5 ψυχολογικά εμπόδια στην απώλεια βάρους

2

5 ψυχολογικά εμπόδια στην απώλεια βάρους και πως να τα υπερβείς

 

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν 5 ψυχολογικά εμπόδια στην απώλεια βάρους; 

Ξέρετε πως η απώλεια βάρους είναι μια κατάσταση που μοιάζει με μάχη. Μια μάχη που τη δίνουμε κάθε μέρα και που παρουσιάζει σαφώς κάποιες δυσκολίες. 

Έχετε δοκιμάσει κάθε δίαιτα, εγγραφήκατε σε γυμναστήρια αλλά κανένα από αυτά δεν απέδωσε; 

Η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού καθιστά αυτή τη μάχη άνιση, καθώς συνήθως κερδίζει το γλυκό που έχετε στο ψυγείο. 

Το πρώτο βήμα για μια υγιή επίλυση είναι ο εντοπισμός του προβλήματος που σας ωθεί στην κατανάλωση τροφής, χωρίς να υπάρχει το αίσθημα της πείνας. 

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να υπερκεράσετε το εμπόδιο είναι να το εντοπίσετε!

 

#Ο τρόπος σκέψης επηρεάζει και μπλοκάρει την απώλεια βάρους

Ο τρόπος που σκέφτεσαι επηρεάζει άμεσα τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας έπειτα είναι αρκετά επικριτικός.

Μια από τις λανθασμένες σκέψεις είναι:

 

#”Όλα ή τίποτα”  

 

Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο «γνωστική ασυμφωνία» για να αναφερθούν σε επίμονες υπερβολικές σκέψεις που δεν συνάδουν με αυτό που πραγματικά συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο.

Οι άνθρωποι που σκέφτονται “όλα ή τίποτα” ενώ προσπαθούν να χάσουν βάρος πιστεύουν ότι είτε είναι η απόλυτη επιτυχία είτε είναι ολοκληρωτική αποτυχία με βάση τις διατροφικές τους επιλογές.

Υπάρχει ένας τρόπος σκέψης. Είναι το  «όλα ή τίποτα»  και συνδέεται στενά με την αντιληπτή έλλειψη ελέγχου στο φαγητό και την αδυναμία διατήρησης ενός υγιούς βάρους. 

 Η σκέψη αυτή σας δυσκολεύει αφάνταστα να επιστρέψετε σε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής αφού απολαύσατε κάτι που δεν ήταν υγιεινό. 

Αυτό είναι μεγάλο λάθος, γιατί καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει μια παρασπονδία, παίρνοντας την ευθύνη και να συγχωρέσει τον εαυτό του. Από εκεί και ύστερα, η προσπάθεια πρέπει να συνεχίζεται χωρίς να επηρεαστείτε αρνητικά ή να σας πάρει από κάτω. 

 

#Η αρνητική εικόνα είναι ένα εμπόδιο στην απώλεια βάρους 

Η αρνητική εικόνα που έχει κάποιος για το σώμα του, είναι ένα εμπόδιο, καθώς κάτι τέτοιο γνωρίζουμε όλοι πως ροκανίζει την αυτοεκτίμησή μας και μας κάνει να μην αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση. 

Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία ή την εμφάνισή μας. να βελτιώσετε την υγεία σας ή την εμφάνισή σας.  Σαφώς όμως οφείλουμε να αντιληφθούμε πως η αξία μας δεν καθορίζεται από το σώμα, το σχήμα, το μέγεθος ή το φαγητό που καταναλώνουμε.

Η αρνητική εικόνα για το σώμα μας, λειτουργεί ανασταλτικά στο να συνδεθούμε με πρότυπα υγιεινής διατροφής. Επίσης κάποιους μπορεί να τους οδηγήσει στο να νιώθουν αμηχανία στο κοινό, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν κάποιες δραστηριότητες. 

Αυτό όμως οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση. 

Αν έχετε επίμονες αρνητικές σκέψεις για το σώμα σας, η βοήθεια ειδικού χρήζει απαραίτητη. Μια αρνητική λοιπόν εικόνα ίσως να οδηγεί στην ανθυγιεινή διατροφή και να οδηγήσει στο να βλάψει τη ψυχική υγεία, καθώς η αυτοεκτίμησή  περιορίζεται αισθητά. 

 

Το στρες ωθεί στην υπερκατανάλωση τροφής 

Ορισμένοι άνθρωποι σε περιόδους άγχους, χρησιμοποιούν το φαγητό ως τον καλύτερο τρόπο για να ηρεμήσουν τα συναισθήματά τους. Αν όμως προσπαθείτε να πετύχετε απώλεια βάρους και αυτό σας αγχώνει, καταλαβαίνετε πως έχετε βρεθεί στη μέση ενός φαύλου κύκλου.

