Πώς να ξεπεράσεις το χωρισμό και τη μοναξιά; 5 συμβουλές για να πας παρακάτω

7

Πώς να ξεπεράσεις το χωρισμό και τη μοναξιά, καθώς και όλα τα αρνητικά συναισθήματα που ακολουθούν τέτοιες καταστάσεις;

Είναι πιο εύκολο από΄ότι νομίζεις. Εντάξει είχες μια σχέση που πίστευες ότι θα πάει καλά και θα νιώθεις υπέροχα μέσα σε αυτή. Στην αρχή κάθε σχέσης υπάρχουν οι καλύτερες των προθέσεων και όλα δείχνουν ή τα φτιάχνουμε στο μυαλό μας σύμφωνα με τις προσδοκίες και τα θέλω μας. 

Δυστυχώς όμως η Σταχτοπούτα ήταν η μοναδική τυχερή που πέτυχε με τη μία το βασιλόπουλο, αν και ο συγγραφέας δεν αναφέρεται για τυχόν προβλήματα μετά την ένωση των πρωταγωνιστών του γνωστού παραμυθιού. 

Τι γίνεται όμως όταν έρχεται ο χωρισμός και σου χτυπήσει την πόρτα;

Πώς νιώθεις και πώς θα τον αντιμετωπίσεις ώστε να μην αφήσει πίσω του ανοιχτή την πόρτα της μοναξιάς και όλων των συναισθημάτων που κουβαλάει αυτή μαζί της; 

Δυστυχία, θλίψη, μοναξιά, ερωτηματικά και πόνος. 

Κυρίαρχο συναίσθημα όμως σε όλα αυτά η μοναξιά. 

Για να ξεκινήσουμε, θα πρέπει να αναφερθεί πως η μοναξιά είναι μια περίπλοκη συναισθηματική κατάσταση στην οποία αυτός που τη βιώνει αισθάνεται την έλλειψη φροντίδας έντονα, νιώθει απόρριψη και δεν έχει ένα σημείο αναφοράς ώστε να μπορεί η ζωή του να προχωρά παράλληλα ή κάποιες φορές περιμετρικά σε σχέση με αυτό. 

 Υπάρχει έντονα η ανάγκη της παρουσίας του προσώπου. Όταν δε ο χωρισμός έρχεται από το πρόσωπο του αγαπημένου το θέμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο και αναπόφευκτα περίπλοκο. Γιατί ο χωρισμός μπορείς να σκεφτείς ότι μπορεί να έλθει αναπόφευκτα με το θάνατο ή με ένα διαζύγιο και τότε η ζωή σου αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη.

Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία βιώνεις την βίαιη και εξαντλητικά οδυνηρή απομάκρυνση του προσώπου  που έχεις αισθήματα και έχεις επενδύσει πάνω του. Αυτόματες διαδικασίες προκαλούν αισθήματα κατά τα οποία μπορεί να νιώσεις ότι η ύπαρξή σου πλέον είναι ανώφελη ή ότι χωρίς αυτό το άτομο δε θα μπορέσεις να πας τη ζωή σου παρακάτω. 

Ισχύουν όμως όλα αυτά; 

Η ιστορία μας έχει δείξει, ότι δεν ισχύει τίποτε από όλα αυτά τα τρομερά που έχεις στο μυαλό σου.

Όλοι αναπόφευκτα συνεχίσαμε, συνεχίζουμε τη ζωή μας μετά από ένα χωρισμό και μάλιστα ο χρόνος είναι αυτός που αναλαμβάνει να κάνει τη δουλειά του.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος βοηθός σε αυτές τις περιπτώσεις και λειτουργεί υπέρ σου, να το θυμάσαι. Δε λέμε φυσικά πως ο πόνος δε θα εμφανιστεί ή ότι θα εξαφανιστεί εν μια νυκτί, όχι.

Απλά μπορεί να γιατρέψει. Ακόμη σε όλες τις περιπτώσεις καλό είναι να υπάρχει επαγγελματική παρέμβαση από κάποιον ειδικό ώστε να περιοριστούν σε ένταση και χρονικά οι συνέπειες του οδυνηρού χωρισμού. 

Εμείς θα προσπαθήσουμε να σου δώσουμε πέντε μικρές συμβουλές με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα και τη μείωση του πόνου όσον αφορά στο χωρισμό που έρχεται αναπόφευκτα. 

