Ο αυτοσεβασμός και πως θα τον αποκτήσεις

ΚΟΠΕΛΑ ΣΕ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΜΕ ΧΑΜΕΝΟ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ

Ο αυτοσεβασμός αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο εκτιμούμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας. Σημαίνει να έχουμε υγιή αίσθηση της αξίας μας ως ανθρώποι και να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με σεβασμό, αγάπη και φροντίδα.

Περιλαμβάνει την αναγνώριση των δικαιωμάτων, των αναγκών και των ορίων μας ως άτομα.  Αυτό συμπεριλαμβάνει την έκφραση μας, τη λήψη αποφάσεων που μας εξυπηρετούν, την προστασία των ορίων μας και την αντιμετώπιση του εαυτού μας με φροντίδα και σεβασμό.

Ο αυτοσεβασμός σημαίνει επίσης να μην επιτρέπουμε σε άλλους να μας κακομεταχειριστούν ή να μας παραβιάζουν τα όρια. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία του εαυτού μας από σχέσεις ή καταστάσεις που μας βλάπτουν ή μας καταπονούν.

Είναι σημαντικός για την ευεξία μας και την αυτοπεποίθησή μας. Μας βοηθά να αναπτύξουμε ένα θετικό αίσθημα του εαυτού μας, να αναγνωρίσουμε και να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας και να ζούμε με ευχαρίστηση και ισορροπία.

Πυλώνες του αυτοσεβασμού;

Ο αυτοσεβασμός μπορεί να θεωρηθεί ως ένας πυλώνας για την ψυχική ευεξία και την ευημερία μας. Υπάρχουν διάφοροι πυλώνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση του αυτοσεβασμού. Ορισμένοι από αυτούς τους πυλώνες είναι οι εξής:

 • Αυτοαποδοχή: Περιλαμβάνει την αποδοχή του εαυτού μας με όλες τις ατέλειες, τις αδυναμίες και τα λάθη μας. Αντί να αυτοκρίνουμε και να καταδικάζουμε τον εαυτό μας, αναγνωρίζουμε ότι είμαστε ανθρώπινα όντα που μπορούν να κάνουν λάθη και να μάθουν από αυτά.
 • Φροντίδα του εαυτού: Δηλαδή η φροντίδα του σώματος και του πνεύματός μας. Με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την αρκετή ξεκούραση και την αντιμετώπιση του στρες. Επίσης, περιλαμβάνει την περιποίηση του εαυτού μας με δραστηριότητες που μας φέρνουν χαρά και ικανοποίηση.

 • Όρια και αυτοπροστασία: Περιλαμβάνει την ανάπτυξη υγιών ορίων και την ικανότητα να τα προασπίζουμε. Αυτό περιέχει με τη σειρά του, την απόρριψη αρνητικών και επιβλαβών σχέσεων ή καταστάσεων, καθώς και την ικανότητα να πούμε “όχι” όταν αυτό είναι απαραίτητο για την ευημερία μας.
 • Επίτευξη προσωπικών στόχων:  Όσον αφορά δηλαδή στην ανάπτυξη και την επίτευξη προσωπικών στόχων και φιλοδοξιών. Αυτό εμπεριέχει την αναγνώριση των δικών μας επιθυμιών και αντιλήψεων και την προσπάθεια να τις πραγματοποιήσουμε.

Αυτοί οι πυλώνες συνεργούν αλληλοσυμπληρούμενοι για να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε έναν υγιή αυτοσεβασμό και να ζήσουμε με αίσθημα αυτοπεποίθησης και ευημερίας.

