Η Θετική ψυχολογία μας κάνει ευτυχισμένους;

α

  

Οι τρόποι που η θετική ψυχολογία μας βοηθάει να κατακτήσουμε την ευτυχία προέρχεται από το εξής συμπέρασμα:  βιώνεις τα θετικά σου συναισθήματα; Είσαι ευτυχισμένος; 

Αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια, ακριβής έννοια της  ευτυχίας είναι αδύνατο να οριστεί.  

Ευτυχία για τον καθένα είναι διαφορετικά πράγματα, αν θέλουμε όμως να μιλήσουμε για μια κοινή συνισταμένη, μπορούμε να ορίσουμε σαν ευτυχία την ισορροπία πολλών παραγόντων στη ζωή μας, όπως η οικογένεια, η δουλειά, οι σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας.  

Η ευτυχία είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας;

Μπορούμε να ανακαλύψουμε  παράγοντες στη ζωή μας που την ενισχύουν και την προκαλούν και τέλος να αναπτύξουμε γύρω μας υγιείς σχέσεις, ώστε να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε σωστά.  

Συνήθως όταν λέμε τη λέξη ευτυχία σκεφτόμαστε μια όμορφη ζωή, αυτοπραγμάτωση, χαρά, απόλαυση κ.α.  

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούμε να βρούμε τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τις θετικές δεξιότητές μας, ώστε να βιώσουμε την ευτυχία. Εδώ έρχεται η θετική ψυχολογία για να μας δώσει τη λύση.  

Ας δούμε όμως πρώτα τί είναι θετική ψυχολογία και τί υποστηρίζει  

Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι ο Dr. Martin Seligman μετατόπισε για πρώτη φορά την εστίαση από την ψυχική ασθένεια και την παθολογία στη μελέτη του τι είναι καλό και θετικό στη ζωή του ανθρώπου. Από εκεί και ύστερα το 2012 ενώ είχε μια ολοκληρωμένη θεωρία για τη συγκεκριμένη μετατόπιση. Ακόμη επέλεξε πέντε στοιχεία που προκαλούν θα λέγαμε την ευημερία και λειτουργούν παρακινητικά, ώστε το άτομο να μπορεί να λειτουργεί χρησιμοποιώντας τα δυνατά του σημεία. 

Η θετική ψυχολογία με πολύ απλά λόγια, κάνει focus στις δεξιότητες που έχουν θετικό πρόσημο και δουλεύει πάνω σε αυτές και μόνο.  

 

Τι είναι το μοντέλο PERMA+ του Seligman; 

P – Positive Emotion Θετικό συναίσθημα  

E – Engagement Δέσμευση  

R – Positive Relationships Θετικές σχέσεις  

M – Meaning Νόημα  

A – Accomplishments/Achievements Επιτεύγματα – κατακτήσεις  

Τι είναι το μοντέλο PERMA+ του Seligman;  

Είναι στην ουσία πυλώνες ευημερίας. Πέντε στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις τη θετικότητα στη ζωή σου.  

Ας εξετάσουμε ένα – ένα τα στοιχεία.  

 P – Θετικό συναίσθημα 

Ως θετικά συναισθήματα μπορούμε να ορίσουμε τα εξής: 

 • Ελπίδα 
 • Χαρά  
 • Αγάπη  
 • Συμπόνοια 
 • Ευγνωμοσύνη 
 • Διασκέδαση  
 • Υπερηφάνεια  
 • Ενδιαφέρον  
 • Κατανόηση 
 • Αισιοδοξία  
 • Αποδοχή  
 • Αφθονία  
 • Πάθος  
 • Θάρρος  
 • Συγχώρεση  

Η θετική ψυχολογία υποστηρίζει πως όταν τα άτομα: 

 • Εξερευνήσουν  
 • Εντοπίσουν  
 • Ενσωματώσουν  

τα συναισθήματα αυτά, τότε βελτιώνεται αυτόματα η ψυχολογία τους, ενισχύονται τα θετικά συναισθήματα που δρουν καταλυτικά στο να παραμερίσουν τα αρνητικά.  

Με ποιους τρόπους μπορούν να καλλιεργηθούν;  

 • Δοκίμασε να περάσεις χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάς και θέλεις να υπάρχουν στη ζωή σου. Με αυτούς που είσαι πραγματικά ο εαυτός σου και αισθάνεσαι όμορφα μαζί τους.  
 • Μπορείς να κάνεις έναν απολογισμό ευγνωμοσύνης, μια λίστα για τα πράγματα που έχεις ήδη και για κατακτήσεις σου στο παρελθόν που σε έκαναν να νιώσεις πολλά όμορφα συναισθήματα.  
 • Ανακάλυψε δραστηριότητες που θα ήθελες πάντα να δοκιμάσεις. Μην σταματάς δοκίμασε, μέχρι να εντοπίσεις αυτή που πραγματικά σε γεμίζει ικανοποίηση.  
 • Άκου μουσική, ναι ενισχύει τη θετική ψυχολογία. Διάλεξε ένα είδος εμψυχωτικό και όχι κάποιο είδος φορτωμένο με συναισθήματα λύπης. Άκου μουσική που σε ενδυναμώνει ψυχολογικά και γιατί όχι, άρχισε την ημέρα σου με αυτή. θα νιώσεις γεμάτος ενέργεια.  