#1 Αποδοχή 

Αποδέξου ότι και να σημαίνει αυτό πως ότι υπήρχε ανήκει πλέον στο παρελθόν και δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνεχίσεις τη ζωή σου. Το να οδηγηθείς σε μια άλλη φάση είναι αναπόφευκτο και θα συμβεί. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες των ανθρώπων των οποίων οι σύντροφοι έχουν απομακρυνθεί από κοντά τους (για οποιονδήποτε λόγο), είναι η αδυναμία τους να διχειριστούν την κατάσταση, επειδή δε μπορούν να αποδεχτούν τη μοναξιά. Φυσικά  το να παρακαλάς και να ικετεύεις το άτομο να μείνει, είναι μια ανούσια διαδικασία. Αυτόματα θα  τοποθετούσε το άλλο άτομο πάνω από τον εαυτό σου και θα ήσουν ακόμη πιο αδύναμος και συντετριμμένος. 

Είναι σαν να μπαίνεις σε ένα παιχνίδι, ξέροντας πως είσαι ο χαμένος. 

Θα μπορούσες να παίξεις σωστά; 

Φυσικά και όχι. 

Δε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, έστω κι αν το μυαλό σου στροβιλόζονται σκέψεις τύπου, όλα θα πάνε από δω και στο εξής, όχι μόνο καλά, αλλά υπέροχα. 

Πλάνη. 

Αποδέξου όσο είναι ακόμη νωρίς και όλα θα πάνε πολύ καλά, για εσένα και μόνο. 

Διάβασε κι αυτό: Η Αναδρομική Ψυχοθεραπεία, μπορεί να σου μεταμορφώσει τη ζωή

#2  Κάνε τη μοναξιά στο χωρισμό, ευκαιρία! 

Η μοναξιά δεν είναι ένα τέρας που απειλεί να σε αφανίσει και να μεταγγίσει την ενέργειά σου και τη θέλησή σου για ζωή. Το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να αποφύγεις μετά από ένα χωρισμό, είναι να μείνεις μόνος και να κλαις για την απώλεια. Δε λέμε φυσικά να μη κλάψεις, να μη νιώσεις οδύνη, όχι. 

Πόσο καιρό όμως θα κλαις για κάτι που έχει τελειώσει; 

Πόσο χρόνο θα σπαταλήσεις για μια σχέση που ο άλλος τελείωσε έτσι εύκολα και απλά; 

Κάνε κι εσύ το ίδιο, αποδέξου το γεγονός και λειτούργησε με το γνώμονα ότι η μοναξιά είναι φυσιολογική. Δε πρόκειται για κάτι άσχημο και δε πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι που θα σου κάνει κακό. Το αντίθετο ίσως σε κάποιες περιπτώσεις. 

Ανοίξε τα μάτια σου και δες τη μοναξιά σαν ένα δώρο προσωπικού χρόνου, μακριά από τις ιδιοτροπίες κάποιου άλλου και την εξάρτησή σου από τον εγωισμό του. 

Φυσικά το να αρχίσεις να τρέχεις από κλαμπ σε μπουζούκια και το αντίστροφο δεν είναι κι αυτό λύση. Είπαμε χρειάζεται χρόνος για να γιατρευτούν οι πληγές. Επέτρεψε στον εαυτό σου να τον έχει. 

Κάνε του μια μεγάλη χάρη, επέτρεψέ του να βιώσει την καλή πλευρά της, που μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική. 

#3 Μη προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου να ξεχάσει 

Θα είναι εντάξει να τα θυμάσαι τις βόλτες που κάνατε, τα αγαπημένα σας μπαράκια, τα πάντα. 

Αλλά αν επικεντρωθείς στο κακό, το δράμα και κάνεις όλα αυτά που ζήσατε μαζί ιδανικά, να ξέρεις πως το κάνεις πολύ δύσκολο για εσένα. 

Μια συμβουλή είναι να επικεντρωθείς σε καταστάσεις που ζήσατε και βίωσες μέσα σε αυτές  τον πόνο, το άγχος, τη δυστυχία.

Επικεντρώσου αν υπάρχουν στις άσχημες πτυχές αυτής της σχέσης που είχατε μαζί του και σίγουρα θα νιώθεις με τον καιρό πολύ καλύτερα.

Σε πληροφορώ πως θα αρχίσεις να νιώθεις χαρούμενος που έχει φύγει από τη ζωή σου και μπορεί ακόμη και να αρχίσεις να μισείς τη σκέψη να είσαι μαζί του.

