Πως θα αναγνωρίζεις και θα αντιμετωπίσεις το Body Shaming 

body shaming μια κοπέλα που το δέχεται και νιώθει άσχημα

Το body shaming αναφέρεται στον αρνητικό σχολιασμό ή την εκτίμηση του σώματος κάποιου άλλου ανθρώπου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, σε ατομικό ή κοινωνικό επίπεδο.

Το body shaming μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων που το βιώνουν, καθώς μπορεί να προκαλέσει ντροπή, ανησυχία, καταθλιπτική διάθεση, αυτο-απορρίψεις και παρενέργειες όπως π.χ. διαταραχές διατροφής.

Ως ψυχολόγος, θα ήθελα να επισημάνω τη σημασία της αυτοαποδοχής και της αυτοεκτίμησης. Καθώς κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με άλλον, κανένα σώμα δεν είναι ίδιο με άλλο σώμα και δεν υπάρχει ένα ιδανικό σώμα που πρέπει να επιδιώκουμε. Είναι σημαντικό να μάθουμε να αποδεχόμαστε τα σώματά μας, με τις διαφορές τους και να τα φροντίζουμε με σεβασμό και αγάπη.

Στον κόσμο μας, συχνά ακούμε αρνητικά σχόλια για το σώμα των ανθρώπων στα μέσα ενημέρωσης, στο δρόμο, στην εργασία, ακόμη και σε οικογενειακά γεγονότα. Ωστόσο, μπορούμε να μειώσουμε το body shaming και να προωθήσουμε μια πιο θετική αντίληψη για τα σώματα των ανθρώπων μέσω μιας σειράς μέτρων.

κοπέλα που αγαπάει τον εαυτό της και τον αγκαλιάζει

 

Μερικά από τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να μειώσουμε το body shaming είναι:

 1. Να επικεντρωθούμε στην υγεία και όχι στην εμφάνιση: Να επικεντρωθούμε στη φροντίδα του σώματός μας, στη διατροφή, στην άσκηση και στην προσωπική ευημερία, αντί να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στην εμφάνισή μας.
 2. Να είμαστε ευαισθητοποιημένοι στα σχόλια που κάνουμε: Να αποφεύγουμε να κάνουμε σχόλια για τα σώματα των άλλων ανθρώπων, ιδίως όταν είναι αρνητικά.
 3. Να αντιμετωπίζουμε τα άλλα άτομα με σεβασμό: Να είμαστε ευγενικοί και να μιλάμε με σεβασμό προς τα άλλα άτομα, ανεξαρτήτως εμφάνισης.
 4. Να αναγνωρίσουμε την ποικιλομορφία των σωμάτων: Να αναγνωρίσουμε ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό και έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και ομορφιά
 5. Να προωθήσουμε την αυτοαποδοχή: Να ενθαρρύνουμε τα άτομα να αποδεχτούν και να αγαπήσουν τα σώματά τους όπως είναι και να μην επιδιώκουν μια τέλεια εμφάνιση.Να αναγνωρίσουμε την ποικιλομορφία των σωμάτων: Να αναγνωρίσουμε ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό και ότι δεν υπάρχει ένα ιδανικό σώμα ή μέγεθος. Να αναγνωρίσουμε την ομορφιά και την αξία της ποικιλομορφίας.

       6. Να προωθούμε μια θετική αυτοεικόνα: Να προωθούμε μια θετική αυτοεικόνα στα παιδιά μας και στους νέους, ενθαρρύνοντάς τους να αγαπούν το σώμα τους όπως είναι.

body shame

 

 Eπιπτώσεις του body shaming 

Το body shaming αναφέρεται στην πρακτική της κριτικής, της κοροϊδίας ή της υποτίμησης κάποιου με βάση τη σωματική του εμφάνιση, συνήθως αυτά αναφέρονται στο μέγεθος ή το σχήμα του σώματός του. Αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική ευεξία ενός ατόμου, καθώς και στις σχέσεις του με τους άλλους.

Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της σωματικής ντροπής είναι η ανάπτυξη χαμηλής αυτοεκτίμησης και δυσαρέσκειας για το σώμα. Όταν τα άτομα υπόκεινται σε αρνητικά σχόλια για το σώμα τους, μπορεί να αρχίσουν να πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι εγγενώς λάθος με αυτά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική εικόνα του εαυτού, έλλειψη αυτοπεποίθησης και αισθήματα αναξιότητας.

Επιπλέον,  το body shaming μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαταραγμένων διατροφικών συνηθειών και διατροφικών διαταραχών, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η διαταραχή της αδηφαγίας.

Τα αρνητικά σχόλια για το σώμα κάποιου μπορεί να οδηγήσουν σε μια ανθυγιεινή ενασχόληση με το βάρος και την εμφάνιση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε περιοριστική διατροφή, συμπεριφορές κάθαρσης ή καταναγκαστική υπερφαγία.

