Πώς να ξεπεράσεις το φόβο των γηρατειών  15 συμβουλές για να πάψει να σε απασχολεί 

8

Πώς να ξεπεράσεις το φόβο των γηρατειών; Πώς να μην αναλογίζεσαι πως προχωρώντας η ζωή σε οδηγεί νομοτελειακά στο θάνατο;  

Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να απαλύνουν το φόβο για να μπορέσεις να ζήσεις χωρίς να έρθεις αντιμέτωπος με αυτό το άγχος. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Το να γερνάς, ναι, σημαίνει πως πλησιάζεις στο θάνατο. Το να ζεις όμως με το φόβο, είναι μαρτυρικό καθώς η σκέψη σου περιστρέφεται διαρκώς γύρω του, με αποτέλεσμα να μη σε αφήνει να χαρείς και να απολαύσεις τις φάσεις που περιλαμβάνει ο κύκλος της ζωής. 

Άλλωστε από τη στιγμή που γεννιέται κάποιος, για το μόνο που είναι βέβαιος είναι ότι κάποια στιγμή θα αποχωρήσει, από αυτόν τον κόσμο. Το πως, το που δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Ο θάνατος είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής και το να τον αποδεχτείς σημαίνει πως αποδέχεσαι αυτήν.

Έπειτα, ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με το φόβο των γηρατειών μέχρι ενός σημείου. 

Πώς ονομάζεται η φοβία ή ο φόβος της γήρανσης;

Ο φόβος αυτός ονομάζεται γεροντοφοβία και έχει τις ρίζες του σε μια μεγάλη γκάμα ανησυχιών. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως κάποιοι άνθρωποι ή και εμείς οι ίδιοι όσο αυξάνεται ο αριθμός των κεριών στην τούρτα βιώνουν έντονο άγχος και ιδιαίτερο φόβο για το μετά. 

Κάποιες αρνητικές εμπειρίες ίσως πυροδοτούν τη συγκεκριμένη φοβία, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα ικανή να επηρεάσει την καθημερινότητα αυτού που τη βιώνει. 

Τί μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί.

Στο Mandala Institute συγκεντρώσαμε κάποιες συμβουλές ώστε τα άγχη που αναδύονται από το τις ρίζες της συγκεκριμένης φοβίας, να εξανεμιστούν ή να καταλαγιάσουν.

Και για να μην νομίσετε πως είστε μόνοι σε αυτό, σας λέμε πως  ο φόβος της γήρανσης, είναι ένα από τα πιο κοινά άγχη που μπορεί να εκδηλωθεί στη ζωή ενός ανθρώπου. 

Ας ξεκινήσουμε να τις εξετάσουμε μία προς μία τις συμβουλές μας. 

#1. Η αλλαγή οπτικής βοηθάει στο να αντιμετωπίσετε το φόβο των γηρατειών 

Η αλλαγή της οπτικής σας για το πώς βλέπετε τη διαδικασία γήρανσης, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας. Η στάση σας  καθορίζει εξ ολοκλήρου το πως βλέπετε αλλά και το πως αντιμετωπίζετε την κατάσταση. 

Πώς μπορείτε να αλλάξετε την οπτική; 

 • Αντί να μετράτε τον αριθμό των ετών που σας απομένουν, προσπαθήστε να κάνετε έναν απολογισμό των εμπειριών της ζωής σας.
 • Αντί να εύχεστε να ήσασταν νεότεροι, προσπαθήστε να μετρήσετε τις ευλογίες σας για τα χρόνια που έχετε ζήσει.
 • Αντί να θέλετε να γυρίσετε το ρολόι πίσω, προσπαθήστε να αγκαλιάσετε το παρόν.
 • Αντί να ανησυχείτε για το πότε θα πεθάνετε, προσπαθήστε να ζείτε την καλύτερη ζωή σας κάθε μέρα.
 • Αντί να ζείτε με φόβο, προσπαθήστε να ζείτε με ευγνωμοσύνη.

#2. Αγαπήστε τον εαυτό σας 

Η αγάπη που δίνει κάποιος στον εαυτό του είναι κάτι που διδάσκεται. Όταν αγαπάς τον εαυτό σου, θα πρέπει να είναι άνευ όρων.

Όσο πιο πολύ αγαπήσουμε τον εαυτό μας τόσο πιο πολύ θα τον φροντίσουμε, απομακρύνοντας έτσι το φόβο των γηρατειών και το άγχος που τον συνοδεύει. 

Να σημειώσουμε εδώ πως άλλο πράγμα αφορά στην αυτοεκτίμηση και άλλο στην αγάπη για τον εαυτό μας. 

