H yoga και τα οφέλη της για τους αθλητές

Κατερίνα Μανταλα (1)

Η yoga και τα οφέλη της για τους αθλητές θα μας απασχολήσουν στο σημερινό μας άρθρο. Στη σημερινή εποχή όλοι πλέον γνωρίζουμε για τη yoga και τα οφέλη της, καθώς έχει ενσωματωθεί στην κουλτούρα μας. 

Αν και υπάρχει η λανθασμένη άποψη πολλών που τη θεωρούν ως «stretching», ενώ  είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Το πραγματικό πρόβλημα που αφορά ένα μεγάλο εύρος αθλημάτων π.χ. το ποδήλατο ή το κολύμπι, είναι πως ο αθλούμενος εκτελεί τις ίδιες κινήσεις για να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στο χρόνο. 

Αυτό βέβαια είναι και το λογικό μια που η επανάληψη και η εξάσκηση είναι αυτή που θα τον κάνει να δίνει καλύτερους χρόνους και να βελτιώνεται στο συγκεκριμένο άθλημα.  

yoga και αθλητισμός

 

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και να μπορέσουμε να δώσουμε μια πιο πλήρη εικόνα καλό είναι να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα γενικά οφέλη της yoga, τα οποία μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

Τα γενικά οφέλη της yoga

 • Εξασκείς την ενσυνειδητότητα
 •  Βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους 
 • Γυμνάζει απίστευτα όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος 
 • Αποκτάς ευλυγισία 
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα 
 • Σου προσφέρει καλύτερη ισορροπία 
 • Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία
 •  Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
 •  Αυξάνει την αυτοεκτίμηση και ενισχύει την αυτοπεποίθηση 

Όσον αφορά τα οφέλη της στους αθλητές μέχρι το τέλος του άρθρου θα πειστείτε πως μπορείτε να βρείτε στη yoga μια ανεκτίμητη μορφή άσκησης που θα συμπληρώσει την προπόνησή σας. Μπορεί να βελτιώσει κάθε μέρος που αφορά στην απόδοσή σας καθώς έχει άριστα αποτελέσματα στα παρακάτω:

 • Αντοχή
 • Ισχύ 
 • Ταχύτητα
 • Ευεξία 

Η yoga όπως άλλωστε και όλες οι πολεμικές τέχνες έχουν βάση τους την αρχαία παράδοση. Με το πέρασμα των χρόνων οι γιόγκι συνειδητοποίησαν ότι η φυσική μας κατάσταση  είναι συνδεδεμένη με τη διάθεση καθώς και τη διανοητική ικανότητα. Αν τώρα θέλουμε να το κάνουμε πιο ειδικό θα διαπιστώσουμε πως επηρεάζει βαθιά τόσο τη διάθεσή μας όσο και την ικανότητα για συγκέντρωση. 

Γι αυτό άλλωστε πολλοί κορυφαίοι αθλητές την έχουν εντάξει και τη θεωρούν αναπόσπαστο μέρος της προπόνησής τους. 

Επίσης σε ενδιαφέρει να διαβάσεις: Πως νιώθετε με το σώμα σας; 5 Βήματα + 5 ασκήσεις για τη δημιουργία μιας Θετικής Σωματικής Αυτοεικόνας 

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα  οφέλη της γιόγκα στην αθλητική απόδοση

Να ξεκαθαρίσουμε πως η yoga δεν μπορεί να αντικαταστήσει την όποια προπόνηση, αλλά ο ρόλος θεωρείται σπουδαίος και εξαιρετικά ενισχυτικός προς αυτήν. 

 Η yoga μπορεί να βελτιώσει στους αθλητές:

 • Την ευελιξία 
 • Την στάση του σώματος 
 • Τη μηχανική του σώματος 
 • Την επίγνωση
 • Την κινητικότητα 
 • Την ιδιοδεκτικότητα

Εν κατακλείδι είναι αποδεδειγμένο πως η γιόγκα μπορεί να κάνει κάθε μορφή προπόνησης που κάνετε πιο αποτελεσματική και αποδοτική.

 Αύξηση της κινητικότητας 

Λέγοντας  κινητικότητα εννοούμε τον έλεγχο του εύρους μιας κίνησης, μόνο με τους μύες.

Ωστόσο η κινητικότητα σε ωφελεί στο να αξιοποιήσεις την προπόνησή σου και να φτάσεις στο έπακρο της απόδοσής σου. 