Πότε χάνεται ο αυτοσεβασμός;

Ο αυτοσεβασμός μπορεί να χαθεί σε διάφορες περιστάσεις και για διάφορους λόγους. Ορισμένα παραδείγματα που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια του αυτοσεβασμού είναι τα εξής:

 • Αρνητική αυτοεικόνα: Όταν έχουμε μια αρνητική αντίληψη για τον εαυτό μας και αμφισβητούμε την αξία μας, μπορεί να χάσουμε τον αυτοσεβασμό. Αυτό μπορεί να συμβεί ανάλογα με τις εμπειρίες μας, τις συγκρίσεις με άλλους ή τις κοινωνικές πιέσεις.
 • Κατάχρηση ή κακοποίηση: Όταν υποστούμε κατάχρηση ή κακοποίηση από άλλους, είτε σωματικά είτε ψυχολογικά, μπορεί να πληγώσει τον αυτοσεβασμό μας. Η συνεχής έκθεση σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αυτοπεποίθησης και της αξίας του εαυτού μας.
 • Αποτυχία και αυτοκριτική: Όταν αντιμετωπίζουμε αποτυχίες και αδυναμίες και τις αντιμετωπίζουμε με έλλειψη ανεκτικότητας και αυστηρή αυτοκριτική, μπορεί να πληγωθεί ο αυτοσεβασμός μας. Η αδυναμία να αποδεχτούμε την ανθρώπινη φύση μας και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να κάνει λάθη μπορεί να μειώσει τον αυτοσεβασμό.
 • Αρνητικές σχέσεις: Όταν βρισκόμαστε σε αρνητικές σχέσεις όπου δεν αντιμετωπίζονται με σεβασμό οι ανάγκες και τα όριά μας, μπορεί να επηρεαστεί ο αυτοσεβασμός μας. Οι τοξικές σχέσεις μπορούν να προκαλέσουν αμφισβήτηση της αξίας μας και να μας καταστήσουν ανασφαλείς για τον εαυτό μας.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια του αυτοσεβασμού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αυτοσεβασμός μπορεί να ανακτηθεί.

Πως μπορεί να ανακτηθεί ο αυτοσεβασμός;

Η ανάκτηση του αυτοσεβασμού είναι ένας διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά μπορεί να είναι εφικτή και επωφελής. Ορισμένες ιδέες και πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτησή του είναι οι εξής:

 • Αναγνώριση των θετικών πτυχών του εαυτού: Προσπαθήστε να εστιάσετε στις δυνατότητες, τις επιτυχίες και τις θετικές πτυχές του εαυτού σας. Καταγράψτε τις διακρίσεις που έχετε κάνει, τα πράγματα που έχετε επιτύχει και τα χαρακτηριστικά που σας αρέσουν σε εσάς. Αναγνωρίστε ότι έχετε αξία και θετικές συμβολές στον κόσμο.
 • Αντιμετώπιση της αυτοκριτικής: Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε την αυτοκριτική και τις αρνητικές σκέψεις με συμπόνια και να τις αντικαταστήσετε με πιο ενδυναμωτικές σκέψεις. Αντιληφθείτε ότι κάθε άνθρωπος κάνει λάθη και ότι οι αδυναμίες σας δεν σας καθιστούν λιγότερο αξιόλογο.
 • Φροντίδα του εαυτού: Επιδιώξτε να φροντίζετε τον εαυτό σας με σεβασμό. Προσέχετε τις βασικές σας ανάγκες, όπως ο ύπνος, η διατροφή και η άσκηση. Κάντε δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά και ικανοποίηση και προσφέρουν χρόνο για χαλάρωση και αναζωογόνηση.

 • Θέστε όρια και επικοινωνήστε τις ανάγκες σας: Μάθετε να θέτετε όρια στις σχέσεις σας και να επικοινωνείτε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας με σαφήνεια. Προστατεύστε τον εαυτό σας από τις τοξικές σχέσεις και ανθρώπους που σας καταπιέζουν ή σας αποδυναμώνουν.
 • Επενδύστε στην αυτογνωσία: Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας επιτρέπουν να γνωρίζετε και να συνδεθείτε με τον εαυτό σας. Μπορεί να περιλαμβάνει τη ψυχοθεραπεία, τη μελέτη και την εξερεύνηση των ενδιαφερόντων σας. Ανακαλύψτε ποιος είστε πέρα ​​από τις εξωτερικές προσδοκίες και αντιλήψεις.

