Ανακάμπτοντας από μία κρίση
Ειδικά αυτή την περίοδο χρειάζεται να δουλέψουμε ώστε να βοηθήσουμε τα άτομα που πάσχουν από άγχος, στρες, ανησυχία, φόβο και κατάθλιψη. Είναι ανάγκη να δουλέψουν αυτά τα συναισθήματα με στόχο πρώτα να επέλθει ένα είδος «κάθαρσης» πέρα από τη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία. Να εστιάσουν στα δυνατά τους χαρακτηριστικά, σε αυτές τις δυνάμεις που κατοικούν μέσα τους ώστε να χτίσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να βρουν την ευκαιρία μέσα σε στιγμές κρίσεις για επέκταση (growth) του εαυτού τους. Πράγματι, είναι ένα σημείο καμπής μέσα από το οποίο, εάν θέλουν, οι περισσότεροι μπορούν να αναπτυχθούν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται ο άνθρωπος να βρει τα πιο δυνατά του χαρακτηριστικά ώστε να επιβιώσει ή και ακόμη βαθύτερα να ανακαλύψει το νόημα της ζωής, έτσι όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Βίκτορ Φρανκλ, που μπόρεσε να βρει νόημα αλλά και να μεταλαμπαδεύσει όλο αυτό που του συνέβαινε μέσα από την ψυχοθεραπεία του / τις τεχνικές της λογοθεραπείας και να γράψει τελικά αυτό το υπέροχο βιβλίο για τις δυνάμεις του ατόμου. «Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κάποιοι σύντροφοί μας συμπεριφέρονταν σαν γουρούνια, ενώ άλλοι σαν άγιοι. Ο άνθρωπος έχει αμφότερες τις δυνατότητες εντός του. Το ποια θα ενεργοποιηθεί, εξαρτάται από αποφάσεις και όχι από συνθήκες”.
Κάποτε η ακαδημαϊκή ψυχολογία εστίαζε περισσότερο στην ψυχοπαθολογία και στο τι δεν πάει καλά με τον άνθρωπο, όπως ακόμη πολλές ψυχοθεραπευτικές τεχνικές εστιάζουν ακριβώς σε αυτό. Όμως, τα τελευταία 20 χρόνια η Ψυχολογία εστιάζει και στο τι πάει καλά στον άνθρωπο και πώς μπορούμε να του ενισχύσουμε αυτό το καλό που κατοικεί μέσα του. Εάν ο ψυχολόγος ή ο ψυχοθεραπευτής δεν το πιστεύει αυτό, τότε δεν θα μπορέσει να το αναδείξει στον άνθρωπο. Όπως έλεγε και ο Yalom, ο ασθενής θα φτάσει μέχρι εκεί που φτάνει και ο ίδιος ο ψυχοθεραπευτής.
Πνευματικά και Υπερπροσωπικά (Transpersonal) μιλώντας, όσο πιο πολύ εστιάζεις στα αρνητικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, στις αδυναμίες του και στα αρνητικά του συναισθήματα για καιρό, τόσο αυτά τείνουν δυστυχώς να ενδυναμώνονται και όχι να ελαττώνονται. Για αυτό και οι έρευνες δείχνουν ότι χρόνιες θεραπείες συζήτησης, που πολλές από αυτές έχουν μεγάλη έλλειψη και σε ερευνητικά δεδομένα ως προς την επιτυχή ίαση του ατόμου, δεν έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα μιας και δεν παρέχουν ερευνημένες θεραπευτικές παρεμβάσεις που έχουν δείξει να βοηθούν το άτομο ως προς την ψυχολογική ίαση.
Η δουλειά της ψυχολογίας είναι να εφαρμόζει παρεμβάσεις πρωτίστως για την ψυχολογική ίαση του ατόμου και όχι απαραίτητα σε αυτά που πολλές ψυχοθεραπευτικές σχολές ονομάζουν ως αυτογνωσία. Καταρχήν, η αυτογνωσία συνθέτει τόσο αδυναμίες και σκιές μας όσο και δυνάμεις, δυνατότητες και ταλέντα. Η θετική ψυχολογία εστιάζει ακριβώς σε αυτό. Μέσα από ερευνημένες ασκήσεις και ψυχομετρικά εργαλεία έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό στην ψυχολογία λέγοντας ότι όλοι μας είμαστε ένας συνδυασμός αδυναμιών και δυνατοτήτων: «if positive psychology teaches us anything is that all of us are a mixture of strengths and weaknesses. No one has it all and no one lacks it all» Christopher Peterson.
Αναμένουμε επαγγελματίες που να βοηθούν τα άτομα να χτίσουν δυνάμεις σε όλους τους τομείς που απασχολούν τον άνθρωπο. Σχέσεις, εργασία, καριέρα, αθλητισμός, εκπαίδευση.