ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εκφραστική Θεραπεία μέσω Τέχνης / Expressive Arts Therapy

Εκφραστική Θεραπεία μέσω Τέχνης στη Θεραπεία & το Coaching

 

Τι είναι το Art Therapy

Το Art Therapy είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση βασισμένη κυρίως στις Τέχνες με επιπλέον εμβάθυνση σε ψυχολογικές παρεμβάσεις έχοντας ως κυρίαρχα εργαλεία τη ζωγραφική, το κολάζ, τον πηλό, την αμμοδόχο με τις μινιατούρες, την κίνηση, τον χορό, τη δραματοποίηση και τη μουσική ως πρωταρχική μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στον θεραπευτή / coach και στον θεραπευόμενο / coachee.

Η θεραπευτική / coaching προσέγγιση επιτυγχάνεται κυρίως μέσω των χρωμάτων, της πλαστελίνης, του πηλού, του κολάζ και των κατασκευών στην άμμο. Ανθρώπινες φιγούρες, αυτοκίνητα, σπίτια, ζώα και άλλες μινιατούρες χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση του προσωπικού μας μικρόκοσμου/ μακρόκοσμου σε σμίκρυνση. Σε άλλες συναντήσεις δίνεται έμφαση στο σώμα, την κίνηση, το παιχνίδι ρόλων.

Τα εργαλεία αυτά βοηθούν στην εμβάθυνση του εαυτού, στην αποκάλυψη του υποσυνείδητου, στον μετασχηματισμό λανθασμένων «εικόνων» και αντιλήψεων όσον αφορά στις σχέσεις, τις πεποιθήσεις για τη ζωή, τον εαυτό και την καριέρα.

Η Θεραπεία μέσω Τέχνης είναι εξίσου αποτελεσματική σε ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ζευγάρια.

 

Τι σημαίνει θεραπευτής μέσω της Τέχνης

Ο θεραπευτής μέσω της Τέχνης έχει εμπειρία βασισμένη στις Τέχνες και επιπλέον εκπαίδευση σε ψυχολογικές παρεμβάσεις χρησιμοποιώντας το δράμα, τη μουσική ή την Τέχνη ως πρωταρχική μορφή επικοινωνίας. Οι θεραπείες μέσω Τέχνης βοηθούν στην εμβάθυνση του εαυτού, στην αποκάλυψη του υποσυνείδητου - μιας και οι Τέχνες είναι η συμβολική γλώσσα του - στον μετασχηματισμό λανθασμένων «εικόνων» και αντιλήψεων όσον αφορά στις σχέσεις, τις πεποιθήσεις για τη ζωή και την καριέρα. Παράλληλα, βελτιώνουν τα προβλήματα επικοινωνίας μέσα από την αλληλεπίδραση των ατόμων στις ομάδες art therapy.

Στη θεραπεία και το coaching, οι τέχνες είναι το μέσον που η ψυχή επικοινωνεί και απεικονίζει τα βαθύτερα συναισθήματα, σκέψεις, καταπιεσμένες επιθυμίες, όνειρα αλλά και δυνατότητες πέρα από αυτά που λέγονται, πέρα από την περιορισμένη συνειδητότητα των κυμάτων Β του εγκεφάλου που αφορούν τη λογική, κριτική, ανάλυση και εκλογίκευση αρά και μη επέκταση του βαθύτερου - αυθεντικού μας εαυτού.

 

Πριν – θεραπευόμενος: Θυμός "τα βέλη του μίσους μέσω συκοφαντίας και αχαριστίας πέφτουν πάνω μου!"

Μετά / Μεταμόρφωση

Εστίαση στην καρδιά και τη δύναμή της: "η καρδιά μου χωράει τους πάντες".

Οι θεραπείες μέσω τέχνης θεωρούνται ψυχοθεραπευτικές τεχνικές

Η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι ολιστική και συνθετική, καθώς συνδυάζει και αγκαλιάζει όλες τις θεραπευτικές προσεγγίσεις των θεραπειών μέσω Τέχνης, τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις μαζί με το όλον του ατόμου: νου, σώμα, συναίσθημα και πνεύμα.

