Πώς να εξαφανίσεις το άγχος από τη ζωή σου 7 πολύτιμες συμβουλές που θα σε απαλλάξουν για πάντα

anxiety

Αν θέλεις να μάθεις πως να εξαφανίσεις το άγχος και να απαλλαγείς από τα συμπτώματά του, ώστε να ζήσεις ακόμη καλύτερα, με ηρεμία και ισορροπία, ξεκίνα την ανάγνωση. 

Το χαρακτηρίζουν μάστιγα της εποχής και όχι άδικα μια που τα στατιστικά δείχνουν πως επηρεάζει τις ζωές όλων και μάλιστα πολλές φορές δυστυχώς κυριαρχεί, επιφέροντας προβλήματα. 

Κάθεσαι στην κίνηση, καθυστερείς για μια σημαντική συνάντηση, παρακολουθείς το ρολόι σου…

Ο υποθάλαμος ένας μικροσκοπικός πύργος ελέγχου στον εγκέφαλό, εκείνη τη στιγμή  αποφασίζει να στείλει την εντολή: Στείλτε τις ορμόνες του στρες!

 

Αυτές οι ορμόνες του στρες είναι οι ίδιες που πυροδοτούν την απόκριση του σώματός και δημιουργείται η κατάσταση,  «μάχομαι ή φεύγω». Η καρδιά χτυπά, η αναπνοή  επιταχύνεται και οι μύες είναι πανέτοιμοι για δράση. Αυτή η απόκριση σχεδιάστηκε για να προστατεύει το σώμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και σε προετοιμάζει ώστε να δράσεις γρήγορα. 

Αλλά όταν η απόκριση στο στρες συνεχίζει να πυροδοτείται, μέρα με τη μέρα, θα μπορούσε να θέσει την υγεία σου  σε σοβαρό κίνδυνο.

Νιώθεις λοιπόν ότι το άγχος σε κατακλύζει; 

Δυσκολεύεσαι να χαλαρώσεις και να διατηρείς την πολύτιμη ισορροπία στη ζωή σου; 

Παλεύεις καθημερινά με το άγχος και νιώθεις αδύναμος να το αντιμετωπίσεις; 

Αν απαντήσεις ναι στα παραπάνω ερωτήματα, μείνε μέχρι τέλους του άρθρου, καθώς θα σου δώσουμε πολύτιμες συμβουλές για να το εξαφανίσεις και να ζήσεις, χωρίς αυτό. 

Σίγουρα αυτό ακούγεται ουτοπικό, αλλά δεν είναι.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα και χωρίς αυτό, πιστέψτε με. 

 • Στόχος είναι να ζήσει ο καθένας τη ζωή που θέλει, χωρίς το άγχος να ροκανίζει κάθε πτυχή της υπάρξής του. 
 • Στόχος του Mandala Institute, να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από ό,τι δυσάρεστο προκαλεί το άγχος στη ζωή σου. 

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και να προσεγγίσουμε την έννοια του άγχους. 

Το άγχος είναι ένα αίσθημα ανησυχίας, όπως ανησυχία ή φόβος, που μπορεί να είναι ήπιο ή σοβαρό.Είναι φυσιολογικό να νιώθετε άγχος μερικές φορές. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε όταν μια απειλή, κάτι πιεστικό υπάρχει στον ορίζοντά μας. Όχι δεν είναι κακό να αισθάνεσαι άγχος. Κάποιες φορές μάλιστα είναι γενεσιουργό δράσης ή εποικοδομητικό. Σου προσφέρει ώθηση και πολλές φορές είναι αυτό που θα σε οδηγήσει στο να λύσεις προβλήματα. 

Σκέψου τη μέρα που θα πάρεις το πτυχίο σου, νιώθεις άγχος αλλά αυτό σου δίνει ενέργεια για να κανονίσεις όλες τις λεπτομέρειες για να έχεις μια αξέχαστη μέρα.

Ή όταν η μητέρα είναι πολύ κουρασμένη και το βράδυ ανακαλύπτει πως το παιδί της έχει πυρετό. Το άγχος της δίνει επίσης ενέργεια ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ενώ η κούραση παύει να υφίσταται. 

 Δε θα μιλήσουμε όμως γι΄αυτού του είδους το άγχος.