Το body shaming μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και δυσκολίες στις σχέσεις. Τα άτομα που ντρέπονται για το σώμα τους νιώθουν αμηχανία ή ντροπή, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις ή να νιώθουν ότι δεν ανήκουν σε κάποιο κοινωνικό πλαίσιο ή σύνολο. Αυτό τους κάνει να αποτραβηχτούν από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και να χάσουν σημαντικές κοινωνικές σχέσεις.

Συνολικά, οι επιπτώσεις του body shaming  είναι εκτεταμένες και μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στο άτομο που διαπομπεύεται όσο και στην ευρύτερη κοινότητα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει το body shaming και να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της προώθησης της θετικότητας του σώματος και της αποδοχής όλων των τύπων σώματος.

Πώς να μετατρέψετε το body shaming σε body positivity 

Η μετατροπή του body shaming σε body positivity απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και δέσμευση για την προώθηση της αυτο-αγάπης και της αποδοχής. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορούν να κάνουν τα άτομα για να προωθήσουν τη θετικότητα του σώματος και να καταπολεμήσουν τη διαπόμπευση του σώματος:

Εξασκηθείτε στο να αγαπήσετε τον εαυτό σας 

 Ξεκινήστε αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας τις μοναδικές ιδιότητες και τα δυνατά σημεία του σώματός σας. Επικεντρωθείτε στο τι μπορεί να κάνει το σώμα σας και όχι στην εμφάνισή του. Αφιερώστε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας, όπως η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση θρεπτικών τροφών και η άσκηση αυτοφροντίδας.

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικότητα

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που προωθούν τη θετικότητα και την αποδοχή του σώματος. Αναζητήστε κοινότητες που αγκαλιάζουν  την ποικιλομορφία σε σωματότυπους και μεγέθη και αποφύγετε ανθρώπους ή μέσα ενημέρωσης που διαιωνίζουν επιβλαβή στερεότυπα για το σώμα.

body shaming κοπέλα που ντρέπεται

Μιλήστε όμορφα στον εαυτό σας 

Αποκτήστε επίγνωση της αρνητικής αυτο-ομιλίας και αμφισβητήστε την. Αντικαταστήστε την αρνητική αυτο-ομιλία με θετικές επιβεβαιώσεις. Γιορτάστε τις μικρές νίκες και επιτυχίες, όπως το να είστε σε θέση να κάνετε μια σωματική δραστηριότητα που προηγουμένως θεωρούσατε αδύνατη.

Ενημερωθείτε για το body shaming 

Μάθετε για τις βλαβερές συνέπειες  του body shaming και για το πώς διαιωνίζει επιβλαβείς πολιτιστικές νόρμες και στερεότυπα. Ενημερωθείτε για τους διάφορους τύπους και μεγέθη σώματος που υπάρχουν και κατανοήστε ότι δεν υπάρχει ένας “ιδανικός” σωματότυπος.

Μιλήστε για το body shaming 

Μιλήστε κατά του body shaming  και στηρίξτε όσους πλήττονται από αυτό. Γίνετε σύμμαχος σε άτομα που μπορεί να περιθωριοποιούνται ή να υφίστανται διακρίσεις λόγω του μεγέθους ή του σχήματος του σώματός τους.

Με την προώθηση της θετικότητας του σώματος, μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα είναι πιο περιεκτική και αποδεκτή, όπου όλα τα σώματα θα εξυμνούνται και θα εκτιμώνται. Να θυμάστε ότι κάθε σώμα είναι μοναδικό και όμορφο και πρέπει όλοι να προσπαθούμε να αγκαλιάζουμε και να γιορτάζουμε τις διαφορές μας.

 Αναζητήστε πρότυπα 

Μια άλλη σημαντική πρακτική που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να αναζητήσετε και να ακολουθήσετε πρότυπα που εστιάζουν στην ανάπτυξη μιας θετικής σχέσης με το σώμα. Μπορείτε να βρείτε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το σώμα τους με αγάπη και σεβασμό και να ακολουθήσετε τα παραδείγματά τους. Επίσης, μπορείτε να διαβάζετε βιβλία, άρθρα και να παρακολουθείτε προγράμματα που εστιάζουν στην αυτοαποδοχή και τη θετική στάση απέναντι στο σώμα.

Μην ξεχνάτε ότι η αλλαγή της στάσης σας απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Θυμηθείτε ότι η αγάπη για τον εαυτό σας είναι ένα δώρο που μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας και μπορεί να οδηγήσει σε μια ζωή γεμάτη αυτοπεποίθηση, χαρά και ευτυχία.

body shaming  κοπέλα που νιώθει άσχημα

Πώς να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με το body shaming

Όταν βλέπετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να αντιμετωπίζει το body shaming, είναι σημαντικό να εκφράσετε τη στήριξή σας και να το βοηθήσετε να αναπτύξουν μια θετική σχέση με το σώμα του. 

