ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Απώλεια Βάρους

 

 

Έχεις επιπρόσθετα κιλά που σε ενοχλούν;

Έχεις κουραστεί με τις δίαιτες και δεν βλέπεις αποτελέσματα;

Νιώθεις ότι έχεις δοκιμάσει τα πάντα και τίποτα δεν λειτουργεί;

Σου έχω λύσεις!

Την κλινική ύπνωση και υπνοθεραπεία!

Τι είναι η κλινική ύπνωση; 

Η κλινική υπνοθεραπεία είναι μια βραχεία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που συνδυάζει την ύπνωση με τεχνικές ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση διαφόρων ψυχολογικών και συναισθηματικών ζητημάτων. Περιλαμβάνει την επαγωγή μιας κατάστασης βαθιάς χαλάρωσης, που συχνά αναφέρεται ως κατάσταση ύπνωσης, στην οποία το άτομο γίνεται ιδιαίτερα δεκτικό και ανοικτό σε θετικές υποδείξεις, θετικά σενάρια για τον εαυτό του και την αυτοβελτίωση στον τομέα που τον απασχολεί και όμορφες εικόνες.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας κλινικής υπνοθεραπείας, ο θεραπευτής οδηγεί το άτομο σε μια ήπια χαλαρωτική κατάσταση και στη συνέχεια χρησιμοποιεί λεκτικές υποδείξεις (λέξεις κλειδιά), καθοδηγούμενες εικόνες και άλλες θεραπευτικές τεχνικές για να διευκολύνει τις θετικές αλλαγές στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές. Ο θεραπευτής μπορεί επίσης να βοηθήσει το άτομο να αποκτήσει πρόσβαση και να διερευνήσει υποσυνείδητες αναμνήσεις ή πεποιθήσεις που μπορεί να συμβάλλουν στις δυσλειτουργικές συμπεριφορές του μέσω υπνοανάλυσης.

Η κλινική υπνοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος θεμάτων, όπως το άγχος, οι φοβίες, η διαχείριση του άγχους, η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η διαχείριση του πόνου, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και ο έλεγχος των συνηθειών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα της κλινικής υπνοθεραπείας διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να απαιτηθούν πολλαπλές συνεδρίες για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Τι συμβαίνει όταν έχουμε περισσότερα κιλά από ότι θέλουμε; 

 

Όταν ένα άτομο έχει πολλά κιλά που δεν τα θέλει, μπορεί να βιώνει διάφορα ψυχολογικά συμπτώματα. Ορισμένα από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Το άτομο μπορεί να αισθάνεται χαμηλή αξία για τον εαυτό του λόγω της εμφάνισής του και του βάρους του.

2. Κατάθλιψη: Η απογοήτευση και η ανία λόγω της αδυναμίας να χάσει το περίσσευμα βάρος μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και αποχαιρετισμό.

3. Ανησυχία και κοινωνική απομόνωση: Το άτομο μπορεί να αισθάνεται ανήσυχο σχετικά με την εμφάνισή του και να αποφεύγει κοινωνικές καταστάσεις ή δραστηριότητες που απαιτούν φυσική εμφάνιση.

4. Δυσαρέσκεια με το σώμα: Το άτομο μπορεί να αισθάνεται αποστροφή ή απογοήτευση για τον τρόπο που φαίνεται το σώμα του, και να επηρεάζεται αρνητικά από αυτό.

5. Αυτοπεριορισμός και περιορισμένη αυτοπεποίθηση: Το άτομο μπορεί να αποφεύγει δραστηριότητες ή να αισθάνεται περιορισμένο στις επιλογές του, λόγω της ανησυχίας για την εμφάνισή του.

 

Γιατί δεν χάνουμε βάρος ενώ προσπαθούμε τόσο πολύ; 

 

Η απώλεια βάρους είναι ένα σύνθετο και πολυδιάστατο θέμα, και μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ορισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην χάνετε βάρος παρά τις προσπάθειές σας είναι οι εξής:

1. Υπερβολική κατανάλωση θερμίδων: Πιθανώς να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι απαιτείται για απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να επιλέξετε υγιεινά τρόφιμα και να είστε συνειδητοποιημένοι για το μέγεθος των μεριδίων σας.

2. Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας: Η έλλειψη άσκησης μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό μεταβολισμού σας και να καθυστερεί την απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να συνδυάσετε υγιεινή διατροφή με φυσική δραστηριότητα για βέλτιστα αποτελέσματα.

3. Υγεία του μεταβολισμού: Ο μεταβολισμός κάθε ατόμου είναι μοναδικός και μπορεί να επηρεάζεται από γενετικούς και φυσιολογικούς παράγοντες. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πιο αργό μεταβολισμό που καθυστερεί την απώλεια βάρους.

4. Ανισορροπία ορμονών: Ορισμένες ορμονικές ανισορροπίες, όπως η θυρεοειδής λειτουργία, μπορεί να επηρεάσουν τον ρυθμό απώλειας βάρους. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ορμονικό πρόβλημα, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ιατρό.

