξουν αρνητικές συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Λοιπόν, τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι εισέρχονται σε αυτή την αλλοιωμένη κατάσταση του μυαλού?

 

ΥΠΝΩΣΗ ΦΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ

 

Αν θέλουμε να μάθουμε τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι βιώνουν αυτή την κατάσταση θα πρέπει να πούμε πως η υπνοθεραπεία ξεκινά με την απόσβεση της δραστηριότητας του μετωπιαίου λοβού. Ο περιορισμός της αποτελεσματικότητας αυτής της περιοχής του εγκεφάλου, που είναι κεντρική στην προσοχή, τον προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων, αυξάνει τη δραστηριότητα σε άλλες περιοχές που εμπλέκονται στο φιλτράρισμα και την ενσωμάτωση πληροφοριών.
Γινόμαστε πιο ανοιχτοί στις πληροφορίες, πιο ικανοί να δημιουργήσουμε πιο έντονες αισθήσεις στο μυαλό μας (Thomson, 2019).
Σε ενδιαφέρει επίσης: Υπνοθεραπεία στο Mandala Institute

 

 • Σε τι χρησιμοποιείται σύμφωνα με έρευνες;
  μείωση του άγχους
  μείωση της θλίψης και της κατάθλιψης
  μείωση των φόβων και των φοβιών
  μείωση κρίσεων πανικού
  μείωση σωματικών συμπτωμάτων και ασθένειας
  θεραπεία ψυχικών τραυμάτων
  εξάλειψη δυσλειτουργικών συμπεριφορών (όπως κάπνισμα, διατροφικές διαταραχές, αϋπνία, θυμός κ.ά.)
  δημιουργία θετικών σχέσεων και θετικών αλληλεπιδράσεων
  αύξηση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης
  στην εργασία και καριέρα ως προς την επίτευξη στόχων
  αλλαγή πεποιθήσεων που δεσμεύουν τις αποφάσεις
  Επιπλέον, βοηθάει τον θεραπευόμενο
  ως προς την ολιστική επίτευξη της ψυχικής και σωματικής ευημερίας
  να βελτιώσει την ψυχολογική και πνευματική ευεξία του

 

Συνδυασμένη θεραπεία άγχους και φοβιών
Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και η υπνοθεραπεία έχουν και τα δυο έχει αποδειχθεί επιτυχής στη θεραπεία του άγχους. Όταν αυτές οι θεραπείες συνδυάζονται, γνωσιακή-συμπεριφορική υπνοθεραπεία (CBH) μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών και των φοβιών (Golden, 2012).
Η έρευνα έχει δείξει ότι η CBH είναι επιτυχής στη θεραπεία:
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Άγχος συνέντευξης για δουλειά
Άγχος εξετάσεων
Αεροπλανοφοβία
Σχολική φοβία
Άγχος δημόσιας ομιλίας
Αγοραφοβία
Άγχος σεξουαλικής απόδοσης-επίδοσης
Διαταραχή μετατραυματικού στρες

 

Διακοπή του καπνίσματος
Παρά τα περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά της, η υπνοθεραπεία είναι δημοφιλής ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος.

 

Διαχείριση απώλειας βάρους
Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και τη διαχείριση του βάρους βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που την εφάρμοσαν. Ακόμη μπορεί να σημειωθεί ότι εντείνει τη σωματική δραστηριότητα, πράγμα που αποδεικνύεται (Barabasz, 2007; Roslim et al., 2020).

 

Βελτίωση ύπνου
Η υπνοθεραπεία είναι ανακουφιστική όσον αφορά τα προβλήματα στον ύπνο. Ξέρουμε πολύ καλά πως πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από διαταραχές στον ύπνο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και άλλα προβλήματα ως απόρροια αυτών.
Επηρεάζουν τη μάθηση, τη γνώση και την ψυχική και σωματική ευεξία. Ενώ ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την ύπνωση με δυσπιστία, έχει αποδειχθεί χρήσιμη σε κλινικά περιβάλλοντα και διορατική στην έρευνα σε νοητικές διαδικασίες όπως η «αίσθηση, η αντίληψη, η μάθηση, η μνήμη και η φυσιολογία» (Faymonville et al., 2006).
Η ύπνωση θεωρείται ως μια αυξημένη κατάσταση προσοχής, συγκέντρωσης και εσωτερικής απορρόφησης, με μειωμένη επίγνωση των εξωτερικών ερεθισμάτων.

