Μάθε τι μπορεί να σου προσφέρει η αυτο-ύπνωση Πως μπορείς να πετύχεις μικρά θαύματα στη ζωή σου

6

Όταν ακούτε τη λέξη ύπνωση, αυτο-ύπνωση ή  «υπνωτισμός», ποια εικόνα σας έρχεται στο μυαλό; 

Σίγουρα η εικόνα έχει να κάνει με κάποιον που κουνάει ένα ρολόι μπροστά σε κάποιον που είναι ξαπλωμένος στον καναπέ. Όσο για τον “υπνωτιστή” αυτός είναι κάποιος μυστηριώδης με γυαλιά που χρησιμοποιεί τον υπνωτισμό με σκοπό να εκμαιεύσει πληροφορίες που θα του είναι χρήσιμες. 

Όλα αυτά όμως ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και των καρτούν. Η πραγματικότητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη και καμία σχέση δεν έχει με όλα όσα παραπάνω περιγράψαμε. Δυστυχώς οι άνθρωποι παρουσιάζουν λανθασμένα την υπνοθεραπεία ως μαγικό χειρισμό, ως πλήρη απώλεια ελέγχου. 

λουλούδια που σε χαλαρώνουν

Στην πραγματικότητα, η υπνοθεραπεία  εφαρμόζεται πλέον από κλινικούς ψυχολόγους, καθώς τα αποτελέσματα της στη θεραπεία μέσα από χιλιάδες κλινικές έρευνες έχουν δείξει αποτελέσματα ψυχικής ίασης στην κατάθλιψη, το άγχος, τος κρίσεις πανικού, τον χρόνιο πόνο, τις διατροφικές διαταραχές και πολλά ακόμη

Οι λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την ύπνωση, μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να δοκιμάσουν αυτήν την πρακτική ενσυνειδητότητας. 

Ξέρετε όμως πως με την αυτο – ύπνωση μπορείτε να πετύχετε πολλούς από τους στόχους σας; 

Στο Mandala Institute εφαρμόζουμε μια ολιστική μέθοδο προσέγγισης που περιλαμβάνει την υπνοθεραπεία της οποίας τα οφέλη και μπορεί να δώσει θετικές κατευθύνσεις στη ζωή μας. 

Όσο για την ύπνωση σας διαβεβαιώνουμε πως πρόκειται για μια εντελώς φυσιολογική κατάσταση στην οποία ερχόμαστε ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια μιας μόνο ημέρας. 

Πώς; 

Έχετε βρεθεί ποτέ βαθιά απορροφημένος σε ένα βιβλίο; 

Ή παρακολουθείτε μια ταινία που σας συνεπαίρνει και έλκει όλο το ενδιαφέρον και την προσοχή σας; 

Οδηγείτε στο δρόμο και αναρωτιέστε πως φτάσατε τόσο γρήγορα στον προορισμό σας;  ο χρόνος φαινόταν να περνά αβίαστα ότανα ασχολείστε επικεντρωμένος στο παζλ που δημιουργείτε; 

Εκείνες τις στιγμές η  ικανότητα να εστιάζετε τον εαυτό σας κατά βούληση είναι το θεμέλιο για μια πρακτική αυτο-ύπνωσης. 

Σε καμία περίπτωση δεν εμπεριέχει κάτι μεταφυσικό ή κάτι που θα θέσει νου και σώμα σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου σας. 

Ας δούμε όμως αναλυτικά, τί είναι η αυτο-ύπνωση;

Η αυτο-ύπνωση  είναι η κατάσταση κατά την οποία η προσοχή σας είναι εστιασμένη και είστε ιδιαίτερα απορροφημένοι και συγκεντρωμένοι.  Εκείνες τις στιγμές, προσφέρετε στον εαυτό σας θετικές προτάσεις για να κατευθυνθείτε σε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε τους στόχους σας. 

Η αυτο-ύπνωση είναι μια ατομική πρακτική, κατά την οποία μπορείτε να έχετε πλήρως τον έλεγχο των σκέψεων και των αντιδράσεών σας και να πετύχετε συναισθηματικά αλλά και σωματικά οφέλη, καθώς η χαλάρωση προέχει στην εν λόγω μέθοδο.  