Η αυτοεκτίμηση είναι να έχεις εμπιστοσύνη στην αξία και τις ικανότητές σου. Αγάπη του εαυτού σου σημαίνει να σεβόμαστε την ευημερία και την ευτυχία σου.

Πώς μπορείς να αγαπήσετε τον εαυτό σας; 

 • Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας. Αντί να αποφύγετε το πώς αισθάνεστε, επεξεργαστείτε τον τρόπο που αισθάνεστε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αναγνωρίσει τα συναισθήματά σας αντί να προσπαθεί να τα καταπιέσει.
 • Ζήστε στο παρόν. Όταν σπαταλάς την ενέργειά σου ανησυχώντας για το τι ήταν και τι θα γίνει, χάνεις την εστίαση σε αυτό που έχεις τώρα.
 • Προσδιορίστε ποιος είστε. Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε ποιοι είστε και ποιες είναι οι αξίες σας. Όταν μαθαίνετε τι σας κάνει να ξεχωρίζετε, είναι πιο πιθανό να ζήσετε τη ζωή σας με τρόπο που να έχει απήχηση σε ό,τι είναι σημαντικό για εσάς.
 • Κάνετε πράγματα που σας δίνουν χαρά.. Αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο στη μέρα σας για τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσάς, θα σας βοηθήσει να ζήσετε μια πιο χαρούμενη και γεμάτη ζωή.
 • Φροντίστε το σώμα σας. Το να βρίσκετε χρόνο κάθε μέρα για σωστή άσκηση και διατροφή όχι μόνο θα ενισχύσει τους υποδοχείς της καλής αίσθησης αλλά θα επαναφορτίσει την ενέργεια και την ικανοποίησή σας με τον τρόπο που φαίνεστε και αισθάνεστε.

#3. Ο φόβος των γηρατειών απομακρύνεται αν βρεις την ομορφιά κάθε ηλικίας 

Το γήρας δε σημαίνει τέλος. Υπάρχει πάρα πολύ γοητεία ακόμη και σε αυτό το στάδιο της ζωής. Αν μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το γεγονός πως η ομορφιά του σώματος απομακρύνεται, θα διαπιστώσετε πως η ομορφιά του πνεύματος, της κατανόησης του ποιος είστε είναι απίστευτη. 

Σε αυτή τη φάση των γηρατειών, υπάρχει σοφία και μας περιμένει όλους να την ανακαλύψουμε. 

#4. Αν ζείτε  με ευγνωμοσύνη ο φόβος των γηρατειών εξανεμίζεται 

Ευγνωμοσύνη είναι μια μεγάλη έννοια η οποία όμως είναι παραγκωνισμένη συνήθως από άλλα πράγματα. 

Σε έναν κόσμο που κάθε μέρα σου δείχνει ένα άσχημο πρόσωπο, σε ανθρώπους που κυνηγούν την ευημερία και την ύλη, η ευγνωμοσύνη στραγγαλίζεται και γίνετε δευτερεύουσα έννοια. 

Εσείς όμως βρείτε τους δικούς σας λόγους για να νιώσετε αυτό το υπέροχο συναίσθημα. Και ξέρετε κάτι; 

Το να νιώθεις ευγνωμοσύνη που έφτασες μέχρι εδώ είναι από μόνο του ενθαρρυντικό και έχει μέσα του χαρά. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε όλα τα πράγματα για τα οποία πρέπει να είστε ευγνώμονες, είναι σίγουρο πως θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα.

#5. Ζήστε κάθε στιγμή 

Με τη γήρανση, μπορεί επίσης να συνειδητοποιήσετε πόσο εύθραυστη είναι η ζωή. Κάνοντας κάθε στιγμή να μετράει,  θα έχετε ένα μεγάλο βιβλίο που θα αρχίσετε να διαβάσετε από πίσω προς εμπρός. 

Δηλαδή αντί να αναλογίζεστε τη ζωή που δε ζήσατε, ενσωματώστε σκοπούς και στόχους που θα γεμίζουν την κάθε σας μέρα με χαρά.  

 • Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα
 • Διασκεδάστε με φίλους 
 • Κάντε ταξίδια όπου και όταν μπορείτε 
 • Αφιερώστε χρόνο για ό,τι είναι σημαντικό
 • Βάλτε στόχους την πραγματοποίηση των ονείρων σας. 

#6. Η σύγκριση δεν απομακρύνει το φόβο των γηρατειών 

Ο καθένας κάνει τη διαδρομή του στη ζωή. Το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιους άλλους οι οποίοι σύμφωνα πάντα με τη δική σας άποψη, τα κατάφεραν καλύτερα, είναι τελείως λάθος. 

