Η Yoga σε βοηθάει να χάσεις βάρος  

1

 

Σαφώς η yoga μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να φτάσεις στο στόχο που έχεις θέσει.  Η ιστορία μας διδάσκει πως αποτελεί ένα συνδυασμό mind- spirit -body. Μπορείς δηλαδή να πετύχεις με εξάσκηση την ισορροπία ανάμεσά τους, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής σου και να επέλθει ηρεμία σε κάθε επίπεδο.  

Αν τώρα σκέφτεσαι πώς μπορείς να καταφέρεις να χάσεις βάρος, έχοντας στο μυαλό σου ότι η yoga απ΄όσο ξέρεις δεν προσφέρει άσκηση, σου λέμε απλά πως κάνεις λάθος.  

Βγάλε από το μυαλό σου την εικόνα του yogi που εκτελεί ήρεμες ασκήσεις διαλογισμού. Όταν αναφερόμαστε στην απώλεια βάρους σκεφτόμαστε την power yoga με την οποία σώμα και πνεύμα ασκούνται και μάλιστα εντατικά.  

Μη σκεφτείς πως οι ασκήσεις διαλογισμού που εκτελούν οι δάσκαλοι της yoga θα κάνουν τη ζυγαριά να ξεκολλήσει. Όταν λέμε για yoga και απώλεια βάρους, μιλάμε για δυναμικές στάσεις του σώματος που εκπαιδεύουν τους μύες και ταυτόχρονα σου δίνουν ευλυγισία και ευκινησία. 

Άρα.. Αν υπάρχει ευκινησία και ευλυγισία θα μπορείς ακόμη πιο άνετα να εκτελείς τις ασκήσεις που απαιτούνται.  

Η yoga ασκεί το σώμα εφόσον κατά τη διάρκεια της συνεδρίας: 

  • Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό  
  • Μειώνει τον δείκτη μάζας σώματος 
  • Μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος  
  • Ενθαρρύνει τους ασκούμενος με την ενσυνειδητότητα να απορρίψουν κάποιες τροφές που επηρεάζουν το βάρος 
  • Φέρνει τον ασκούμενο σε καλύτερη επαφή με το σώμα του 

Φυσικά για να χάσουμε βάρος θα πρέπει να ακολουθήσουμε καλύτερους τρόπους διατροφής και να αφαιρέσουμε τροφές που προσθέτους θερμίδες.  

Ίσως να έχεις δοκιμάσει πολλές μεθόδους για να τα καταφέρεις.  

Η yoga το μόνο σίγουρο είναι πως θα σου προσφέρει αυτό που θέλεις, γιατί: 

Στοχεύει εκεί που θέλεις με εξατομικευμένα  προγράμματα  

Το πρόγραμμα που θα σου προτείνουμε στο Mandala Institute θα ενισχύσει τη γράμμωση και τη δύναμη των μυών σου. Ένα πρόγραμμα που δημιουργείται και εφαρμόζεται εξατομικευμένα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κάθε ασκούμενου. Έτσι στοχεύει στα σημεία που θέλεις και μάλιστα μπορεί να προσφέρει άριστα αποτελέσματα αρκεί να είσαι συνεπής με τις συνεδρίες σου. 

Μειώνει τους στρεσογόνους παράγοντες που είναι επιβαρυντικοί για το βάρος  

Γνωρίζουμε πως το στρες είναι κακός σύμβουλος της διατροφής. Πόσους ανθρώπους έχεις ακούσει που μαρτυρούν πως όταν πιέζονται καταναλώνουν περισσότερη τροφή.  

Η yoga έρχεται να καταπολεμήσει το στρες, το άγχος και να ρυθμίσει παράγοντες στη ζωή του καθενός, ώστε να απαλλαγεί από συναισθήματα που οδηγούν στην υπερφαγία.  

