Εσύ έχεις τη δύναμη

Eχω δύναμη

Ο νους μας έχει την τάση να εστιάζει στα αρνητικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας και ενίοτε να αναπαράγει γνώριμα επαναλαμβανόμενα αρνητικά συναισθήματα. Υπάρχει μάλιστα συχνά τάση για συγκεκριμένα συναισθήματα, όπως είναι το άγχος, ο φόβος, οι ενοχές και ο θυμός.

Θέλει πρακτική εξάσκηση και κατάλληλες τεχνικές για να εκπαιδεύσουμε τον νου μας να έχει μια θετική τάση, ευελιξία και ορθή σκέψη ως προς τα γεγονότα που μας συμβαίνουν. Για ένα κοινό γεγονός, όπως αυτό που συμβαίνει ταυτόχρονα σε όλους μας, παρατηρούμε διαφορετικές αντιδράσεις, συναισθήματα, απόψεις και πολύ διαφορετικές δράσεις. Ο κάθε άνθρωπος έχει μια προσωπική οπτική και πραγματικότητα που, ακόμη και εάν υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο, θα επιμείνει στην προσωπική του πραγματικότητα.

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι η πρωταρχική τάση του ανθρώπου. Πρόκειται για έναν  αυτοματισμό, έναν οδηγό επιβίωσης που μάς χρειάζεται για να είμαστε σε μια κατάσταση κινδύνου.
Όμως, η συνεχής εστίαση στα αρνητικά συναισθήματα με τον καιρό προκαλεί προβλήματα υγείας, ατυχήματα, τείνει να θολώνει την κριτική μας σκέψη και συχνά μας οδηγεί σε παράλογες τάσεις ή πράξεις.
Όπως έλεγε και ο ψυχολόγος Dr Ellis “ο άνθρωπος είναι ένα λογικό ον που διακατέχεται από παράλογες σκέψεις”. Η θεωρία του στηρίζεται στην παραδοχή πως ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει άμεσα τα συναισθήματα μας και κατ’ επέκταση τη συμπεριφορά μας ως προς τα γεγονότα.

Η προσέγγιση του CBT είναι να βοηθήσει το άτομο να αντιληφθεί τις παράλογες σκέψεις που είναι η βασική αιτία δημιουργίας συναισθηματικών διαταραχών. Στόχος είναι να αντιληφθεί τον φαύλο κύκλο σκέψεων, συναισθημάτων και κατ’ επέκταση συμπεριφορών και πράξεων. Η αλλαγή σε σκέψεις που είναι λογικές, θετικές και ως προς το όφελος του ατόμου είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η εστίαση στη χαλάρωση του νου μέσω αναπνοών και διαλογισμού, μέσω της διαχείρισης και αντίληψης των σκέψεων και συναισθημάτων που αναπαράγουμε και τα αποτελέσματα αυτών, μέσω της αποτελεσματικής αλλαγής τους ώστε να εξυπηρετούν την εξέλιξη και ανέλιξη του ατόμου είναι μια ορθή πρακτική που μπορεί να εφαρμόζεται από Ψυχολόγους για τους ανθρώπους που θέλουν να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Να θυμάστε: Εκεί που είναι ο νους μας βρίσκεται και η καρδιά αλλά και το πεπρωμένο μας. Η κόλαση και παράδεισος είναι μια κατάσταση του μυαλού μας.

Εστίασε σε καταστάσεις σκέψεις, συναισθήματα που είναι τόσο καλά για εσένα όσο και για το περιβάλλον γύρω σου. Δημιούργησε έναν εσωτερικό παράδεισο, μια όαση που σου αρέσει να βρίσκεσαι.