Personal ή group training. Τί πρέπει να επιλέξεις και γιατί;

2

Αποφάσισες να αρχίσεις προπόνηση και δεν ξέρεις τι να επιλέξεις.

Personal ή group training;

Πραγματικά οι φίλοι σου είναι διχασμένοι και δε μπορείς να βρεις άκρη. Κάποιοι σου συνιστούν την εκγύμναση με προσωπικό γυμναστή, κάποιοι την ομαδική.

Το άρθρο μας σήμερα θα σε βοηθήσει πραγματικά, καθώς θα ασχοληθούμε με τα οφέλη, τα υπέρ και τα κατά και των δύο μεθόδων.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα πλεονεκτήματα του personal training έναντι της ομαδικής εκγύμνασης 

 

  1  O personal trainer θα σε γυμνάσει με γνώμονα τις προσωπικές σου ανάγκες

Αν έχεις προσωπικό γυμναστή μπορεί να σε εκπαιδεύσει λαμβάνοντας υπόψη όλες τις  τις πτυχές της υγείας, της φυσικής κατάστασης και  το πόσο γυμνασμένος είσαι. Η σωστή κατανόηση του τι απαιτείται για να πετύχεις τους στόχους σου, είναι απαραίτητη.

Κάτι που δε συμβαίνει στο ομαδικό πρόγραμμα που απλά συμμετέχεις, χωρίς κάποιος να ασχοληθεί με τις ανάγκες του σώματός σου ή να λάβει τις προσωπικές σου αδυναμίες, στόχους κατάσταση για να προσαρμόσει το πρόγραμμα που θα σε εξυπηρετήσει .

Ο προσωπικός σου  γυμναστής θα μπορεί να σε βοηθήσει να ενημερωθείς περαιτέρω για το πώς:

  •  η διατροφή σου παίζει ρόλο στο ταξίδι της φυσικής σου κατάστασης

  •  ποιες ασκήσεις στοχεύουν σε ποιους μύες

  •  τη σωστή μορφή άσκησης

Στο ομαδικό πρόγραμμα που θα συμμετέχεις είναι πρακτικά αδύνατο ο γυμναστής να ασχοληθεί με λεπτομέρεια μαζί σου. Βέβαια θα δώσει κάποιες γενικές οδηγίες, αλλά αυτές θα αφορούν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων στην οποία μπορεί και να μην ανήκεις. Το καλό με το group training είναι πως κοινωνικοποιείσαι και έρχεσαι σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

group training

2 Με το personal θα έχεις τα αποτελέσματα που περιμένεις

Το να έχεις δίπλα σου έναν μορφωμένο personal trainer για να επιδεικνύει τη σωστή στάση και τεχνική είναι ανεκτίμητο. Σε βοηθάει να εκτελέσεις τις ασκήσεις έτσι όπως πρέπει, γεγονός που ενισχύει τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων ώστε να είναι αποτελεσματικές. Ασφαλώς είναι απόλυτα κατανοητό να συμμετέχεις σε γκρουπ και να μη μπορεί ο γυμναστής να ελέγχει όλους ταυτόχρονα αν εκτελούν σωστά την άσκηση.

Είναι αδύνατο και φυσικό ταυτόχρονα.

3 Σε προστατεύει από τραυματισμούς

Η καλή φόρμα κατά την εκτέλεση ασκήσεων είναι επίσης απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού. Πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά κάνοντας ασκήσεις για τις οποίες δεν έχουν εκπαιδευτεί και αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το γεγονός ότι στο personal βρίσκεται δίπλα σου για να σε προστατεύει ο προσωπικός σου γυμναστής είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Αυτός γνωρίζει που γνωρίζει τις ανάγκες του δικού σου σώματος καθώς και τις αδυναμίες του με αποτέλεσμα να μειώνει δραματικά το ενδεχόμενο τραυματισμού.

Αντίθετα αν συμμετέχεις σε ένα ομαδικό πρόγραμμα λογικό είναι να μην μπορεί ο γυμναστής να έχει στο μυαλό του ποιος έχει προβλήματα π.χ. με τη μέση ή τον αυχένα.

