Όλη η αλήθεια για την υπνοθεραπεία

Καταγραφή

 Πώς σε  βοηθάει να αποβάλλεις ό,τι “ μπλοκάρει” τη ζωή σου

Όταν μιλάμε για υπνοθεραπεία, μιλάμε για μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει βαθιά χαλάρωση, αυξημένη εστίαση και υποβλητικότητα.

Μια κατάσταση που θεραπεύει τον νου, το σώμα και το συναίσθημα, ενώ παράλληλα απολαμβάνεις ένα επίπεδο χαλάρωσης μεταξύ ύπνου και ξύπνιου.

Φαντάσου όταν χάνεσαι στις σκέψεις σου και αφαιρείσαι ενώ βρίσκεσαι σε εξωτερικό περιβάλλον ή όταν βρίσκεσαι στο γραφείο και νιώθεις πως βρίσκεσαι κάπου αλλού, χωρίς να ακούς τους εξωτερικούς ήχους.

Κάπως έτσι μπορούμε να το περιγράψουμε ως αίσθηση, με τη διαφορά πως στην υπνοθεραπεία ο θεραπευτής έχει τη δυνατότητα της καθοδήγησης του πελάτη σε μια συγκεκριμένη νοητική κατάσταση.

Με αυτόν τον τρόπο τον βοηθά να ξεπεράσει ορισμένα θέματα που τον “μπλοκάρουν” και θέλει να τα απαλείψει, ώστε να βελτιώσει το επίπεδο ζωής του.

Με την εφαρμογή της το άτομο τροποποιεί τη συμπεριφορά του, το συναισθηματικό του περιεχόμενο αλλάζει, ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει δυσλειτουργικές συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με άγχος, στρες, ακόμη και πόνο.

H υπνοθεραπεία άρα είναι απόλυτα συνυφασμένη με την προσωπική ανάπτυξη και μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα με απόλυτα ασφαλή τρόπο.

Η ιστορία της υπνοθεραπείας

Οι καταγραφές μας μεταφέρουν περίπου 3.000 χρόνια πριν, ενώ παρατηρούμε πως η ύπνωση γίνεται γνωστή γύρω στο 1.700.

Πολύ αργότερα, στη δεκαετία του ’50, οι ιατρικοί σύλλογοι σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν δεκτή τη μέθοδο ως θεραπευτική μέθοδο.

Διαβάστε και αυτό: Υπνοθεραπεία βαθιάς χαλάρωσης και ηρεμίας

 

Μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλά θέματα δίνοντάς σου λύσεις.

Όπως:

 • μείωση του άγχους
 • μείωση της θλίψης και της κατάθλιψης
 • μείωση των φόβων και των φοβιών
 • μείωση κρίσεων πανικού
 • μείωση σωματικών συμπτωμάτων και ασθένειας
 • θεραπεία ψυχικών τραυμάτων
 • εξάλειψη δυσλειτουργικών συμπεριφορών (όπως κάπνισμα, διατροφικές διαταραχές, αϋπνία, θυμός κ.ά.)
 • δημιουργία θετικών σχέσεων και θετικών αλληλεπιδράσεων
 • αύξηση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης
 • στην εργασία και καριέρα ως προς την επίτευξη στόχων
 • αλλαγή πεποιθήσεων που δεσμεύουν τις αποφάσεις

Επιπλέον, βοηθάει τον θεραπευόμενο

 • ως προς την ολιστική επίτευξη της ψυχικής και σωματικής ευημερίας
 • να βελτιώσει την ψυχολογική και πνευματική ευεξία του

 

Σε ενδιαφέρει επίσης: Υπνοθεραπεία για Σύλληψη και Γονιμότητα

 

Ποια είναι η διαδικασία κατά τη διάρκεια της συνεδρίας

Αρχικά λαμβάνεται το ιστορικό του θεραπευόμενου.

Έτσι ο θεραπευτής μπορεί να προγραμματίσει ποια μέθοδο θα εφαρμόσει και να χαράξει το πλάνο με το οποίο θα εφαρμόσει την υπνοθεραπεία.

Πρακτικά τώρα, ο θεραπευτής, αφού σε τοποθετήσει σε μια άνετη θέση, θα σου ζητήσει να χαλαρώσεις και θα σε βοηθήσει να το κάνεις.