Προσπάθησε να απομακρύνεις τις αρνητικές σκέψεις πλέον συνειδητά, με το να μεταβαίνεις σε μια ευχάριστη ανάμνηση, να προκαλείς σκέψεις με τις οποίες θα βιώνεις θετικότητα.  

Ξέρουμε πολύ καλά πόσο εύκολα έρχονται οι αρνητικές σκέψεις και πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστούν και να εκριζωθούν. Εγκαθίστανται στο μυαλό και απλώνουν τη σκιά τους σε όλη μας τη διάσταση.  

Εφόσον όμως κατανοήσουμε τη διαδικασία αποφυγής είναι θέμα εξάσκησης να επιλέξουμε τη χαρά.  

E – Δέσμευση 

Στη θετική ψυχολογία η δέσμευση σημαίνει ένωση το να γίνεσαι ένα με αυτό που ασχολείσαι και να σε κατακλύζουν όμορφα θετικά συναισθήματα.  

Δέσμευση σημαίνει να είσαι τόσο προσηλωμένος σε κάτι που να μην αισθάνεσαι ότι η ώρα έχει περάσει, ότι πεινάς, ότι έχεις αργήσει σε ένα ραντεβού κ.τ.λ.  

Σίγουρα υπάρχει κάτι που αν το εντοπίσεις θα δεσμευτείς με αυτό και θα το αγαπήσεις. Μαζί με αυτό θα αγαπήσεις τις στιγμές που του αφιερώνεις, θα αγαπήσεις τη ζωή σου.  

Πως θα προκαλέσεις τη δέσμευση;  

 • Σκέψου τί είναι αυτό που σε γεμίζει. Που όταν το κάνεις χάνεις την αίσθηση του χρόνου. Αν δεν βρίσκεις τίποτε άρχισε να ψάχνεις στο παρελθόν, αν υπήρχε κάτι τέτοιο. Αν δεν βρεις τότε συνέχισε το ταξίδι της εξερεύνησης με διάφορες δραστηριότητες. Ποτέ δεν είναι αργά για να ανακαλύψεις κάτι που σου αρέσει πολύ.  
 • Mindfulness  σημαίνει εξασκήσου στο να ζεις το εδώ και το τώρα. Να είσαι παρών στη ζωή σου να ζεις και όχι απλά να υπάρχεις. Νιώσε κάθε συναίσθημα, αφουγκράσου κάθε σου επιθυμία, ζήσε. 
 • Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη φύση. Πάντα η ψυχή ηρεμεί και κάθε τι αρνητικό καταλαγιάζει αν είσαι κοντά στη φύση. Σκέψου κάποια στιγμή που ένιωθες πως πνίγεσαι από όλα, πόση ανακούφιση ένιωσες όταν πήγες στο ψηλότερο σημείο της πόλης και παρέδωσες τις σκέψεις σου στην ομορφιά του τοπίου.  
 • Μάθε ποια είναι τα δυνατά σου σημεία. Σε τι υπερέχεις; Σε τι είσαι πολύ μα πάρα πολύ καλός.  

Πράγματα στα οποία διαπρέπεις και σου προσφέρουν αυτοπεποίθηση είναι εργαλεία για την θετική ψυχολογία και ενισχύουν τις δυναμικές σου. 

R – Θετικές σχέσεις 

Οικοδόμησε σχέσεις αλληλεπίδρασης με ανθρώπους από όλο το φάσμα της ζωής σου, προσωπικό, επαγγελματικό, οικογενειακό.  

Μέσα από αυτές θα βρεις συναισθήματα όπως η αγάπη, η αποδοχή, η εκτίμηση ο σεβασμός συναισθήματα που περιλαμβάνονται στη θετική ψυχολογία.  

Ας μην ξεχνάμε πως όλοι μας είμαστε ενταγμένοι σε κοινωνικά πλαίσια και αυτό κάνει τις σχέσεις να παίζουν σοβαρότατο ρόλο στη διαμόρφωση της ευημερίας και στην έννοια της ευτυχίας.  

Όταν υπάρχουν ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή σου, αυτόματα προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις όμορφων συναισθημάτων γεμάτες θετικότητα, αισιοδοξία και δύναμη.  

