Ολιστική – Συνθετική ψυχοθεραπεία

Κατερίνα Μανταλα

 

Μάθε τα πάντα για μια νέα θεραπεία, που εφαρμόζεται μόνο

στο Mandala Institute 

 

Σίγουρα το τί είναι ολιστική ψυχοθεραπεία, είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Για να απαντηθεί θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ετυμολογία των όρων, δηλαδή στο ολιστικό και τη ψυχοθεραπεία. 

Τι σημαίνει ολιστικό

Καταρχήν το ολιστικό είναι ένας όρος τον οποίο συναντάμε στην ιατρική και έχει κέντρο του, τη θεραπεία. Μια ολιστική θεραπεία περιλαμβάνει πνεύμα, νου και σώμα. Αν προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε ακόμη βαθύτερα τον όρο, θα οδηγηθούμε στα Ασκληπιεία και στην ίαση που προσέφεραν. Εκεί η διαδικασία αντιμετώπισης μιας νόσου περιελάβανε νου και σώμα, ακολουθώντας μια σειρά που οδηγούσε στην ίαση του ασθενή. 

Δηλαδή δεν αντιμετωπιζόταν απλά το σύμπτωμα με στόχο την εξάλειψή του, αλλά ο βοηθούμενος περνούσε μια θεραπευτική διαδικασία, ώστε να βρεθεί η πηγή του προβλήματος καθώς αυτή μπορεί να βρισκόταν στη ψυχή του. 

 

Σήμερα η δυτική φιλοσοφία ενστερνίζεται κομμάτια της ανατολικής και περίτρανα όλοι αποδέχονται πως υπάρχουν οι ψυχοσωματικές ασθένειες.

Πρόκειται για απεικονίσεις στο σώμα μας ψυχικών τραυμάτων ή δυσλειτουργιών με αποτέλεσμα να να συμφωνούμε πως σώμα και πνεύμα συνεργάζονται ώστε να αποτελέσουν το “όλον” της ύπαρξής μας. 

Αν τώρα υπάρχουν κάποιοι που αμφιβάλλουν τότε μέχρι το τέλος του άρθρου θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ακόμη και τον πιο δύσπιστο γι΄αυτό. 

Μπορείς να διαβάσεις κι αυτό: Οι ευεργετικές ιδιότητες της ισορροπίας στα τσάκρα σου

 

Τί σημαίνει ψυχοθεραπεία

Ας έρθουμε τώρα στον όρο ψυχοθεραπεία, που σημαίνει η θεραπεία της ψυχής. Όμως η γλώσσα της ψυχής είναι τόσο συμβολική όσο και πνευματική. Πολλές ψυχοθεραπευτικές σχολές εστιάζουν μόνο σε ένα γνωστικό επίπεδο, αφήνοντας “απ’ έξω” το σώμα και το πνεύμα, μη συμβάλλοντας σε μια ολοκληρωτική θεραπεία και φυσικά αυτογνωσία. 

Η ψυχοθεραπεία συνιστά τη θεραπεία δυσλειτουργικών συμπεριφορών, αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων όσο και κλινικών παθήσεων.  

Τί περιγράφει ο όρος ολιστική ψυχοθεραπεία 

Αν όμως αναλογιστούμε ότι η σύνδεση με την πνευματικότητα κάποιου ατόμου έχει σχέση με την άσκηση π.χ. ή τη διατροφή, κομμάτια δηλαδή που αφορούν τη φυσική εμπειρία του σώματος, τότε μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη σκέψη σύνδεσης σώματος και ψυχής. Η συνολική υγεία ενός ανθρώπου εξαρτάται και από τα δύο σκέλη, τα οποία οφείλουμε να διατηρούμε σε άριστη υγεία, αλλά εξαρτάται και από την άριστη σύνδεση μεταξύ τους. 

 

 

Ωστόσο καλό είναι να θυμίσουμε πως με τη ψυχοθεραπεία προσπαθεί κάποιος να εξερευνήσει:

 • Τις σκέψεις
 • Τα συναισθήματα 
 • Τις πεποιθήσεις
 • Τις συμπεριφορές

Ακόμη προσπαθεί να εξερευνήσει τις αισθήσεις που λαμβάνει το σώμα του ώστε να εντοπιστεί ο επηρεασμός που αφορά στο ολιστικό μέρος και να μπορέσει να αποσαφηνιστεί η ψυχική του εικόνα. 

Ας μην ξεχνάμε πως η ζωή μας καθορίζεται από τη σύνδεση ψυχής και σώματος και αν εκεί υπάρχει μια αρμονική συνύπαρξη, σύνδεση και επικοινωνία, τότε απολαμβάνει κάποιος μια υπέροχη ζωή. 