Πρόκειται για ένα ολιστικό και ολοκληρωμένο σύστημα με τεχνικές του art therapy, play therapy, drama therapy, dance & movement therapy, body work, με αναφορές σε αναπνευστικές ασκήσεις, οραματισμό και διαλογισμό.

Η θεραπευτική Τέχνη βοηθά στην έκφραση και αποφόρτιση των συναισθημάτων, στην προσωπική εξέλιξη και αυτογνωσία, στην εύρεση των μπλοκαρισμάτων και εμποδίων μας αλλά και στον θετικό μετασχηματισμό τους για την προσωπική ανέλιξη του ατόμου.

Το υποσυνείδητο είναι γεμάτο εικόνες, σύμβολα, αρχέτυπα, μνήμες. Ο συνειδητός νους τα έχει όλα καταπιέσει στο υποσυνείδητο και για αυτό εξερευνούμε αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό.

Με τις θεραπείες που βασίζονται στον λόγο και την ανάλυση μονάχα όσων λέγονται χάνουμε έναν τεράστιο θησαυρό πληροφοριών και εμποδίζουμε την πραγματική και ουσιαστική μεταμόρφωσή μας. Οι θεραπευτικές Τέχνες βοηθούν το υποσυνείδητο να εκφραστεί. Έπειτα, να γίνει κάθαρση και, στη συνέχεια, μέσα από ειδικές τεχνικές, να μετασχηματιστεί σε ένα θετικό για εμάς δυναμικό.

Στις Τέχνες εμφανίζεται αυθόρμητα το υποσυνείδητο αλλά και το υπερσυνείδητο. Τα σύμβολα που αποτυπώνονται είναι εξαιρετικά για αυτογνωσιακή διερεύνηση.

 

Σε ποιους τομείς βοηθούν οι τεχνικές της

Οι θεραπευτικές τεχνικές αποσκοπούν στη βελτίωση της κατάστασης του νου, του σώματος, των συναισθημάτων αλλά και του πνεύματος. Χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στο να μειωθούν συμπτώματα όπως το άγχος, ο θυμός, ο φόβος, οι ενοχές, ο πόνος και η κατάθλιψη. Παράλληλα, ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή μας, βελτιώνεται η εικόνα της αντίληψης που έχουμε για τον εαυτό μας, το σώμα μας, γεμίζουμε με θετικότητα, χαρά και αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον, ανακαλύπτουμε τον πραγματικό μας εαυτό καθώς και δυνάμεις που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν. Βοηθούν επίσης στη συγκέντρωση και τη χαλάρωση.

Επιπλέον, ερχόμαστε πιο κοντά στα παιδιά μας, εφόσον καταλαβαίνουμε τη σημαντικότητα της τέχνης, τη συμβολική γλώσσα που χρησιμοποιούν τα παιδιά για την αποτύπωση και εκτόνωση αρνητικών συναισθημάτων, την αποφόρτισή τους, τον θετικό μετασχηματισμό δυσλειτουργικών συμπεριφορών, εφόσον τα βοηθήσουμε.

 

Πώς λειτουργεί σε σχέση με άλλες θεραπευτικές μεθόδους;

Οι Τέχνες γίνονται το κύριο θεραπευτικό μέσο για την επίλυση θεμάτων που μας απασχολούν, προσφέροντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να προβάλλουν στο χαρτί, τον πηλό ή την άμμο το προσωπικό ασυνείδητο/ υποσυνείδητο και να του δώσουν την ευκαιρία να αναδυθεί και να μετασχηματιστεί.

