Καταναλωτική μανία: Η ανεξέλεγκτη επιθυμία για περισσότερο και μεγαλύτερο

κοπέλα που έχει άδειο πορτοφόλι γιατί έχει καταναλωτική μανία

 

Η καταναλωτική μανία αποτελεί ένα φαινόμενο που καθίσταται ολοένα και πιο εμφανές στη σύγχρονη κοινωνία μας. Πρόκειται για μια υπερβολική επιθυμία για αγορά και κατανάλωση, που πηγάζει από την άνεση, την προσβασιμότητα και τον κοινωνικό πολιτισμό που έχει αναπτυχθεί γύρω από την κατανάλωση.

Οι καταναλωτές που παρουσιάζουν καταναλωτική μανία αδυνατούν να ελέγξουν τις αγοραστικές τους συνήθειες και επενδύουν υπερβολικό ποσό χρόνου, χρημάτων και προσοχής στην αναζήτηση και απόκτηση νέων αγαθών. Σε αυτό το πλαίσιο, η καταναλωτική μανία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική κατάσταση, τις σχέσεις και την ψυχολογική ευεξία του ατόμου.

Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καταναλωτικής μανίας είναι πολλές και ποικίλες. 

Ωστόσο, η καταναλωτική μανία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ατομική και κοινωνική μας ζωή. Οικονομικές δυσκολίες, χρέη, επιδείνωση των σχέσεων, κοινωνικός αποκλεισμός και αναπτυξιακά προβλήματα είναι μερικά από τα πιθανά αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης καταναλωτικής συμπεριφοράς.

καταναλωτική μανία σε εστιατόρια

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την παρουσία της καταναλωτικής μανίας και να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισής της. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός υγιούς σχέσης με την κατανάλωση, την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων να καλύπτουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες, την ενίσχυση της ψυχολογικής ευεξίας και την ενημέρωση για τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης.

Συνολικά, η καταναλωτική μανία είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί προσοχή και αντιμετώπιση.

Με μια συνειδητή προσέγγιση και την υποστήριξη ειδικών, μπορούμε να αναπτύξουμε έναν υγιή τρόπο ζωής που βασίζεται στην ισορροπία και την ευεξία, αποφεύγοντας τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης.

Ψυχολογικά αίτια που προκαλούν καταναλωτική μανία

Η καταναλωτική μανία μπορεί να προκληθεί από διάφορα ψυχολογικά αίτια. Ακολουθεί μια λίστα με μερικά από αυτά τα αίτια, καθώς και παραδείγματα για καθένα από αυτά:

Η συναισθηματική άνεση 

Η συναισθηματική άνεση αποτελεί ένα από τα ψυχολογικά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν καταναλωτική μανία. Οι άνθρωποι με κακή διάθεση, άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να αναζητούν ανακούφιση και ευεξία μέσω της κατανάλωσης. Αυτή η συναισθηματική άνεση που προέρχεται από την αγορά και την κατανάλωση μπορεί να είναι προσωρινή και να λειτουργεί ως μια μορφή αυτοθεραπείας. Παρακάτω παρέχονται περισσότερα παραδείγματα για την κατανάλωση που συνδέεται με τη συναισθηματική άνεση:

 1. Αγορά ένδυσης: Κάποιος με κακή διάθεση ή κατάθλιψη μπορεί να αγοράζει υπερβολικά πολλά ρούχα για να νιώσει καλύτερα για την εμφάνισή του. Η αγορά νέων ρούχων μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή αίσθηση αυτοπεποίθησης και ικανοποίησης.
 2. Αγορά καλλυντικών: Κάποιος μπορεί να αγοράζει προϊόντα ομορφιάς όπως μακιγιάζ, κρέμες και λοσιόν για να ανακουφίσει το άγχος ή την απογοήτευση. Η χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση αυτο-φροντίδας και να βοηθήσει να ανακτηθεί η αυτοπεποίθηση.
 3. Τεχνολογικά προϊόντα: Κάποιος μπορεί να επενδύει σε νέες τεχνολογίες, όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ή λάπτοπ, για να αποσπάσει το μυαλό του από τα προβλήματα ή το άγχος και να βρει μια μορφή ψυχολογικής ανακούφισης και διασκέδασης.
 4. Ταξίδια και αναψυχή: Κάποιος με συναισθηματική άνεση μπορεί να επενδύει υπερβολικά σε ταξίδια και αναψυχή για να αισθανθεί ευχαρίστηση και ευεξία. Η αναζήτηση νέων εμπειριών και η δημιουργία ευχάριστων αναμνήσεων μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή διέξοδο από τα συναισθηματικά προβλήματα.