Το να καταναλώνει κάποιος πολύ περισσότερη τροφή μπορεί να εδραιωθεί ως χρόνιος μηχανισμός αντιμετώπισης.

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται πως όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένοι, καταφεύγουν όχι μόνο σε περισσότερο φαγητό, αλλά σε φαγητό που περιέχει ζάχαρη. Ας μην ξεχνάμε και το σοφό ανθρώπινο μηχανισμό της παραγωγής περισσότερης  κορτιζόλης, όταν είμαστε αγχωμένοι ή πιεσμένοι  που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Άρα το άγχος μπορεί να είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για άτομα που προσπαθούν να πετύχουν την απώλεια βάρους. 

#Η κατάθλιψη και ο ρόλος της στην απώλεια βάρους 

Σε μερικούς ανθρώπους, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη όρεξης και κατ΄επέκταση σε απώλεια βάρους.  Αυτό όμως λειτουργεί και αντίθετα. Δηλαδή το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει την ψυχολογική μας πίεση και να οδηγήσει σε κατάθλιψη. 

Η κατάθλιψη έχει κάποια γνωρίσματα, όπως η αίσθηση της κόπωσης και η αϋπνία. Και τα δύο τείνουν να ενισχύσουν τη δυσκολία απώλειας βάρους. 

Συμβουλές για το πως θα ξεπεράσετε τα εμπόδια 

Τα ψυχολογικά εμπόδια στην απώλεια βάρους είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όμως είναι ότι  ξεπερνιούνται με λίγη προσπάθεια. 

Πάμε να δούμε τώρα τις συμβουλές μία προς μία;

Συμβουλή 1 Κρατήστε ένα ημερολόγιο 

Η χρήση του να σημειώνετε σε αυτό π.χ. τη συχνότητα κατανάλωσης τροφής μπορεί να σας βοηθήσει. Το άγχος επίσης δε μπορούμε να το αποφύγουμε κάποιες φορές. Μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε τις πηγές προέλευσής του και να τις καταγράψουμε. 

Η συνήθεια του να κρατάς ένα ημερολόγιο μπορεί να λειτουργήσει και για την καταγραφή σκέψεων, έτσι εφόσον έχετε μπροστά σας σε λίγο καιρό, δεδομένα, θα μπορέσετε να δειτε κάποια πράγματα και να αναγνωριστούν παράγοντες που προκαλούν άγχος ή οδηγούν στην κατανάλωση τροφής. 

Συμβουλή 2 Οι μικρές αλλαγές βοηθούν στο να πετύχετε τους στόχους σας 

Δε χρειάζεται τη μια μέρα να καταναλώσετε πολύ τροφή και την επόμενη να μπείτε σε διαδικασία υγιεινής διατροφής. Ξέρετε πολύ καλά πως οι ραγδαίες αλλαγές, μοιάζουν σαν τις καταιγίδες, διαρκούν ελάχιστα. 

 Υπενθυμίστε παράλληλα στον εαυτό σας ότι η τελειότητα δεν είναι ο στόχος. 

Στόχος σας είναι να επικεντρωθείτε σε μια μικρή προσπάθεια, εφικτή για τον τρόπο ζωής σας και να την καθιερώσετε ως συνήθεια. Δηλαδή αν τα βράδια σας βρίσκουν μπροστά στην τηλεόραση να καταναλώνετε σακουλάκια με πατατάκια, δοκιμάστε σιγά – σιγά να ελαττώσετε την ποσότητα. 

Αργότερα μπορείτε να προσθέσετε κάτι υγιεινό που σας αρέσει και στο Επίσης το να περπατάτε για 15 λεπτά μετά το δείπνο κάθε μέρα είναι μια πολύ καλή αρχή. Βάλτε σαν στόχο την τήρηση της συνήθειας για μια εβδομάδα ή δέκα μέρες. 

Αν κρατάτε ημερολόγιο, καλό είναι να καταγράφετε την πρόοδό σας. Είναι μεγάλη ικανοποίηση να το ξεφυλλίζετε και να διαπιστώνετε πως είστε ένα βήμα πιο κοντά. Αρχίζουν τότε να λειτουργούν οι διαδικασίες παρακίνησης και όλα ρέουν φυσιολογικά και ευχάριστα. Είναι πολύ καλύτερα να κάνετε μικρές αλλαγές, παρά να μην κάνετε τίποτε. 

Συμβουλή 3 Ελέγξτε τις σκέψεις σας

Το να έχετε αρνητική εικόνα για τον εαυτό σας, σίγουρα επηρεάζει τις σκέψεις σας και τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε στον εαυτό σας. 