Τι μπορεί να πετύχετε  με την αυτο-ύπνωση;

Σκεφτείτε λιγά κι όταν είστε συγκεντρωμένοι σε κάτι, σε έναν στόχο και σε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε σε αυτόν, υπάρχει πλήρης ενεργοποίηση όλων των δυνάμεών σας για να επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα. 

Μπορείτε έτσι να αφομοιώσετε εύκολα νέες δεξιότητες που θα σας κάνουν ακόμη πιο ενεργητικούς, δραστήριους και με αυτοπεποίθηση.

Είναι σα να επιστρατεύετε όλο σας το είναι για να κατευθυνθείτε προς μια κατεύθυνση. Σκεφτείτε έναν αθλητή που για να πετύχει μπορεί και ενεργοποιεί σώμα και νου για να καταφέρει ένα στόχο του.  

Η αυτο – ύπνωση άρα μας προσφέρει τον τρόπο αυτό που θα επιστρατεύσει τις δυνάμεις μας, έχοντας πλήρη επίγνωση και εστίαση. 

Ξέρετε πως με την αυτο – ύπνωση, μπορείτε να πετύχετε μικρά θαύματα στη ζωή σας. 

Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που πετυχαίνουν καταπληκτικά πράγματα. Έτσι δεν είναι; 

Η εστίαση και η συγκέντρωση τους στο στόχο  τους είναι το μέσο για να τα καταφέρουν. 

Όταν μιλάμε για αυτο-ύπνωση εννοούμε  διαλογισμό;

 Όχι, ακριβώς. Η αυτο-ύπνωση μοιάζει με το διαλογισμό, αλλά δεν είναι το ίδιο. 

Και στις δύο μεθόδος υπάρχει χαλάρωση, βρισκόμαστε σε μια ήρεμη κατάσταση αλλά όσον αφορά στην αυτο – ύπνωση, θέλουμε να πετύχουμε ένα στόχο, ο οποίος θα βελτιώσει σε όποιο επίπεδο επιλέξουμε τη ζωή μας. 

Στο διαλογισμό απουσιάσει ο στόχος, ενώ ο νους και το σώμα χαλαρώνει, εξίσου. 

Και οι δύο πρακτικές προάγουν αδιαμφισβήτητα  τη σωματική και ψυχική μας υγεία με  πολλαπλά οφέλη. 

 

Πώς γίνεται η αυτο-ύπνωση; 

Καταρχάς να τονίσουμε πως πρόκειται για μια ασφαλής μέθοδο, κατά την οποία ούτε για ένα δευτερόλεπτο χάνετε τον έλεγχο. 

Είναι προσωπική επιλογή να τερματίσετε τη διαδικασία, όποτε θέλετε και να επανέλθετε, με έναν απλό τρόπο. 

Θα μετρήσετε από το πέντε έως το ένα και θα αισθανθείτε υπέροχα καθώς, νους, σώμα και ψυχή θα χαλαρώσουν και θα επανακτήσουν τις δυνάμεις τους. 

Τί είναι αυτο-ύπνωση

 

Πάμε να εξετάσουμε πως μπορείτε να την εφαρμόσετε 

1. Βρείτε ένα άνετο μέρος

Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε άνετα σωματικά, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Καθίστε  όσο πιο αναπαυτικά μπορείτε, σε μια καρέκλα ή ξαπλωμένοι σε κρεβάτι. Χαλαρώστε τα στενά ρούχα και αποφύγετε να τρώτε μεγάλα γεύματα, ώστε να μην αισθάνεστε φουσκωμένοι και άβολα. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας διακόψουν για 20-30 λεπτά κατά τη διάρκεια της ύπνωσης.

2. Χαλαρώστε χρησιμοποιώντας μια υπνωτική επαγωγή

Εισέλθετε στην υπνωτική κατάσταση με μια κοινή τεχνική γνωστή ως προοδευτική μυϊκή χαλάρωση. Με αυτό, εστιάστε την επίγνωση σε οποιαδήποτε ένταση είναι αποθηκευμένη σε μέρη του σώματος και απελευθερώστε την ένταση διαδοχικά.