Αυτά τα παραδείγματα αντικατοπτρίζουν την τάση κάποιων ανθρώπων να αναζητούν συναισθηματική άνεση μέσω της κατανάλωσης.

Είναι σημαντικό να γίνετε συνειδητοποιημένοι για αυτές τις συνήθειες και να αναζητήσετε υγιείς εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών σας αναγκών.

κοπέλα που ψωνίζει και εχει καταναλωτική μανία

Η κοινωνική αναγνώριση μια ακόμη αιτία για μανία καταναλωτισμού 

Η κοινωνική αναγνώριση αποτελεί ένα ακόμα ψυχολογικό αίτιο που μπορεί να οδηγήσει σε καταναλωτική μανία. Ορισμένοι άνθρωποι αναζητούν την αναγνώριση και την έγκριση των άλλων μέσω της κατανάλωσης και της απόκτησης πολυτελών αντικειμένων. Αυτή η επιθυμία να εντυπωσιάσουν και να ξεχωρίσουν μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές αγορές. Παρακάτω παρέχονται περισσότερα παραδείγματα για την κατανάλωση που σχετίζεται με την κοινωνική αναγνώριση:

 1. Αγορά πολυτελών προϊόντων: Κάποιος μπορεί να αγοράζει πολυτελή αυτοκίνητα, ακριβά κοσμήματα ή μάρκες ρούχων για να εντυπωσιάσει τους άλλους και να αποκτήσει κοινωνική αναγνώριση.
 2. Κοινωνικά γεγονότα και δαπανηρές εμφανίσεις: Κάποιος μπορεί να αγοράζει ακριβά εισιτήρια για εξωτικές διακοπές, VIP εισιτήρια για μουσικές συναυλίες ή πολυτελείς εμφανίσεις σε κοινωνικά γεγονότα, ώστε να δείχνει την κοινωνική του θέση και να αποκτήσει αναγνώριση.
 3. Κοινωνικά δίκτυα και εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Κάποιος μπορεί να αγοράζει πολυτελή προϊόντα ή να επιδεικνύει εντυπωσιακά ταξίδια για να δημιουργήσει μια ιδανική εικόνα του εαυτού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κερδίσει την αναγνώριση και την έγκριση των άλλων.
 4. Κατανάλωση ειδών πολυτέλειας στον τομέα της διαβίωσης: Κάποιος μπορεί να αγοράζει πολυτελή κατοικία, προϊόντα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας ή ειδικές υπηρεσίες, όπως προσωπικοί προπονητές ή προσωπικοί σεφ, για να δείξει την υψηλή κοινωνική του θέση και να αποκτήσει αναγνώριση από τους άλλους.

Αυτά τα παραδείγματα αντικατοπτρίζουν την τάση ορισμένων ανθρώπων να αγοράζουν πολυτελή προϊόντα και να εντυπωσιάζουν για να αποκτήσουν κοινωνική αναγνώριση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον πραγματικό λόγο πίσω από τις αγορές μας και να επιδιώξουμε υγιείς τρόπους αναγνώρισης και επιβεβαίωσης εκτός της κατανάλωσης.