Θα δεχτείς ερωτήσεις με σκοπό να εξακριβώσει που χρειάζεσαι βοήθεια και να σε κάνει να νιώσεις έτοιμος να μοιραστείς μαζί του, κάθε τι που σε προβληματίζει, σε απασχολεί, κάθε σου σκέψη.

 

Η φαντασία σου μπορεί να περιπλανηθεί και τα συναισθήματά σου να απελευθερωθούν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως καθ΄ όλη τη διάρκεια παραμένεις ξύπνιος, έχεις επαφή με την πραγματικότητα, αλλά νιώθεις πως είσαι απελευθερωμένος, ήρεμος και χαλαρός.

Μαρτυρίες ανθρώπων που μιλούν μετά την πρώτη τους εμπειρία, μιλούν για μια εποικοδομητική ανάπαυλα, μια πρωτόγνωρα υπέροχη αίσθηση που σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις καλύτερη επαφή με τον εαυτό σου. Η  αναπνοή γίνεται αργή και οξύνεται η διαύγεια της σκέψης.

Όλοι μιλάνε για μια κατάσταση που θέλουν να επαναλάβουν, καθώς απελευθερώνονται από το άγχος και ανακτούν την αυτοπεποίθησή τους.

Να τονίσουμε εδώ πως πρόκειται για μια ολιστική θεραπευτική μέθοδο, που σημαίνει πως “αγκαλιάζει και πλησιάζει” το πρόβλημα από πολλές πλευρές.

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως όταν εκδηλώνεται ένα σωματικό σύμπτωμα η αιτία του ίσως να κρύβεται στο ψυχισμό, άρα πρέπει η προσέγγιση να περιλαμβάνει αυτό τον τόσο κρίσιμο για την εξέλιξή της υγείας μας, τομέα.

Γι΄ αυτό αν έχεις στο μυαλό σου, κινηματογραφικές σκηνές ύπνωσης, όπου ο θεραπευτής “ελέγχει” τον ασθενή και όλο αυτό παρουσιάζεται με πασπαλίσματα τρόμου, καλό θα είναι να αναθεωρήσεις.

 

Σχέση υπνοθεραπευτή – θεραπευόμενου

Να είσαι σίγουρος πως με αυτόν τον άνθρωπο θα μοιραστείς στοιχεία του εαυτού σου, θα αποκαλύψεις συναισθήματα, θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις και να βελτιώσεις πολλές πτυχές του εγώ σου.

Άρα η σχέση πρέπει να διέπεται από:

 • Ειλικρίνεια
 • Απόλυτη εμπιστοσύνη
 • Άνεση επικοινωνίας

Μια σχέση που έχει μόνο να σου δώσει και να σε πάει ένα βήμα παραπάνω.

Άρα πρέπει να “κουμπώσεις” με το θεραπευτή για να υπάρξει η κατάλληλη χημεία μεταξύ σας και να καταστεί η σχέση ευδόκιμη, όσον αφορά τη θεραπευτική της ιδιότητα.

Δίπλωμα στην Αναδρομική Θεραπεία & Υπνοθεραπεία | Mandala Greece

 

10 Ερωτήσεις που συχνά δεχόμαστε για την υπνοθεραπεία

 #1 Έχει τη δυνατότητα ο θεραπευτής να με κάνει να ξεχάσω κάποια γεγονότα της ζωής μου;

Και βέβαια όχι, το να ξεχάσεις έχει να κάνει με εσένα, που σημαίνει αν θέλεις θα το κάνεις. Με την ύπνωση δεν επιφέρεις απώλεια μνήμης.

 

#2 Πώς θα αισθάνομαι όταν ξυπνήσω;

Αυτό εξαρτάται από εσένα. Κατά πόσο ανταποκρίθηκες στη διαδικασία, σε ποιο βαθμό αφέθηκες, πόσο δεκτικός υπήρξες.

Αν πάντως υπάρξουν όλα αυτά, το συναίσθημα είναι υπέροχο με νότες θετικής ενέργειας, ηρεμίας και χαλάρωσης.

 

#3 Κι αν δεν μπορέσει να με ξυπνήσει;

Αυτό ανήκει στη σφαίρα των φοβιών σου ξεκάθαρα.

Και βέβαια θα ξυπνήσεις είναι δική σου επιλογή, άλλωστε είναι μια κατάσταση εστίασης όχι ύπνου στην οποία εισήλθες με τη θέλησή σου και μπορείς να εξέλθεις ανά πάσα στιγμή εφόσον το επιθυμείς.

