Yoga – ψυχοθεραπεία Θεράπευσε τα ψυχικά τραύματα με ολιστικό τρόπο

3

 

Ας ξεκινήσουμε αναλύοντας το ψυχολογικό τραύμα  

Ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να προκαλέσει ένα τραύμα στον άνθρωπο που θα το βιώσει. 

 Όλοι μα όλοι έχουμε τέτοιου είδους εμπειρίες που έχουν αφήσει ρωγμές στο ψυχικό μας κόσμο. Έχουν δε τη δύναμη να επηρεάζουν την αντίληψή μας για τη ζωή, τις πεποιθήσεις μας ως ένα βαθμό και τέλος μπορούν να ελέγχουν και κάποιες συμπεριφορές μας.  

Το θέμα με τα ψυχικά τραύματα είναι ειλικρινά τεράστιο.  

Αν καταφέρεις να τα εντοπίσεις τότε ο δρόμος θα είναι εύκολος για εσένα, αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με κόπο και χρόνο τις περισσότερες φορές.  

 

 

Θα πρέπει επίσης να ανακαλύψεις τον κατάλληλο τρόπο για να “γιατρέψεις” τις ουλές που αφήνουν.  

Συνήθως αυτές αφορούν στο ψυχισμό και αιμορραγούν μολύνοντας τη ψυχή και τη ζωή μας.  

Το τραύμα έχει την ιδιότητα να επανέρχεται σε μυαλό και σώμα με αποτέλεσμα να προκαλεί στρες, ώστε το άτομο να κατακλυστεί από αισθήματα φόβου και αυξημένης διέγερσης. 

 Να τονίσουμε πως ένα τραύμα δεν είναι απαραίτητο να το θυμάται αυτός που το βίωσε. Δεν θυμάται καν το γεγονός όμως τα σημάδια του έχουν μείνει ανεξίτηλα στον εγκέφαλό του.  

Αυτό το λέμε γιατί το τραύμα αφορά στον εγκέφαλο και το νευρολογικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.  

Το τραύμα με απλά λόγια μετατρέπεται ως μια απειλή που βρίσκεται μόνιμα στη ζωή σου, ενώ μπορεί να προκαλέσει κάποιες  δυσλειτουργικές αντιδράσεις.  

Μπορούμε να συνδέσουμε το τραύμα με ψυχολογικές αλλά και με σωματικές διαταραχές όπως η σύνδεση με το φαγητό, ουσίες ή και αυτοτραυματισμό.  

Ας δούμε κάποιες αιτίες που δημιουργούν ψυχικά τραύματα: 

  • Ενδοοικογενειακή βία 
  • Χρόνιες ασθένειες  
  • Δυσκολίες στη διαβίωση  
  • Απώλεια αγαπημένου προσώπου 
  • Διαζύγιο 
  • Συναισθηματική κακοποίηση 
  • Μη λειτουργικές σχέσεις 
  • Η συνύπαρξη με δυσλειτουργικά άτομα 
  • Σωματική επίθεση 
  • Τροχαίο ή κάποιο άλλο ατύχημα 
  • Σεισμός ή άλλες φυσικές καταστροφές  
  • Κακοποίηση στον εργασιακό χώρο  
  • Απώλεια εργασίας  
  • Σωματική κακοποίηση  
  • Λεκτική κακοποίηση  
  • Σεξουαλική κακοποίηση  

  

Οι περισσότεροι εστιάζουν στο ψυχολογικό κομμάτι αλλά οι ερμηνείες, θεραπείες και προσεγγίσεις που βασίζονται σε νου και σώμα είναι σαφώς αποτελεσματικότερες.  

Εστιάζουν την προσοχή του ασθενούς στο εδώ και τώρα και δίνουν περισσότερη έμφαση σε ό,τι αφορά στις αισθήσεις που δέχεται και επεξεργάζεται το σώμα.  

Ο ασθενής νιώθει ασφαλής ώστε να προσεγγίσει το τραύμα και να μπορέσει να εξαλείψει τις εσωτερικές αντιδράσεις που προκαλεί.  

Θα πρέπει να εστιάσουμε στο  ότι το τραύμα επηρεάζει τόσο τον εγκέφαλο  όσο και το σώμα για να μπορέσουμε να το προσεγγίσουμε και να το γιατρέψουμε. 

Πολλές φορές νιώθει κάποιος πως το έχει ξεπεράσει αλλά αυτό αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στο νευρολογικό σύστημα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποια δείγματα που όμως δεν μπορεί να τα συνδέσει με το συγκεκριμένο γεγονός. 