Εκεί που πρέπει να εστιάσετε, είναι η δική σας ζωή και να τη συγκρίνεται με αυτή που θέλετε να έχετε. Αυτό θα λειτουργήσει σαν εφαλτήριο ώστε να απολαμβάνετε τη ζωή σας περισσότερο όπως είναι, παρά αν προσπαθήσετε να συμβαδίσετε με τους άλλους.

#7. Η ανιδιοτέλεια παραγκωνίζει το φόβο των γηρατειών 

Το να μάθετε να ζείτε μια ανιδιοτελή ζωή μπορεί να σας βοηθήσει να φέρετε την εκπλήρωση με τρόπους που ίσως δεν είχατε ποτέ φανταστεί.

Όταν εργάζεστε για να δείτε τον κόσμο πέρα ​​από την οπτική σας γωνία, μπορεί να ανακαλύψετε ότι υπάρχουν άλλα πράγματα στη ζωή που μπορούν να προσθέσουν αξία στη δική σας.

Σε εκείνο το σημείο, η γήρανση μπορεί να γίνει λιγότερο προτεραιότητα ή να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του μυαλού σας χωρίς καμία επιβλαβή επίδραση για εσάς.

Το να ζει κανείς  για τους άλλους  σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει να παραμελεί τον εαυτό του, τις ανάγκες του και τις προτεραιότητές του.

#8. Δείτε τι θα αφήσετε πίσω σας 

Δεν εννοούμε ότι αφορά στα υλικά αγαθά, αλλά στις αναμνήσεις που έχετε δημιουργήσει με τους άλλους και τον τρόπο που θα σας θυμούνται. 

Εάν θέλετε να σας θυμούνται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αρχίστε να ζείτε τη ζωή σας με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τον τρόπο που θέλετε να σας θυμούνται.

 

#9. Γνωρίστε τον κόσμο που ζείτε 

Φροντίστε να διοργανώσετε ταξίδια, αποδράσεις, όπου και όταν μπορείτε. Μην αφήσετε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και κάντε στόχο σας να γνωρίσετε τον κόσμο, γιατί είστε ένα μέρος αυτού. 

#10. Φαίνεστε μεγάλοι; Ε, και; 

Σε μια κοινωνία που ένας από τους βασικούς της στόχους είναι να φαινόμαστε μικρότεροι είναι αναπόφευκτο να υπάρχει το άγχος των γηρατειών. Απελευθερωθείτε από την εικόνα σας και δώστε σημασία σε αξίες που μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. 

Όπου κι αν στραφούμε, οι influencers μας λένε ποιες αισθητικές επεμβάσεις θα μας οδηγήσουν στο να δείχνουμε ακόμη πιο νέοι. Κανείς όμως δε μας διδάσκει πως θα νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας. 

Ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι μέθοδοι ψυχοθεραπείας και αυτοβελτίωσης είναι τρόποι για να γνωρίσουμε πως η ομορφιά δεν κατοικεί μόνο στο περιτύλιγμα, αλλά στο πνεύμα. 

#11 Διαλέξτε με σοφία το τι σημαίνει για εσάς ομορφιά 

Η ομορφιά  δεν έχει να κάνει με τον τρόπο που προβάλλεστε. Η ομορφιά για τον καθένα είναι διαφορετικό πράγμα και αφορά άλλες καταστάσεις. Κάθε ηλικία εμπερικλείει τη δική της ομορφιά και κάθε ρυτίδα και λευκή τρίχα μπορεί να διηγηθεί μια υπέροχη ιστορία για εσάς. 

Προσπαθήστε να αφήσετε στην άκρη τις ιδέες της κοινωνίας για το πώς πρέπει να φαινόμαστε. Αλλάζοντας τον ορισμό της ομορφιάς, θα μπορέσετε πράγματι να εκτιμήσετε και να προσδιορίσετε το τι ακριβώς σημαίνει ομορφιά για εσάς, όχι για τους γύρω σας. 

Σε ενδιαφέρει: Όλη η αλήθεια για την υπνοθεραπεία

#12. Μην ανησυχείτε για λεπτομέρειες 

Μεγαλώνοντας κατανοούμε πως τα πράγματα στα οποία δίναμε υπέρογκη σημασία πριν λίγα χρόνια ήταν τελικά ασήμαντα. Το άγχος και οι ανησυχίες που έχει κάποιος οδηγεί σε μονοπάτια στρες τα οποία τον απομακρύνουν από να γευτεί τις χαρές της ζωής. 

Στοπ. Βάλτε ένα τέλος στα ανευ σημασίας γεγονότα, λόγια, πράξεις, συμπεριφορές και επικεντρωθείτε σε τεχνικές διαχείρισης του στρες στην καθημερινότητά σας, όπως ελαφριά άσκηση, διαλογισμό ή ακόμα και έναν υπνάκο.

