Οι ευεργετικές ιδιότητες της ισορροπίας στα τσάκρα σου

1

Αν γνώριζες τις ευεργετικές ιδιότητες της ισορροπίας στα τσάκρα σου, σίγουρα θα αναζητούσες τον τρόπο για να την αποκτήσεις. Τα τσάκρα τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας έχουν γίνει ευρέως γνωστά καθώς οι ενεργειακές θεραπείες κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, για την αντιμετώπιση ποικίλων θεμάτων που μας απασχολούν και αφορούν στην υγεία πνευματική και σωματική αλλά και την ευεξία. Προέρχονται από θεωρίες της ιατρικής από την ανατολή και βοηθούν στο να επιφέρουν την πολυπόθητη για τον καθένα μας ισορροπία.

 Η λέξη αν θέλουμε να τη μεταφράσουμε στη γλώσσα μας σημαίνει τροχός . Όπως ακριβώς ο τροχός διακρίνεται από την αρμονία του κύκλου και παράγει κύλιση και ενέργεια, έτσι ακριβώς και στα επτά τσάκρα μας θέλουμε να υπάρχει ενέργεια που να τροφοδοτεί το σώμα και το πνεύμα ώστε να λειτουργούν ομαλά, γεμάτα από ζωοφόρα ενέργεια.  Για να μιλήσουμε όμως για τσάκρα θα πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς είναι.

Σίγουρα έχουμε όλοι ακούσει τη λέξη αλλά η σημασία της παραμένει άγνωστη σε πολλούς.  Όταν λέμε τσάκρα αναφερόμαστε σε ένα ολόκληρο ενεργειακό σύστημα που αποτελείται από επτά κέντρα τα οποία εκτείνονται από τη σπονδυλική στήλη από την ουρά μέχρι το στέμμα του κεφαλιού. Αυτά τα κέντρα είναι υπεύθυνα για τη σωματική και πνευματική υγεία μας η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενεργειακή ισορροπία που υπάρχει στα τσάκρα. 

 

  Το μπλοκάρισμα ενός από αυτά ή και περισσότερων μπορεί να επιφέρει:

 • Σωματική ασθένεια
 • Συναισθηματική αστάθεια
 • Ψυχικές διαταραχές 
 • Ένταση 
 • Έλλειψη συγκέντρωσης 
 • Διαταραχές διάθεσης 
 • Μη ποιοτικός ύπνος 
 • Δημιουργία φοβιών
 • Απουσία ψυχικής και σωματικής ευεξίας 
 • Δυσφορία 

Ας γνωρίσουμε τώρα που βρίσκονται και ποιος ο ρόλος των τσάκρα στο σώμα μας. 

 

Τα επτά τσάκρα αρχίζοντας από κάτω προς τα πάνω είναι:

 • Muladhara: το τσάκρα της ρίζας, μας δίνει αρμονία και ισορροπία σε σχέση με κάθε τι που μας περιβάλλει 

 • Svadhisthana: Το ιερό τσάκρα: εδώ βρίσκεται η σεξουαλικότητά 

 • Manipura: Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος: ευθύνεται για την κοινωνικοποίησή μας και την λειτουργία μας μέσα σε μικρά ή μεγάλα κοινωνικά σύνολα

 • Anahata: Το τσάκρα της καρδιάς πρόκειται για το συναίσθημα ή αν θέλουμε να το πούμε διαφορετικά το τσάκρα της αγάπης

 • Vishuddha: Το τσάκρα του λαιμού καθορίζει το πως εκφραζόμαστε, επικοινωνούμε και αντιλαμβανόμαστε την κάθε είδους αλληλεπίδραση από τους ανθρώπους σε επίπεδο λεκτικής δραστηριότητας 

 • Ajna: Το τσάκρα του τρίτου ματιού, αναφέρεται στην ενέργεια που μας χαρίζει εξυπνάδα και διορατικότητα 