Σε ενδιαφέρει: Όλα όσα θέλεις να μάθεις για την αναδρομική θεραπεία. Η ψυχή γιατρεύει τα τραύματά της.

Διαφορά ολιστικής ψυχοθεραπείας με ψυχοθεραπεία 

Αξίζει να αναφερθεί πως η ολιστική ψυχοθεραπεία διαφέρει από την συμβατική – κλασσική ψυχοθεραπεία, σε πολλούς τομείς!  

 1. Οι περισσότερες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις κρατάνε χρόνια και πολλές φορές το άτομο παραπονείται ότι δεν υπάρχει ψυχική ίαση και για αυτό πολλοί καταφεύγουν σε εναλλακτικές μορφές θεραπείας.
 2. Πολλές προσεγγίσεις δεν εμπεριέχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους ή ψυχολογικές παρεμβάσεις με αποτέλεσμα να εστιάζουν πολύ στον λόγο, στο παρελθόν και ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, που αυτό τείνει να κουράζει τους θεραπευόμενους μιας και το αναφέρουν ως “επανάληψη ίδιων συνεδριών”.
 3. Πολλές προσεγγίσεις ακολουθούν συγκεκριμένες γραμμές θεραπείας και πολλές φορές οι ίδιοι οι ψυχοθεραπευτές γίνονται δογματικοί με τις προσεγγίσεις τους μην αφήνοντας “ανοιχτό μυαλό” σε νέες μεθόδους, παρεμβάσεις και άλλες προσεγγίσεις ερευνημένες για τα οφέλη τους, ώστε να δημιουργήσουν ένα συνθετικό και ολιστικό σύστημα θεραπείας, πχ να εμπεριέχουν το mindfulness ή την ύπνωση ως τεχνικές. Ακόμη και εάν υπάρχουν χιλιάδες έρευνες ψυχικής ίασης, προτιμούν την ψυχοθεραπεία χρόνων!
 4.    Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις προέρχονται από την ακαδημαϊκή ψυχολογία, από ερευνητές ψυχολόγους που δοκιμάζουν μέσω στατιστικών ερευνών τι βοηθάει το άτομο στις διάφορες παθήσεις. Χιλιάδες άρθρα βγαίνουν καθημερινώς παγκοσμίως με νέες προσεγγίσεις και τεχνικές, πλέον με βραχυπρόθεσμες στρατηγικές και από πολλές ψυχολογικές προσεγγίσεις, όπως της Θετικής Ψυχολογίας, της Coaching Ψυχολογίας, του Mindfulness, της Υπνοθεραπείας, του CBT, του Art Therapy, κλπ.
 5. Επικεντρώνονται περισσότερο στην ψυχοπαθολογία του ατόμου και στη μείωση των συμπτωμάτων μέσα από τον λόγο (όχι όλες οι προσεγγίσεις) και έπειτα πολλές προσεγγίσεις δυσκολεύονται να εστιάσουν στην επίτευξη της ψυχικής ευημερίας, προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, ικανοποίησης από τη ζωή, την ευτυχία ή και ακόμη στην επίτευξη υλοποιήσιμων στόχων.  Καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι η απουσία συμπτωμάτων δεν συνιστά και αύξηση της ψυχικής ευημερίας ή της ψυχολογικής ευεξίας.

Η ολιστική ψυχοθεραπεία στοχεύει στο:

 • Να καταφέρει ο θεραπευόμενος να ενδυναμωθεί νοητικά, συναισθηματικά, ψυχικά αλλά και πνευματικά (για ότι σημαίνει αυτό σε προσωπικό επίπεδο)
 • Να επέλθει κάθαρση, κατανόηση και απελευθέρωση από τα συμπτώματα και τις συναισθηματικές αναταραχές
 • Να μεταμορφώσει και να κάνει θετικές αλλαγές στη ζωή του
 • Να προσφέρει στον εαυτό του ικανοποίηση και ευτυχία 
 • Να επιτεύξει τα όνειρα του
 • Να δημιουργήσει θετικές σχέσεις σε όλους τους τομείς
 • Να μάθει να ζει στο παρόν και να απολαμβάνει χωρίς ενοχές
 • Να επέλθει ψυχική ίαση και απελευθέρωση από περιορισμούς

 

Η ολιστική ψυχοθεραπεία με ποια ζητήματα μπορεί να ασχοληθεί και να δώσει λύσεις 

 