Σε βοηθάει στο να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου 

Τα προβλήματα με τον ύπνο απασχολούν πολλούς ανθρώπους και δυστυχώς οι αριθμοί διαρκώς αυξάνονται. Κάποιοι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή κοιμούνται χωρίς να ξεκουράζονται πραγματικά, λογικό είναι να μην  τρέφονται σωστά. Σκέψου πόσες φορές έχεις ξυπνήσει και η αμηχανία της αυπνίας σε έχει οδηγήσει στην πόρτα του ψυγείου. Εδώ έρχεται να παρέμβει η yoga δίνοντας λύση στο πρόβλημα. Παρέχει στον ασκούμενο ποιότητα στον ύπνο άρα μια διαδικασία στην οποία υπήρχε ανισορροπία εξαλείφεται άμεσα.  

Οι θερμίδες που καίγονται στη yoga  δεν είναι λίγες.  Μπορεί να μην είναι στον αριθμό ίσες με αυτές που θα έκαιγες αν έκανες π.χ. μια ώρα ποδήλατο ή προπόνηση με βάρη, αλλά σίγουρα είναι ικανός ο αριθμός τους για να σε οδηγήσει σε απώλεια βάρους.  

 

To mindfulness (ενσυνειδητότητα) και η yoga θα σε οδηγήσουν σε υγιεινές επιλογές τροφών  

Στο Mandala Institute επιλέγουμε ολιστικούς τρόπους θεραπειών που βοηθούν τους ανθρώπους να κατακτήσουν τους στόχους τους.  

Η yoga  σε εξασκεί στην ενσυνειδητότητα τον ασκούμενο με αποτέλεσμα να συμμετέχει πλήρως στο εδώ και το τώρα 

  Αν τώρα κάνεις το συνειρμό θα καταλάβεις πως όταν είσαι στο εδώ και τώρα, αν έχεις δηλαδή ενσυνειδητότητα, θα επιλέγεις καλύτερα, θα πράττεις σαφώς καλύτερα και θα ζήσεις ακόμη καλύτερα.  

Διάβασε κι αυτό:Mindfulness ή ενσυνειδητότητα

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα τραφείς με σωστά επιλεγμένες τροφές για να ενισχύσεις την προσπάθειά σου.  

Πως θα πετύχεις αυτή τη διαδικασία;  

Είναι αρκετά απλό. Με τη yoga εξασκείς την προσοχή σου στην αναπνοή. 

Επίσης η συγκέντρωσή σου στις asanas σου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσεις τον έλεγχο όλου του σώματος.  

Αν εξασκηθείς σε αυτό τα πράγματα είναι περισσότερο εύκολα καθώς αποκτάς ενσυνειδητότητα η οποία εξαπλώνεται σιγά σιγά σε όλους τους τομείς της ζωή σου.  

Ένας από αυτούς είναι να τρέφεσαι με απόλυτα υγιεινό τρόπο και να προσπαθείς να φροντίζεις σώμα και πνεύμα Άλλαξε στάση ζωής με τη yoga και τέλος θα εξασκηθείς στο να επιλέγεις σωστά τις διατροφικές σου συνήθειες. Θα χαθούν οι παρορμήσεις του τύπου, πάω ανοίγω το ψυγείο επειδή βαριέμαι.  

Το συναίσθημα θα αποκοπεί από τη διαδικασία της τροφής.

Έτσι δεν θα προσπαθείς να καλύψεις συναισθηματικά κενά ή να προσφέρεις στον εαυτό σου ευχαρίστηση καταναλώνοντας τροφές που δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτε.  

Αντίθετα οι ενοχές που θα νιώσεις λίγο αργότερα θα επιβαρύνουν την κατάσταση.  

Παρακάτω θα δείξουμε μερικές ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν ώστε να καταλάβεις τι συμβαίνει όταν η yoga μπαίνει στη ζωή σου.  

Η στάση αυτή ασκεί σχεδόν ολόκληρο το σώμα.  

Επικεντρώνεται στους μηρούς, στα οπίσθια, στους ώμους, την πλάτη και την κοιλιά. 

 Πώς να την κάνετε:  

1.Ξεκίνα από μία στάση όμοια με αυτή της κάμψης, με τα πόδια απλωμένα και τα χέρια τοποθετημένα κάτω από τους ώμους.  

