Η άρνηση ως μηχανισμός άμυνας του ανθρώπου

mandala quotes(3)
Η άρνηση είναι μηχανισμός άμυνας του ανθρώπου. Δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και συνεχίζεται ως μηχανισμός και σαν ενήλικας. Όταν ένα γεγονός μας προκαλεί άγχος ή συναισθηματικό πόνο το καταπιέζουμε στο υποσυνείδητο αρνούμενοι ότι το γεγονός αυτό έχει συμβεί ή συμβαίνει.
Πολλές φορές ακόμη και εάν τα γεγονότα διαδραματίζονται στο παρόν μέσα από την εκλογίκευση (ένας άλλος μηχανισμός άμυνας) συνεχίζουμε να είμαστε σε άρνηση με σκοπό να μην αντιμετωπίσουμε το στρεσογόνο επεισόδιo.
Είναι και της εποχής μας! Άρνηση να δούμε ότι η ζωή μας έχει πραγματικά αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει. Και αυτό θα το πούμε εδώ.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και αυτό που συμβαίνει στην παρούσα στιγμή είναι η αντιμετώπιση της αλήθειας, όπως αυτή εμφανίζεται στην παρούσα στιγμή. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο αλλά πιο δύσκολο είναι αργότερα, όταν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αλήθεια που αρνούμασταν να αντιμετωπίσουμε.
Η άρνηση είναι ένας μηχανισμός άμυνας που εξυπηρετεί στην παιδική ηλικία και μάς βοηθά στην επιβίωση από συναισθηματικές διαταραχές. Ωστόσο, καθόλου δεν εξυπηρετεί όταν είμαστε πλέον ενήλικες.
Στην ψυχοθεραπεία καλούμαστε από παιδιά να ενηλικιωθούμε και να γίνουμε υγιείς ενήλικες.
Ερωτήσεις προς εξερεύνηση
  1. Ποιους τομείς στη ζωή σου καλείσαι να αντιμετωπίσεις;
  2. Με ποιους τρόπους φαίνεται να το αναβάλεις;
  3. Τι λες στον εαυτό σου ώστε να ωραιοποιήσεις αυτό που συμβαίνει;
  4. Χρησιμοποιείς την εκλογίκευση για να δικαιολογήσεις αυτά που συμβαίνουν;
  5. Περιμένεις ένα θαύμα να συμβεί, ώστε όλα να αλλάξουν χωρίς εσύ να κάνεις κάτι για αυτό;
  6. Αλλάζεις δραστηριότητα όταν έρχεται αυτή η σκέψη;
  7. Χρησιμοποιείς το χιούμορ..
  8. ….ή την απλοποίηση “έλα μωρέ, όλα καλά θα πάνε”;
Υγιείς τρόποι αντιμετώπισης
  1. Αντιμετωπίζεις τους τομείς στη ζωή σου που θέλουν διαχείριση μειώνοντας τους συναισθηματισμούς και βρίσκοντας βιώσιμες λύσεις για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.
  2. Σταματάς αμέσως την αναβλητικότητα και το κάνεις σήμερα! Δεν υπάρχει περιθώριο για αναβολή. Το αντιμετωπίζεις το συντομότερο. Έτσι, έχεις λιγότερο άγχος και λιγότερες ενοχές
  3. Αντί να το ωραιοποιείς, αντιμετωπίζεις την αλήθεια ως έχει, χωρίς δικαιολογίες. Τα πράγματα συμβαίνουν μπροστά σου και σου εμφανίζονται για αυτό τον λόγο
  4. Η εκλογίκευση είναι ένας μηχανισμός άμυνας για να μειώσουμε το στρες και να δικαιολογήσουμε καταστάσεις. Όμως θέλει προσοχή. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δεις πώς αισθάνεσαι εσύ για την κατάσταση – και ας σε λυπεί.
  5. Το μοναδικό θαύμα είμαστε εμείς και η διαχείριση των καταστάσεων.
  6. Όταν έρχεται η σκέψη είναι γιατί δεν την έχεις διαχειριστεί και γιατί την κουκουλώνεις. Θα επανέρχεται μέχρι να την αντιμετωπίσεις.
  7. Το χιούμορ βοηθά και είναι καλό. Αλλά, όταν χρησιμοποιείται επανειλημμένα, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
  8. Είναι καλό να έχουμε θετική σκέψη αλλά αυτή δεν είναι τίποτα χωρίς την προνόηση.
Με απλά λόγια, ο καλύτερος τρόπος  είναι να πάρουμε το θέμα που μας απασχολεί, να μειώσουμε την μεμψιμοιρία και τον συναισθηματισμό, να βάλουμε τη λογική και την επίλυση του θέματος, να προβούμε σε δράση με όλους τους τρόπους και, εάν στο τέλος δεν υπάρχει λύση, όταν θα συμβεί αυτό που είναι να συμβεί, ο πόνος θα είναι πολύ λιγότερος.
Τα σημάδια δίνονται. Είμαστε ικανοί να τα αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια ακόμη και εάν έχουμε κάνει λάθος επιλογές;
Εάν θες να δουλέψεις μηχανισμούς άμυνας που σε κρατούν πίσω ή ακόμη τον εαυτό σου που σαμποτάρει την ευτυχία σου, έλα να δουλέψουμε παρέα μέσα από την ολιστική μας προσέγγιση.
Κλείσε το ραντεβού σου!

Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησέ μας στο Facebook ,στο Instagram και στο Youtube ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.