 • Συντροφικές, οικογενειακές, εργασιακές σχέσεις
 • Προσωπική εξέλιξη, αυτογνωσία, σχέση αγάπης με τον εαυτό μας
 • Αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, βελτίωση αυτό – εικόνας, όρια, προστασία εαυτού
 • Άγχος, κατάθλιψη, θυμός, ενοχές, φόβος, κρίσεις πανικού
 • Επίμονες αρνητικές σκέψεις ή ακατάπαυστες σκέψεις
 • Καριέρα, εργασία
 • Οικονομική ευμάρεια, αφθονία
 • Ενίσχυση ευτυχίας

Ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζει πολλά μέτωπα όσον αφορά στην ψυχική του υγεία αλλά και στη σωματική του ευεξία. Η ολιστική ψυχοθεραπεία μια διαφορετική πραγματικα προσέγγιση μπορεί να τον βοηθήσει. Μπορεί να λύσει τα προβλήματά του και να συνεχίσει να ζει, ανανεωμένος και ανακουφισμένος κυρίως από συμπτώματα που τον εμπόδιζαν να το κάνει.

 • Τον βοηθά ώστε να προσανατολιστεί στους στόχους του και να τους πετύχει 
 • Να διαχειριστεί τις σκέψεις του 
 • Να μπορέσει να κατανοήσει και να χαλιναγωγήσει τα συναισθήματά του 

ολιστική ψυχοθεραπεία

Μια ακόμη σημαντική διαφορά της ολιστικής ψυχοθεραπείας από άλλα είδη ψυχοθεραπείας

Η συγκεκριμένη προσέγγιση ψυχοθεραπείας είναι πραγματικά ολιστική. Εστιάζει και στα 4 επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης (γνωστικό – νοητικό, σωματικό, συναισθηματικό αλλά και πνευματικό), κάτι που συνήθως απουσιάζει από άλλα είδη ψυχοθεραπείας.

 Για αυτόν τον λόγο προσθέσαμε:

 •  Την Transpersonal / Υπερπροσωπική Ψυχολογία
 •  Τη Θετική Ψυχολογία
 • Την Coaching Ψυχολογία
 • Expresive Arts therapy (εικαστικά, πηλός, άμμος και οι μινιατούρες, δραματοθεραπεία, μουσική, χρήση σώματος)
 • Mindfulness
 • Διαλογισμό

Η Ολιστική Ψυχοθεραπεία του Mandala είναι θετικά προσδιορισμένη, αποκλειστικά εστιασμένη στο αίτημα του βοηθούμενου, εμπεριέχει επιστημονικά τεκμηριωμένες στρατηγικές, τεχνικές και προσεγγίσεις, αλλά και εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας. Η προσέγγισή της είναι συνήθως βραχυπρόθεσμη

Θες να εκπαιδευτείς στην προσέγγιση μας και να γίνεις Ολιστικός Θεραπευτής Ψυχικής Υγείας; Πιστοποιημένο Δίπλωμα στην Βραχεία Ολιστική Ψυχοθεραπεία & Coaching Ψυχολογία

Είμαστε οι μοναδικοί στην Ελλάδα 

Έχουμε προσθέσει: τεχνικές ασκήσεις και θεραπείες άγνωστες στην Ελλάδα όπως:

 •  Η Θετική Ψυχολογία
 •  Η Υπερπροσωπική Ψυχοθεραπεία
 •  Η Αναδρομική Θεραπεία
 •  Η Υπνοθεραπεία
 •  Ο διαλογισμός
 •  Η Yoga ως Ψυχοθεραπεία
 •  Και το Mindfulness
 • Expressive Arts Therapies

Προσθέσαμε τις θεραπείες μέσω της Τέχνης καθώς είναι άκρως απαραίτητες για μια αποτελεσματική ψυχοθεραπεία με σκοπό την έκφραση της γλώσσας του υποσυνειδήτου και υπερσυνειδητού.

 

Τι είναι η ενσυνειδητότητα και ποια η σχέση της με την ολιστική ψυχοθεραπεία

Το Mindfulness, μπορεί να σε εκπαιδεύσει ώστε να ζεις τη συγκεκριμένη στιγμή χωρίς όμως να ασκείς επικριτικό ρόλο.  Η εστίαση στη στιγμή είναι πολύ σημαντική ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να έχει επίγνωση σε σώμα και νου. 

Το ίδιο και η yoga  και ο καθοδηγούμενος διαλογισμός, παρέχει τη δυνατότητα να εστιάζεις στην αναπνοή και να μπορείς να νιώθεις τις αισθήσεις με σκοπό να να αποκτήσεις τον έλεγχο στο σώμα και να μπορείς να μετριάζεις την ένταση. 