Ξεκινήστε με τα χέρια, στη συνέχεια μετακινηθείτε προς τα κάτω προς την πλάτη, τους ώμους και το λαιμό σας, μετά το στομάχι και το στήθος και τα πόδια και τα πόδια. Οραματιστείτε την ένταση να διαλύεται ή να εξατμίζεται ή να τεντώνεται αργά και μετά να χαλαρώνει τους μύες. Η αίσθηση της βαθιάς, ευχάριστης, άνετης χαλάρωσης είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να ξεκινήσετε την αυτο-ύπνωση.

3. Με την ύπνωση πείτε μια πρόταση που θα σας βοηθήσει 

Όταν η ύπνωση συνδυάζεται με θεραπεία, ονομάζεται υπνοθεραπεία. Συνήθως η θεραπεία στην ύπνωση ονομάζεται «θεραπευτικές προτάσεις» ή «μετα-υπνωτικές προτάσεις».

Στην εστιασμένη και χαλαρή κατάσταση της ύπνωσης, μπορείτε να δώσετε βαθύτερη και πληρέστερη προσοχή στις προτάσεις που θέλετε να δώσετε στον εαυτό σας για αυτοβελτίωση.

Αυτές μπορεί να είναι απλές αλλά σαφείς δηλώσεις που προσφέρετε στον εαυτό σας σχετικά με το τι μπορεί να κάνετε διαφορετικά, ή πώς μπορεί να αντιδράσετε διαφορετικά σε μια δύσκολη κατάσταση ή πώς μπορεί να σκεφτείτε διαφορετικά για τον εαυτό σας ή για κάποια περίσταση. Α

υτές οι «μετα-υπνωτικές προτάσεις» (που σημαίνει προτάσεις που μπορούν να τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας αυτο-ύπνωσης) μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας.

Μερικά κοινά παραδείγματα στόχων που αντιμετωπίζονται στην αυτο-ύπνωση περιλαμβάνουν:

 • μείωση του άγχους
 • μείωση της θλίψης και της κατάθλιψης
 • μείωση των φόβων και των φοβιών
 • μείωση κρίσεων πανικού
 • μείωση σωματικών συμπτωμάτων και ασθένειας
 • θεραπεία ψυχικών τραυμάτων
 • εξάλειψη δυσλειτουργικών συμπεριφορών (όπως κάπνισμα, διατροφικές διαταραχές, αϋπνία, θυμός κ.ά.)
 • δημιουργία θετικών σχέσεων και θετικών αλληλεπιδράσεων
 • αύξηση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης
 • στην εργασία και καριέρα ως προς την επίτευξη στόχων
 • αλλαγή πεποιθήσεων που δεσμεύουν τις αποφάσεις

Επιπλέον, βοηθάει τον θεραπευόμενο

 • ως προς την ολιστική επίτευξη της ψυχικής και σωματικής ευημερίας
 • να βελτιώσει την ψυχολογική και πνευματική ευεξία του

 

Σε ενδιαφέρει επίσης: Υπνοθεραπεία στο Mandala Institute  

Κλινική Υπνοθεραπεία Μόνο με 2 συνεδρίες  μπορεί να αλλάξει η ζωή σου!

 

 

Αυτή είναι μια σύντομη λίστα, αλλά οι προτάσεις μπορούν να επικεντρωθούν σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σας στον οποίο ελπίζετε να ξεκινήσετε μια νοητική αλλαγή.

 Παραδείγματα μετα-υπνωτικών προτάσεων με τη μορφή επιβεβαιώσεων, μια κοινή προσέγγιση αυτο-ύπνωσης, περιλαμβάνουν:

 • Αποδέχομαι τον εαυτό μου για αυτό που είμαι
 • Τρώω τρία υγιεινά γεύματα την ημέρα
 • Είμαι σίγουρος και διεκδικητικός όταν μιλώ σε άλλους
 • Νιώθω ήρεμος, σίγουρος και χαλαρός
 • Θεωρώ ότι είναι εύκολο να κόψω το κάπνισμα.

4. Επιστρέψτε στο συνηθισμένο επίπεδο εγρήγορσης

Αφού δώσετε τις προτάσεις, μπορείτε να γίνετε πιο προσεκτικοί και συνειδητοποιημένοι μετρώντας μέχρι το πέντε, λέγοντας στον εαυτό σας ότι συνειδητοποιείτε το περιβάλλον σας. Μετρώντας το πέντε, μπορείτε να ανοίξετε τα μάτια σας, να απλώσετε τα χέρια και τα πόδια σας και να συνεχίσετε τη μέρα σας.