4 Σε  βοηθούν να θέσεις  μακροπρόθεσμους στόχους

Είναι αρκετοί που μόλις ξεκινήσουν προπόνηση με κάποιο είδος γυμναστικής περιμένουν τα αποτελέσματα άμεσα. Αυτό βέβαια είναι ανέφικτο, ξέρουμε πολύ καλά πως  αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο, κόπο και υπομονή.  Εάν οι στόχοι σου  δεν είναι ρεαλιστικοί, είναι εύκολο να τα παρατήσεις και να απογοητευτείς.

Με το personal training όχι μόνο θα βοηθηθείς ώστε να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους, αλλά θα τους κατακτήσεις κιόλας. Με αυτό τον τρόπο, καθοδηγούμενος από τον γυμναστή σου, θα μπορείς να μείνεις σταθερός στην πορεία που έχεις για να χτίσεις αυτό που θέλεις.

Αν δύο μήνες πριν το καλοκαίρι, επισκεφτείς έναν χώρο για να γυμναστείς θέλοντας το καλοκαίρια να βγεις στην παραλία, τότε λυπάμαι αλλά το σενάριο δεν είναι καλό.

Διάβασε επίσης:Άλλαξε στάση ζωής με τη yoga

5  Οι personal trainers έχουν τον τρόπο να σε βοηθήσουν να φτάσεις κάπου συγκεγκριμένα

Μπορούν να υποστηρίξουν τα σχέδιά σου ώστε να ανταποκριθείς σε κάποιον βραχυπρόθεσμο στόχο ή δραστηριότητα ή ακόμη να θέσετε μαζί ένα συγκεκριμένο σκοπό.  Μπορεί ακόμη  να σε παρακινεί και να ενδυναμώνει τα θέλω σου. Σκέψου πόσες φορές σκέφτηκες πριν κοιμηθείς ότι την επόμενη ημέρα θα αρχίσεις να πηγαίνεις στο γυμναστήριο.

Ξέρεις πως έχεις γραφτεί από αρχές του μήνα και έχει πάει 20 κι εσύ πήγες δύο φορές. Όλοι έχουμε ζήσει ένα παρόμοιο σενάριο. Όταν όμως κάνεις personal training  έχεις κάπου να δώσεις  λογαριασμό, ενώ παράλληλα σε κρατά υπόλογο ώστε να τηρείς τη ρουτίνα της εκγύμνασής σου.

Είναι σημαντικό γιατί έτσι δεσμεύεσαι ώστε να τηρείς το πρόγραμμα και να μην έχεις τη δικαιολογία του “αύριο”.

6  Με το personal training κερδίζεις χρόνο

Μπορείς δηλαδή να ελαχιστοποιήσεις τον χαμένο χρόνο και να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα.

Αν ανήκεις στη κατηγορία του περιπλανώμενου μέσα στο γυμναστήριο που ανάμεσα στα όργανα, μιλά με δύο φίλους, τριγυρίζει και επανέρχεται στο επόμενο όργανο μετά το εικοσάλεπτο, τότε ναι χρειάζεσαι το personal για να μπεις σε τάξη.

Ανεξάρτητα από το χρόνο που έχεις διαθέσιμο για προπόνηση ή το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι, ο προσωπικός σου γυμναστής θα σου δείξει με ποιες ασκήσεις θα φτάσεις κοντά στο αποτέλεσμα που έχεις στο μυαλό σου.

Δεν θα χαθεί ούτε ένα λεπτό και το σώμα σου θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές του.

8  Στο personal training o γυμναστής θα φροντίσει και για τη ψυχική σου υγεία

Η σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντική ώστε να ενισχυθεί και η ψυχική υγεία σου. Πόσο μάλλον με τη yoga που τα οφέλη της σε αυτόν τον τομέα είναι θεαματικά.

Ο προσωπικός σου γυμναστής μπορεί να σε παρακινήσει σε δύσκολες στιγμές, να επιλέξει τις σωστές ασκήσεις για να επηρεάσει θετικά  τη ψυχολογία σου και να σε υποστηρίξει. Τονώνει την αυτοπεποίθησή σου όταν αυτή κλονίζεται και δρα με τρόπους ενισχυτικούς όσον αφορά στη διάθεσή σου και στη θετικότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζεις τους στόχους σου.