Χάρη στην απόσταση ασφαλείας που προσφέρει η εικαστική δημιουργία, καταφέρνουμε, ίσως για πρώτη φορά, να εκφράσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο με τρόπο δημιουργικό, να αποφορτιστούμε συναισθηματικά, να εκτονωθούμε και να χαλαρώσουμε κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στον ίδιο βαθμό με τις talk therapies μιας και τότε δουλεύουμε στα κύματα Β της συνειδητότητάς μας χωρίς την άμεση πρόσβαση στο υποσυνείδητο. Αντίθετα, στις Τέχνες δουλεύουμε με τα κύματα Α, που είναι ο χώρος του υποσυνειδήτου. Οι Τέχνες αναδύουν τις εσωτερικές μας εικόνες - συναισθήματα, τα βλέπουμε, τα «πιάνουμε», τα έχουμε ως αρχεία - records και τα μετασχηματίζουμε σε κάτι θετικό για τον νου, το συναίσθημα και το σώμα. Όταν αλλάζουμε τις εσωτερικές μας εικόνες στο επίπεδο που το υποσυνείδητο αντιλαμβάνεται, τότε αυτομάτως αλλάζει και στη ζωή μας. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.

 

Τι άλλο επιτυγχάνει το Art Therapy σε σχέση με άλλες θεραπείες

Τα επίπεδα εμβάθυνσης της Θεραπείας μέσω Τέχνης είναι ανεξάντλητα. Το άτομο διευρύνει τη συνειδητότητά του και επιτυγχάνει πολλαπλές αλλαγές. Η εικαστική έκφραση συντονίζει και ισορροπεί τον νου αποφορτίζοντάς τον από αρνητικές σκέψεις και μεταμορφώνοντάς τον σε θετικό δέκτη. Το σώμα ξεκουράζεται από τις εντάσεις, διοχετεύει συναισθήματα, ανακουφίζεται και αποφεύγει ασθένειες, που προκαλεί η έλλειψη επικοινωνίας του ατόμου μαζί του. Η γλώσσα της ψυχής ακούγεται επιτέλους καθαρά με τη βοήθεια των συμβόλων, των εικόνων και των χρωμάτων και η διαδρομή προς τη συνάντηση με τον αυθεντικό εαυτό μας - ο οποίος βαδίζει χωρίς προσωπεία, ταυτότητες, κοινωνικούς περιορισμούς και φόβους - γίνεται συντομότερη και ασφαλέστερη. Σε πνευματικό επίπεδο, η Θεραπεία μέσω Τέχνης μάς φέρνει πιο κοντά στο Θείο και μας θυμίζει την πραγματική μας ταυτότητα και την προσωπική μας αποστολή. Περεταίρω, η θεραπεία μέσω Τέχνης διευκολύνει την εσωτερική εστίαση, αλλά και την αυθεντική σύνδεσή μας με τους άλλους ανθρώπους. Μάς διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, για να έρθουμε σε επαφή με το παιδί μέσα μας, με την πηγαία χαρά και την ουσιαστική χαλάρωση. Οι δραστηριότητες των ομάδων θεραπείας είναι κατάλληλες και ευεργετικές για κάθε ενήλικα που ενδιαφέρεται για την προσωπική του ανάπτυξη, την τόνωση της αυτοπεποίθησής του και την αποδοχή του από τον ίδιο και τους γύρω του. Οι συμμετέχοντες εστιάζουν, ίσως πρώτη φορά, στον εαυτό τους και εκφράζουν ελεύθερα τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους.

 

Ποιοι είναι οι ρόλοι κλειδιά ενός θεραπευτή μέσω της τέχνης

 Ο θεραπευτής μέσω της Τέχνης παρέχει μοναδικές ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις υποστηρίζοντας άτομα όλων των ηλικιών, παιδιά, εφήβους και ενήλικες στις οποίες περιλαμβάνονται:

- Εστίαση στη βελτίωση των σχέσεων: με φίλους, συνεργάτες, εργοδότες, συντρόφους, οικογένεια, παιδιά. Η έμφαση δίνεται στην καλλιέργεια θετικών και ενσυνειδητών σχέσεων.

- Μind Τherapy τεχνικές όπως το CBT: για τον θετικό μετασχηματισμό αρνητικών σκέψεων και περιοριστικών πεποιθήσεων με αποτέλεσμα πιο υγιείς συμπεριφορές.