Μετά τη βίωση του τραύματος εμφανίζονται τα εξής: 

  • Διάσπαση προσοχής  
  • Εκτεταμένο άγχος  
  • Υπερκινητικότητα  
  • Συναισθηματική αστάθεια  
  • Αίσθημα απομόνωσης – φόβος  
  • Υπερπροστασία για τα αγαπημένα του πρόσωπα  

 Πρόκειται για συμπτώματα στα οποία ο ασθενής δεν δίνει τη δέουσα σημασία και πιστεύει πως προέρχονται  από κάποιους άλλους παράγοντες.  

Τι συμβαίνει όταν το άτομο υπόκεινται σε ένα ψυχικό τραύμα  

Αμέσως το σώμα ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοπροστασίας και αυτοσυντήρησης.  

Πρέπει με κάθε τρόπο να επιβιώσει.  

Αυτό προσπαθεί να το καταφέρει με 3 τρόπους οι οποίοι αποτελούν τους μηχανισμούς άγχους 

  «Μάχη, Φυγή, ή Πάγωμα» (fight, flight or freeze). 

Άρα ή θα παλέψεις ή θα φύγεις ή θα παγώσεις.  

Το σοφό σώμα μας προσπαθεί να επιβιώσει. Όσο για το συναισθηματικό μας κομμάτι αυτό ανάλογα με ποιον μηχανισμό επιλέγει, ανταποκρίνεται και ανάλογα σε καταστάσεις άγχους.  

Δηλαδή:

  • Αυτοί που μάχονται παρουσιάζουν ευερεθιστικότητα και ξεσπούν εύκολα.  
  • Αυτοί που φεύγουν τείνουν να εγκαταλείπουν μια κατάσταση άγχους νομίζοντας πως θα την αποφύγουν.  
  • Και τέλος αυτοί που επιλέγουν το πάγωμα, νιώθουν πως δεν ζουν την κατάσταση και είναι απλά παρατηρητές.  

 

 

Η yoga μπορεί να βοηθήσει σαν ψυχοθεραπευτικό εργαλείο  

Στόχος της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά τραύματα ώστε:  

  • Να συνδέσουν σώμα και νου 
  • Να ενισχύσουν την επίγνωση όσον αφορά στο σώμα  
  • Να βοηθηθούν με τις αναπνοές ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν το τι αισθάνονται 
  • Να διεισδύσουν στο εσωτερικό τους κόσμο και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους  

 “Σε μια πιλοτική μελέτη στο Κέντρο Τραύματος στο Justice Resource Institute στο Brookline της Μασαχουσέτης, οι γυναίκες με PTSD που συμμετείχαν σε οκτώ συνεδρίες ενός 75λεπτου μαθήματος Hatha yoga παρουσίασαν σημαντικά μειωμένα συμπτώματα PTSD σε σύγκριση με εκείνες που συμμετείχαν σε μια ομάδα διαλεκτικής συμπεριφορικής θεραπείας.  

Το κέντρο έλαβε πρόσφατα επιχορήγηση από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής για τη διεξαγωγή μιας τυχαιοποιημένης, μονότυφλης, ελεγχόμενης μελέτης για να εξεταστεί περαιτέρω κατά πόσον, σε σύγκριση με ένα μάθημα υγείας διάρκειας 10 εβδομάδων, η γιόγκα βελτιώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων PTSD και άλλων σωματικών συμπτωμάτων, καθώς και τις κοινωνικές και επαγγελματικές βλάβες μεταξύ των γυναικών που επέζησαν από τραύμα”. 

Πηγή: https://www.apa.org/monitor/2009/11/yoga?fbclid=IwAR2oxUNCOuSj_HZSbv28U04q4lNKstgdesNyh7S-x9F7Py7rWtix8e_EsNE 

 

 

 

Πώς μπορεί το τραύμα να αντιμετωπιστεί ολιστικά  

Εάν οι ψυχολόγοι ενσωματώσουν κι άλλου είδους μεθόδους στη ψυχοθεραπεία, όπως η αναδρομική ψυχοθεραπεία,  η yoga και η υπνοθεραπεία, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα στην αντιμετώπιση τους τραύματος.   

Γιόγκα-Ψυχοθεραπεία 

 Η γιόγκα-ψυχοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας διαταραχών της ψυχικής υγείας.  

Ανάμεσα στις διαταραχές συγκαταλέγεται και το τραύμα.  

Αυτό γίνεται  καθώς με τη yoga – ψυχοθεραπεία μπορεί να φτάσει στην πηγή και τη ρίζα του τραύματος. Το συγκεκριμένο, επιτυγχάνεται με τη δύναμη σύζευξης νου και σώματος, ενώ όσο ξέρουμε το τραύμα αποθηκεύεται στο σώμα κι έτσι η θεραπεία πρέπει  οδεύει προς τη σωματοκεντρική προσέγγιση.  