Αυτές είναι μερικές πρακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον αυτοσεβασμό. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο αυτοσεβασμός είναι μια διαδικασία και ότι η αφοσίωση και η συνεχής προσπάθεια είναι καθοριστικά στοιχεία για την ανάκτησή του.

«Φτιάξε τη ζωή που σου αξίζει» σε 5 συνεδρίες!!

 

Πώς το Mandala Institute μπορεί να σας βοηθήσει; 

Γιόγκα:

 • Βοηθά στην ενδυνάμωση του σώματος και τη βελτίωση της σωματικής ευεξίας, προάγοντας έτσι την αίσθηση αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού.
 • Προάγει την ενσυναίσθηση και την αυτοπαρατήρηση, βοηθώντας τους ασκούμενους να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται το σώμα τους με αγάπη και σεβασμό.
 • Παρέχει μια αίσθηση εσωτερικής ηρεμίας και γαλήνης, που μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της αυτοαξίας και της αυτοπεποίθησης.

Υπνοθεραπεία: 

 • Προάγει την απελευθέρωση από το άγχος, το στρες και τις αρνητικές σκέψεις, προωθώντας έναν πιο θετικό και ανανεωμένο τρόπο σκέψης. 
 • Βοηθά στην επίτευξη ευεξίας και ισορροπίας στον καθημερινό μας βίο, που συμβάλλει στον αυτοσεβασμό.

Ψυχοθεραπεία 

 • Παρέχει μια ασφαλή διαδικασία για την εξερεύνηση και την αντιμετώπιση των εσωτερικών συναισθημάτων, των πεποιθήσεων και των συμπεριφορών που επηρεάζουν τον αυτοσεβασμό.
 • Βοηθά στην αναγνώριση και ανασύνθεση των αρνητικών πιστεύω και προτύπων συμπεριφοράς που αποτρέπουν την ανάπτυξη του αυτοσεβασμού.
 • Ενισχύει την αυτοσυνείδηση προάγοντας την αποδοχή και την αγάπη για τον εαυτό.

Transpersonal Θεραπεία

 • Επιτρέπει στους ασκούμενους να συνδεθούν με τη βαθύτερη και πνευματική διάσταση του εαυτού τους.
 • Προωθεί την ενδυνάμωση και την αυτοαποδοχή, επιτρέποντας στους ασκούμενους να απελευθερωθούν από τις περιοριστικές πεποιθήσεις και να αναπτύξουν ένα βαθύτερο σεβασμό για τον εαυτό τους.
 • Ενισχύει την αίσθηση του σκοπού και της πνευματικής σύνδεσης, που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του αυτοσεβασμού.

Το ολιστικό coaching

 • Παρέχει ένα πλαίσιο συνεργασίας και υποστήριξης για την επίτευξη των προσωπικών και επαγγελματικών στόχων, προάγοντας έτσι την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό.
 • Βοηθά στην αναγνώριση και την ανάπτυξη των προσόντων, των δυνατοτήτων και των αξιών του εαυτού, προάγοντας έτσι την αίσθηση της αυτοαξίας.
 • Παρέχει εργαλεία και τεχνικές για την αντιμετώπιση των αρνητικών πεποιθήσεων  και των προκλήσεων που επηρεάζουν τον αυτοσεβασμό.

Αναδρομική θεραπεία

 •  Η αναδρομική θεραπεία εστιάζει στην εξερεύνηση του παρελθόντος μας, των προηγούμενων εμπειριών και τραυμάτων που ενδεχομένως να έχουν επηρεάσει τον αυτοσεβασμό μας. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε τις πηγές των αρνητικών πεποιθήσεων και των στερεοτύπων που μπορεί να έχουμε για τον εαυτό μας.
 • Μέσω της αναδρομικής θεραπείας, μπορούμε να αναπτύξουμε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας, να αναγνωρίσουμε τις δυνάμεις μας και να απελευθερώσουμε παρελθοντικά προσκρούσματα και αρνητικά πιστεύω που εμποδίζουν την αυτοεκτίμηση. Αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει να ενισχύσουμε τον αυτοσεβασμό μας μέσω της αναπροσαρμογής των πεποιθήσεων και της αποδοχής του εαυτού μας όπως είμαστε.