  

Πώς θα οικοδομήσεις τέτοιες  σχέσεις;  

 • Μια πολύ καλή κίνηση είναι να ενταχθείς σε μια ομάδα που σε ενδιαφέρει το περιεχόμενό της. Ένας σύλλογος π.χ. ορειβατικός, μια εικαστική ομάδα μπορείς να βρεις κάτι που σου ταιριάζει απόλυτα. Θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους και ταυτόχρονα να ασχοληθείς με κάτι που θα σου δώσει τη δέσμευση που περιγράψαμε παραπάνω.  
 • Ενίσχυσε τον κύκλο των φίλων σου και προσπάθησε να έρθεις κοντά. Μη λες όχι σε εξόδους, σε εκδρομές, σε κανάλια επικοινωνίας που θα σε οδηγήσουν σε καταστάσεις από τις οποίες θα εισπράξεις όμορφα συναισθήματα.  
 • Αν έχεις να έρθεις σε επαφή με κάποιους ανθρώπους αρκετό χρονικό διάστημα, είναι η στιγμή να το κάνεις. Θα ενισχύσεις τη σύνδεση και θα αποκομίσεις την εμπειρία της επαφής μαζί τους. Μόνο προσοχή ανθρώπους που έχουν θετική απήχηση σε εσένα, αυτοί που σου δημιουργούν έστω και ψήγματα αρνητισμού καλό θα είναι να μην έχουν καμία σχέση μαζί σου.  
 • Προσπάθησε να πλησιάσεις ανθρώπους και να δημιουργήσεις σχέσεις, που θα φέρουν στη ζωή σου αλλαγή. 

Το να πειραματιστείς σε αυτό θα γεμίσει το χρόνο σου και θα σου προσφέρει τη σύνδεση που επιθυμείς με ανθρώπους που έχουν να σου δώσουν χαρά και αισιοδοξία, θα ενισχυθεί θετικά η ψυχολογία σου. 

 Μ – Σημασία 

Κάτι που όλοι οι άνθρωποι το έχουν ανάγκη είναι η σημασία και η αναζήτηση τους νοήματος. Θέλουμε να έχουμε μια αξιοπρεπή υπόσταση με την ανάλογη αξία.  

Αυτό μας το χαρίζει απλόχερα, ένας σκοπός, ένας στόχος. 

Αν δηλαδή εντάξεις στη ζωή σου ένα στόχο, απομακρύνεσαι δραστικά από αρνητικά συναισθήματα και μένεις επικεντρωμένος σε κάτι που για να το καταφέρεις πρέπει να επιστρατεύσεις τις δεξιότητες και τις ικανότητές σου.  

 

Έτσι οι αξίες σου καθοδηγούν το στόχο σου και δεν υπάρχει χώρος για κάτι άλλο.  

Το νόημα μπορείς να το ανακαλύψεις: 

 • Σε έναν επαγγελματικό στόχο για τον οποίο θα χρειαστεί να δουλέψεις πολύ περισσότερο 
 • Σε ένα στόχο που αφορά το κοινωνικό σύνολο, π.χ. να γίνεις εθελοντής εξυπηρετώντας μια ομάδα συνανθρώπων  
 • Η είσοδό σου σε μια ομάδα όπου εξυπηρετούνται πνευματικές αναζητήσεις  
 • Με τη συμμετοχή σου σε δημιουργικές δραστηριότητες που θα δώσουν νόημα και αξία στις μέρες σου και κατά επέκταση στη ζωή σου  
 • Στις επαφές σου με ανθρώπους που θεωρείς σημαντικούς για εσένα  

Το νόημα μπορείς να το αποκτήσεις κάνοντας μικρά ή μεγάλα πράγματα αλλά πρώτα μην ξεχνάς πως πρέπει να ανακαλύψεις τί είναι αυτό που σε γεμίζει πραγματικά. Οφείλεις πλήρη ειλικρίνεια στον εαυτό σου.  

 Α – Επιτεύγματα/Κατακτήσεις 

Η αυτοπαρακίνηση ώστε να εκτελεστεί με επιτυχία, οποιαδήποτε προσπάθεια λειτουργεί πολύ δραστικά στο να επικεντρωθεί κάποιος στις δικές του δυνάμεις.  

Καταρχήν για να επιτύχεις κάτι πρέπει να διαθέτεις υπομονή, επιμονή, να το αγαπάς πολύ και να σε γοητεύει. Όταν νιώσεις ικανός να ανταπεξέλθεις ακέραια και να επιτύχεις τότε η ευημερία θα πλημμυρίσει τη ζωή σου και θα είσαι γεμάτος ενέργεια για άλλη μια προσπάθεια.  