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

Ακούστε το πρόσωπο

 Ακούστε προσεκτικά τα συναισθήματα και τις σκέψεις που έχει για το σώμα του. Δεν χρειάζεται να λύσετε όλα τα προβλήματα του, αλλά μπορείτε να τους δείξετε ότι σας νοιάζεται και ακούτε.

Εκφράστε την αγάπη και τον σεβασμό σας

 Εκφράστε στο αγαπημένο σας πρόσωπο την αγάπη και τον σεβασμό σας για το σώμα τους. Είναι σημαντικό να του δείξετε ότι δεν εκτιμάτε τον χαρακτηρισμό του μόνο από την εμφάνιση του.

Προτείνετε εναλλακτικές πηγές αυτοεκτίμησης

Προτείνετε στο αγαπημένο σας πρόσωπο να ακολουθήσει πηγές αυτοεκτίμησης που δεν βασίζονται στην εμφάνιση του. 

Προάγετε την αυτοαποδοχή

 Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να αποδεχθεί το σώμα τους και να μάθει να το αγαπάει όπως είναι. Μπορείτε να του υπενθυμίσετε ότι ο καθένας έχει μοναδικές χαρακτηριστικά και να τον  ενθαρρύνετε να επικεντρωθεί  στις δυνατότητες του και στα πράγματα που τον κάνουν ευτυχισμένο.

Δείξτε του παραδείγματα body positivity

 Δείξτε στο αγαπημένο σας πρόσωπο παραδείγματα body positivity από άλλους ανθρώπους. 

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καθένας έχει μια μοναδική σχέση με το σώμα τους και ότι οι διαδικασίες αυτοαποδοχής και body positivity Είναι σημαντικό να στηρίζουμε τους ανθρώπους να βρουν τη δική τους διαδρομή για την αυτοαποδοχή.

κοπέλα που βγάζει φωτογραφία για τα social

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το body shaming 

Το να ξοδεύετε πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αυξήσει το άγχος, τη μοναξιά και τη σωματική σας δυσαρέσκεια, να ενισχύσει τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό σας και να σας εκθέσει σε σωματική ντροπή και διαδικτυακό εκφοβισμό.

Εάν μειώσετε τον χρόνο σας στα social media, θα μπορείτε να συμμετέχετε σε άλλες δραστηριότητες που ανεβάζουν τη διάθεσή σας και αξιοποιούν τις δημιουργικές σας δυνατότητες. Δοκιμάστε:

Σύνδεση με άλλους αυτοπροσώπως. Η περικοπή ή η απομάκρυνση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να συνδεθείτε προσωπικά και να βελτιώσετε την ποιότητα των κοινωνικών σας αλληλεπιδράσεων. Η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο είναι το αντίδοτο της φύσης στο άγχος και μπορεί να είναι πολύ πιο ωφέλιμη από τα μηνύματα ή τα μηνύματα.

Φυσικές δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, χορός και άλλα διασκεδαστικά αθλήματα. Το να είσαι δραστήριος είναι σημαντικός για τη γενική υγεία και ευεξία σου και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης και της αίσθησης της ολοκλήρωσης.

Εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μέσω της γιόγκα, του διαλογισμού, της βαθιάς αναπνοής ή του ημερολογίου.

γυναίκα που διαλογίζεται

 

Αν κάποιος σας κάνει body shaming πως να αντιδράσετε  

Αν κάποιος σας κάνει body shaming, είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε την κατάσταση. Αντίθετα, μπορείτε να αντιδράσετε με τρόπο που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την αυτοσεβασμό σας και να βοηθήσετε τον άλλο να καταλάβει ότι το body shaming είναι απαράδεκτο.

Μια καλή αντίδραση είναι να πείτε στον άλλον ότι το σχόλιό του είναι προσβλητικό και σας κάνει να αισθάνεστε άβολα ή ανασφαλείς. Αντί να αντιδράσετε επιθετικά ή απειλητικά, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Μπορείτε να πείτε κάτι σαν “Δεν μου αρέσει το πώς μιλάς για το σώμα μου. Σε παρακαλώ να σταματήσεις”. Αν ο άλλος συνεχίσει να κάνει body shaming, μπορείτε να του πείτε ότι δεν θέλετε να συνεχίσετε τη συζήτηση και να απομακρυνθείτε από την κατάσταση.

Το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι το body shaming δεν είναι δική σας ευθύνη και ότι δεν πρέπει να το ανεχτείτε. Μπορείτε να αντιδράσετε με σεβασμό για τον εαυτό σας.