Διαλογισμός

 •  Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική που μας βοηθά να συνδεθούμε με την εσωτερική μας σιγή και να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας. Μέσω του διαλογισμού, μπορούμε να αποκολληθούμε από τον καταιγισμό των σκέψεων και να επικεντρωθούμε στην παρούσα στιγμή.
 • Ο διαλογισμός θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο ευαισθητοποιημένοι στις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις αξίες μας. Μέσω αυτής της εσωτερικής σύνδεσης, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια συνειδητή σχέση με τον εαυτό μας και να αποδεχθούμε τον εαυτό μας με αγάπη και σεβασμό.

Δίπλωμα στο Ολιστικό – Συνθετικό Life Coaching & Coaching Ψυχολογία (αναγνωρισμένο ISCP)

Αυτές πρακτικές συμβάλλουν στο να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές πεποιθήσεις, τις αμφιβολίες που μπορεί να επηρεάζουν τον αυτοσεβασμό μας. Μέσω όλων των παραπάνω, θα κατορθώσουμε να  εμβαθύνουμε την αυτογνωσία μας, να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από τις παγιωμένες πεποιθήσεις και να επανασυνδεθούμε με την εσωτερική μας δύναμη και αυθεντικότητα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη και η ανάκτηση του αυτοσεβάσμου είναι μια προσωπική και μοναδική διαδικασία. Καθένας αντιμετωπίζει τον αυτοσεβασμό με τρόπο διαφορετικό, και μπορεί να χρειαστεί διαφορετικές πρακτικές και προσεγγίσεις για να τον ανακτήσει. Είναι πάντα σημαντικό να ζητήσετε υποστήριξη από ειδικούς όταν αισθάνεστε ότι ο αυτοσεβασμός σας έχει υποστεί καθίζηση ή προβλήματα.

Στο Mandala Institute ο συνδυασμός των τεχνικών στο φάσμα μιας ολιστικής προσέγγισης, θα μπορέσει να σας δώσει άμεσα αποτελέσματα και να μεταμορφώσει τη ζωή σας. 

Συνοψίζοντας 

Ο αυτοσεβασμός είναι ένας πολύτιμος και βασικός πυλώνας για την ψυχολογική και συναισθηματική ευεξία. Αναφέρεται στον σεβασμό, την αγάπη και την εκτίμηση που έχουμε για τον εαυτό μας. Ο αυτοσεβασμός δημιουργεί τη βάση για μια υγιή σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Όταν έχουμε υψηλό επίπεδο αυτοσεβασμού, αναγνωρίζουμε την αξία, τις δυνατότητες και την αυθεντικότητά μας. Αποδεχόμαστε τον εαυτό μας με όλα τα ατομικά μας χαρακτηριστικά, και δεν επιτρέπουμε σε αρνητικές πεποιθήσεις ή εξωτερικές αξιολογήσεις να μας ορίζουν. Αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με συμπόνια, φροντίδα και σεβασμό.

Ολιστική Κλινική Υπνοθεραπεία – Βραχεία Ψυχοθεραπεία – Υπνοανάλυση – evidence based clinical hypnosis

Ο αυτοσεβασμός είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη και την ευημερία μας. Έχει ευεργετικές επιδράσεις σε πολλούς τομείς της ζωής μας, όπως η προσωπική επίτευξη, οι σχέσεις, η αυτοπεποίθηση και η ψυχική ανθεκτικότητα. Όταν έχουμε υγιή αυτοσεβασμό, είμαστε πιο ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας και πιο ανοικτοί στις ευκαιρίες που μας προσφέρει η ζωή.

