Η yoga κινητοποιεί όλο σου το σώμα

yoga

Ήξερες ότι το να μην γυμνάζεις το σώμα σου, έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό σου;

Παρακάτω θα δούμε κάποιες από τις σοβαρότερες επιπτώσεις που απορρέουν από την έλλειψη κίνησης.

Επίσης, θα σου εξηγήσουμε γιατί η yoga –αλλά και η πρωτότυπη μέθοδος προπόνησης yogasthenics–  αποτελεί μία ιδανική επιλογή εκγύμνασης, αν έχεις αποφασίσει να βάλεις την κίνηση στη ζωή σου, καθώς μπορεί να κινητοποιήσει με ολόκληρο το σώμα σου με πολλούς τρόπους. 

Ξεκινώντας, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η yoga δεν είναι ένα μόνο πράγμα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι, για να κάνει κανείς yoga. Φυσικά, ένας εξειδικευμένος προπονητής είναι σε θέση να προσαρμόσει τη δική σου προπόνηση πάνω στις ιδιαίτερες ανάγκες σου. Θα πρέπει πρώτα να εκτιμήσει τη φυσική σου κατάσταση, τις αδυναμίες σου, τις ικανότητές σου, το ιατρικό ιστορικό σου και βεβαίως τυχόν προβλήματα υγείας.

Έπειτα, βασισμένος σε όλα αυτά θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης αποκλειστικά για το δικό σου σώμα, το οποίο θα σε καλύπτει κατά το δυνατόν. 

 

Εκκινώντας, για τη δημιουργία ενός πρόγραμματος ο εξειδικευμένος yoga instructor θα πρέπει να λάβει μία απόφαση, αναφορικά με τον άξονα προπόνησης που θα ακολουθήσετε.  

 

Ας δούμε τους 5 βασικούς άξονες προπόνησης

 

  • Δυναμική yoga

 

Αν ο προπονητής σου θεωρήσει πως η δυναμική yoga αποτελεί την ιδανική μέθοδο εκγύμνασης για εσένα, τότε το πρόγραμμά σου θα περιέχει αρκετές ασκήσεις εναλλασσόμενων κινήσεων.  Η δυναμική yoga εστιάζει στο να γνωρίσεις το σώμα σου. Το να επιτύχεις την ένωση νου, σώματος και πνεύματος αποτελεί, επίσης, έναν βασικό στόχο. 

 

Ας υποθέσουμε πως σε έχει καταβάλει το άγχος. Κατα πάσα πιθανότητα θα έχεις πόνους στον αυχένα ή στους ώμους και τα σημεία αυτά θα είναι αρκετά σφιγμένα. Με την αλλαγή των συνηθειών ή της οπτικής σου μπορείς να προχωρήσεις στην αποθεραπεία και εν τέλει στην απόλαυση μίας καλύτερης υγείας και ζωής. 

 

Το σώμα σου θα ισορροπήσει με το μυαλό σου και το πνεύμα σου θα δυναμώσει. Και να ξέρεις πως ένα δυνατό πνεύμα πως θα σε κάνει να νιώθεις πιο ευδιάθετος και χαρούμενος. 

 

  • Άξονας ελαστικότητας 

 

Για ένα υλικό λέμε πως έχει ελαστικότητα, όταν μπορούμε να το τεντώσουμε κι αυτό να επανέλθει από μόνο του. Τι σημαίνει, όμως, το να ‘χεις ελαστικότητα στο σώμα σου; 

 

Όταν κάνεις yoga το σώμα σου θέτει σε λειτουργία πολλές μυϊκές ομάδες. Οι μύες συμμετέχουν στην όποια κίνηση και έτσι γυμνάζεις και δυναμώνεις το κορμί σου. Όσο περισσότερη άσκηση κάνεις, τόσο περισσότερη ελαστικότητα αποκτούν οι μύες σου. Και φυσικά, με τον όρο «άσκηση» δεν εννοούμε μόνο το να σηκώνεις βάρη ή να κάνεις αερόβια γυμναστική. Η yoga μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελαστικότητας. 

 

Στην περίπτωση που ο προπονητής σου διαπιστώσει πως έχεις αυτή την ανάγκη, οι ασκήσεις της προπόνησής σου θα στοχεύουν στην αύξηση της ελαστικότητας. 

 

 

  • Κινητικότητα 

 

Στην περίπτωση που ο προπονητής σου διακρίνει πως υπάρχει έλλειψη στο εύρος της κίνησης του σώματός σου –κάτι που έχει να κάνει και πάλι με τους μύες– ο άξονας προπόνησης που θα ακολουθήσετε είναι αυτός της κινητικότητας. 