 • Sahasrara: Το τσάκρα του στέμματος, μιλάμε για το κορυφαίο τσάκρα που εμπερικλείει τη γνώση, τη σοφία που εξασφαλίζουν δύναμη μυαλού – κρίσης- πράξεων

  Η yoga και ο διαλογισμός εξισορροπούν την ενέργεια στα τσάκρα    Το να διεγείρεις τα τσάκρα ώστε η ενέργεια να είναι ισορροπημένη και να διοχετεύεται σωστά και με απόλυτη αρμονία σε σώμα και πνεύμα, είναι πολύ σημαντικό. Σε αυτό μπορούν να δώσουν λύση η yoga και ο διαλογισμός. Και με τα δύο η ροή της ενέργειας ενισχύεται και πετυχαίνουμε την ποθητή σε όλους ηρεμία αλλά και διαύγεια στο πνεύμα.

Στο Mandala Institute εφαρμόζουμε ολιστικές μεθόδους που μπορούν να εξισορροπήσουν την ενέργεια σας.  Διαβάστε κι αυτό:Η προπόνηση κινητικότητας και τα οφέλη της στο σώμα σου H yoga μπορεί να σε βοηθήσει να την αποκτήσεις  

Πώς θα αντιληφθείτε ότι υπάρχει μπλοκάρισμα στα τσάκρα;

Και πώς θα επέλθει ισορροπία;  

Τσάκρα της ρίζας  Θα καταλάβετε ότι υπάρχει μπλοκάρισμα της ενέργειας στα τσάκρα αν νιώθετε ανασφάλεια και ότι έχετε χάσει τα κέντρα σας. Είναι εκείνο ακριβώς το συναίσθημα που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι υπάρχουν κάποια εμπόδια που δεν μπορούμε να υπερκεράσουμε.

Μια τέτοια διαταραχή μπορεί να προκύψει από αλλαγές που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και δεν μας προκαλούν θετικές αντιδράσεις και συναισθήματα.  Για να ισορροπήσετε  το τσάκρα της ρίζας 

 • Η αποξένωση από τη φύση και η ζωή μας που περιορίζεται στα όρια της πόλης μπορεί να φέρει ανισορροπία στο τσάκρα της ρίζας. Βγείτε μια βόλτα στη φύση, για να έρθετε σε επαφή με το περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε πως ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να ζει στη φύση και όχι περιτριγυρισμένος από τσιμέντο. 

 • Ασκηθείτε με yoga που διαθέτει τις κατάλληλες asanas ώστε να  μπορέσει να υπάρξει επαφή με το περιβάλλον.

Ιερό τσάκρα 

Η έλλειψη ισορροπίας σε αυτό το τσάκρα θα επιφέρει έλλειψη σεξουαλικότητας και δημιουργικότητας. Το να μην έχετε επαφή με το συναίσθημα είναι ένα καμπανάκι που σας  προειδοποιεί για το μπλοκάρισμα ενώ το πάθος θα αποτελεί πλέον παρελθόν για εσάς. 

Για να ισορροπήσετε το ιερό τσάκρα:

 • Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το νερό και να συνδεθείτε μαζί του. Η επαφή με το νερό ξεμπλοκάρει το ιερό τσάκρα και αν ακόμη δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε θάλασσα, ποτάμι μπορείτε να αρκεστείτε σε ένα απολαυστικό λουτρό στο σπίτι, που θα σας φέρει σε επαφή με το υγρό στοιχείο της φύσης,  το νερό. 

Διαβάστε κι αυτό:  Τι είναι ο θυμός; Ξέρεις πως μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με Yoga

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας βοηθάει απίστευτα ώστε να μπορέσετε να μπορέσετε να απελευθερώσετε τα συναισθήματα και να έρθετε σε επαφή μαζί τους. Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός ενσυνειδητότητας δηλαδή να ζεις στο εδώ και το τώρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε να ξεμπλοκάρετε το συγκεκριμένο τσάκρα και να αποβάλλετε τα αρνητικά συναισθήματα.

  Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος  Εδώ έχουμε μειωμένα επίπεδα δραστηριοτήτων. Η δύναμη που διαθέτετε καταρρέει και δεν υπάρχει ανάληψη δράσης. Η αντοχή σας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ενώ παράλληλα δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις.  Γενικά μια ανεξήγητη κόπωση περιβάλλει τη ζωή και σας εμποδίζει να ζήσετε με τους ρυθμούς  που πρέπει ώστε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες και τα θέλω σας.  Για να εξισορροπήσετε το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος:

 • Εδώ θα πρέπει να αφεθείτε στις θεραπευτικές και ευεργετικές δράσεις του ήλιου. Αφήστε τον ήλιο να λούσει το σώμα και το πνεύμα και να σας μεταδώσει τη ζωογόνο δράση του. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα ή την ανατολή και να γεμίσετε με θετική ενέργεια που μας προσφέρουν απλόχερα και τα δύο. 
 • Επίσης η yoga με συγκεκριμένες asanas μπορεί να βοηθήσει, συγκεκριμένα αυτές που συμπιέζουν την κοιλιακή χώρα. 
 • Ο καθοδηγούμενος οραματισμός θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε κάθε τι αρνητικό και να πλημμυρίσετε την ύπαρξή σας με δύναμη, ευεξία, αποφασιστικότητα και θετικές σκέψεις. 

Το τσάκρα της καρδιάς 

Το τσάκρα που όταν μπλοκάρει προκαλεί αρνητικά συναισθήματα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις μας με τους άλλους. Έτσι η καρδιά μας γεμίζει κακία και έχουμε μια τάση να κρίνουμε τους άλλους και διαρκώς να κινούμαστε σε αρνητικά επίπεδα ενέργειας.    Για να ισορροπήσετε το τσάκρα της καρδιάς

 • Ο διαλογισμός θα συμβάλλει στη ροή ενέργειας προς αυτό το τσάκρα και θα σας συνδέσει με τα θετικά συναισθήματα. Οι ιδιότητες που έχει ώστε να μπορέσει να σας μεταφέρει σε κατάσταση σύνδεσης με αισθήματα ευγνωμοσύνης, θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε την ενέργεια του τσάκρα της καρδιάς. 
 • Επίσης όπως και στα υπόλοιπα τσάκρας η yoga είναι αυτή που θα σας χαρίσει αισθήματα ευγνωμοσύνης, ηρεμίας και γαλήνης.
 • Το τσάκρα της καρδιάς έχει σχέση με το στοιχείο του αέρα για αυτό καλό είναι να εξασκηθείτε στις αναπνοές ώστε να γεμίζει το σώμα με ζωογόνο αέρα, που θα σας τονώσει και θα σας απόμακρύνει από τα αρνητικά συναισθήματα. ς, κοντά στο κέντρο της καρδιάς. 

 

Το τσάκρα του λαιμού

Πρόκειται για το τσάκρα της επικοινωνίας σας με τους άλλους και επηρεάζει εμφανέστατα στο να εκφράζετε την αλήθεια σας προς τους άλλους ή να δημιουργείται σχόλια που θα είναι αρεστά και θα ικανοποιούν το συνομιλητή σας. Ακόμη όταν το τσάκρα του λαιμού παρουσιάζει μπλοκάρισμα έχετε την τάση να μην μπορείτε να ανεχτείτε τις αντίθετες από τις δικές σας απόψεις. Το γεγονός αυτό καθιστά δυσκίνητη την επικοινωνία με τους άλλους και συγχρόνως επιφέρει συγκρούσεις και προστριβές.    Για να ισορροπήσετε το τσάκρα του λαιμού

 • Η γραφή είναι αυτή που θα φέρει την ενέργεια στη κανονική της ροή όσον αφορά στο τσάκρα του λαιμού. Εκφράστε μέσω του γραπτού λόγου τα συναισθήματά σας, τις σκέψεις σας και μετά διαβάστε τα.
 •  Η Αrt Therapy μπορεί να βοηθήσει και να ισορροπήσει την ενέργειά σας καθώς εκτονώνεται η δημιουργικότητά σας και ταυτόχρονα επέρχεται ίαση στο συναίσθημα. 
 • Η yoga με συγκεκριμένες asanas είναι επίσης μια λύση ώστε να μπορέσετε να κατακτήσετε την αρμονική ροή ενέργειας. 

