Καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση, μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το άγχος, το στρες και το φόβο

9

 

Το γεγονός πως όλοι ζούμε πνιγμένοι στο άγχος, το στρες και τις φοβίες μας, είναι αδιάψευστο.

Ξέρεις όμως πως υπάρχει η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση με την οποία μπορείς να απαλλαγείς από όλα αυτά; 

Σίγουρα μιλάμε για τρια συναισθήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας ή και το αντίθετο. Δηλαδή τρια συναισθήματα που προκαλεί η καθημερινότητά μας. Όπως και να έχει, είναι υπαρκτά στις ζωές όλων προκαλώντας καταστάσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα βλάπτουν τη ψυχική μας υγεία. 

Για να ακριβολογώ, τη ροκανίζουν, καθιστώντας μας αδύναμους μερικές φορές να αντιμετωπίσουμε ακόμη και απλά γεγονότα μη άξια σημασίας, τα οποία όμως διογκώνουμε και φερόμαστε over act. 

Ίσως να έχεις ήδη  ακούσει για την καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση ως τεχνική διαχείρισης του άγχους, αλλά ξέρεις πώς λειτουργεί και για ποιό λόγο  είναι χρήσιμη; 

Η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση είναι μια αποτελεσματική τεχνική διαχείρισης του άγχους και έχει παραμείνει δημοφιλής για διάφορους λόγους. Οι καθοδηγούμενες εικόνες μπορούν γρήγορα να ηρεμήσουν το σώμα σου και ταυτόχρονα να χαλαρώσουν το μυαλό σου. 

Αν εξασκηθείς στη νοερή καθοδηγούμενη απεικόνιση, πράγμα που δεν είναι δύσκολο, θα έχεις ένα εργαλείο στα χέρια σου για να ελέγχεις, τα επίπεδα άγχους, αλλά και να αποκτήσεις μακροπρόθεσμα μια πολύ χρήσιμη στρατηγική για να διατηρείς την ανθεκτικότητά σου σε δύσκολες στιγμές, που πρόκειται να βιώσεις στο μέλλον. 

Αν θέλεις λοιπόν να έχεις ένα σύμμαχο στη ζωή σου για να διαχειρίζεσαι το άγχος, η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση, είναι μια τεχνική που στο προσφέρει. 

Πώς θα κάνεις πράξη την καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση;

Μιλάμε για μια μέθοδο εστιασμένης χαλάρωσης, όπου με τη συγκέντρωση σε ένα αντικείμενο ή σε έναν ήχο ή σε μια εμπειρία, μπορείς να ηρεμήσεις νού και σώμα. 

Στόχος παραμένει η προώθηση μιας κατάστασης που επιφέρει ηρεμία, χαλάρωση και επίγνωση.

Ας μη ξεχνάμε ότι το σώμα μας ακούει το μυαλό μας και καθοδηγείται από αυτό. Η καρδιακή λειτουργία π.χ. επηρεάζεται από το πως νιώθεις και φυσικά επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα για να κατανοήσουμε πως το σώμα συνλειτουργεί με τις σκέψεις και  επηρεάζεται από αυτές. 

Αν εστιάσεις όμως την προσοχή σου σε ένα ευχάριστο ιδεατό σενάριο, τότε θα καταφέρεις να επιφέρεις την ηρεμία, σε νου και σώμα και να νιώσεις χαλάρωση. 

Σκέψου λιγάκι πως αντιδράς όταν το μυαλό είναι ήρεμο. Μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα τις αγχογόνες καταστάσεις, να κατακερματίσεις τις φοβίες και να απομακρύνεις το ψυχικό, συναισθηματικό και σωματικό στρες. Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται δύσκολα ως και αδύνατα, μάθε πως μπορείς να τα κάνεις πράξη και να τα εφαρμόζεις, μόλις νιώθεις πως οδηγείσαι σε τοίχο. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση είναι ικανή  να επηρεάσει θετικότατα την υγεία, την ευημερία και την ποιότητα ζωής με πολλαπλά οφέλη. 

Σε ποια ακριβώς θέματα μπορεί να δράσει θετικά η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση; 

Η τεχνική αρχικά αντιμετωπίστηκε ως μια εναλλακτική προσέγγιση, αν και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως και την υποστηρίζουν έρευνες που ενισχύουν την εμπλοκή της στη θεραπεία προβλημάτων που αφορούν στα παρακάτω:

 

 • Στρες
 • Άγχος
 • Κατάθλιψη
 • Κατάχρηση ουσιών 
 • Θλίψη
 • Μετατραυματικό στρες
 • Θέματα σχέσεων
 • Μειωμένη αυτοφροντίδα
 • Οικογενειακά και γονεϊκά θέματα

Αν εξαιρέσουμε τα συναισθηματικά και συμπεριφορικά ζητήματα η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση, είναι ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια του ιατρικού τομέα για την αντιμετώπιση του πόνου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και τη μείωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών όπως το κάπνισμα.