Πρόκειται για μια θεραπεία που λύνει το πρόβλημα και δεν απαλύνει τα συμπτώματα. Αν σκεφτούμε πως οι πρακτικές της αριθμούν 4000 χρόνια πριν με ρίζες στις ανατολικές φιλοσοφίες και με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα όσον αφορά την ενεργειακή ενίσχυση περιοχών του σώματος. 

 

Διάβασε κι αυτό: Άλλαξε στάση ζωής με τη yoga 

Άρα ξεκινάς με τη σύνδεση σώμα νου και πνεύματος, δηλαδή προσεγγίζεις το τραύμα με ολιστικό τρόπο.   

 Συνδυάζοντας τη yoga με την ψυχοθεραπεία μπορούμε να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε και να αντιμετωπίσουμε  το τραύμα.  

Ο διαλογισμός, η υπνοθεραπεία αλλά πριν από όλα αυτά η ψυχοθεραπεία, σε συνδυασμό με τη γιόγκα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων αλλά και στην αύξηση της ψυχικής ευεξίας. 

Διάβασε σε ενδιαφέρει:Όλη η αλήθεια για την υπνοθεραπεία 

 

Οι συνεδρίες πάντα καθορίζονται και προσαρμόζονται από τις ανάγκες των ανθρώπων που μας ζητάνε βοήθεια. Δεν υπάρχει δηλαδή κάτι συγκεκριμένο που να ισχύει για όλους.  

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έτσι μοναδικά βιώνει και το τραύμα. Ας μην ξεχνάμε πως yoga σημαίνει ένωση, και συνδέεται με τη νοητική πρακτική με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης συνειδητότητας μέσω του διαλογισμού και των asanas (στάσεις στη yoga). 

Συνάμα προάγει τη χαλάρωση και τη βιωματική παρουσία στο εδώ και τώρα (ενσυνειδητότητα).  

Σε ενδιαφέρει:Mindfulness ή ενσυνειδητότητα 

Στην αντιμετώπιση του τραύματος εφαρμόζονται πρόσθετες τεχνικές στη γιόγκα στο πλαίσιο της θεραπευτικής συνεδρίας, καθώς επίσης ακολουθείται ειδικό ασκησιολόγιο το οποίο ο θεραπευτής συνθέτει για κάθε ένα ξεχωριστά σύμπτωμα.  

Διάβασε κι αυτό: Ολιστική & Υπερπροσωπική Ψυχοθεραπεία 

 Πώς δουλεύουμε σε μια συνεδρία αυτογνωσίας Yoga & Meditation Psychology 

Ξεκινάμε με το να γνωριστούμε μέσα από ένα ιστορικό – συνέντευξη και θέτουμε το θέμα που χρειάζεται εμβάθυνση και επίλυση. Συμφωνούμε τα όρια και τους στόχους μας και στο σε πόσες συνεδρίες είναι εφικτό να επιτύχουμε τον στόχο μας. Οι συνεδρίες είναι ατομικές, ζεύγους ή ομαδικές και διαρκούν 50΄, είτε εβδομαδιαίες είτε ανά δεκαπενθήμερο και διεξάγονται είτε δια ζώσης – τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας – είτε online. 

  

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen. Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434). Έχει ειδίκευση στην Κλινική υπνοθεραπεία, στην αναδρομική θεραπεία (Hypnotherapy & Regression Therapy) τις οποίες και διδάσκει. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην αναδρομική θεραπεία από τον παγκόσμιο οργανισμό της Earth Association for Regression Therapy και εκπαιδεύτρια στην Κλινική Υπνοθεραπεία από την International American Association. Επιπλέον, είναι δημιουργός μοναδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ολιστική – Συνθετική Ψυχοθεραπεία & Coaching αναγνωρισμένο από την International Association of Coaches, Therapists & Mentors, στο Ολιστικό – Συνθετικό Coaching βασισμένο σε προσεγγίσεις της επιστημονικά τεκμηριωμένης Coaching Ψυχολογίας, η μοναδική αναγνωρισμένη εκπαίδευση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα από την International Society for Coaching Psychology. Είναι επίσης, Συνθετική Θεραπεύτρια μέσω των Τεχνών (Integrative Arts Therapies) από το Institute for Arts In Therapy & Education του Λονδίνου. Έχει εκπαιδευτεί στη Hatha Yoga 200 hrs και σε ποικίλες τεχνικές διαλογισμού. Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου. 

 

Γιώργος Ανδριανόπουλος  

Certified Yoga Instructor & Trainer 

Certified Holistic & Mindfulness Coach 

(Diploma in Holistic – Integrative Coaching & Coaching Psychology / Certified Mindfulness Coach) 

 

Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι Εσπερίδων 10 ή online. 

Κλείστε το ραντεβού σας: 210 6403224 και σου κάνουμε ΔΩΡΟ την πρώτη σου συνεδρία!