Η ανάπληρωση συναισθηματικής έλλειψης

Η ανάπληρωση συναισθηματικής έλλειψης αποτελεί ένα ακόμα ψυχολογικό αίτιο που μπορεί να οδηγήσει σε καταναλωτική μανία. Ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται έντονα συναισθηματικά κενά ή μοναξιά και προσπαθούν να αναπληρώσουν αυτή την έλλειψη μέσω της κατανάλωσης. Παρακάτω παρέχονται περισσότερα παραδείγματα για την κατανάλωση που συνδέεται με την ανάπληρωση συναισθηματικής έλλειψης:

 1. Υπερβολικές αγορές ψυχαγωγικών προϊόντων: Κάποιος μπορεί να αγοράζει πολλά βιβλία, ταινίες, παιχνίδια ή μουσική για να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο του και να αποσπάσει το μυαλό του από τη μοναξιά.
 2. Κατανάλωση στην εστίαση: Κάποιος μπορεί να τρώει ή να πίνει συνεχώς έξω σε εστιατόρια και μπαρ για να αναπληρώσει την έλλειψη κοινωνικής επαφής και να αισθανθεί λίγο πιο συνδεδεμένος με τον έξω κόσμο.
 3. Κατανάλωση κοινωνικών μέσων: Κάποιος μπορεί να αφιερώνει πολύ χρόνο στα κοινωνικά μέσα και να αγοράζει προϊόντα ή να προβαίνει σε διάφορες online αγορές για να αισθανθεί πιο συνδεδεμένος με την κοινότητα και να αναπληρώσει την έλλειψη προσωπικής επαφής.
 4. Εξαρτήσεις από ουσίες και προϊόντα: Κάποιος μπορεί να αναπτύξει εξάρτηση από ουσίες όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το φαγητό, ή από προϊόντα όπως τα τσιγάρα ή οι καφέδες, για να αναπληρώσει την έλλειψη συναισθηματικής ευεξίας ή να γεμίσει κενά στην ζωή του.

Αυτά τα παραδείγματα αντικατοπτρίζουν την τάση κάποιων ανθρώπων να καταναλώνουν περισσότερο για να αναπληρώσουν την έλλειψη συναισθηματικής επαφής ή ευχαρίστησης στη ζωή τους. Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης της μοναξιάς και της συναισθηματικής έλλειψης, πέρα από την κατανάλωση.

Ο ενθουσιασμός και η ευχαρίστηση

Ο ενθουσιασμός και η ευχαρίστηση που προέρχονται από τη διαδικασία της αγοράς αποτελούν ένα ακόμα ψυχολογικό αίτιο που μπορεί να οδηγήσει σε καταναλωτική μανία. Κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν την αίσθηση της απόκτησης και της ανακάλυψης νέων προϊόντων, και γι’ αυτό αγοράζουν συνεχώς καινούργια αντικείμενα. Παρακάτω παρέχονται περισσότερα παραδείγματα για την κατανάλωση που συνδέεται με τον ενθουσιασμό και την ευχαρίστηση από την αγορά:

 1. Συλλογές και χόμπι: Κάποιος μπορεί να αγοράζει συνεχώς νέα αντικείμενα για να συμπληρώσει μια συλλογή ή να ασχοληθεί με ένα χόμπι, όπως τη συλλογή νομισμάτων, γραμματοσήμων, κάρτων ή αντικειμένων από συγκεκριμένη εποχή.
 2. Νέες τεχνολογίες: Κάποιος μπορεί να αγοράζει τα πιο πρόσφατα κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ηλεκτρονικές συσκευές και gadgets για να απολαύσει την τεχνολογική πρόοδο και την αίσθηση της καινοτομίας.
 3. Αγορές μόδας και αξεσουάρ: Κάποιος μπορεί να αγοράζει συχνά νέα ρούχα, παπούτσια, τσάντες, κοσμήματα και άλλα αξεσουάρ για να απολαύσει τη μόδα και να ανακαλύψει νέα στυλ.
 4. Ταξίδια και εμπειρίες: Κάποιος μπορεί να αγοράζει συχνά ταξίδια, αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία ή εισιτήρια για εκδηλώσεις και εμπειρίες, όπως συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα, για να απολαύσει νέα μέρη και να ζήσει συναρπαστικές περιπέτειες.

