Η αξία της ψυχοθεραπείας και ο Θεραπευτής “κλειδί”

1

Μία θεραπευόμενή μας, μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου συνεδριών, αφηγείται τη δική της εμπειρία θεραπείας:

Ποια είναι η ουσία των προθέσεων και των πράξεών μας; Να νιώθουμε καλά. Κάθε μέρα και λίγο καλύτερα, κι ας ακούγεται λίγο. Όλοι, μαθημένοι στις εξάρσεις των συναισθημάτων μας, θεωρούμε ότι στόχος είναι η ύστατη ευτυχία. Κάτι με ένταση για να νιώσουμε ζωντανοί αλλά αν γίνεται να έχει διάρκεια. Αλλά ποια είναι αυτή η ευτυχία; Την ξέρει κανείς; Σσαν μια λέξη σε ξένη γλώσσα που δεν μπορεί να μεταφραστεί. Υπάρχει αλλά κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει. Και αφού δεν μπόρεσα να απαντήσω, βρήκα καλύτερες ερωτήσεις να κάνω. Κάτι πιο εφικτό, κάτι που το αδύναμο υποσυνείδητό μου μπορεί να πιστέψει ότι είναι πιθανό. Γίνεται να μην νιώθω άσχημα το μεγαλύτερο μέρος της μέρας; Γίνεται αύριο να νιώθω λίγο καλύτερα και να μην βιώνω τη μέρα της μαρμότας με τις ίδιες ανησυχίες, στρες, ενοχές και πολλά άλλα;
…..και αποφάσισα ότι θέλω να νιώσω καλύτερα. Θέλω να νιώθω καλά και αφού δεν το έχω καταφέρει τόσα χρόνια με όλα αυτά που έχω δοκιμάσει, νομίζω πως είμαι έτοιμη να ζητήσω βοήθεια.
Και αποφάσισα να είμαι ανοιχτή και ειλικρινής. Βαρέθηκα να ντρέπομαι, να νιώθω ενοχές, να φοβάμαι. Θα το κάνω για μένα! Και το έκανα…. Με τον θεραπευτή “κλειδί”.
Ο θεραπευτής κλειδί δεν είναι αυτός που ανοίγει τις κλειστές σου πόρτες, αλλά αυτός που ακούει. Δεν χρειάζεται να απολογηθείς, να ταυτιστείς, να προσκολληθείς συναισθηματικά, το κάνεις κάθε μέρα με τόσο κόσμο, άλλωστε. Ο θεραπευτής κλειδί ακούει το πρόβλημα, όταν εσύ το λες, αλλά δεν ακούς τον εαυτό σου να το λέει – είτε είσαι σε ύπνωση είτε όχι – και σου το δείχνει. Και όταν το δεις, αρχίζουν να αλλάζουν όλα.
Μέρα με την ημέρα γκρεμίζεται το οικοδόμημα των αρνητικών πεποιθήσεων για τον εαυτό και τα συναισθήματα της λύπης γίνονται πιο ήπια και με λιγότερη διάρκεια. Τη θέση τους παίρνει ένα χαμόγελο και μια καλή διάθεση δίχως λόγο, που κερδίζει όλο και περισσότερο χρόνο στην καθημερινότητά μου, αλλάζοντας ακόμα και το σώμα μου.
Η συνέχεια, πολλά υποσχόμενη. Καθαρίζοντας το παρελθόν ανοίγει το μέλλον. Το επόμενο βήμα είναι να ανακαλύψω τις ανώτερες ποιότητές μου, δεξιότητες που δεν ήξερα ότι είχα, ταλέντα, ιδέες και άλλους πολλούς θησαυρούς που περιμένουν να τους βρω. Θα ανακαλύψω τον εαυτό μου!