Τί μηνύματα του στέλνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Αν το περιεχόμενό τους είναι αρνητικό, αλλάξτε το. 

Σκεφτείτε πως θα μιλούσατε σε έναν άνθρωπο που αγαπάτε πολύ και μιλήστε στον εαυτό σας έτσι ακριβώς, με αγάπη, κατανόηση, φροντίδα και προστασία. 

Συμβουλή 4 Η yoga και οι καθοδηγούμενες απεικονίσεις  ως τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν στην απώλεια βάρους 

Για τα οφέλη και των δύο έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Η yoga είναι ένας υπέροχος τρόπος να θέσεις νου, ψυχή και σώμα σε συνλειτουργία και να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις με επιτυχία τα εμπόδια της απώλειας βάρους. 

Απέφυγε συγχρόνως αγχογόνους παράγοντες ή ανθρώπους που σου προκαλούν πίεση. 

Μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή για να μάθετε το πως θα σας βοηθήσουν οι καθοδηγούμενες εικόνες. Πρόκειται για μια τεχνική που θα τη δουλέψετε με το θεραπευτή σας, αποτελεσματικότατη όσον αφορά στην απώλεια βάρους, εάν τα συναισθήματά σας σας κάνουν να τρώτε σε στρεσογόνες στιγμές. Οι καθοδηγούμενες νοερές απεικονίσεις και ο δημιουργικός οραματισμός μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση των κινήτρων και στην τόνωση της  αυτοπεποίθησης.

Σε ενδιαφέρει: 5 συνεδρίες για απώλεια βάρους: με Αναδρομική Θεραπεία & Υπνοθεραπεία

Συμβουλή 5 Κοιμηθείτε σωστά 

Ο ύπνος έχει σχέση με την απώλεια βάρους. Προσπαθήστε να κοιμάστε σωστά, δηλαδή να έχετε αρκετές ώρες μπροστά σας, τουλάχιστον 7 και να κοιμάστε ποιοτικά. Δηλαδή να μη διακόπτεται ο ύπνος σας και να μην ταλαιπωρείστε από δυσάρεστες αϋπνίες.  

Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε πρωί και να κάνετε την κρεβατοκάμαρά σας ένα καταφύγιο για ύπνο. 

Προσθέστε αρωματικά κεριά και γενικά ακολουθήστε μια ιεροτελεστία που θα σας οδηγεί στο κρεβάτι σας. 

Ένα ζεστό αφέψημα, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, το να ακούσετε μουσική ή απλά να αφιερώσετε χρόνο για όμορφες σκέψεις, ο διαλογισμός, είναι μερικά τρυκ που θα σας εξασφαλίσουν έναν ήρεμο ύπνο. Προσοχή, αφαιρέστε τα ηλεκτρονικά (τηλεόραση, υπολογιστής, φορτιστής κινητού τηλεφώνου) και κάντε ό,τι μπορείτε για να μειώσετε τους θορύβους. 

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε στο Mandala Institute στην προσπάθεια απώλειας βάρους  

Στο Mandala Institute μας μπορούμε πραγματικά να σας βοηθήσουμε στην προσπάθειά σας με πολλούς τρόπους. 

Όπως σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να προσεγγίσουμε ολιστικά την απώλεια βάρους και να το πετύχουμε μαζί. 

Μερικές από τις αποτελεσματικές μεθόδους που χρησιμοποιούμε είναι:

  • Υπνοθεραπεία για συναισθηματικό φαγητό ειδικά κείμενα – σενάρια που βοηθούν μέσω της νοερής απεικόνισης και του καθοδηγούμενου οραματισμού να χάσετε βάρος.
  • Ειδικά μαθήματα από το Mandala Institute που βοηθούν στη μείωση του βάρους μέσα από το mindfulness και συγκεκριμένες τεχνικές.
  • Holistic Coaching με στρατηγικές αντιμετώπισης
  • Εξειδικευμένη yoga για weight loss.
  • Η yoga  για relaxation τεχνικές μαζί με αναπνοές.
  • Επικοινώνησε και μαζί θα βρούμε τον τρόπο για να τα καταφέρεις.

Διάβασε κι αυτό: Τι είναι ο θυμός;   Ξέρεις πως μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με Yoga   

Τι είναι η νευροπλαστικότητα και πώς λειτουργεί; Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου και να αλλάξεις τη ζωή σου

Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις καταστάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σου. Μπορούμε να σου προσφέρουμε την καλύτερη εκδοχή της ζωής που αξίζει.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen. Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434).

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Για δηλώσεις ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες:

 Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι ή online.

Εσπερίδων 10

Κλείστε το ραντεβού σας: 210 710 5766