5 βήματα για να αποδεχτείς τον εαυτό σου

4

Η πλήρης αποδοχή του εαυτού μας αποτελεί μια δύσκολη και απαιτητική κατάκτηση. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, προκειμένου να καταφέρεις να φτάσεις στο επιθυμητό σημείο.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μία ροπή προς την σκληρότατη αυτοκριτική. Μπορούν να διακρίνουν τα θετικά τους. Έχουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν σε έναν ικανοποιητικό βαθμό πού ακριβώς είναι καλοί.

 

Τουναντίον, αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του εκάστοτε αρνητικού χαρακτηριστικού. Αδυνατούν να φερθούν στους εαυτούς τους, όπως θα έπρεπε. Κι αυτό, γιατί έχουν εξοικείωση με το αυτομαστίγωμα και παρουσιάζουν μίαν έλλειψη σε ό,τι αφορά την αυτοαποδοχή.

Διάβασε κι αυτό: Τι είναι ο θυμός;   Ξέρεις πως μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με Yoga   

 

Στην πραγματικότητα δεν θα μπορέσεις να νιώσεις ευεξία ή πληρότητα, αν δεν καταφέρεις να εγκρίνεις ή απλά να αποδεχτείς τα προσωπικά σου ελαττώματα. Αν, δηλαδή, δεν γίνεις λίγο πιο ελαστικός και επιεικής με τον ίδιο σου τον εαυτό.

 

Τα αρνητικά συναισθήματα, με τα οποία αυτή τη στιγμή πιθανότατα κατακλύζεις την ψυχή σου, καταφέρνουν μόνο να σε κρατούν πίσω. Δεν σε επιτρέπουν να κοιτάξεις μπροστά, να θέσεις στόχους, να κάνεις όνειρα και να προσεγγίσεις την αυτοπραγμάτωση.

 

Παρακάτω, προτείνουμε μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, αν θέλεις να αφήσεις στην άκρη τον αρνητισμό και να πετύχεις την αυτοαποδοχή. Πριν, όμως, ασχοληθούμε με αυτό, θα ήταν καλό να ελέγξουμε τι ακριβώς σημαίνει η έννοια «αυτοαποδοχή».

 

Τι είναι η αυτοαποδοχή;

 

Η έννοια της αυτοαποδοχής, σημαίνει ακριβώς αυτό που έχεις κατά νου. Την πλήρη, δηλαδή, αποδοχή του εαυτού σου. Κι όταν λέμε του εαυτού, εντάσσουμε μέσα τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά χαρακτηριστικά του.

 

Πιθανότατα δεν μοιάζει δύσκολο το να πεις ότι είσαι καλός ή καλή σε κάτι. Μπορείς να κατανοήσεις με ευκολία τα θετικά μέρη του εαυτού σου.

Ξέρεις πού τα καταφέρνεις και ποιες επιτυχίες έχεις σημειώσει. 

 

Τι γίνεται, όμως, με τα αρνητικά και τις αποτυχίες. Εκεί αδυνατείς να δεις τα πράγματα με ένα αντικειμενικό βλέμμα. Αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου πιο σκληρή από ό,τι πρέπει. Ακριβώς αυτό δείχνει την έλλειψη αυτοαποδοχής.

 

Βέβαια, όταν μιλούμε για αυτοαποδοχή, δεν πρέπει να υπάρχει παρανόηση με την έννοια της «εγκατάλειψης». Ο άνθρωπος που έχει πετύχει την αυτοαποδοχή, δεν παρατάει τον εαυτό του. Δεν θεωρεί πως έχει πέντε-έξι αρνητικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν έχει τη θέληση να δουλέψει. Κάθε άλλο…

 

Χωρίς να προσπαθεί να αλλάξει, έχει επίγνωση των θετικών, αλλά και των αρνητικών του. Δεν περνά σε κάποιας μορφής συμβιβασμό. Παλεύει να γίνει καλύτερος ή καλύτερη. Επιθυμεί σε κάθε περίπτωση την πρόοδο.

 

Απλώς, αντί να αντιμετωπίσει τον εαυτό του με κάποια αυστηρότητα και με τρόπο σκληρό, προσπαθεί πρώτα να τον αποδεχτεί και να τον ενισχύσει ψυχολογικά και να τον παροτρύνει ενθαρρυντικά, έχοντας ως στόχο να λειάνει τις αδυναμίες του.