  1. Πάρε ανάσα καθώς κοιτάζεις τα χέρια σου. Βεβαιώσου ότι η πλάτη και η σπονδυλική  στήλη είναι ίσιες.
  2. Κράτησε τα χέρια στο πάτωμα με τα δάχτυλα ανοιχτά σφίξε τους κοιλιακούς μυς.
  3. Μείτε σε αυτή τη στάση για 15-30 δευτερόλεπτα πριν χαλαρώσειςτα γόνατα.
  4. Επανέλαβε για 5 φορές με διάλειμμα 15 δευτερολέπτων ανάμεσα σε κάθε σετ.

 

Η άσκηση αυτή ενδείκνυται για να διευκολύνετε την πέψη, επομένως κάντε αυτή την άσκηση μετά το μεσημεριανό φαγητό. 

Κάθισε στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα και ενωμένα μπροστά σας. Με αργές κινήσεις, κατέβασε τις παλάμες σας μέχρι τα πέλματά σου. 

 Με τεντωμένα ή λυγισμένα γόνατα –ανάλογα με την ευλυγισία που διαθέτεις- πάρε τρεις αναπνοές όσο είστε «διπλωμένη» και επέστρεψε στην αρχική θέση. 

Από πρηνή θέση τοποθέτησε τις παλάμες κάτω από τους ώμους το κεφάλι στηρίζεται στο μέτωπο, τα πέλματα κλειστά όπως και τα γόνατα. 

Ανέβασε το κεφάλι και στρέψε το βλέμμα ψηλά, διευρύνουμε τον θώρακα κρατώντας κάτω τους ώμους και τους αγκώνες δίπλα στα πλευρά.  

Πιέζουμε της παλάμες στο έδαφος και εκτείνουμε όσο περισσότερο τους θωρακικούς σπονδύλους κρατώντας γειωμένη την λεκάνη. 

 

 

Αυτή η στάση επικεντρώνεται στους μύες της πλάτης και των ποδιών και βοηθά στην μείωση του λίπους που είναι αποθηκευμένο στη μέση 

Πώς να την κάνετε: 

  1. Ξάπλωσε ανάσκελα με τα πόδια απλωμένα και τα χέρια στο πλάι.
  2. Εισπνοή καθώς σηκώνεις τα πόδια  και τεντώνεις τα δάχτυλα του ποδιού. Τα πόδια  πρέπει να παραμείνουν ίσια.
  3. Σχημάτισε γωνία 45 μοιρών με το σώμα σου απλώνοντας τα χέρια σας προς τα απλωμένα πόδια.
  4. Ανάπνευσε κανονικά καθώς μένεις σε αυτή την στάση για 15 δευτερόλεπτα. 5. Ελευθέρωσε τα πόδια σου και άφησε το σώμα να χαλαρώσει για 15 δευτερόλεπτα. 5. Επανέλαβε την στάση 5 φορές με ενδιάμεσα διαλείμματα.

 

Σίγουρα η yoga δεν είναι ένα είδος γυμναστικής, μιλάμε για πολύ περισσότερα πράγματα. Αυτό που θα ενισχύσει αν την ενσωματώσεις στις συνήθειές σου είναι η ενέργειά σου και η σωματική και πνευματική σου κατάσταση.  

Φυσικά απαιτείται να εξασκείσαι συχνά με συνέπεια ώστε τα αποτελέσματα να ανταμείψουν την προσπάθειά σου και να μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου έχοντας ηρεμία, ευεξία, ισορροπία και απώλεια βάρους. 

Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε, απευθύνσου σε εμάς για να σου δώσουμε κι άλλες πληροφορίες. 

Ακόμη σου κάνουμε δώρο την πρώτη συνεδρία yoga για να γνωρίσεις τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να αλλάξεις όλη σου τη ζωή.  

Επικοινώνησε μαζί μας και ξεκινάμε το μαγικό ταξίδι.   

Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησε μας 

στο Facebook ,στο Instagram και στο Youtube.