Το τσάκρα του τρίτου ματιού 

Αν το τσάκρα του τρίτου ματιού είναι κλειστό θα δυσκολεύεστε πολύ στη καθημερινότητά σας. Αν νιώθετε δηλαδή πως:

 • Δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε τις σκέψεις σας 
 • Εξασθενεί η μνήμη σας 
 • Υπάρχει ένα θολό τοπίο στο μυαλό σας 
 • Δεν λειτουργεί η διαίσθησή σας 
 • Είστε εντελώς απομακρυσμένοι από τον εαυτό σας 

  Για να ισορροπήσετε το τσάκρα του τρίτου ματιού Ο διαλογισμός είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, ώστε να συνδεθείτε με το εγώ σας. Υπάρχουν συγκεκριμένου τύπου διαλογισμοί που πραγματικά θα σας οδηγήσουν σε βαθιά σύνδεση με την εσωτερική σας φωνή, έτσι ώστε να μπορέσετε να ισορροπήσετε την ενέργεια σε αυτό το τόσο σημαντικό τσάκρα. Η μνήμη καθώς και η ενσυνειδητότητα θα επανέλθουν ώστε να μπορείτε να είστε γεμάτοι ενέργεια και όρεξη για δράση. 

Το τσάκρα του  στέμματος

Αν το συγκεκριμένο τσάκρα είναι κλειστό τότε δίνετε περισσότερο αξία στην ύλη παρά στο πνεύμα. Αυτό θα φέρει σταδιακά θα αποφέρει απομάκρυνση από τα οικεία πρόσωπα καθώς το συναίσθημα δεν θα είναι παρόν. Σε αυτό το τσάκρα αν δε ρέει η ενέργεια ομαλά υπάρχει άγχος που δεν σας αφήνει να απολαύσετε τις στιγμές και κατ΄επέκταση τη ζωή.   

Για να ισορροπήσετε το τσάκρα του στέμματος Ο διαλογισμός είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να οραματιστείτε το λαμπερό φως, ώστε να συνδεθείτε με το πνεύμα και να γίνετε ένα με το θείο.  Μπορείτε ακόμη να βοηθηθείτε με συγκεκριμένες asanas της yoga.  H μελέτη πνευματικών βιβλίων λειτουργεί επικουρικά ώστε να επέλθει ισορροπία της ενέργειας και να διευρυνθούν οι πνευματικοί σας ορίζοντες. 

Συνοψίζοντας 

Η πνευματική και συναισθηματική μας υγεία είναι απαραίτητο συστατικό της ζωή μας. Τα ενεργειακά κέντρα μας πρέπει να ακολουθούν κανόνες πλήρους ισορροπίας ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις στιγμές, να είμαστε γεμάτοι θετικότητα, να επικοινωνούμε σωστά με του εαυτό μας και με τους γύρω μας. 

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε ώστε να αποκτήσετε ισορροπημένη ενέργεια στα 7 τσάκρα, μπορούμε να σας διδάξουμε πως και με ποιο τρόπο μπορείτε να απολαμβάνετε ακόμη περισσότερο τη ζωή. 

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κι αυτό: Η ευλυγισία και η ελαστικότητα στο σώμα είναι το ίδιο;  Σε τι βοηθάει η yoga να τα αποκτήσεις και τα δύο;

Στο Μandala Istitute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις την εποικοδομητική σου σχέση με τη yoga.   Σου κάνουμε ΔΩΡΟ την πρώτη συνεδρία για να γνωρίσεις τη yoga. 

   Επικοινώνησε μαζί μας και ξεκινάμε το μαγικό ταξίδι.

    Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησε μας   στο Facebook ,στο Instagram και στο Youtube.