- Μindfulness: η έμφαση δίνεται στην καλλιέργεια και ενίσχυση της ενσυνειδητότητας, στη χαλάρωση του νου και του σώματος, στη συγκέντρωση και παρατήρηση στο παρόν, στη μείωση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων.

- Ενσυναίσθηση: η ικανότητα να αισθανθούμε τον συνάνθρωπό μας, να αλλάξουμε την κριτική μας αντίληψη, να διευρύνουμε την συνειδητότητά μας μπαίνοντας στη θέση του άλλου, να αποδεχτούμε και να συγχωρέσουμε.

- Βελτίωση επικοινωνίας: ίσως και το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για την βελτίωση των σχέσεων, για τη μείωση του άγχους και για την απόλαυση στο εδώ και τώρα είναι οι σωστοί τρόποι επικοινωνίας των θεμάτων που μας απασχολούν.

Η μέθοδος των θεραπειών μέσω τέχνης που εφαρμόζω στις συνεδρίες μου  βασίζονται στις γνώσεις που έλαβα στις μεταπτυχιακές μου σπουδές από το Institute for Arts in Therapy and Education του Λονδίνου λαμβάνοντας το Diploma in Therapeutic & Educational Applications of the Arts, που είναι μια παγκοσμίως μοναδική μέθοδος συνθετικής ψυχοθεραπείας μέσω των εκφραστικών τεχνών.

Πρόκειται για μία μέθοδο που συνδυάζει τεχνικές όπως:

 • Εικαστική Θεραπεία
 • Παιγνιοθεραπεία (χρήση άμμου και μινιατούρων πάνω στην άμμο)
 • Δραματοθεραπεία
 • Μουσικοθεραπεία
 • Χοροθεραπεία
 • Κινησιοθεραπεία
 • Γραφή και ποίηση
 • Κουκλοθέατρο,

Αυτά ως θεραπευτικές παρεμβάσεις για παιδιά και ενήλικες, συνδυάζονται ταυτόχρονα με γνώσεις και τεχνικές ποικίλων ψυχοθεραπευτικών σχολών όπως:

 • Ψυχανάλυση
 • Gestlalt
 • Συναλλακτική Ανάλυση
 • Σωματική ψυχοθεραπεία
 • Transpersonal Ψυχοθεραπεία.

 

Πριν – θεραπευόμενος: αδικία / θυμός / απεικόνιση στην άμμο

«Να με φάνε»

Ένας πραγματικός τρόμος για το άτομο θαμμένος βαθιά στο υποσυνείδητό του.

 

Μεταμόρφωση

«I am above all! Επικρατεί ειρήνη και ηρεμία. Νιώθω προστασία.»

Οι εκφραστικές θεραπείες μέσω τέχνης χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται στην ολιστική - συνθετική ψυχοθεραπεία & το ολιστικό - συνθετικό coaching που έχει δημιουργήσει το Mandala Institute.

 