αποδεχείς τον ευατό σου

 

Αυτοαποδοχή ή Αυτοεκτίμηση;

 

Πολλοί συγχέουν τον όρο της αυτοαποδοχής με αυτόν της αυτοεκτίμησης. Οι δύο έννοιες σαφώς και έχουν σχέση μεταξύ τους, αφορούν η μία την άλλη, έχουν να κάνουν με την ψυχική ευεξία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται!

 

Από τη μία πλευρά, η αυτοεκτίμηση διακρίνει το άτομο που που αξιολογεί τον εαυτό του ως πολύτιμο σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Έχει τη βάση της, λοιπόν, σε εξωτερικά κριτήρια.

 

Η αυτοαποδοχή, από την άλλη πλευρά, αποτελεί μια βαθύτερη και πολύ περισσότερο εσωτερική διαδικασία. Το άτομο δεν νιώθει αποδοχή για τον εαυτό του σε σχέση με άλλα πράγματα. Νιώθει αποδοχή σε κάθε περίπτωση και άνευ όρων. Επίσης, δεν έχει ποτέ τη βάση της στην εξωτερική επικύρωση.

Πώς θα ξέρεις ότι έφτασες στην αυτοαποδοχή;

 

Αν πετύχεις την πλήρη αποδοχή του εαυτού σου, πιθανότατα θα πέσει στην αντίληψή σου. Θα ξεκινήσεις να νιώθεις πιο γεμάτος ή γεμάτη, πιο υγιής ψυχικά και συναισθηματικά και θα έχεις την αίσθηση της ευεξίας.

 

Ένα σημάδι της προσωπικής αποδοχής αποτελεί η αύξηση των θετικών συναισθημάτων. Στον αντίποδα θα παρατηρήσεις μείωση των αρνητικών συναισθημάτων ή των καταθλιπτικών τάσεων.

 

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα, για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό. Ας υποθέσουμε ότι έχεις μερικά παραπανίσια κιλά. Στην περίπτωση που πέρα από αυτά τα κιλά έχεις και ανεπτυγμένη την αυτοαποδοχή σου, τότε θα γνωρίζεις ότι το βάρος σου δεν καθορίζει τίποτα για εσένα. Σου αρκεί να είσαι υγιής, να μπορείς να κάνεις κάποια σωματική άσκηση και να έχεις ευκολία στην κίνηση, ακόμη κι αν η εικόνα του σώματός σου δεν δείχνει τέλεια.

 

Αν, αντιθέτως, δεν έχεις αναπτύξει την αυτοαποδοχή σου, τότε θα υποβάλλεις τον εαυτό σου σε σκληρές δίαιτες. Θα νιώθεις άσχημα για τα κιλά σου και θα κατηγορείς τον εαυτό σου που έφαγε παραπάνω από όσο έπρεπε, οδηγώντας σε σε αυτό το αποτέλεσμα. Πιθανόν θα αποκτήσεις εμμονή με τις θερμίδες και θα κρίνεις τον εαυτό σου αδίστακτα, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και διατροφικές διαταραχές.

 

Τι από τα δύο επιθυμείς να νιώθεις για εσένα. Προφανέστατα το παράδειγμα της αυτοαποδοχής αποτελεί μια μακράν ελκυστικότερη επιλογή. Εσύ αποφασίζεις. Κι αν αποφασίσεις σωστά, θα έχεις κι άλλα πλεονεκτήματα.

 

Η ζωή του ατόμου που προσεγγίζει την αυτοαποδοχή, αλλάζει σε κάθε τομέα προς το καλό. Αρχικά, το άτομο νιώθει πιο ελεύθερο. Παύει να αντιμετωπίζει με φόβο τα ρίσκα και τολμά, χωρίς να ανησυχεί για το αποτέλεσμα. Δεν τρέμει την περίπτωση της αποτυχίας. Ζει αυθεντικά και πρωτίστως για τον εαυτό του.

  • Δείχνει συμπόνια στους γύρω του.
  • Ζει ανεξάρτητα.
  • Εκτιμά τους άλλους, αλλά και τον εαυτό του.

 

Ένα τελευταίο, αλλά σημαντικό όφελος;

Κερδίζει την αποδοχή και των γύρω του. Τη στιγμή που το άτομο παύει να δίνει διαρκείς αγώνες και μάχες, για να λάβει αποδοχή, τότε ακριβώς ξεκινά να τα λαμβάνει. Γιατί οι γύρω του επιλέγουν να το αντιμετωπίσουν, ακριβώς με τον τρόπο που βλέπουν το ίδιο να αντιμετωπίζει τον εαυτό του.