Η καθοδηγούμενη νοερή  απεικόνιση χρησιμοποιείται επίσης συχνά μεταξύ των αθλητών προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση τους. Οι τεχνικές της χρησιμοποιούνται γενικά για τη στόχευση συγκεκριμένων προβλημάτων. Ένα άτομο με καρκίνο, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει την καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση για να οραματιστεί υγιή και ισχυρά, κύτταρα ή όργανα. 

Μειώνει το άγχος και το στρες

Υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η καθοδηγούμενη εικόνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων όπως  ανησυχία  και το άγχος.

Σε  μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014, οι γυναίκες με ινομυαλγία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα εξασκούσε καθοδηγούμενες εικόνες σε καθημερινή βάση για μια περίοδο 10 εβδομάδων, ενώ η άλλη ομάδα εξασκούσε τη συνήθη ρουτίνα φροντίδας της.

Στο τέλος της μελέτης, οι γυναίκες που έκαναν κατευθυνόμενες εικόνες ανέφεραν σημαντική μείωση στα συναισθήματα άγχους, κόπωσης, πόνου και κατάθλιψης.

Μια άλλη μελέτη που έγινε το 2017 συνέκρινε τα οφέλη ανακούφισης από το άγχος της καθοδηγούμενης απεικόνισης με το κλινικό μασάζ. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ασθενείς σε μονάδα προοδευτικής φροντίδας, διαπίστωσε ότι 30 λεπτά καθοδηγούμενης εικόνας είχαν παρόμοια θετικά αποτελέσματα με ένα μασάζ διάρκειας 15 λεπτών.

Σε  μελέτη που έγινε το  2018 κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η καθοδηγούμενη εικόνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του προεγχειρητικού άγχους. Ομοίως, σε άλλη μελέτη 2018  η καθοδηγούμενη εικόνα μείωσε το άγχος πριν από τη δοκιμή στους μαθητές.

Η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση βοηθάει στον ύπνο

Το άγχος και το στρες μπορούν σίγουρα  να δυσκολέψουν τον καλό ύπνο. Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η καθοδηγούμενη εικόνα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου σας.

Σε Μελέτη του  2017 που αναφέρθηκε  παραπάνω, οι συμμετέχοντες που άσκησαν την καθοδηγούμενη εικόνα ανέφεραν επίσης ότι ο ύπνος τους είχε βελτιωθεί.

Ομοίως, σε Μελέτη  του 2015 που αφορούσε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διαπιστώθηκε  ότι μια πρακτική ενσυνειδητότητας, η οποία περιελάμβανε καθοδηγούμενες εικόνες, μπορεί να έχει την ικανότητα να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

 Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ο διαλογισμός με επίγνωση βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα  ανταποκρίνεται στο στρες, καθιστώντας ευκολότερο τον ύπνο.

Μειώνει τον πόνο

Ερευνα   έχει δείξει ότι το άγχος έχει την ικανότητα να επιδεινώνει την αντίληψή σας για τον πόνο.

Σε  κριτική 2017  διαπίστωσε ότι η καθοδηγούμενη εικόνα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου μετά από ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση. Παρομοίως, σε μια άλλη  μελέτη  που έγινε το 2019 διαπίστωσε ότι η καθοδηγούμενη εικόνα μείωσε τον μετεγχειρητικό πόνο στα παιδιά.

Επίσης, μελέτη το  2014 που αναφέρθηκε προηγουμένως, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μειωμένο πόνο, μαζί με άλλα οφέλη, όπως λιγότερο άγχος και κόπωση.

Σύμφωνα με μελέτη 2019 οι  καθοδηγούμενες εικόνες μαζί με προοδευτική μυική χαλάρωση βοήθησε στην ανακούφιση του πόνου σε ασθενείς με καρκίνο.

Μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης

Σύμφωνα με μια κριτική 2014, η κατάθλιψη συνδέεται συχνά με αρνητικές νοητικές εικόνες. Ωστόσο, οι θετικές εικόνες που δημιουργούνται μέσω καθοδηγούμενων εικόνων μπορεί να είναι σε θέση να το αλλάξουν αυτό.

Σε μελέτη 2019 μία εβδομάδα καθημερινής καθοδήγησης εικόνων συσχετίστηκε με μειωμένα καταθλιπτικά  συμπτώματα σε άτομα με καρκίνο. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης μειωμένο πόνο και λιγότερο άγχος.

Μια μελέτη 2018  βρήκε παρόμοια αποτελέσματα για την κατάθλιψη και το άγχος σε άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

 

Δες και αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=TXujL3An04I

 

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσεις;

Τίποτα ιδιαίτερο και απαιτητικό, φρόντισε απλά να έχεις τα παρακάτω:

 • ένα ήσυχο σημείο
 • ένας άνετος καναπές, κρεβάτι ή χαλάκι γιόγκα ή καρέκλα 
 • μια καθοδηγούμενη εγγραφή ήχου εικόνων (προαιρετικό)
 • ακουστικά (προαιρετικά)

Για να κάνεις την καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση πράξη η ηρεμία είναι το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσεις. Μπορείς να την εφαρμόσεις παντού και να νιώσεις χαλάρωση και όλες τις θετικές της επιδράσεις. 