Παράδειγμα θεραπευόμενης

Ήρθε γεμάτη φόβο για την εξάπλωση του covid - 19 και την πιθανότητα της ασθένειας από αυτό. Της ζήτησα να ζωγραφίσει αυτόν τον φόβο. Αποκαλύπτοντας τον πραγματικό φόβο για τον covid-19 μέσα από το art therapy εμφανίστηκε, τελικά, ο πραγματικός φόβος ενός παλαίου τραύματος σεξουαλικής κακοποίησης.
Στο επάνω σχέδιο, η αποκάλυψη του φόβου του κορωνοϊού μάς οδήγησε σε ένα ξαφνικό, καλά θαμμένο τραύμα σεξουαλικής κακοποίησης που ήταν συγκαλυμμένο από τον φόβο ενός άλλου αόρατου εχθρού που έρχεται ύπουλα και σε αρρωσταίνει ή ακόμη και σε σκοτώνει, ο ιός ("αρσενικής φύσεως"). Πίσω όμως από τον φόβο αυτού, ο πραγματικός φόβος ελλοχεύει ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, ο "ανά πάσα στιγμή επίθεση" από έναν άλλον αόρατο έχθρο: το αρσενικό φύλο. Εδώ βλέπουμε το φαλλικό σύμβολο που έκανε την αποκάλυψή του αμέσως με δάκρυα στα μάτια της θεραπευόμενης, ενθυμούμενη το όλο γεγονός. Το υποσυνείδητο δεν κρύβεται ποτέ από τις εικόνες κι έτσι ο ουσιαστικός φόβος αποκαλύφθηκε.
Οι γυναίκες που κακοποιούνται ή παρενοχλούνται σεξουαλικά αρχίζουν να κρύβουν και να φοβούνται τη θηλυκή τους ενέργεια - άλλοτε την καταπιέζουν εντελώς, άλλοτε γίνονται περισσότερο αρσενική ενέργεια γεμάτες επιθετικότητα για να επιβιώσουν, άλλοτε παχαίνουν σε υπερβολικό βαθμό για να κρύψουν το σώμα τους φτιάχνοντας έτσι μια πανοπλία απώθησης, άλλοτε μπλοκάρουν ολοκληρωτικά και ντρέπονται στη σεξουαλική επαφή ή δεν καταφέρνουν ποτέ να την απολαύσουν και, άλλοτε, φτάνουν στο άλλο άκρο, την πολύ ενεργή σεξουαλική εμπλοκή για να "σκοτώσουν" το τέρας.
Στη δεύτερη εικόνα:
Η επίλυση είναι η γνωριμία με τη θηλυκή της πλευρά.  Σε 3 διαφορετικές ζωγραφιές προσπαθεί να καταλάβει και να εκφράσει τις πτυχές της (θηλυκής ενέργειας).
Η εργασία μας τώρα είναι στην ανάπτυξη της αφοβίας, στην ενίσχυση του θάρρους και στην ανάπτυξη και γνωριμία με τη θηλυκή της ενέργεια που είναι μια δύναμη άγνωστη ακόμη. Πρόκειται όμως για μια ισχυρή δύναμη, άγνωστη σε πολλές γυναίκες.
Εκτός από το art therapy, ο οραματισμός της αφοβίας ως πραγματική πανοπλία και η στάση του πολεμιστή της yoga (3 εικόνα) εφαρμόστηκαν για δυνατότερα αποτελέσματα στη δουλειά μας, καθώς το υποσυνείδητο είναι και το σώμα.
Αφοβία, θάρρος, ανάπτυξη θηλυκής ενέργειας.
Τι δυνάμεις κατέχει η θηλυκή μας ενέργεια στην ανώτερή τους μορφή;
Πώς μπορούμε να τις αφυπνίσουμε;
Τι χρειάζεται να δουλευτεί και να πετάξουμε έτσι ώστε να αναδυθεί η Θεά Αφροδίτη από μέσα μας;
Θεραπευόμενος 1:
θεραπευόμενος 2:
Θεραπευόμενος 3:

 

 

 

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen. Είναι πιστοποιημένη Θετική & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434). Έχει ειδίκευση στην Κλινική υπνοθεραπεία, την αναδρομική θεραπεία (Hypnotherapy & Regression Therapy) τις οποίες και διδάσκει. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην αναδρομική θεραπεία από τον παγκόσμιο οργανισμό της Earth Association for Regression Therapy και εκπαιδεύτρια στην Κλινική Υπνοθεραπεία από την International American Association. Επιπλέον, είναι εκπαιδεύτρια στο Transpersonal Psychotherapy, στο Coaching και στο Mindfulness από την International Association of Coaches, Therapists & Mentors. Είναι επίσης, Θεραπεύτρια μέσω των Τεχνών (Integrative Arts Therapies) από το Institute for Arts In Therapy & Education του Λονδίνου. Έχει εκπαιδευτεί στη Hatha Yoga 200 hrs και σε ποικίλες τεχνικές διαλογισμού.

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μου στο 210.6403224 ή συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσω εγώ μαζί σας.

 

Δήλωση Ενδιαφέροντος

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.