Θα μιλήσουμε για το άγχος που είναι έντονο, συνεχές και δύσκολο να το ελέγξεις. Για το άγχος που σίγουρα θα μιλήσει το σώμα σου γιατί τα σημάδια του θα αποτυπωθούν σε αυτό.  Για το άγχος που ελλοχεύει τη ψυχική σου υγεία. 

Το άγχος είναι το κύριο σύμπτωμα πολλών καταστάσεων, όπως η διαταραχή πανικού, οι φοβίες, η διαταραχή μετατραυματικού στρες και η κοινωνική αγχώδης διαταραχή (κοινωνική φοβία). Το άγχος δημιουργεί, αρνητικές σκέψεις, συμπεριφορές και πράξεις. Οι σχέσεις του ανθρώπου που το αντιμετωπίζει γίνονται συχνά δυσλειτουργικες. Αποτέλεσμα πολλές φορές η απομόνωση και η αποξένωση. Ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση η επαφή με ανθρώπους, βοηθάει πολύ, το άτομο  που νιώθει συνεχές άγχος, προτιμά να αποτραβιέται από κάθε είδους κοινωνική επαφή. 

Πώς θα αναγνωρίσεις το άγχος στη ζωή σου;

Ποιά ακριβώς είναι τα σημάδια; 

Χρειάζεται να παρατηρήσεις πολύ καλά τον εαυτό σου, ώστε να εντοπίσεις τα σημάδια του άγχους. Μπορείς εύκολα να μην συνδέσεις το άγχος μαζί τους. Η εξάντληση που νιώθεις τελευταία, οι συχνοί πονοκέφαλοι ή τα ανήσυχα βράδια είναι συμπτώματα που μπορείς εύκολα να τα συνδέσεις με κάτι άλλο. Το άγχος είναι ύπουλο και φοράει μάσκες για να μας ξεγελάσει. Του αρέσει να δανείζεται συμπτώματα που ούτε καν οδηγούν στη σκέψη ότι ίσως κουβαλάς πολύ μεγάλο φορτίο στρες. 

Το άγχος εισβάλλει στη ζωή σου κι αν δεν κάνεις κάτι γι΄αυτό, θα δεις τα σημάδια και σώμα, νου και πνεύμα. 

 • Αλλαγή στον ύπνο
 • Αλλαγή στην όρεξη
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Πονοκέφαλοι ή ζάλη
 • Εξάντληση
 • Σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών
 • Πόνοι και πόνοι σε όλο το σώμα
 • Μυϊκή ένταση
 • Θυμός
 • Επιθετικότητα
 • Απομόνωση
 • Απογοήτευση
 • Κατάθλιψη

Αν τα παραπάνω συμπτώματα δεν ελεγχθούν μπορούν να οδηγήσουν σε πολλές παθήσεις.

Γι΄αυτό πρέπει να κάνεις κάτι σήμερα, τώρα, αν παρατηρείς κάτι ανησυχητικό. Οι καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση  και ο διαβήτης είναι ασθένειες που έχουν άμεση σχέση με το άγχος.  Πρέπει να γνωρίζεις πως όταν βιώνουμε άγχος, το νευρικό μας σύστημα ανταποκρίνεται με τη γνωστή αντίδραση μάχης ή φυγής.

Αν το άγχος είναι προστατευτικό και ωφέλιμο βραχυπρόθεσμα σε περιπτώσεις πραγματικού κινδύνου, μπορεί να είναι επιζήμιο μακροπρόθεσμα, καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη συγκεκριμένη κατάσταση. Υπάρχουν όμως και καλά νέα γιατί υπάρχουν τρόποι για να μπορείς να εξαφανίσεις και να ελέγξεις το άγχος σου. 

 Πάμε να δούμε τώρα τις 7 συμβουλές διαχείρισης του άγχους 

#1 Αναγνώρισε τις πηγές του άγχους 

Πολλά διαφορετικά πράγματα, μπορεί να σου προκαλούν άγχος και να σε πιέζουν  στη ζωή.  Η οικονομική σου κατάσταση, μια δυσκολία κάποιου δικού σου, μια απώλεια ή κάποιες αλλαγές που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν. Άρα το άγχος μπορεί να προέρχεται από χίλιες πλευρές.

Εσύ πρέπει να φτάσεις στην άκρη και να λύσεις τον κόμπο, να αναγνωρίσεις τι ακριβώς το πυροδοτεί και να δουλέψεις ως προς την κατεύθυνση της εξάλειψής του. Το να αναγνωρίσεις την αιτία είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα που θα κάνεις προς την κατεύθυνση επίλυσής του. 

ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΖΕΤΑΙ

#2 Ο διαλογισμός βοηθά στην εξάλειψη του άγχους 

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας μπορεί να σου δώσει λύσεις. Με το διαλογισμό mindfulness αναδιαμορφώνεις τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι και αντιδράς σε διάφορες καταστάσεις. Ο διαλογισμός θα σου διδάξει να ζεις το εδώ και το τώρα, χωρίς να κουβαλάς  ανησυχίες. Θα απομονώσεις έτσι κάθε τι που συνδέεται με συναισθηματικές αντιδράσεις που οδηγούν σε στρες και άγχος.

Ο διαλογισμός  σου προσφέρει μια άλλη οπτική με την οποία η εύρεση λύσεων θα μπορεί να τελεστεί χωρίς να κάνει την εμφάνισή του το ζημιογόνο άγχος. Μπορείς να διδαχθείς τα οφέλη της ενσυνειδητότητας στη ζωή σου όσον αφορά στη διαχείριση και εξάλειψη του άγχους. 

 Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά για να διαχειριστείς το άγχος και να βρεις ισορροπία. 

#3 Μάθε να βάζεις προτεραιότητες

Μερικές φορές μέρος της εύρεσης ισορροπίας στη ζωή έγκειται στο να μάθεις να βάζεις σωστά προτεραιότητες στη ζωή σου. 

Αυτό απαιτεί δύο πράγματα:

 • Να μάθεις να λες όχι 
 • Να προγραμματίζεις σωστά την ημέρα σου και τις υποχρεώσεις σου 

Σκέψου πως ίσως έχεις αναλάβει περισσότερα από όσα αντέχεις. Ακόμη απαραίτητο να αποσαφηνίσεις τι πραγματικά είναι σημαντικό για σένα. Η λίστα θα σε βοηθήσει ώστε να έχεις ένα πρόγραμμα που θα σου επιτρέπει να έχεις τον έλεγχο και να μη χάνεσαι. 

Διάβασε κι αυτό: Mindfulness ή ενσυνειδητότητα

#4 Οι στόχοι πολλές φορές προκαλούν άγχος 

Ενώ ο καθορισμός στόχων μπορεί να είναι σημαντικός και χρήσιμος στη ζωή, μπορεί επίσης να είναι και πηγή άγχους. Αν διαπιστώσεις πως οι στόχοι σου λειτουργούν, τότε πρέπει να κάνεις το εξής: χώρισε το στόχο σε μικρά κομμάτια που θα μπορείς εύκολα να κατακτάς. Όσο μικρά κι αν σου φαίνονται κάντο δεν πειράζει. 

Επίσης μπορούν να σε βοηθήσουν στη στοχοθέτηση,  η ολιστική ψυχοθεραπεία και το ολιστικό Coaching που εφαρμόζουμε στο Mandala Institute. Η προσέγγισή μας αφορά ολιστικούς τρόπους και είναι μοναδική στη χώρα μας. 

 Επίσης μπορείς να επανεξετάσεις τους στόχους σου και να αναθεωρήσεις αν αυτοί είναι πηγή καθημερινού άγχους. Σκέψου την κινέζικη παροιμία που λέει πως, για να κάνεις χίλια βήματα, πρέπει να κάνεις ένα.

Η ολιστική ψυχοθεραπεία και το ολιστικό Coaching  μπορεί να σε βοηθήσει ώστε να αντιμετωπίσεις σωστά και αποτελεσματικά το άγχος . Η προσέγγισή μας αφορά ολιστικούς τρόπους και είναι μοναδική στη χώρα μας.

ΑΓΧΟΣ ΣΦΙΞΙΜΟ ΣΑΝ ΚΟΜΠΟΣ

#5 Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να ασκηθεί 

Σίγουρα  η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους. Όχι, όχι δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι τώρα που είσαι 12 ώρες μπροστά σε μια οθόνη και δεν πας γυμναστήριο 6/7. Μπορείς να το αλλάξεις σταδιακά. 

Ξεκινάς με απλά πράγματα όπως yoga ή περπάτημα στη φύση.