Όλοι κρύβουμε μέσα μας πολύ δύναμη που όταν τις ανοίξουμε την πόρτα απελευθερώνεται και συχνά για να μην πούμε πάντα, μας εντυπωσιάζει.  

Όσες περισσότερες κατακτήσεις έχεις στο ενεργητικό σου, τόσο περισσότερο έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου. Η θετική ψυχολογία λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή με απλά λόγια αυτοτροφοδοτείς την πίστη σου σε εσένα, ώστε να αντλείς δύναμη για να προσπαθήσεις ξανά.  

Τρόποι για να οικοδομήσεις την επίτευξη/ κατάκτηση: 

 • Θέσε στόχους που αφορούν εργασία, σχέσεις, υγεία ό,τι θέλεις να πετύχεις τη δεδομένη στιγμή.  
 • Οι στόχοι να είναι SMART δηλαδή συγκεκριμένοι, εφικτοί και χρονικά μετρήσιμοι.  
 • Πάρε δύναμη από τις επιτυχίες σου και αναλογίσου πώς τα κατάφερες  
 • Γιόρτασε τα επιτεύγματα των στόχων σου, προσφέροντάς σου μικρές απολαύσεις, δώρα ή ότι άλλο σκέφτεσαι 

Οι στόχοι είναι σημαντικό μέρος της θετικής ψυχολογίας και δρουν αποτελεσματικά αν τους εφαρμόσεις και τους ακολουθήσεις.  

Η Θετική ψυχολογία μας βοηθάει να κατακτήσουμε την ευτυχία  

Βιώνεις τα θετικά σου συναισθήματα; Είσαι ευτυχισμένος; 

Το συν (+) στο PERMA 

Αισιοδοξία 

Αισιοδοξία ένα συναίσθημα κυρίαρχο στη θετική ψυχολογία. Πρόκειται για την αναμονή ευχάριστων γεγονότων, καταστάσεων στη ζωή μας.  

Όσο γι΄ αυτούς που τη διαθέτουν θα λέγαμε πως είναι τυχεροί μια που “αντέχουν” περισσότερο στην αντιμετώπιση δυσκολιών και άγχους.  

Η θετική ψυχολογία εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες που μπορούμε να προσθέσουμε στη ζωή μας και να έχουμε αξιόλογα αποτελέσματα.  

Μερικά από αυτά είναι:  

Η άσκηση, εδώ θα μπορούσαμε να συστήσουμε τη yoga η οποία βοηθάει στο να εξασφαλίσει φυσική κατάσταση στο σώμα αλλά και ηρεμία στη ψυχή.  

Με τη yoga μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα και να εμπλουτίσουμε τη ζωή μας με θετική σκέψη και δράση όπως επίσης και με τις απλές τεχνικές του mindfulness 

Τι καλύτερο από αυτόν τον συνδυασμό;  

Ο τρόπος που τρεφόμαστε  

Σίγουρα ένας σημαντικό κομμάτι της ψυχολογίας μας συνδέεται με τα αποτελέσματα που έχει επάνω μας μια όχι τόσο προσεγμένη διατροφή.  

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται η διατροφή συνδέεται με τη ψυχική υγεία και μπορεί να την επηρεάσει.  

Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος  

Οι αρνητικές σκέψεις ενισχύονται με την κακή ποιότητα ύπνου και με τα προβλήματα που συνεπάγονται. Ας μην ξεχνάμε το ρόλο της αϋπνίας στη κατάθλιψη. Υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης μέσω του διαλογισμού που βοηθούν πραγματικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ύπνου.  

 

Σε ποιους εφαρμόζεται η PERMA+ 

Σε άτομα που πάσχουν από διαταραχές ψυχικής υγείας καθώς και σε όσους επιθυμούν να αυξήσουν τα επίπεδα ευημερίας.  

Ωστόσο κλείνοντας θα αναφέρουμε πως με τo PERMA + υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογήσει κάποιος τα επίπεδα ευημερίας και να ακολουθήσει μεθόδους όπου θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.  

Η εργαλειοθήκη της θετικής ψυχολογίας διαθέτει πολλούς τρόπους για να το πετύχει κάποιος.  

Αρκεί να πάρει την απόφαση και να θελήσει να ζητήσει βοήθεια.  

Στο Mandala Institute εφαρμόζουμε τη θετική ψυχολογία και μπορούμε μέσω ολιστικής προσέγγισης να βοηθήσουμε ώστε να ανεβάσετε τα level ευημερίας.  

Μπορείς να δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να ζήσει με ηρεμία, χαρά και γαλήνη.   

 

Αν σου άρεσε το άρθρο διάβασε κι αυτό: 

Τι είναι το Mindfulness

 

 

Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησε μας    

στο Facebook ,στο Instagram και στο Youtube.