Η μοναξιά που αισθάνονται οι ενήλικες συνδέεται με κάποιο παιδικό τραύμα;
Στο σημερινό άρθρο μας θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε, το πως η μοναξιά που αισθάνονται οι ενήλικες, συνδέεται με κάποιο παιδικό τραύμα. Ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και γεμάτο ενδιαφέρον θέμα, που πιστεύουμε πως θα αγγίξει πολλούς και θα φωτίσει κομμάτια του εαυτού μας.
Αν θέλουμε όμως να ξεκινήσουμε σωστά θα πρέπει να περιγράψουμε τι είναι παιδικό τραύμα.
Τι είναι το Παιδικό Τραύμα;
Για να δούμε τον ορισμό θα πούμε πως το παιδικό τραύμα είναι όταν ένα παιδί βιώνει ή γίνεται μάρτυρας οποιασδήποτε απειλητικής ή επικίνδυνης κατάστασης.
Ωστόσο, όλα τα τραύματα δεν είναι ίδια, καθώς κάτι που ήταν τραυματικό για ένα άτομο θα μπορούσε να θεωρηθεί τυπικό ή εύκολα επιλύσιμο για κάποιον άλλο.
Το τραύμα όσον αφορά στα παιδιά θα πρέπει να τονίσουμε πως αναφέρεται στην ηλικία 0 έως 18 ετών.
Ποιες εμπειρίες μπορεί να είναι τραυματικές;
Μερικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι δυνητικά τραυματικές για ένα παιδί περιλαμβάνουν τα παρακάτω :
- Ρατσισμός σε σχολεία ή κοινότητες
- Ζώντας με έναν γονέα με σημαντική ψυχική ασθένεια
- Απώλεια αγαπημένου προσώπου λόγω διαφόρων συνθηκών (π.χ. θάνατος, διαζύγιο, χωρισμός)
- Εθνικές καταστροφές ή τρομοκρατία
- Γονικός εγκλεισμός
- Βία στο σπίτι, στο σχολείο ή στην κοινότητα
- Μάρτυρας ή εμπειρία ενδοοικογενειακής βίας
- Σωματική κακοποίηση
- Σεξουαλική κακοποίηση
- Συναισθηματική κακοποίηση
- Σωματική παραμέληση
- Συναισθηματική παραμέληση
- Οικιακή κατάχρηση ουσιών
Άξιο λόγου είναι να αναφέρουμε επίσης πως το παιδικό τραύμα μπορεί να έχει πολλές επιπλοκές στην ενήλικη ζωή. Τα τραυματικά συμβάντα μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας για χρόνια μετά το συμβάν και αν αφεθούν χωρίς θεραπεία και χωρίς επεξεργασία, μπορεί να οδηγήσουν σε εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα.
Η κακοποίηση και η παραμέληση σε νεαρή ηλικία μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο ενός παιδιού και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνει τις συνδέσεις και τις σχέσεις αργότερα, ως ενήλικας. Το τραύμα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους και βιώνουμε σχέσεις. Εάν ένα παιδί δεν έχει εμπειρία από υγιείς σχέσεις, δεν θα ξέρει πώς να τις δημιουργήσει στο μέλλον, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης κατά την ενήλικη ζωή του.
Τί είναι μοναξιά;
Μοναξιά δεν είναι να είσαι μόνος. Αντίθετα, αντανακλά την έλλειψη ουσιαστικής σύνδεσης με τους άλλους και την αδυναμία επικοινωνίας μαζί τους. Αυτός που βιώνει τη μοναξιά ίσως να διαθέτει έναν ευρύ και εκτεταμμένο κύκλο φίλων ή για να είμαστε πιο σύγχρονοι να έχει έναν τεράστιο αριθμό ακολούθων στα social.
Μοναξιά βιώνει και κάποιος όταν είναι σε σχέση ή σε γάμο. Μοναξιά βιώνει και κάποιος “κοινωνικός” άνθρωπος τον οποίο θα δούμε να περιφέρεται από πάρτυ σε πάρτυ ή να ασκεί ένα επάγγελμα που απαιτεί ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες.
Οι στατιστικές μας δείχνουν πως πρόκειται για μια πραγματική μάστιγα, που απλώνει εντατικά τα πλοκάμια της στη σύγχρονη κοινωνία. Ενώ η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους δεν είναι καθόλου ικανή, να απομακρύνει τη μοναξιά. Το να είσαι μόνος δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με το να νιώθεις μοναξιά.
Οι άνθρωποι π.χ. που χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια, συνηθίζουν να επαναφορτίζουν τη συναισθηματική τους ενέργεια περνώντας χρόνο μόνοι τους.
Μοναξιά σημαίνει πως κανείς δεν με καταλαβαίνει και οι νέοι ενήλικες λέγεται ότι έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους ηλικιωμένους να τη βιώσουν.