Η σωματική δραστηριότητα, απελευθερώνονται ενδορφίνες στον εγκέφαλό  που μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσής, στη βελτίωση της συγκέντρωσης και στη μείωση της κούρασης.

Η yoga θα σε απαλλάξει από κάθε είδους άγχους και θα επιφέρει αλλαγές στη ζωή σου που ούτε καν είχες φανταστεί.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη γιόγκα, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από το στρες και της πιθανότητας για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Τέλος η yoga προσφέρει προοδευτική μυϊκή χαλάρωση η οποία  μειώνει τις ορμόνες του στρες. 

#6 Take a deep breath 

Οι βαθιές αναπνοές και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη δραματική μείωση του άγχους, στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και στην προώθηση της ψυχολογικής χαλάρωσης.  Σκέψου πως όταν αγχώνεσαι το σώμα σου βρίσκεται σε  κατάσταση μάχης ή φυγής. Με τις ασκήσεις αναπνοών το αποτρέπεις.

Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται το άγχος, αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός. Αυτό μπορεί να προκαλέσει  σύντομες και πιο γρήγορες αναπνοές με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης.

Τότε ίσως νιώσεις συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκέφαλο, μυϊκή ένταση και πολλά άλλα. Το άγχος πρέπει να υποχωρήσει και να έχει μικρή διάρκεια, δηλαδή μετά το αίσθημα φυγης η μάχης οι καρδιακοί παλμοί πρέπει να επανέρχονται στο φυσιολογικο επίπεδο το ίδιο και η αναπνοή. Αν το άγχος θρονιαστεί στη ζωή σου, τότε το σώμα θα διαμαρτυρηθεί και θα εντοπιστούν συμπτώματα.

Τέλος να τονίσουμε πως  η  υπνοθεραπεία για μείωση του άγχους και η αναδρομική θεραπεία κατά τις οποίες  μπορούμε να εντοπίσουμε τη ρίζα του άγχους  έχει καταπληκτικές τεχνικές. Ο δε συνδυασμός τους , δηλαδή Αναδρομή και Υπνθεραπεία είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να σου προσφέρουμε στο στο Mandala Institute.

#7 Είσαι ο νικητής και σου αξίζουν βραβεία

Μάθε να αναγνωρίζεις  την επιτυχία σου και να νιώθεις περηφάνια γι΄αυτό ακριβώς που είσαι. Με αυτό το τρόπο οικοδομείς την αυτοπεποίθησή σου και δεν αγχώνεσαι για κάτι που δεν είσαι. Επίσης απαλλάσσεσαι από αισθήματα που σε οδηγούν σε σκέψεις όπως, δεν είμαι αρκετά καλός, δεν τα καταφέρνω όπως θα έπρεπε, υστερώ έναντι άλλων κτλ. 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ισορροπίας στη ζωή, καθώς προσπαθείς πάντα να κάνεις κάτι που δεν σε αντιπροσωπεύει, δε σε ευχαριστεί και δεν αξίζει να εστιάσεις πάνω του. Το να μάθεις πώς να αναγνωρίζεις την επιτυχία που έχεις  καθημερινά θα σου προσφέρει υγιή αυτοεκτίμηση. 

 

ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ

Συνοψίζοντας 

Παλεύεις  με την ανακούφιση από το άγχος;

Στο Mandala Institute μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτό και να έχεις την πολυπόθητη ισορροπία στη ζωή σου.  Ο θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στο να εντοπίσεις τους παράγοντες που προκαλούν άγχος στη ζωή σου και να σου διδάξει κρίσιμες στρατηγικές αντιμετώπισης για να το αφήσεις πίσω σου. Γιατί μπορεί το άγχος να έκανε το ανθρώπινο είδος να επιβιώσει, αλλά σήμερα, έχει στραφεί εναντίον του. 

Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις καταστάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σου. Μπορούμε να σου προσφέρουμε την καλύτερη εκδοχή της ζωής που αξίζει.

Μπορείς να διαβάσεις κι αυτά: Τι είναι η νευροπλαστικότητα και πώς λειτουργεί; Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου και να αλλάξεις τη ζωή σου

Πως να γίνεις Ολιστικός Θεραπευτής Ψυχικής Υγείας Απέκτησε το Δίπλωμα στο Mandala Institute

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen. Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434).

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Για δηλώσεις ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες:

 Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι ή online.

Εσπερίδων 10

Κλείστε το ραντεβού σας: 210 6403224