 

Τα 5 βήματα προς την αυτοαποδοχή

 

  • Συγχώρεση: Για να μπορέσεις να αναπτύξεις την αυτοαποδοχή σου οφείλεις πρωτίστως στον εαυτό σου λίγη συμπόνια. Δείξε συγχώρεση για λάθη που πιθανότατα έκανες στο παρελθόν. Κατανόησε πως τη δεδομένη στιγμή είχες καταβάλει κάθε δυνατό κόπο. Ίσως αυτή η σκέψη να βοηθήσει.

 

  • Εξάσκηση: Τα πάντα έχουν την αρχή τους στο υποσυνείδητο. Τι σημαίνει αυτό; Αν θέλεις να αναπτύξεις κάτι, πρέπει να κάνεις σοβαρή εξάσκηση. Προσπάθησε να ακούσεις τις σκέψεις σου. Πολλές φορές απορρίπτεις τον εαυτό σου, χωρίς καν να το κατανοείς. Μπορείς για παράδειγμα να κάτσεις και να καταγράψεις τις σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο. Ενώ το κάνεις, θυμήσου να είσαι συμπονετικός ή συμπονετική με τον εαυτό σου.

 

  • Αγκάλιασε τα συναισθήματά σου: Κι όταν λέμε πως πρέπει να τα αγκαλιάσεις, μιλάμε τόσο για τα θετικά, όσο και για τα αρνητικά. Ανήκουν όλα σε σένα. Σε βοηθούν να εξερευνήσεις τον εαυτό σου και να τον γνωρίσεις καλύτερα. Δοκίμασε την αποστασιοποίηση. Μείνε έξω από τις καταστάσεις και παρατήρησε τον εαυτό σου. Πώς κρίνεις τις συναισθηματικές σου αντιδράσεις;

 

  • Πάψε να παλεύεις για την τελειότητα: Αυτό δεν σημαίνει πως θα πάψεις να προσπαθείς για το καλύτερο. Ωστόσο θα προσπαθείς, χωρίς να ασκείς πίεση στον εαυτό σου. Η ατέλεια αποτελεί κάτι ακόμη εξ ολοκλήρου δικό σου. Μην το αποφεύγεις και μην επιχειρείς να δείξεις πως δεν σου ανήκει. Ίσως αυτό σε κάνει να δείχνεις τέλειος ή τέλεια.

 

  • Απόφυγε τις συγκρίσεις: Με το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους δεν καταφέρνεις τίποτα το ουσιαστικό. Αντιθέτως, θέτεις τον εαυτό σου σε μία θέση που δεν του αξίζει. Η αυτοαποδοχή, όπως ήδη είπαμε, σημαίνει αποδοχή του εαυτού πλήρως, άνευ όρων. Ως εκ τούτου, οφείλεις να σε αποδέχεσαι ανεξάρτητα από το πώς δείχνει ο διπλανός ή απέναντί σου. Ο καθένας έχει τη μοναδικότητά του και δεν αποκτά περισσότερη αξία, εάν τεθεί σε σύγκριση με κάποιον άλλον

 

Συνοψίζοντας…

 

Η αυτοαποδοχή μπορεί να αποτελέσει μια σκληρή και επίπονη διαδικασία. Για να φτάσεις σε αυτή μπορεί να χρειαστεί αρκετή προσπάθεια και ενδοσκόπηση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι κάτι που μελλοντικά θα σε ωφελήσει ποικιλοτρόπως και φυσικά σε κάθε τομέα της ζωής σου. Αυτόν τον δρόμο πρέπει να επιλέξεις, αν θέλεις να νιώσεις καλύτερα.

Έπειτα, τα όμορφα συναισθήματα θα έρθουν απροσδόκητα.

Από εκεί που δεν τα περιμένεις.

Αν ο αρνητισμός σε έχει κουράσει και θέλεις να δεις τη ζωή σου να αλλάζει, ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις.

Τι περιμένεις;

Ακολούθησε σήμερα κιόλας τα 5 βήματα.

Α, και μην ξεχάσεις: Φρόντισε να απολαύσεις τη διαδικασία!

Διάβασε κι αυτό: Τι είναι ο θυμός;   Ξέρεις πως μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με Yoga   

Τι είναι η νευροπλαστικότητα και πώς λειτουργεί; Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου και να αλλάξεις τη ζωή σου

Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις καταστάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σου. Μπορούμε να σου προσφέρουμε την καλύτερη εκδοχή της ζωής που αξίζει.

 

Κατερίνα Κανελοπούλου

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen. Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434).

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Για δηλώσεις ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες:

 Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι ή online.

Εσπερίδων 10

Κλείστε το ραντεβού σας: 210 710 5766