Τα σημάδια της μοναξιάς όταν συνδέεται με παιδικό τραύμα
Όταν η μοναξιά συνδέεται με παιδικό τραύμα οι άνθρωποι συνήθως αντιμετωπίζουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Δυσκολία να μείνουν μόνοι-η
- Συνεχής ανάγκη για ερεθίσματα ή κάτι για να αποσπάσουν την προσοχή τους
- Δυσκολία στην κατανόηση των ίδιων ή των συναισθηματικών τους αναγκών
- Βαθιά συναισθήματα κενού
- Αίσθημα αναξιότητας, ή μοιραία ελαττώματα
- Ευχάριστοι και αγαπητοί στον κόσμο
- Τοξική θετικότητα
- Ασυνεπή όρια
- Συναισθήματα ντροπής ή ενοχής
- Κοινωνικό άγχος
- Έλλειψη αυτοπεποίθησης
- Εγωιστική ή χειριστική συμπεριφορά
- Προβλήματα πειθαρχίας στο σχολείο
- Αισθήματα αναξιότητας
- Κατάθλιψη
Επηρεάζει τη ψυχική υγεία η μοναξιά;
Η ανθρώπινη σύνδεση είναι απίστευτα σημαντική για την ψυχική υγεία, καθώς ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και αντλεί ενέργεια από την ουσιαστική επικοινωνία. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, είναι πως η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συναισθηματικών καταστάσεων και καλό είναι να απευθυνόμαστε σε ειδικούς που μπορούν να μας βοηθήσουν.
Ο άνθρωπος που κουβαλάει ένα παιδικό τραύμα φοβάται την απόρριψη, καθώς μπορεί να την έχει βιώσει. έχουν βιώσει πολύ όταν ήταν νέοι. Αυτό ίσως να περιπλέξει τα συναισθήματα μοναξιάς. Ελλοχεύει ο φόβος που σφυρηλατεί οποιαδήποτε προσπάθεια νέων συνδέσεων.
Παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος του τραύματος
Το τραύμα κατά την παιδική ηλικία μπορεί να έχει ισόβιες συνέπειες που ποικίλλουν ανάλογα με πολλούς παράγοντες όπως:
- Η ηλικία
- Αν το το τραύμα ήταν μεμονωμένο γεγονός ή χρόνιο
- Η παρουσία ή η απουσία υποστήριξης από τους γονείς
- Η φυσική ανθεκτικότητα του παιδιού
- Η σοβαρότητα και διάρκεια του τραύματος(ων)
Η μοναξιά μπορεί να γεννήσει περαιτέρω μοναξιά
Παρατηρούμε πως οι συνέπειες ενός παιδικού τραύματος αφήνουν μακροχρόνιες συναισθηματικές πληγές και όσο μένουν ανοιχτές, οδηγούν το άτομο στο να προσκολλάται στην παιδική ηλικία.
Αισθάνομαι μόνος μπορεί να σημαίνει ντρέπομαι, δεν είμαι αρκετά καλός, ίσως δεν τα καταφέρνω καλά… αισθήματα χρόνιας μοναξιάς τα παραπάνω τα οποία όμως οι ενήλικες μπορούν να καμουφλάρουν ώστε να μη γίνονται αντιληπτά στον περίγυρό τους .
Κάποιοι μάλιστα χρησιμοποιούν τη τοξική θετικότητα, με την οποία η μοναξιά υποχωρεί καθώς η ντροπή απομακρύνεται καθώς το άτομο κάνει τοξικές δηλώσεις του τύπου, μην είσαι υπερβολικός, όλα να τα βλέπεις με θετικότητα κτλ.
Τα παιδικά τραύματα αγαπούν τις κοινωνικές μάσκες
Η κοινωνική μάσκα που αναγκάζονται να φορούν άνθρωποι οι οποίοι νιώθουν μοναξιά, επιδεινώνει την κατάσταση. Μερικές συγκαλυμμένες συμπεριφορές μπορούν να αφορούν
- Τη σύναψη επιφανειακών σχέσεων
- Διάφορες εφαρμογές αυτοθεραπείας
- Υιοθέτηση εθιστικών συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού βιντεοπαιχνιδιού
Αν μάλιστα θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο ζήτημα του gaming, θα πούμε πως όσο πιο καταθλιπτικός, μοναχικός ή βαριεστημένος αισθάνεται κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να επικεντρωθεί στο gaming. Συνήθως είναι ένας τρόπος αποφυγής πιο ευάλωτων συναισθημάτων.
Ένας τρόπος που τους οδηγεί ακόμη πιο κοντά στη μοναξιά.
Τα social media εμποδίζουν την αυθεντική σύνδεση των ανθρώπων
Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει τη ζωή μας και σίγουρα διευκολύνουν την αποφυγή αυθεντικής σύνδεσης με άλλους. Κρυμμένοι όλοι πίσω από μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο αγωνίζονται να ξεφύγουν από τη μοναξιά τους. Αυτό όμως που καταφέρνουν είναι να την ενισχύσουν.
Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο περισσότερο στρεφόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καλύψουμε τη μοναξιά μας, τόσο πιο μόνοι αισθανόμαστε. Ας μην ξεχνάμε πως για η ανθρώπινη επαφή, βασίζεται στη δια ζώσης κατάσταση και δεν μπορεί να εκφραστεί μέσα από οθόνες.
Ο άνθρωπος έχει ανάγκη όχι να ακούσει και να δει μόνο. Έχει ανάγκη να γευτεί και να αγγίξει. Η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους επιστρατεύει και τις πέντε αισθήσεις.
Αν απουσιάζουν κάποιες τότε η επαφή παρουσιάζει κενά και είναι ελλιπής.
Διάβασε κι αυτό: Κλινική Υπνοθεραπεία Μόνο με 2 συνεδρίες μπορεί να αλλάξει η ζωή σου!
Η παραμέληση των αναγκών μας είναι αποτέλεσμα παιδικού τραύματος
Τα παιδιά που βιώνουν πρώιμο τραύμα αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα στη σύνδεση με άλλους ή αισθάνονται ότι είναι επιθυμητά μόνο εάν τους βοηθούν. Αυτό φυσικά μεταφέρεται και στην ενήλικη ζωή και έτσι το άτομο αγνοεί και παραμελεί τις δικές του ανάγκες για να βάλει τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές του.
Οι ναρκισσιστικές σχέσεις οδηγούν στη μοναξιά;
Ναι. Αν κάποιος έχει βιώσει μια τέτοιου είδους σχέση, μπορεί να οδηγήσει κάποιον που έχει υποστεί παιδικό τραύμα στην απομόνωση. Ο φόβος να να ρισκάρει σε μια άλλη σχέση και η πιθανότητα να προσελκύσει μια άλλη τοξική κατάσταση στη ζωή του, τον οδηγεί μακριά από την προσπάθεια σύναψης διαπροσωπικών σχέσεων Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αισθήματα μοναξιάς θα αυξηθούν με αποτέλεσμα την περαιτέρω κοινωνική απόσυρση.
Πως μπορούμε στο Mandala Institute να σε βοηθήσουμε για να νικήσεις τη μοναξιά
Πρώτα από όλα είναι η συνειδητοποίηση της κατάστασης βοηθά στο να κάνουμε το πρώτο και σημαντικότερο βήμα.
Μαθαίνοντας πώς να αναγνωρίζουμε αυτό που νιώθουμε, μπορούμε να αρχίσουμε να επικυρώνουμε όλες τις συναισθηματικές μας εμπειρίες. Μπορούμε να σε βοηθήσουμε να κατανοήσεις τη σύνδεση νου/σώματος/συναισθήματος ώστε να σε εκπαιδεύσουμε για να εντοπίσεις τις ανεκπλήρωτες συναισθηματικές σου ανάγκες. να σε βοηθήσουμε να απομακρύνεις από τη ζωή σου ευάλωτα συναισθήματα. όπως αυτό της μοναξιάς. Η ολιστική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει και η αναδρομική θεραπεία που δουλευει άψογα το τραύμα . Δεν φευγει η μνήμη αλλά η αντίδραση που ‘εχουμε σε αυτή. Το άτομο θυμάται αλλά έχει συγχωρέσει και μαλακώσει συγχρόνως.
Διάβασε κι αυτό: Τι είναι ο θυμός; Ξέρεις πως μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με Yoga
Συνοψίζοντας
Το παιδικό τραύμα μπορεί να είναι απίστευτα επιζήμιο σε όλους τους τομείς της ζωής, και ειδικά όταν πρόκειται για την ανάπτυξη στενών διαπροσωπικών σχέσεων. Ωστόσο, όσο ζοφερό κι αν ακούγεται αυτό, υπάρχει πάντα ελπίδα
Με τη θεραπεία, τα τραύματα της σχέσης και της παιδικής ηλικίας μπορούν να θεραπευτούν και τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες μπορούν να μάθουν πώς να χτίζουν υγιείς σχέσεις που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις πληγές του παρελθόντος.
Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις καταστάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σου. Μπορούμε να σου προσφέρουμε την καλύτερη εκδοχή της ζωής που αξίζει να ζήσεις.
Μπορείς να διαβάσεις κι αυτά: Τι είναι η νευροπλαστικότητα και πώς λειτουργεί; Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου και να αλλάξεις τη ζωή σου
Πως να γίνεις Ολιστικός Θεραπευτής Ψυχικής Υγείας Απέκτησε το Δίπλωμα στο Mandala Institute
Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen. Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434).
Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.
Για δηλώσεις ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες:
Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι ή online.
Εσπερίδων 10
Κλείστε το ραντεβού σας: 210 6403224