Διάβασε κι αυτό: Yoga – Yogasthenics – Αθλητισμός

Με λίγα λόγια είναι ένας άνθρωπος στον οποίο μπορείς να στηρίζεσαι. Στο group φυσικά δε μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο και είναι απόλυτα κατανοητοί οι λόγοι. Οι σχέσεις εκεί είναι λιγότερο στενές και ο γυμναστής έχει μεγάλο αριθμό ατόμων στο πρόγραμμά του.

Ένας προσωπικός γυμναστής είναι εκεί για να σε βοηθήσεις όταν νιώθεις άγχος. Όταν δε  θέλεις να υποστηρίξεις την όλη σου προσπάθεια με διατροφή, είναι εκεί για να συζήτησει μαζί σου και να σου δώσει τις συμβουλές του, ώστε να νιώσεις σωματική ευεξία. Είναι ο άνθρωπος που θα φροντίσει για το σώμα σου αλλά συγχρόνως τον ενδιαφέρει και η ψυχική σου κατάσταση.

9 Μπορεί να σε καθοδηγήσει ώστε να αποκτήσεις καλύτερες συνήθειες

Αν π.χ ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που μένουν στον πρώτο και παίρνουν ανσανσέρ, αυτός μπορεί να σε παρακινήσει να μην το κάνεις. Αν πηγαίνεις στο περίπτερο με το αυτοκίνητο πάλι μπορεί να σε βοηθήσει να υιοθετήσεις περισσότερη κίνηση μέσα στη μέρα σου. Είναι ο άνθρωπος που θα σου δημιουργήσει τα πλαίσια του στόχου και θα είναι εκεί για να σε δει να πετυχαίνεις, ό,τι θέλεις.

Στο ομαδικό πρόγραμμα σαφώς δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η σχέση και ίσως εκεί είναι πιο εύκολο να εγκαταλείψεις τους στόχους σου.

10 Τα μαθήματα προσαρμόζονται στο πρόγραμμά σου 

Ανεξάρτητα από το αν ο μόνος χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου για προπόνηση είναι μια ώρα το μεσημέρι, ο γυμναστής σου θα είναι εκεί για να μη χάσεις ούτε μια μέρα. Αν όμως είναι να πας στο γυμναστήριο, τότε θα βρεις χίλιες δικαιολογίες για τον εαυτό σου, ώστε να μην παρακολουθήσεις το πρόγραμμα.  Ακόμη μπορούν τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν σε όποιον χώρο επιθυμείς, με άνεση. Μπορούν ακόμη να γίνουν και διαδικτυακά.

 

Ποιος διδάσκει στο Mandala Institute personal 

Γιώργος Ανδριανόπουλος Yoga Instructor

Ο έμπειρος και πιστοποιημένος δάσκαλος, εκπαιδευτής Yoga Teacher WYA Certified Aerial Yoga Trainer και πιστοποιημένος Ολιστικός Coach (Dip Holistic Integrative Coaching & Coaching Psychology), Γιώργος Ανδριανόπουλος, θα είναι δίπλα σε όλη σας την πορεία από την επιλογή της εξάσκησης που σάς ταιριάζει, τη θέσπιση των ιδανικών στόχων και την καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία.

Για να μάθετε περισσότερα, ένα μάθημα ή μια ιδιωτική συνεδρία είναι εξαιρετική επιλογή και με χαρά θα σας λύσω όσες απορίες έχετε. 

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κι αυτό: Η ευλυγισία και η ελαστικότητα στο σώμα είναι το ίδιο;  Σε τι βοηθάει η yoga να τα αποκτήσεις και τα δύο;   

Στο Μandala Istitute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις την εποικοδομητική σου σχέση με τη yoga.  

Σου κάνουμε ΔΩΡΟ την πρώτη συνεδρία για να την γνωρίσεις

 Επικοινώνησε μαζί μας και ξεκινάμε το μαγικό ταξίδι.    

Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησε μας  

στο Facebook ,στο Instagram και στο Youtube.