Ξέρεις πως μερικοί άνθρωποι νιώθουν τυχεροί μετά από ένα χωρισμό; 

Σε ενιαφέρει: 5 βήματα για να αποδεχτείς τον εαυτό σου

#4 Το να επιδιώκεις επαφή είναι λάθος 

Μη τηλεφωνείς, μη στέλνεις μεθυσμένα ή ξεμέθυστα μηνύματα και μη δείχνεις σε καμία περίπτωση πόσο ευάλωτο σε έκανε συναισθηματικά ο χωρισμός.

  Έχε υπόψη σου πως όταν ένας άντρας σε απορρίπτει, δοκιμάζει έμμεσα τον συναισθηματικό του έλεγχο περιμένοντας να καλέσεις στο τηλέφωνο για να μάθεις τι πήγε στραβά ή τι μπορεί να διορθωθεί.

Από τη στιγμή που θα τον/την καλέσεις με αυτή την αδεξιότητα που συχνά γίνεται ή θα αρχίσεις να δίνεις στον πρώην σου ενημερώσεις για τη ζωή σου, μπορώ να πω ότι θα χαμογελούσε και θα πίστευε πόσο πολύ αδύναμία σε διακρίνει. 

Θα ήταν πολύ καλό για σένα να αγνοήσεις απλά τις κλήσεις τα μηνύματά  και οποιαδήποτε  κοινωνική σχέση μπορεί να σε φέρει σε επαφή. 

Αν έρθει στη πόρτα σου και επιδιώξει να σε δει ή π.χ. να στήσει μια τυχαία συνάντηση, ψυχραιμία.  Άσε την κοινή λογική σου να πάρει τον έλεγχο και δείξε πως αποδέχτηκες το γεγονός και  δώσε του να καταλάβει ότι απλώς στριμώχνεται στ νέο σου χώρο.

Μια συνάντηση με τον πρώην σου δεν θα ήταν τίποτα άλλο από ένα από τα συναισθηματικά κόλπα του για να σε επαναφέρει. 

Είναι καλό αυτό για σένα; 

Σε βοηθάει και που ακριβώς; 

Για σκέψου πριν πεις το ναι για να βρεθείτε.. 

#5 Μη βιαστείς να μπεις σε άλλη σχέση

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν τηλεφωνήσουν και περάσουν χρόνο με κάποιον άλλον θα έχουν κάποια συναισθηματική βοήθεια. Μερικοί μάλιστα βιάζονται να ερωτευτούν ξανά. 

Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, θέλω να σας πω ότι ο νέος σας σύντροφος ξέρει ότι δεν είστε τίποτα άλλο από μια συναισθηματική σφαίρα που θα έκανε τα πάντα για να εντυπωσιάσει τον πρώην σας .

Το μόνο που θέλεις σε αυτή την περίπτωση παραδέξου πως είναι να ικανοποιήσεις τα ανόητά συναισθήματα και να δώσεις λάθος μηνύματα πρώτα από όλα στον εαυτό σου. 

Επομένως, είναι πάντα καλύτερο να το περιμένεις πριν κάνεις το επόμενο βήμα, ώστε να είναι σταθερό και ίσως πιο πετυχημένο. 

Με ανοιχτές πληγές απλά δε μπορείς να προχωρήσεις σε μια νέα σχέση. Σύντομα θα χαλάσει κι αυτή και άντε τότε να έχεις να κάνεις με δύο χωρισμούς. 

Δείξε  αυτοπειθαρχία και θυμήσου τη λέξη αυτοσεβασμός, δύο λέξεις κλειδιά που δε θα σε οδηγήσουν σε λάθος μονοπάτια. 

Πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε εμείς;

Στο Mandala Institute σου προτείνουμε ολιστικές θεραπείες ώστε να ξεπεράσεις ένα χωρισμό. Επίσης η ψυχοθεραπεία αντιμέτωπισης χωρισμού θα μπορέσει να σου δώσει λύσεις. Όπως και η ολιστική ψυχοθεραπεία. 

Επίσης η yoga θα σε βοηθήσει, να χαλαρώσεις και να αποβάλλεις τα αρνητικά συναισθήματ.

 

Διάβασε κι αυτό: Τι είναι ο θυμός;   Ξέρεις πως μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με Yoga   

Τι είναι η νευροπλαστικότητα και πώς λειτουργεί; Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου και να αλλάξεις τη ζωή σου

Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις καταστάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σου. Μπορούμε να σου προσφέρουμε την καλύτερη εκδοχή της ζωής που αξίζει.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen. Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434).

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Για δηλώσεις ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες:

 Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι ή online.

Εσπερίδων 10

Κλείστε το ραντεβού σας: 210 710 5766