Πως να κάνετε προτάσεις;

Όταν κάνετε προτάσεις κατά τη διάρκεια της αυτο-ύπνωσης: 

 • Πείτε το με πεποίθηση: Φανταστείτε τις λέξεις να λέγονται απαλά αλλά με πεποίθηση και βεβαιωθείτε ότι ο τόνος είναι καθησυχαστικός, σίγουρος και θετικός.
 • Προτάσεις φράσεων σε ενεστώτα: Η πρόταση «Είμαι σίγουρος» θα είναι πιο αποτελεσματική από «θα είμαι σίγουρος» καθώς η λέξη «είμαι» είναι στον ενεστώτα και είναι πιο βέβαιη.
 • Κάντε θετικές προτάσεις: Για παράδειγμα, το «είμαι ήσυχος» είναι καλύτερο από το «δεν έχω άγχος» μιλήστε στον εαυτό σας για αυτά που θέλετε, όχι για αυτά που δεν θέλετε.
 • Κάντε τις προτάσεις σας ρεαλιστικές: Αποφύγετε τις υπερβολικά φιλόδοξες προτάσεις όπως «Θα χάσω πολύ βάρος γρήγορα». Αντίθετα, επικεντρωθείτε σε μικρότερους και πιο συγκεκριμένους στόχους όπως «θα τρώω περισσότερα λαχανικά και θα ασκούμαι περισσότερο».
 • Επαναλάβετε τις προτάσεις: Δηλώστε τις προτάσεις πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ύπνωσης. Η επανάληψη μιας ιδέας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε το θέμα

Aς δούμε τώρα τί είναι υπνοθεραπεία 

Στην υπνοθεραπεία ο θεραπευτής έχει τη δυνατότητα της καθοδήγησης του πελάτη σε μια συγκεκριμένη νοητική κατάσταση.

Με αυτόν τον τρόπο τον βοηθά να ξεπεράσει ορισμένα θέματα που τον “μπλοκάρουν” και θέλει να τα εξαλείψει, ώστε να βελτιώσει το επίπεδο ζωής του.

Με την εφαρμογή της το άτομο τροποποιεί τη συμπεριφορά του, το συναισθηματικό του περιεχόμενο αλλάζει, ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει δυσλειτουργικές συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με άγχος, στρες, ακόμη και πόνο.

H υπνοθεραπεία άρα είναι απόλυτα συνυφασμένη με την προσωπική ανάπτυξη και μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα με απόλυτα ασφαλή τρόπο.

Ποια η διαφορά της ύπνωσης από άλλες μεθόδους ψυχοθεραπείας;

Η ύπνωση θα σου προσφέρει άμεσα λύση στο πρόβλημα, ενώ άλλες μεθόδους καθυστερούν να το κάνουν. Επίσης πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι λειτουργεί συνοδευτικά με άλλες ιατρικές ή μεθόδους ψυχοθεραπείας.

Όπως συνεπάγεται από τα παραπάνω, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα να σε σταματάει από το να δοκιμάσεις  την καταπληκτική θεραπεία που είναι ικανή να μεταμορφώσει τη ζωή σου.

Να της δώσει άλλη οπτική και να σε οδηγήσει σε ανακατατάξεις που μόνο θετικά αποτελέσματα έχουν να σου προσφέρουν.

 Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησέ μας στο Facebook ,στο Instagram και στο Youtube ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Διάβασε κι αυτά: 

Τι είναι ο θυμός;   Ξέρεις πως μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με Yoga

 

5 βήματα για να αποδεχτείς τον εαυτό σου

 

Η yoga κινητοποιεί όλο σου το σώμα

 

Τι είναι η νευροπλαστικότητα και πώς λειτουργεί; Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου και να αλλάξεις τη ζωή σου

 

Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις καταστάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σου.

Μπορούμε να σου προσφέρουμε την καλύτερη εκδοχή της ζωής που αξίζει.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen. Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434).

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Για δηλώσεις ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες:

 Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι ή online.

Εσπερίδων 10

Κλείστε το ραντεβού σας: 210 710 5766