Ας μην ξεχνάμε πως ώς πολυδιάστατα όντα, έχουμε σώμα, συναίσθημα, ψυχή και μυαλό. Στόχος πάντα θα παραμένει να μπορούμε να διατηρούμε ισορροπία και αρμονία. 

Η ψυχική υγεία βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την αρμονία τους.

 

Σε ενδιαφέρει να εκπαιδευτείς στον Διαλογισμό Mindfulness. Απέκτησε πιστοποιημένο Certificate Mindfulness Meditation & Positive Psychology 20 Hrs είτε για ατομική χρήση είτε για επαγγελματική!

 

Η Ολιστική Ψυχοθεραπεία  μπορεί να αντιμετωπίζει τις αιτίες του πόνου σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης. Σκοπός της να σου προσφέρει μαι ζωή γεμάτη νόημα με ουσία και χαρά. Ακόμη με τις θεραπευτικές τεχνικές που εφαρμόζει το Mandala Institute μπορεί να θεραπεύσει τις συναισθηματικές σου πληγές, να σε απεγκλωβίσει από συναισθηματικά τέλματα, από πληγές και να αποκαταστήσει πλήρως ό,τι σε κρατάει πίσω.  Με μια σειρά ψυχο-πνευματικών και θεραπευτικών τεχνικών σώματος/νου  που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και απόλυτα ασφαλείς. 

Η Ολιστική Ψυχοθεραπεία τέλος είναι πνευματική  και ξεκινά από την  αρχική πεποίθηση ότι το κέντρο της ύπαρξής μας είναι η ψυχή του κάθε ανθρώπου. Έτσι όλες οι διαδικασίες τείνουν να ευθυγραμμίσουν:

 • Το σώμα
 • Τη ψυχή
 • Το μυαλό 
 • Το συναίσθημα 

Αν όλα αυτά σου φαίνονται ενδιαφέροντα τότε μπορείς να ξεκινήσεις ένα ταξίδι μαζί μας που θα σε βοηθήσει να ζήσεις καλύτερα και να απολαμβάνεις κάθε στιγμή σου. 

 

Πώς δουλεύουμε σε μια συνεδρία 

Ξεκινάμε με το να γνωριστούμε μέσα από ένα ιστορικό – συνέντευξη και θέτουμε το θέμα που χρειάζεται εμβάθυνση και επίλυση. Συμφωνούμε τα όρια και τους στόχους μας και στο σε πόσες συνεδρίες είναι εφικτό να επιτύχουμε τον στόχο μας. Οι συνεδρίες είναι ατομικές, ζεύγους ή ομαδικές και διαρκούν 50΄ ή 90′, είτε εβδομαδιαίες είτε ανά δεκαπενθήμερο και διεξάγονται είτε δια ζώσης – τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας – είτε online.

Αν σου άρεσε το άρθρο, διάβασε κι αυτό:

 Τι είναι ο θυμός;   Ξέρεις πως μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με Yoga   

 

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen, με κατεύθυνση στην γνωστική & νευροψυχολογία και εγκεκριμένη από το British Psychological Society του Λονδίνου. Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το 2007 (αρ. αδείας 07/842). Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434). Έχει ειδίκευση στην Κλινική υπνοθεραπεία, στην αναδρομική θεραπεία (Hypnotherapy & Regression Therapy) τις οποίες και διδάσκει. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην αναδρομική θεραπεία από τον παγκόσμιο οργανισμό της Earth Association for Regression Therapy και εκπαιδεύτρια στην Κλινική Υπνοθεραπεία από την International American Association. Επιπλέον, είναι δημιουργός μοναδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ολιστική – Συνθετική Ψυχοθεραπεία & Coaching αναγνωρισμένο από την International Association of Coaches, Therapists & Mentors, στο Ολιστικό – Συνθετικό Coaching βασισμένο σε προσεγγίσεις της επιστημονικά τεκμηριωμένης Coaching Ψυχολογίας, η μοναδική αναγνωρισμένη εκπαίδευση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα από την International Society for Coaching Psychology. Είναι επίσης, Συνθετική Θεραπεύτρια μέσω των Τεχνών (Integrative Arts Therapies) από το Institute for Arts In Therapy & Education του Λονδίνου. Έχει εκπαιδευτεί στη Hatha Yoga 200 hrs και σε ποικίλες τεχνικές διαλογισμού.

 

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Για δηλώσεις ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες:

 

Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι ή online.

Εσπερίδων 10

Κλείστε το ραντεβού σας: 210 7105766