 Σε ενδιαφέρει: Μάθε τι μπορεί να σου προσφέρει η αυτο-ύπνωση Πως μπορείς να πετύχεις μικρά θαύματα στη ζωή σου

Υπάρχουν πολλές φράσεις που μπορεί να θεωρούμε κανονικές, αλλά εμπεριέχουν body shaming.

Ορισμένα παραδείγματα είναι:

 1. “Δεν είσαι εσύ για να φορέσεις αυτό το μπλουζάκι.”
 2. “Πρέπει να χάσεις λίγο βάρος.”
 3. “Τα πόδια σου είναι πολύ χοντρά.”
 4. “Έχεις πολλή κυτταρίτιδα.”
 5. “Δεν θα έπρεπε να φοράς τέτοια ρούχα για το σχήμα του σώματός σου.”
 6. “Έχεις χάσει/πάρει βάρος; Φαίνεσαι διαφορετικός/ή.”
 7. “Πόσο κιλά έχεις; Πρέπει να χάσεις/πάρεις κάποια.”
 8. “Δεν είσαι αρκετά λεπτός/ή για να φορέσεις αυτό το ρούχο.”
 9. “Έχεις πολλά κιλά στα πόδια/στους γοφούς/στο στομάχι κλπ.”
 10. “Αν ήμουν στη θέση σου, θα έκανα δίαιτα.”

Αυτές οι φράσεις μπορούν να προκαλέσουν ντροπή, ανασφάλεια και άλλα αρνητικά συναισθήματα σε όσους τις ακούν. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε αυτούς τους τύπους σχολίων και να αντικαθιστούμε τις αρνητικές φράσεις με θετικές και υποστηρικτικές.

Αντί να κρίνουμε τα σώματα των άλλων, μπορούμε να εστιάζουμε σε θετικά χαρακτηριστικά και να εκφράζουμε την εκτίμησή μας για τους ανθρώπους στη ζωή μας.

Ορισμένα παραδείγματα θετικών φράσεων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι:

 1. “Αγαπώ την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθησή σου.”
 2. “Σε εκτιμώ για τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις στη ζωή.”
 3. “Μου αρέσει ο τρόπος που ανταποκρίνεσαι σε δύσκολες καταστάσεις.”
 4. “Μου αρέσει ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους γύρω σου με σεβασμό και κατανόηση.”
 5. “Είσαι μια πολύ ανεκτίμητη πηγή στήριξης για τους φίλους και την οικογένειά σου.”

Πως μπορούμε να  βοηθήσουμε στο  Mandala Institute να αντιμετωπίσετε το body shaming  

Ως ψυχολόγοι στο  Mandala Institute μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια θετική αυτοεικόνα, να διδάξουμε τις δεξιότητες αυτοαποδοχής και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους. Μπορούμε να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους να βρουν επαφή με τα σημεία των σωμάτων τους που τους αρέσουν και να τα αναδείξουν, αντί να επικεντρώνονται στα αρνητικά

Επίσης, μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναπτύξουν δεξιότητες για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων που σχετίζονται με το body shaming και να ενισχύσουμε τις δεξιότητες αντίστασης στην επιρροή τους.

Βοηθάμε τέλος μέσω ολιστικών μεθόδων ψυχοθεραπείας τα άτομα που αισθάνονται ότι έχουν υποστεί body shaming. Προσφέρουμε ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του  άγχους που μπορεί να προκαλέσει αυτό το είδος του εκφοβισμού.

Διάβασε κι αυτό:Η επιστήμη πίσω από την Κλινική Υπνοθεραπεία Πως λειτουργεί και τι μπορεί να σου προσφέρει

Συνοπτικά 

Το body shaming είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι κοινωνικές προκαταλήψεις και η πίεση για την εμφάνιση ενός συγκεκριμένου τύπου σώματος μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αισθήματα και σε ψυχολογικά προβλήματα. Είναι καλό να αλλάξουμε την κουλτούρα της κριτικής και της αναπαραγωγής του body shaming, προάγοντας την αποδοχή και την ποικιλομορφία των σωμάτων.

 Μπορούμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη στάση μας από το να κρίνουμε την εμφάνιση του άλλου, στο να αναγνωρίζουμε την ενδυνάμωση και την ευημερία που προσφέρει σε όλους μας η αποδοχή του κορμιού μας και του κορμιού των άλλων.

Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις καταστάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σου.

Μπορούμε να σου προσφέρουμε την καλύτερη εκδοχή της ζωής που αξίζει.

Αν σου άρεσε το άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κι αυτά: 

5 ψυχολογικά εμπόδια στην απώλεια βάρους

Πώς να ξεπεράσεις το χωρισμό και τη μοναξιά; 5 συμβουλές για να πας παρακάτω

Τί συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ναρκισσιστή;

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen. Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434).

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Για δηλώσεις ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες:

 Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι ή online.

Εσπερίδων 10

Κλείστε το ραντεβού σας: 210 710 5766