#13. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει κάποια διαλείμματα 

Κάθε μέρα σηκωνόμαστε και προσπαθούμε να βάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ξεκινώντας από την εμφάνισή μας. 

Κάποιες φορές χρειάζεται να κάνουμε παύση. Να χαλαρώσουμε και να προσπαθήσουμε να ζήσουμε πιο απλά, ξεσφίγγοντας τις γραβάτες και βγάζοντας τις γόβες.  Είναι αναγκαίο να κάνουμε ένα διάλειμμα.

Μεγαλώνοντας παρατηρούμε πως το σώμα μας αλλάζει. Ας το ακούσουμε κι ας του προσφέρουμε ό,τι έχει ανάγκη. Ο φόβος των γηρατειών ίσως μας οδηγήσει στο να φορέσουμε εκείνα τα παπούτσια που είναι τάση, αλλά πραγματικά μας κάνουν να νιώθουμε βολικά; 

#14. Χαμογελάστε

Το χαμόγελο διαλύει το φόβο των γηρατειών. Η έκφραση του προσώπου σας προσπαθείστε να είναι χαμογελαστή. Ναι, μη σας φαίνεται αστείο. 

Δεν είναι μυστικό ότι η καλή ξεκούραση και η υγιεινή διατροφή συμβάλλουν όχι μόνο στη γενική υγεία αλλά και στην εμφάνισή σας. Ωστόσο, ξέρατε ότι ένα απλό χαμόγελο θα κάνει το ίδιο; Το να μην αλλάζει τίποτα εκτός από την έκφραση του προσώπου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εικόνα του ατόμου για την υγεία και την επιτυχία. Αυτή η επίδραση αυξάνεται επίσης καθώς γερνάμε.

Εάν βρίσκεστε βαθιά σε σκέψεις, κουρασμένοι ή απασχολημένοι, κλείστε τα μάτια σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και χαμογελάστε. Επίσης θυμηθείτε τι σας προσφέρει το χαμόγελο. 

Ανεβάζει τη διάθεσή σας, μειώνει την αρτηριακή σας πίεση, μειώνει τον πόνο και σας κάνει πιο ελκυστικούς για τους άλλους.

Διάβασε κι αυτό: Αυτοφροντίδα, μάθε πως να την προσφέρεις στον εαυτό σου

#15. Η ειλικρίνεια με τον εαυτό μας απομακρύνει τους φόβους της γήρανσης 

Πραγματικά έχουμε βρει τι θέλουμε να κάνουμε ώστε να είμαστε χαρούμενοι; 

Σκεφτείτε έξω από το κουτί που σας θυμίζει και σας ορίζει τι πρέπει να κάνετε ακριβώς. Να έχετε π.χ. ένα μοντέρνο και άνετο σπίτι, ένα καλό αυτοκίνητο, μετρητά στη τράπεζα, ωραία ρούχα κτλ. 

Αυτά είναι μάρκετινγκ.

Βάλτε απέναντι τον εαυτό σας και κάντε του μια απλή ερώτηση.

Με τί νιώθει καλά; 

Θα σας απαντήσει και αυτή την απάντηση οφείλετε να την ακούσετε και να την κάνετε πράξη. 

Συνοψίζοντας 

Κάνοντας αυτό που σας κάνει χαρούμενους, η αυτοπεποίθηση και η φυσική ομορφιά σας θα λάμψουν.

Μόλις ξεπεράσετε τους γνήσιους φόβους σας για τη γήρανση και συνειδητοποιήσετε ότι ο καθένας γερνάει διαφορετικά, τότε θα ανακαλύψετε το μυστικό. 

Το να γερνάμε είναι απελευθερωτικό και το να αποδεχτείτε το κύκλο της ζωής θα σας κάνει να αντιμετωπίσετε το φόβο των γηρατειών. 

Αλλά πάντα να θυμάστε. 

Το να ζεις μια καλή ζωή σε βοηθά να αποδεχτείς την επόμενη φάση της ζωής σου σε όποια ηλικία κι αν είσαι.

 

Διάβασε κι αυτά: 

Τι είναι ο θυμός;   Ξέρεις πως μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με Yoga

 

5 βήματα για να αποδεχτείς τον εαυτό σου

 

Η yoga κινητοποιεί όλο σου το σώμα

 

Τι είναι η νευροπλαστικότητα και πώς λειτουργεί; Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου και να αλλάξεις τη ζωή σου

 

Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις καταστάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σου.

Μπορούμε να σου προσφέρουμε την καλύτερη εκδοχή της ζωής που αξίζει.

 

Δες και αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=TXujL3An04I

 

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen. Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434).

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Για δηλώσεις ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες:

 Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι ή online.

Εσπερίδων 10

Κλείστε το ραντεβού σας: 210 710 5766