 

Πολλοί μπερδεύουν τον όρο «κινητικότητα» με τον όρο «ελαστικότητα» –για τον οποίο μιλήσαμε παραπάνω– και άλλοι με τον όρο ευλυγισία –για τον οποίο θα γίνει λόγος παρακάτω. 

 

Η προπόνηση κινητικότητας, όμως, είναι διαφορετική από αυτήν της ελαστικότητας ή της ευλυγισίας. Αν απορείς πώς ακριβώς μπορεί να σε βοηθήσει, σου έχουμε την απάντηση: Επιλέγοντάς την θα προφυλάξεις το σώμα σου από μελλοντικούς τραυματισμούς, θα αποκαταστήσεις ήδη υπάρχοντες και θα «μπεις» σε φόρμα. Όλα αυτά θα τα πετύχεις, καθώς θα βελτιώσεις το εύρος των κινήσεων και την αποφόρτιση των μυών και των αρθρώσεων. 

 

  • Προπόνηση ευλυγισίας

 

Με τον όρο ευλυγισία εννοούμε την ικανότητα ενός υλικού να λυγίζει, χωρίς να σπάει. Ακριβώς, δηλαδή, αυτό που πρέπει να συμβαίνει και με το σώμα σου. 

Η μέθοδος εκγύμνασης yoga, όπως και η μέθοδος yogasthenics απευθύνονται τόσο σε ασκούμενους που έχουν ευλυγισία, όσο και σε εκείνους που έχουν ως στόχο να αποκτήσουν. 

Το να αποφεύγεις τη yoga, επειδή δεν έχεις την απαραίτητη ευλυγισία δεν αποτελεί σωστό τρόπο σκέψης. Ακριβώς επειδή δεν έχεις, θα πρέπει να την επιλέξεις. Γιατί τόσο η yoga όσο και η μέθοδος yogasthenics θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξή της. 

Η κινητικότητα, για την οποία μιλήσαμε παραπάνω, έχει ως προϋπόθεση τη μυϊκή ευλυγισία. Αν, λοιπόν, θέλεις να αυξήσεις το εύρος των κινήσεών σας πρέπει πρώτα να στοχεύσεις στην αύξηση της ευλυγισίας. Ο εξειδικευμένος προπονητής σου, θα καταφέρει να σε καθοδηγήσει σε κάθε βήμα και θα δεις άμεσα αποτελέσματα. 

Οι asanas και οι ασκήσεις θα σε κάνουν αργά ή γρήγορα πιο ευλύγιστο και εύκαμπτο. 

 

  • Yoga για καρδιοαναπνευστικούς λόγους 

 

Φυσικά, μπορεί εσύ να θέλεις να κάνεις yoga ή yogasthenics απλά για καρδιοαναπνευστικούς λόγους. Άλλωστε είναι ευρέως γνωστό το ότι αυτές οι μέθοδοι συμβάλλουν σημαντικά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και της αναπνοής. 

 

Η σωματική αδράνεια αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αν θέλεις, λοιπόν, να βοηθήσεις την καρδιά σου, ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις. 

 

Αφού, πάντα σε συμφωνία με τον προπονητή σου, έχεις επιλέξει τον άξονα της προπόνησης που θα ακολουθήσετε, ήρθε η στιγμή να μάθεις ότι έκανες την καλύτερη επιλογή. Όχι μόνο που διάλεξες τη μέθοδο yoga για εκγύμναση, αλλά γενικότερα που επέλεξες να ασκηθείς. 

 

Είναι άλλωστε γνωστό το ότι το να μην ασκείς το σώμα σου, μπορεί να έχει πολλές και σοβαρές αρνητικές συνέπειες για αυτό. 

 

  • Ασβέστωμα στην σπονδυλική στήλη

 

Σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη κίνησης, οδηγεί στη δημιουργία ασβεστωμάτων στη σπονδυλική στήλη. Η συγκεκριμένη αποτελεί ίσως μία από τις βαρύτατες συνέπειες της ακινησίες, καθότι δεν υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος, για να αντιμετωπιστεί. 

 

Πώς θα νιώθεις;

Το αίσθημα του πόνου θα είναι χρόνιο και ανυπόφορο. Μπορεί να ξεκινά από τον αυχένα και να καταλήγει μέχρι την πλάτη ή τη μέση.

Δεν θα μπορείς να κοιμηθείς καλά και ως εκ τούτου θα νιώθεις μονίμως κουρασμένος. 