 

Η κοπέλα ήρθε για ψυχοθεραπεία (Holistic – Integrative Psychotherapy) για να λύσει θέματα θυμού, κατάθλιψης και απώλειας βάρους που είχαν προκληθεί λόγο όλων αυτών. Η διάρκεια συνεδρίων ήταν από τον Απρίλιο του 2021 – ως το τέλος Μάϊου με συχνότητα μια φορά την εβδομάδα.
Δουλέψαμε βραχυπρόθεσμα για να πετύχουμε τους εξής στόχους:
  1. Μείωση έως και εξάλειψη του θυμού (το επιτύχαμε).
  2. Μείωση της κατάθλιψης (το επιτύχαμε).
  3. Μείωση της ντροπής σε διάφορα θέματα (το επιτύχαμε).
  4. Μείωση του σωματικού βάρους (αναμένουμε αποτελέσματα σε 1 μήνα μετά την εφαρμογή της υπνοθεραπείας για απώλεια βάρους).
Τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν:
  1. Ολιστική – συνθετική ψυχοθεραπεία: συζήτηση, ανάλυση, art therapy, οραματισμοί – νοερές απεικονίσεις, διαλογισμοί τόσο mindfulness όσο και transpersonal.
  2. Αναδρομική θεραπεία.
  3. Υπνοθεραπεία.

Στην πρώτη φωτογραφία ζητήθηκε από τη θεραπευόμενη να απεικονίσει με χρώματα σε λευκό Α4 την αντίληψή της για τη θηλυκή της πλευρά, πώς την αισθάνεται. Η απεικόνιση αυτή και σύμφωνα με τα μετέπειτα λεγόμενά της ήταν αχνή, στο μυαλό της δεν είχε μορφή και τελικά, μέσα από τη συζήτηση, αντιλήφθηκε ότι δεν είχε διαμορφωθεί ακόμη. Ήταν αέρινη, μη γειωμένη, όπως βλέπουμε δεν είχε πρόσωπο και σώμα – υπόσταση.
Στη δεύτερη εικόνα, μέτα από μερικές συνεδρίες και έπειτα από την αναδρομή για την κάθαρση από το παρελθόν που διαστρέβλωσαν τη γυναικεία της φύση και έπειτα από μεταμόρφωση και ανάδυση της εσωτερικής θηλυκής της ενέργειας, η επόμενη απεικόνιση δείχνει ότι αρχίζει να δημιουργείται μια μορφή (ακόμη χωρίς μάτια, στόμα, μύτη κλπ και με μικρό άνοιγμα) με θετικές σκέψεις ευημερίας και αισιοδοξίας πάνω από το κεφάλι της. Νιώθει πολύ πιο γειωμένη.
Οι συνεδρίες θα συνεχιστούν μέχρις ότου η ίδια νοιώσει ότι πέτυχε αυτό που ήθελε και μέχρι η ίδια η Τέχνη μάς απεικονίσει πώς θα είναι τότε η θηλυκή της πλευρά. Στην ουσία, μέχρι να υπάρξει μια πλήρης εικόνα με χρώματα, ένταση, κίνηση και φυσικά σώμα και πρόσωπο ολόκληρο.
Όσο και να θες να “κλέψεις” στην Τέχνη και να βγάλεις νοητικά αυτό που εσύ πιστεύεις οτι είσαι, το υποσυνείδητο θα εκφράζει πάντα την εσωτερική εικόνα που πραγματικά έχεις. Φυσικά, το να μπορείς να διαβάζεις την Τέχνη θέλει εμπειρία και βοήθεια θεραπευτή με ανάλογη γνώση. Μέσα στις Τέχνες κρύβονται ερμηνείες, σύμβολα, αρχέτυπα, μυστήρια, υποσυνείδητο και υπερσυνειδητό.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη γλώσσα του ανθρώπου ήταν οι Τέχνες (προιστορία), όπως είναι και των παιδιών. Εάν θέλεις να μάθεις κάτι για τα παιδιά το καλύτερο είναι να δεις μια ζωγραφιά τους. Εάν θες να μάθεις κατι για το υποσυνείδητο του ατόμου δώσε του τις Τέχνες!!