Ο αυτοσεβασμός δεν είναι κάτι που αποκτάμε μόνιμα, αλλά μια διαδικασία συνεχούς ανάπτυξης και αυτογνωσίας. Απαιτεί συνειδητή προσπάθεια και αφοσίωση για να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε τον εαυτό μας με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας. Απαιτεί να επιλέξουμε την αυτοφροντίδα και να θέσουμε όρια που να προστατεύουν τον εαυτό μας από τις τοξικές σχέσεις και τις αρνητικές επιρροές.

Η ανάκτηση του αυτοσεβάσμου μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά είναι μια επένδυση που αξίζει να γίνει. Όλοι αξίζουμε να ζούμε με αγάπη και σεβασμό προς τον εαυτό μας. Με την προσπάθεια να αναπτύξουμε υγιή αυτοσεβασμό, μπορούμε να απελευθερωθούμε από την αυτοκριτική, να ανακαλύψουμε την αυθεντικότητά μας και να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη ευχαρίστηση και ευημερία.

Ας αναθεωρήσουμε τη σημασία του αυτοσεβάσμου και ας επιδιώξουμε να τον καλλιεργήσουμε καθημερινά. Ας αναγνωρίσουμε την αξία μας, ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας και ας αναπτύξουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Όταν αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με αγάπη και σεβασμό, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ζωή γεμάτη αυθεντική χαρά, επίτευξη και ικανοποίηση. Αξίζουμε να ζούμε με αυτοσεβασμό, και αυτό είναι ένα δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.

Το Mandala Institute συνδυάζει δημιουργικά επιστήμες από τον κλάδο της Ψυχολογίας, της Γιόγκα, του Διαλογισμού, της Coaching Ψυχολογίας, της Συμβουλευτικής & της Ψυχοθεραπείας για μια πλήρη ανάπτυξη και εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης: νους, σώμα, συναίσθημα, πνεύμα.

Ο στόχος του Γιώργου και της Κατερίνας ήταν να πρεσβεύει ένα πραγματικά ολιστικό μοντέλο για να βοηθήσει τον άνθρωπο ως προς τη σωματική του ευεξία, την ψυχολογική του ευημερία, την πνευματική του ανάπτυξη ή ακόμη και την εξέλιξη του σε τομείς όπως ζωή, αθλητισμός και καριέρα (life, business, & performance coaching).

Οι ίδιοι δηλώνουν πως: “Για να το πετύχουμε, συνθέτουμε -είτε μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό- ποικίλες και πρωτότυπες επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές & τεχνικές καθώς και εναλλακτικές μεθόδους σχηματίζοντας ένα επιτυχημένο ολιστικό θεραπευτικό σύνολο.”

 

Ένα άλλο κομμάτι του Mandala Institute αφορά στην εκπαίδευση.

Δίπλωμα στην Ολιστική – Συνθετική Βραχεία Ψυχοθεραπεία & Coaching Ψυχολογία – evidence based therapies & coaching

 

Με γνώμονα και αρχή τη μεταλαμπάδευση γνώσεων δημιούργησαν το Ολιστικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης με πιστοποιημένα προγράμματα από διεθνείς οργανισμούς. Εκεί θα βρείτε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Aerial Yoga, στο Yogasthenics, στην Ολιστική Κλινική Υπνοθεραπεία, στην Αναδρομική Θεραπεία, στο Mindfulness & Meditation Training, στο Ολιστικό Coaching και στην Ολιστική Ψυχοθεραπεία μαζί με Coaching Ψυχολογία.

 

Σας καλωσορίζουμε στο Mandala Institute!

Σου κάνει καλό, να μοιράζεσαι την επιτυχία με τους άλλους;

Θηλυκή δύναμη: Πώς θα καταφέρεις να την αποκτήσεις; 

Εσωτερική δύναμη: Πώς να ανακαλύψετε και να αξιοποιήσετε τον πραγματικό εαυτό σας!

Η ψυχική αντοχή και με ποιους τρόπους θα την ενισχύσετε