 

  • Περιορισμός κινήσεων

 

Ο περιορισμός των κινήσεων είναι μια πολύ κλασική επίπτωση που βαρύνει τους ανθρώπους που μένουν άπραγοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αργά ή γρήγορα, το άλλοτε νεανικό σώμα σου, θα αρχίσει να χάνει τις δυνάμεις του. Θα γίνεις πιο δύσκαμπτος και δεν θα μπορείς να κάνεις κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις. 

 

Βέβαια, αυτή είναι μία συνέπεια που μπορείς να ελέγξεις παίρνοντας την απόφαση να ξεκινήσεις να κινείσαι. Θα δεις άμεσα αποτελέσματα, από τις πρώτες κιόλας προπονήσεις. 

 

  • Μείωση της λειτουργικότητας 

 

Η συνέπεια αυτή είναι συνυφασμένη με την παραπάνω, ωστόσο αποτελεί μια ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση. Πολλοί από τους αρχάριους ασκούμενους, μπαίνουν στη διαδικασία να ξεκινήσουν yoga, ακριβώς γιατί αρχίζουν να αισθάνονται πως το σώμα τους δεν είναι πια λειτουργικό.

 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο, από το να έχεις ένα σώμα το οποίο δεν μπορεί να σε εξυπηρετήσει στις καθημερινές σου δραστηριότητες. Με τις πρώτες προπονήσεις θα αρχίσεις να βλέπεις την αλλαγή, θα χρειαστεί, όμως, χρόνο και υπομονή, αν θέλεις να επαναφέρεις το σώμα σου στην πρότερη κατάσταση.  

  • Η απραξία σε αρρωσταίνει 

 

Οι περισσότεροι από τους επιρρεπείς στις ασθένειες ανθρώπους ανήκουν στην ομάδα αυτών που δεν έχουν εντάξει τη γυμναστική στην καθημερινότητά τους. Αντιθέτως, οι άνθρωποι που ασκούνται θωρακίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και θέτουν τον οργανισμό τους σε πολύ καλή λειτουργία.

Το αποτέλεσμα; Αρρωσταίνουν πολύ λιγότερο. 

 

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι γιατροί, κάθε ειδικότητας συμφωνούν πως όποια φυσική κατάσταση κι αν χαρακτηρίζει το σώμα σου αυτή τη στιγμή, οφείλεις να εντάξεις τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου –ιδανικά 3 με 4 φορές την εβδομάδα– για να προστατεύσεις τον οργανισμό σου από κρυολογήματα, ιώσεις, αλλά ακόμη και σοβαρές ασθένειες. 

 

  • Συνοψίζοντας… 

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι, αλλά κανένας απολύτως για να συνεχίσεις να το αναβάλλεις. Κάνε μία αρχή με τη yoga, η οποία όπως είδαμε, μπορεί να προσαρμοστεί κατάλληλα στις δικές σου ιδιαίτερες ανάγκες. Αν αγαπάς τον εαυτό σου, το να βάλεις κίνηση στη ζωή σου είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να του κάνεις! 

Ποιος διδάσκει στο Mandala Institute personal 

Γιώργος Ανδριανόπουλος Yoga Instructor

Ο έμπειρος και πιστοποιημένος δάσκαλος, εκπαιδευτής Yoga Teacher WYA Certified Aerial Yoga Trainer και πιστοποιημένος Ολιστικός Coach (Dip Holistic Integrative Coaching & Coaching Psychology), Γιώργος Ανδριανόπουλος, θα είναι δίπλα σε όλη σας την πορεία από την επιλογή της εξάσκησης που σάς ταιριάζει, τη θέσπιση των ιδανικών στόχων και την καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία.

Για να μάθετε περισσότερα, ένα μάθημα ή μια ιδιωτική συνεδρία είναι εξαιρετική επιλογή και με χαρά θα σας λύσω όσες απορίες έχετε. 

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κι αυτό: Η ευλυγισία και η ελαστικότητα στο σώμα είναι το ίδιο;  Σε τι βοηθάει η yoga να τα αποκτήσεις και τα δύο;   

Στο Μandala Istitute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις την εποικοδομητική σου σχέση με τη yoga.  

Σου κάνουμε ΔΩΡΟ την πρώτη συνεδρία για να την γνωρίσεις

 Επικοινώνησε μαζί μας και ξεκινάμε το μαγικό ταξίδι.    

Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησε μας  

στο Facebook ,στο Instagram και στο Youtube. 

T. 210 7105766