 

Και μια τέτοια εμβάπτιση δεν είναι μοναδική για τις υπνωτικές καταστάσεις. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει βαθιά δέσμευση με μια εργασία στο χέρι και δεν έχουμε παρατηρήσει ότι περνάει ο χρόνος και το φως ξεθωριάζει.
Η ύπνωση, ωστόσο, απαιτεί τρία συστατικά (Faymonville et al., 2006):
Απορρόφηση – για να εμπλακείτε πλήρως στην ευφάνταστη εμπειρία
Αποσύνδεση – ο διαχωρισμός των συστατικών συμπεριφοράς που συνήθως επεξεργάζονται μαζί, όπως το να είσαι ταυτόχρονα ηθοποιός και παρατηρητής
Προτάσεις – η αυξημένη τάση για «συμμόρφωση με υπνωτικές οδηγίες»

 

Άρα, η υπνοθεραπεία λειτουργεί πραγματικά?
Ναι, η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει ότι η υπνοθεραπεία μπορεί να αλλάξει την αντίληψη και τη συμπεριφορά μας.

Επίλογος

Η υπνοθεραπεία θεωρείται ασφαλής πρακτική όταν εκτελείται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες και γίνεται όλο και πιο κυρίαρχη στη θεραπεία της σωματικής και ψυχικής υγείας (Thomson, 2019).

Σύμφωνα με σημαντική πρόσφατη έρευνα, η καθοδηγούμενη ύπνωση φαίνεται πολύτιμη σε κλινικά περιβάλλοντα και η αυτο-ύπνωση φαίνεται εξίσου αποτελεσματική στη διαχείριση καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (Marchant, 2011).

 

 

Στο Mandala Institute κάνουμε αυτό ακριβώς, αντιμετωπίζουμε κάθε κατάσταση με μια ολιστική προσέγγιση.

H υπνοθεραπεία είναι απόλυτα συνυφασμένη με την προσωπική ανάπτυξη και μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα με απόλυτα ασφαλή τρόπο.
Η ύπνωση θα σου προσφέρει άμεσα λύση στο πρόβλημα, ενώ άλλες μεθόδοι καθυστερούν να το κάνουν. Επίσης πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι λειτουργεί συνοδευτικά με άλλες ιατρικές ή μεθόδους ψυχοθεραπείας.

Όπως συνεπάγεται από τα παραπάνω, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα να σε σταματάει από το να δοκιμάσεις την καταπληκτική θεραπεία που είναι ικανή να μεταμορφώσει τη ζωή σου.
Να της δώσει άλλη οπτική και να σε οδηγήσει σε ανακατατάξεις που μόνο θετικά αποτελέσματα έχουν να σου προσφέρουν.
Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησε μας στο Facebook ,στο Instagram και στο Youtube ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.

 

ΚΟΠΕΛΑ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

 

Εάν σε ενδιαφέρει να εκπαιδευτείς στις μεθόδους της Κλινικής Υπνοθεραπείας και να αποκτήσεις πιστοποιημένο δίπλωμα

Ολιστική Κλινική Υπνοθεραπεία – Βραχεία Ψυχοθεραπεία – Υπνοανάλυση – evidence based clinical hypnosis

ή εάν θες να λάβεις το πρώτο επίπεδο στο

Certificate στην evidence – based Υπνοθεραπεία 40Hrs  

 

Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησέ μας στο Facebook ,στο Instagram και στο Youtube ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Διάβασε κι αυτά: 

Καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση, μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το άγχος, το στρες και το φόβο

 

Μάθε τι μπορεί να σου προσφέρει η αυτο-ύπνωση Πως μπορείς να πετύχεις μικρά θαύματα στη ζωή σου

 

Τι είναι η νευροπλαστικότητα και πώς λειτουργεί; Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου και να αλλάξεις τη ζωή σου

 

Κλινική Υπνοθεραπεία Μόνο με 2 συνεδρίες  μπορεί να αλλάξει η ζωή σου!

 

Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις καταστάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σου.

Μπορούμε να σου προσφέρουμε την καλύτερη εκδοχή της ζωής που αξίζει.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen. Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434).

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Για δηλώσεις ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες:

 Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι ή online.

Εσπερίδων 10

Κλείστε το ραντεβού σας: 210 710 5766