Να τονίσουμε πως η προπόνηση κινητικότητας μπορεί να:  

 • Ωφελήσει οποιοδήποτε τύπο προπόνησης 
 • Σε προφυλάξει από τραυματισμούς  
 • Βελτιώσει υπάρχοντες τραυματισμούς  
 • Σου προσφέρει απίστευτη φόρμα
 • Προετοιμάζει το σώμα σου για την προπόνηση 
 • Βελτιώνει το εύρος των κινήσεων 
 • Αποφύγεις ανισορροπία μυϊκών ομάδων λόγω μονομερούς εκγύμνασης  
 • Πετυχαίνεις αποφόρτιση μυών και αρθρώσεων 

Η έλλειψη κινητικότητας είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται λόγω πολλών παραγόντων όπως: 

 • Η δυσκαμψία στις αρθρώσεις 
 • Το μήκος των ιστών  
 • Η ιδιοδεκτικότητα όταν είναι μειωμένη

Άρα οι αθλητές έχουν απόλυτη ανάγκη στο να εξασκήσουν και να βελτιώσουν την κινητικότητά τους. Αυτό η yoga μπορεί σίγουρα να τους το προσφέρει. 

Οι ασκήσεις yoga ενισχύουν την ευλυγισία και την ελαστικότητα που Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η yoga περιλαμβάνει ασκήσεις διατάσεων, μάλιστα ισχυρίζονται πως είναι το ίδιο. 

Λάθος. 

Οι διατάσεις στόχο έχουν να κάμψουν ή να τεντώσουν ένα μυ ώστε να βελτιωθεί η ελαστικότητα του σώματος και να επιτευχθεί ένας άριστος μυϊκός τόνος.  

Στη yoga επιτελείται μαζί με τις διατάσεις πνευματική καλλιέργεια και ανάπτυξη. Η ελαστικότητα που αποκτά το σώμα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών ενώ ταυτόχρονα νους και σώμα βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό.  

Για να επιτευχθεί ωστόσο η κινητικότητα στις αρθρώσεις βασική προϋπόθεση είναι να προηγηθεί η μυϊκή ευλυγισία.  

Άρα ευλυγισία και ευκαμψία έχουν κοινό παρονομαστή τη yoga, καθώς με τις ασκήσεις και τις asanas ενισχύονται άριστα και τα δύο και βοηθούν τον αθλητή στο να αυξήσει τις επιδόσεις του. 

Η yoga προσφέρει αύξηση της δύναμης 

Πως το κάνει αυτό; Είναι πολύ απλό. 

 Αν αναλογιστούμε πως η δύναμη σχετίζεται με τη μηχανική του σώματος και όσο πιο ευθυγραμμισμένο είναι τόσο πιο δυνατό, καθώς μπορούμε να μεταδώσουμε περισσότερη δύναμη, θα κατανοήσουμε και το όφελος της. 

Με όποιο άθλημα κι αν ασχολείστε το σώμα σας σε σωστή ευθυγράμμιση θα είναι πιο δυνατό και θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε έλεγχο στη διαρροή ισχύος.  Η γιόγκα τονώνει και ενισχύει το σώμα σας ομοιόμορφα, σε αντίθεση με τα σχήματα προπόνησης ενδυνάμωσης που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική ανάπτυξη συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων

Σου προσφέρεις ψυχική ηρεμία και χαλάρωση 

Καθώς συνεργάζονται σώμα και νους για μπορέσει να υπάρξει ισορροπία και σταθερότητα η yoga καταφέρνει άριστα να εναρμονίσει και τα δύο και να επιφέρει χαλάρωση και ηρεμία. 

Διάβασε επίσης:Άλλαξε στάση ζωής με τη yoga 

 Εξασφαλίζει καλύτερη αντοχή

Με τα ανοίγματα που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια προπόνησης στη yoga αυξάνεται και η αναπνευστική ικανότητα. Αυτό είναι ένα δώρο για τους αθλητές που έχουν ανάγκη την αντοχή, όσο τίποτε άλλο. 

Η yoga έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει:

 • την κυκλοφορία του αίματος 
 •  βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης 
 •  την αποτελεσματικότητα της κίνησης

Kαι οι τρεις παράγοντες ξέρουμε πως προσφέρουν αύξηση και της ενέργειας αλλά και της αντοχής. 

Καλύτερη ισορροπία – ιδιοδεκτικότητα

Με τον όρο ιδιοδεκτικότητα  εννοούμε την ανάπτυξη εκείνης της ικανότητάς μας να μπορούμε να καθορίσουμε την κατεύθυνση του σώματός μας και εν συνέπεια τις κινήσεις. Μας δίνει δηλαδή περισσότερη ακρίβεια στις κινήσεις.  Μαζί με το “άνοιγμα”  που δέχεται το σώμα κατά την προπόνησή του με yoga, ο αθλητής μπορεί να αποκτήσει μέγιστη επίγνωση του σώματός του. 

Πράγμα που σαφώς συνεπάγεται και καλύτερη ισορροπία και σταθερότητα. 