Πώς να δημιουργήσεις καθοδηγούμενες εικόνες

Ξεκινάμε λοιπόν να δημιουργήσουμε όμορφες εικόνες και να χαλαρώσουμε; 

 

 • Κάθισε ή ξάπλωσε κάπου με ησυχία 
 • Κλείσε τα μάτια σου. 
 • Πάρε βαθιές ανάσες

 

 

 • Φαντάσου  μια ήρεμη σκηνή όπως ένα καταπράσινο δάσος, μια μαγευτική οροσειρά ή μια ήσυχη, τροπική παραλία, ό,τι σου αρέσει.  Μπορείς να σκεφτείς οποιοδήποτε μέρος σε χαλαρώνει. 
 • Σκέψου όλες τις λεπτομέρειες, άκου τους ήχους, νιώσε με όλες σου τις αισθήσεις τη σκηνή. 
 • Οραματίσου ένα μονοπάτι και φαντάσου τον εαυτό σου να περπατά κατά μήκος του μονοπατιού και να νιώθει τα πάντα με τις αισθήσεις του. 
 • Χαλάρωσε στη σκηνή σου για αρκετά λεπτά ενώ συνεχίζεις να παίρνεις βαθιές ανάσες. 
 • Μετά από 15 λεπτά, μέτρα  μέχρι το τρία. Ανοιξε τα μάτια σου.

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για αρχάριους

Αυτές οι συμβουλές μπορεί να φανούν χρήσιμες αν μόλις ξεκινήσες  με καθοδηγούμενες εικόνες:

 •  Διάβασε ένα σενάριο ή άκου μια ηχογράφηση. Μη ξεχνάς τα μάτια κλειστά ενώ κάνεις την άσκηση. 
 • Φόρεσε άνετα ρούχα, πάρε μια άνετη θέση και νιώσε βολικά. 
 • Επίλεξε να έχεις απενεργοποιημένο τηλέφωνο.
 • Πάρε αρκετές βαθιές αναπνοές.
 • Αν η προσοχή σου αποσπάται, μη τα παρατάς, όλα είναι δύσκολα στην αρχή και θυμήσου πως χρειάζεται εξάσκηση. Ξεκίνα με πέντε λεπτά την ημέρα και σταδιακά αύξησε το χρόνο. 
 • Αν δεν μπορείς να φανταστείς εικόνες, πάρε βοήθεια από το διαδίκτυο. 
 • Τέλος μπορείς να καταγράψεις το πως αισθάνθηκες μετά από καθοδηγούμενες εικόνες. Όσο περνά ο καιρός, θα μπορείς να παρακολουθείς τα επίπεδα άγχους και να διαπιστώνεις ότι έχουν μειωθεί.  

Συνοψίζοντας 

Η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση χρησιμοποιεί τη δύναμη του μυαλού σου, ώστε να σου προσφέρει ηρεμία σε νου, ψυχή και σώμα. Πρόκειται για ένα  από τα πιο ισχυρά, αλλά απλά εργαλεία αυτογνωσίας.

Χρησιμοποιεί λέξεις και εικόνες για να απομακρύνει την προσοχή σου από την ανησυχία, το άγχος και τον πόνο για να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τη δική σου  εσωτερική δύναμη και δημιουργικότητα. 

Μέσω καθοδηγούμενων εικόνων μπορείς να εκπαιδευτείς ώστε να μάθεις να χρησιμοποιείς τη φαντασία σου και να δημιουργείς την κατάσταση που θέλεις, αλλάζοντας μόνο την εστίασή σου. 

Τέλος θυμήσου το σώμα ακολουθεί τις σκέψεις σου, άρα μπορείς να να οδηγηθείς όπου θέλεις με τη δύναμη του μυαλού σου. Στο Mandala Institute  μπορούμε να σε βοηθήσουμε και να μάθεις πως μπορείς να εξασκήσεις τη μέθοδο. Υπάρχει ο καθοδηγούμενος διαλογισμός με τον οποίο θα μπορέσουμε μαζί να επιτύχουμε τη  μείωση του άγχους και των φοβιών σου. 

Απλά στείλε μας ένα μήνυμα ή τηλεφώνησέ μας για να ξεκινήσουμε μαζί το ταξίδι της καθοδηγούμενης νοερής απεικόνισης, που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. 

Διάβασε κι αυτά: 

Τι είναι ο θυμός;   Ξέρεις πως μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με Yoga

 

5 βήματα για να αποδεχτείς τον εαυτό σου

 

Η yoga κινητοποιεί όλο σου το σώμα

 

Τι είναι η νευροπλαστικότητα και πώς λειτουργεί; Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου και να αλλάξεις τη ζωή σου

 

Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις καταστάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σου.

Μπορούμε να σου προσφέρουμε την καλύτερη εκδοχή της ζωής που αξίζει.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen. Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434).

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Για δηλώσεις ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες:

 Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι ή online.

Εσπερίδων 10

Κλείστε το ραντεβού σας: 210 710 5766