 

#4 Θα θυμάμαι όσα έγιναν στη διάρκεια της συνεδρίας;

Φυσικά, υπάρχει η μνήμη αλλά αν ο θεραπευτής κρίνει πως δεν σου κάνει καλό μια μνήμη τότε ίσως την εξαιρέσει, με αποτέλεσμα να μη θυμάσαι τη συγκεκριμένη.

Ακόμη πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι το ασυνείδητο μερικές φορές μόνο του μπορεί να διαγράψει για μνήμη που κατέστη τραυματική.

 

#5 Υπάρχει κάποια ομάδα ανθρώπων που δεν μπορούν να υποβληθούν σε υπνοθεραπεία;

Όχι δεν υπάρχει. Όλοι μπορούν να δεχτούν τη θεραπεία, αλλά σε όλους δεν είναι ίδιος ο βαθμός απόκρισης και αποτελεσματικότητας.

Όταν ένας άνθρωπος είναι “ανοιχτός” στο να δεχτεί τη διαδικασία, χωρίς ανησυχίες, ενστάσεις, καχυποψία ή ακόμη και φόβο, τότε συμπερασματικά σε αυτόν θα έχουμε  πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Ακόμη να προσθέσουμε πως η εμπιστοσύνη και η σχέση του θεραπευτή με τον θεραπευόμενο καθορίζει το μέγεθος της αποδοτικότητας.

Αν όπως καταλαβαίνουμε δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, τότε σαφώς δεν θα υπάρξει καμιά βοήθεια ή αν υπάρξει θα είναι ελάχιστη.

 

 Σε ενδιαφέρει επίσης: Υπνοθεραπεία Ενσυνειδητότητας – Mindfulness

 

#6 Θα κοιμηθώ και θα ξυπνήσω αυτοβούλως ή κατόπιν άδειας του θεραπευτή;

Καταρχήν να τονίσουμε πως και οι πέντε αισθήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίας είναι παρούσες και τα μάτια αν επιθυμείς μπορείς να τα έχεις ανοιχτά.

Οι επισκέψεις που θα συντελεστούν στο ασυνείδητο για να ανακληθούν αναμνήσεις, θα υλοποιηθούν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη σου, πράγμα που σημαίνει ότι στην υπνοθεραπεία, είσαι εκεί μαζί με τον θεραπευτή σου.

 

#7 Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ύπνωση και υπνωτισμό;

Τον υπνωτισμό τον έχουμε γνωρίσει όλοι σε show με σκοπό να προκληθεί ο εντυπωσιασμός του κοινού.

Η υπνοθεραπεία τελείται από έναν κλινικό υπνοθεραπευτή ο οποίος έχει λάβει την κατάλληλη κατάρτιση και ειδίκευση, ώστε να μπορεί να θεραπεύει ανθρώπους και να τους απαλλάσσει από κάτι που λειτουργεί ως τροχοπέδη στη ζωή του.

 

#8 Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα;

Αυτό φυσικά έχει να κάνει με την αιτία του προβλήματος, με την σοβαρότητα, με την έκταση και με κάθε άνθρωπο που έχεις μπροστά σου.

Κατά μέσο όρο οι έξι συνεδρίες λειτουργούν άριστα στην αντιμετώπιση πολλών περιπτώσεων που χρήζουν θεραπείας.

 

#9 Ποια η διαφορά της ύπνωσης από άλλες μεθόδους ψυχοθεραπείας;

Η ύπνωση θα σου προσφέρει άμεσα λύση στο πρόβλημα, ενώ άλλες μεθόδους καθυστερούν να το κάνουν. Επίσης πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι λειτουργεί συνοδευτικά με άλλες ιατρικές ή μεθόδους ψυχοθεραπείας.

Όπως συνεπάγεται από τα παραπάνω, δεν υπάρχει απολύτως τίποτε να σε σταματάει από το να δοκιμάσεις  την καταπληκτική θεραπεία που είναι ικανή να μεταμορφώσει τη ζωή σου.

Να της δώσει άλλη οπτική και να σε οδηγήσει σε ανακατατάξεις που μόνο θετικά αποτελέσματα έχουν να σου προσφέρουν.

 

Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησέ μας στο Facebook ,στο Instagram και στο Youtube ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.