5. Ψυχολογικοί παράγοντες: Το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν την όρεξή σας και τις διατροφικές σας συνήθειες, καθυστερώντας την απώλεια βάρους.

 

Τι λέει η ύπνωση για τα κιλά που δεν φεύγουν;

Το υποσυνείδητο μυαλό παίζει σημαντικό ρόλο στις συμπεριφορές μας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών μας συνηθειών και της διαχείρισης του βάρους μας. Στο πλαίσιο του NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) και της ύπνωσης, πιστεύεται ότι το ασυνείδητο μυαλό κατέχει ορισμένες πεποιθήσεις, πρότυπα και συναισθήματα που μπορούν να επηρεάσουν το βάρος μας.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους το ασυνείδητο μυαλό μπορεί να επηρεάσει τη διαχείριση του βάρους:

1. Πεποιθήσεις και περιοριστικές αποφάσεις: Το ασυνείδητο μυαλό μπορεί να κατέχει βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις σχετικά με το φαγητό, την εικόνα του σώματος ή το βάρος, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις συμπεριφορές και τις επιλογές μας. Αυτές οι πεποιθήσεις μπορεί να έχουν διαμορφωθεί μέσα από προηγούμενες εμπειρίες, πολιτισμικές επιρροές ή κοινωνικές εξαρτήσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει την πεποίθηση ότι είναι "προορισμένος να είναι υπέρβαρος", μπορεί να δημιουργήσει μοτίβα αυτοσαμποτάζ που εμποδίζουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

2. Συναισθηματική κατανάλωση τροφής: Οι συναισθηματικοί παράγοντες συχνά συμβάλλουν στην υπερκατανάλωση τροφής ή στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Το ασυνείδητο μυαλό μπορεί να συνδέει ορισμένα συναισθήματα, όπως το άγχος, η πλήξη ή η θλίψη, με την πράξη του φαγητού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη χρήση του φαγητού ως τρόπο αντιμετώπισης των συναισθημάτων, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους ή τη δυσκολία απώλειας βάρους.

3. Συνηθισμένες συμπεριφορές: Το ασυνείδητο μυαλό είναι υπεύθυνο για την αυτοματοποίηση πολλών από τις καθημερινές μας συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών. Εάν οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες έχουν ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου, αυτές εδραιώνονται στο ασυνείδητο μυαλό, καθιστώντας δύσκολη τη διακοπή αυτών των συνηθειών και την υιοθέτηση πιο υγιεινών.

4. Αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση: Το ασυνείδητο κρατά τις πεποιθήσεις μας για την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμησή μας. Αν κάποιος έχει αρνητική εικόνα για τον εαυτό του ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να δημιουργήσει μια υποσυνείδητη αντίσταση στην απώλεια βάρους ή στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως αυτοσαμποτάζ ή ως φόβος της αλλαγής.

5. Υποβολές και ταμπέλες από την παιδική ηλικία: κατά την παιδική μας ηλικία πολλοί σημαντικοί άλλοι για εμάς, μας καθόρισαν ή και μας "φορέσαν" σωματικές ταμπέλες. Αυτές έχουν καταγραφεί στο υποσυνείδητο και παίζουν συνεχώς. Το κακό με το υποσυνείδητο είναι ότι δεν ξεχωρίζει παρελθόν ή μέλλον. Για αυτό τα πάντα είναι παρόν, συμβαίνουν τώρα.

Οι τεχνικές της κλινικής ύπνωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δουλέψουν με το ασυνείδητο μυαλό ώστε να εντοπιστούν και να μετασχηματιστούν αυτές οι περιοριστικές πεποιθήσεις, τα πρότυπα και τα συναισθήματα. Με την πρόσβαση στο ασυνείδητο μυαλό, τα άτομα μπορούν να αναδιαμορφώσουν τις πεποιθήσεις τους, να απελευθερώσουν τις συναισθηματικές προσκολλήσεις στα τρόφιμα, να αναπτύξουν πιο υγιεινές συνήθειες και να καλλιεργήσουν μια θετική εικόνα του εαυτού τους που υποστηρίζει τους στόχους τους για απώλεια βάρους.

 

Εν κατακλείδι: 

Το επιπρόσθετο βάρος είναι μια ασφάλεια ή ακόμη και μια άγκυρα για την σύνδεση μας με το παρόν εάν είμαστε γενικά αγχωμένοι από την οικογένεια, την εργασία ή και την ποιότητα της ζωής μας ή ακόμη και μια πανοπλία προστασίας, μόνο που δεν εξυπηρετεί. Ένα συνήθειο για το υποσυνείδητο, μια ζώνη ασφάλειας.

Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε το βάρος μόνιμα, είναι να εισχωρήσουμε μέσα στο υποσυνείδητο και να αλλάξουμε τις πληροφορίες που κατέχει και "παίζει" για εμάς. Το υποσυνείδητο δεν είναι έξυπνο όπως το συνειδητό όμως η δύναμη του είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ότι γνωρίζουμε. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται επιστημονική μέθοδο για την διαχείριση στο θέμα των επιπρόσθετων κιλών.

 

Πως λειτουργεί η υπνοθεραπεία για την απώλεια βάρους; 

Μέσα από την σταδιακή νοητική - σωματική χαλάρωση και τον καθοδηγούμενο οραματισμό, ενεργοποιούμε το υποσυνείδητο για αλλαγή συμπεριφοράς ως προς τη σχέση που έχει με το φαγητό.

Ο οργανισμός μας έπειτα ακούει αυτές τις πληροφορίες που του προτείνονται και δρα ανάλογα των προτάσεων που έχει συμφωνηθεί εξαρχής μεταξύ ενδιαφερόμενου και ψυχολόγου, θετικές προτάσεις - συμπεριφορές που είναι προς όφελος του και σύμφωνα με τις ανάγκες του, πχ. "65 κιλά" από 80 κιλά.

Μέσα στον προσωπικό καθοδηγούμενο οραματισμό του ενδιαφερόμενου, που συγχρόνως ηχογραφούμε, κινητοποιούμε τον οργανισμό για καύσεις της ενέργειας, για εξάλειψη του λίπους, δίνονται κίνητρα για βελτίωση της εικόνας του εαυτού, επαναπρογραμματίζουμε τις διατροφικές  συνήθειες για μείωση της λαιμαργίας ή και του τσιμπολογίματος, την ενίσχυση του για ζωντανές βιταμινούχες τροφές και ανατροφοδότηση του οργανισμού για  περισσότερο φρέσκο καθαρό νερό, χωρίς την προσπάθεια του ατόμου, για περισσότερη κινητικότητα ή και άσκηση. Εμπεδώνεται με τον καιρό από το υποσυνείδητό ως καινούργια συμπεριφορά ώσπου γίνεται μόνιμο.

Περαιτέρω, ενεργοποιείται η λειτουργία του οργανισμού για αποτοξίνωση, μειώνεται σταδιακά η αίσθηση της πείνας και η επιθυμία για φαγητό.

Φτιάχνεται το προσωπικό κείμενο του ενδιαφερόμενου με μια έντονη νοητική και συναισθηματική ενδυνάμωση ως προς την ιδανική εικόνα του εαυτού (ελκυστικότητα, λάμψη, ιδανικό βάρος, ευλυγισία, ανάλαφρη κίνηση, αυτοπεποίθηση, εστίαση στον σκοπό).  Προστίθονται χαρακτηριστικά ηρεμίας και χαλάρωσης και ανταμοιβή για αυτή την χαρούμενη προσπάθεια που επιτεύχθηκε.

Η συνεδρία ηχογραφείται και έπειτα ο ενδιαφερόμενος την ακούει για 3 εβδομάδες στο σπίτι σε ύπτια θέση καθημερινά με ακουστικά. Η ηχογράφηση είναι περίπου στα 25 λεπτά με μουσική, δίνοντας μια ροή ιστορίας και καθοδηγούμενης φαντασίας. Η ιστορία αφορά το ίδιο το άτομο και το θετικό σενάριο ζωής (χωρίς τα κιλά) που επιθυμεί. Το σενάριο έχει χρώματα, αγαπημένους τόπους, αγαπημένα άτομα, βίωση θετικών συναισθημάτων, τρόποι για μείωση του βάρους, κίνητρο για άσκηση εύκολα και άκοπα, το επιθυμητό βάρος και τα αποτελέσματα στη ζωή του ατόμου μέσα από όλη αυτή την επίτευξη.

Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να μειώσουν το βάρος σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα υπάρχον ιδανικό βάρος και για όσους θέλουν να έχουν έλεγχο των διατροφικών τους συνηθειών καθημερινά.

Τα οφέλη είναι εμφανή μέσα σε διάρκεια εβδομάδων, λιγότερη επιθυμία για φαγητό, περισσότερη διάθεση για άθληση ή παιχνίδι ή εργασία, καλύτερη υγεία, ευλυγισία, αυτοπεποίθηση στο σώμα και τις σχέσεις και φυσικά λιγότερα κιλά!

Περαιτέρω οφέλη: χαλάρωση και μείωση από το άγχος.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Από 1 - 5 συνεδρίες. Η συνεδρία υπνοθεραπείας ηχογραφείται.

 

Εάν θέλετε να δουλέψετε συνδυαστικά παρέχουμε γυμναστική, πλούσιο και διαφορετικό ασκησιολόγιο για όλα τα επίπεδα πάνω στις ανάγκες του σώματος σας με τον δάσκαλο του κέντρου μας Γιώργο Ανδριανόπουλο.

 

 

Ακούστε ένα μικρό δείγμα υπνοθεραπείας χαλάρωσης:

Δήλωση Ενδιαφέροντος

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.