5

Είναι εύκολο να μένουμε σε ζώνες ασφαλείας αλλά αυτό δεν συνιστά απαραίτητα ότι είμαστε και ευτυχισμένοι.

Ο νους μας κατακλύζεται από χιλιάδες σκέψεις την ημέρα, οι περισσότερες αρνητικές, περιοριστικές και εμπλουτισμένες από καταστροφικά μελλοντικά σενάρια. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουμε στα υπάρχοντα περιβάλλοντα – σχέσεις, οικονομικά, εργασία, δυστυχία – από φόβο μην αποτύχουμε ή γιατί είναι όπως πάντα δύσκολές οι εποχές. Παρ’ όλα αυτά παρατηρούμε ότι, ακόμη και στις δύσκολες εποχές, κάποιοι να θριαμβεύουν!

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που τολμούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους ακόμη κι εάν αποθαρρύνονται από τον περίγυρο όπου συνήθως φίλοι, γνωστοί, γονείς, παροτρύνουν να μείνεις στα γνώριμα μέρη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί προσπαθούν κάποιοι να τους αποθαρρύνουν; Από ψυχολογικής άποψης και ασυνείδητα καθρεφτίζουν τη δική τους ανεπάρκεια και φόβο στο να κάνουν το βήμα. Είναι πιο εύκολο και βολικό το γνώριμο και ασφαλές, παρά η ζωή με τόλμη. Ο φόβος είναι πιο δυνατός από το θάρρος και την κριτική που θα ακούσουν, ότι θα πάψουν να αρέσουν ή να είναι τα καλά παιδιά, άρα  θα πάψουν και να τους αγαπούν (το εσωτερικό παιδί παλεύει να μην αλλάξει το status quo, είναι εθισμένο στη συνήθεια και ζητά να είναι πάντα ασφαλές. Ο ενήλικας μέσα μας θέλει την αλλαγή, το παιδί όχι). Το ρίσκο για αλλαγή προϋποθέτει δύναμη, θάρρος και επεξεργασία πολλών πληροφοριών μέσω του νου. Ο νους πολλών ανθρώπων δεν χρησιμοποιείται προς όφελός τους καθώς χρειάζεται συγκεκριμένη εκγύμναση. Τι χρειάζεται;

Βήματα όπως: σκέψη σε τάξη, συγκέντρωση – αυτοσυγκέντρωση, μείωση του φόβου, μείωση της φλυαρίας του νου, εστίαση στις προσωπικές ανάγκες, περίφραξη του νου από τη «λογική» της μάζας και της κοινωνίας, ανάλυση, λογική και ρεαλισμός του στόχου, θετική ενατένιση στο μέλλον με όλες τις συνιστώσες υπέρ και κατά, οργάνωση πλάνου δράσης, καθαρότητα οράματος, θέληση για αλλαγή, θέληση για επιτυχία, κουράγιο, σωματικό σθένος και υγεία, ψυχική δύναμη, ευελιξία και αλλαγή στόχων, να προχωρήσεις μπροστά παρά τα εμπόδια και την κριτική επίθεση και αποθάρρυνση που θα επακολουθήσει.

Σίγουρα είναι πιο εύκολο να κρίνουμε και να αποδομούμε όνειρα άλλων παρά να πράττουμε πάνω στα δικά μας όνειρα. Το να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου και να το θέσεις σε στόχο φέρει ιδιαίτερη ευθύνη επιλογής μαζί με τα αποτελέσματα που θα λάβεις. Όμως, τι ουσία θα είχε η ζωή εάν δεν δοκιμάζαμε να σπάσουμε τις ζώνες ασφάλειας; Το να παραμένουμε σε ζώνες ασφάλειας έχω παρατηρήσει ότι δημιουργεί κατάθλιψη, άγχος, θυμό, ενοχές, φόβο και απογοήτευση. Αντιθέτως, η δράση προς τον στόχο δημιουργεί χαρά, ενθουσιασμό, αύξηση ζωτικότητας και ψυχολογικής ευεξίας, ενίσχυση θετικότητας, ενίσχυση νοήματος ζωής.

Η δύναμη στην πραγματοποίηση του ονείρου βρίσκεται στο ότι το θες με όλη σου την καρδιά, με όλη σου τη δύναμη, με όλη σου τη θέληση. «Εκεί που είναι η καρδιά σου βρίσκεται και ο νους».

Εάν θες να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου δοκίμασε μαζί μας το Ολιστικό Coaching. Κλείσε την πρώτη σου δωρεάν συνεδρία 30’ online zoom και δες πως μπορεί το coaching να σε βοηθήσει στην πραγματοποίηση του ονείρου σου. Εσύ έχεις το όνειρο, εμείς έχουμε τα εργαλεία για να σε βοηθήσουμε να το πραγματοποιήσεις.