Κατά συνέπεια οι αθλητές μπορούν αυτόματα να κάνουν την προπόνησή τους τους ακόμη πιο αποτελεσματική και ωφέλιμη. 

Ενισχύει δραματικά την πρόληψη τραυματισμών

Ο αθλητής που δέχεται έναν τραυματισμό λογικό είναι να ανησυχήσει για την πρόοδό του καθώς κάτι τέτοιο οδηγεί σε ανεπαρκή προπόνηση. Ένας τρόπος ώστε να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο είναι η προπόνηση με yoga. 

Πως συνδέονται αυτά τα δύο; 

Βελτιώνοντας τη μηχανική του σώματος και την ευαισθητοποίησή του, ο αθλητής έχει λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού, άρα δεν ανησυχεί ότι κάτι τέτοιο θα ανακόψει την πρόοδό του. 

 Η yoga προσφέρει γρηγορότερη αποκατάσταση τραυματισμών  

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της για τους αθλητές είναι η ενίσχυση της αποκατάστασης  ή επούλωσης σε περίπτωση τραυματισμού. Ενισχύοντας την κυκλοφορία και τη λεμφική ροή, η yoga καταφέρνει  όχι μόνο να αυξήσει τη δύναμη και την αντοχή του αθλητή, αλλά επιτρέπει επίσης στους μύες να επεξεργάζονται τα μεταβολικά υποπροϊόντα πιο γρήγορα.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε καλύτερους χρόνους επούλωσης των τραυματισμών.  

Βελτιωμένη εστίαση και διαύγεια κάτι απαραίτητο για τους αθλητές 

Η τακτική εξάσκηση ενισχύει δραματικά τη διαύγεια και την εστίασή των αθλητών γεγονός απολύτως απαραίτητο γι΄αυτούς. Η yoga προσφέρει επίγνωση που σημαίνει ότι για να μπορείτε να έχετε καλύτερες επιδόσεις στην προπόνησή σας και στην απόδοσή σας ως αθλητής.

Απόκτηση επίγνωσης και ενσυνειδητότητας 

Καθώς εκτελείται  μια στάση της yoga για ορισμένο χρόνο, ταυτόχρονα ο αθλητής προσπαθεί να ελέγξει την αναπνοή  και να επικεντρώνεται στο σώμα και στο μυαλό του. Αυτή είναι μια εξαιρετική άσκηση ενσυνειδητότητας που ενισχύει την τοποθέτησή του στο εδώ και τώρα.  Αυτό μαζί με την επίγνωση είναι σπουδαίος παράγοντας απόδοσης.Μια ώρα γιόγκα είναι μια έντονη συζήτηση μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματός σας. Όπως κάθε καλή σχέση, η επικοινωνία είναι το κλειδί εάν τα πράγματα πάνε καλά. 

Διάβασε επίσης:Άλλαξε στάση ζωής με τη yoga

Συνοψίζοντας 

Με συνεχή εξάσκηση, μπορείτε να πετύχετε καλύτερες επιδόσεις, βελτιωμένη υγεία και μεγαλύτερη ψυχική ηρεμία, ανεξάρτητα από το άθλημά σας. Η γιόγκα τέλος  έχει πολλά ψυχικά και σωματικά οφέλη που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση ενός αθλητή. Αυτά τα οφέλη είναι χρήσιμα για αθλητές που καταβάλλουν υπερπροσπάθεια σε σώμα και πνεύμα. 

 

Ποιος διδάσκει στο Mandala Institute yoga

Γιώργος Ανδριανόπουλος Yoga Instructor

Ο έμπειρος και πιστοποιημένος δάσκαλος, εκπαιδευτής Yoga Teacher WYA Certified Aerial Yoga Trainer και πιστοποιημένος Ολιστικός Coach (Dip Holistic Integrative Coaching & Coaching Psychology), Γιώργος Ανδριανόπουλος, θα είναι δίπλα σε όλη σας την πορεία από την επιλογή της εξάσκησης που σάς ταιριάζει, τη θέσπιση των ιδανικών στόχων και την καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία.

Για να μάθετε περισσότερα, ένα μάθημα ή μια ιδιωτική συνεδρία είναι εξαιρετική επιλογή και με χαρά θα σας λύσω όσες απορίες έχετε. 

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κι αυτό: Η ευλυγισία και η ελαστικότητα στο σώμα είναι το ίδιο;  Σε τι βοηθάει η yoga να τα αποκτήσεις και τα δύο;   

Στο Μandala Istitute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις την εποικοδομητική σου σχέση με τη yoga.  

Σου κάνουμε ΔΩΡΟ την πρώτη συνεδρία για να την γνωρίσεις

 Επικοινώνησε μαζί μας και ξεκινάμε το μαγικό ταξίδι.    

Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησε μας  

στο Facebook ,στο Instagram και στο Youtube.