Αυτά τα παραδείγματα αντικατοπτρίζουν την τάση κάποιων ανθρώπων να αγοράζουν συνεχώς για να απολαύσουν τον ενθουσιασμό και την ευχαρίστηση που προκύπτουν από την αγορά και την ανακάλυψη νέων προϊόντων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρούμε ισορροπία και να εξετάζουμε τις πραγματικές ανάγκες μας πριν από τις καταναλωτικές αγορές.

Η παθολογική απόδραση

Η παθολογική απόδραση αποτελεί ένα ακόμα ψυχολογικό αίτιο που μπορεί να οδηγήσει σε καταναλωτική μανία. Σε αυτήν την περίπτωση, η κατανάλωση λειτουργεί ως μια μορφή διαφυγής ή απόσπασης από εσωτερικές συγκρούσεις, προβλήματα ή δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος. Παρακάτω παρέχονται περισσότερα παραδείγματα για την κατανάλωση που λειτουργεί ως παθολογική απόδραση:

 1. Υπερβολική κατανάλωση φαγητού: Κάποιος μπορεί να καταφεύγει σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού, όπως γλυκά, παχύσαρκα φαγητά ή άλλα ανακουφιστικά τρόφιμα, για να αποφύγει την αντιμετώπιση συναισθηματικών προβλημάτων ή δυσκολιών.
 2. Υπερβολική κατανάλωση ουσιών: Κάποιος με ψυχολογικά προβλήματα ή εσωτερικές συγκρούσεις μπορεί να καταφεύγει στην υπερβολική κατανάλωση ουσιών όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή τα φάρμακα, για να αποκοπεί από την πραγματικότητα και να ανακόψει προσωρινά τα συναισθήματα και τις σκέψεις που τον ενοχλούν.
 3. Υπερβολικές αγορές: Κάποιος με δυσκολίες στην οικονομία ή σε άλλους προσωπικούς τομείς μπορεί να αγοράζει ανεξέλεγκτα και να επιβαρύνει τον εαυτό του με χρέη, ως μια μορφή απόδρασης από τις οικονομικές του προβληματικές συνθήκες.
 4. Υπερβολική επένδυση στην εξωτερική εμφάνιση: Κάποιος μπορεί να καταναλώνει υπερβολικά ποσά σε καλλυντικά, ρούχα, πλαστικές επεμβάσεις ή άλλες εξωτερικές αλλαγές, για να αποσπάσει την προσοχή από εσωτερικές ανασφάλειες ή να αποφύγει την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων του.

Αυτά τα παραδείγματα αντικατοπτρίζουν την τάση κάποιων ανθρώπων να χρησιμοποιούν την κατανάλωση ως μέσο παθολογικής απόδρασης από εσωτερικά προβλήματα ή δυσκολίες. Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων και να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια όταν χρειάζεται, αντί να αποφεύγουμε την αντιμετώπισή τους μέσω της κατανάλωσης.

Αυτά είναι μερικά από τα ψυχολογικά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν καταναλωτική μανία. Καθένας από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να έχει διαφορετική επίδραση σε κάθε άτομο, ανάλογα με τις προσωπικές τους συνθήκες και εμπειρίες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα αίτια αυτά και να αναζητούμε τρόπους να τα διαχειριζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε την καταναλωτική μανία με υγιή τρόπο.

Αντιμετώπιση βήμα βήμα της καταναλωτικής μανίας 

Αναγνώριση των συναισθημάτων

Αφιερώστε λίγο χρόνο να απομονωθείτε και να σκεφτείτε γιατί αγοράζετε.

Παρακολουθήστε τα συναισθήματά σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις αγορές. Αισθάνεστε λύτρωση, ευφορία ή ενοχή;

Αποδοχή των συναισθημάτων

Αποδεχθείτε τα συναισθήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της καταναλωτικής μανίας, χωρίς να τα καταδικάζετε.

Αντιληφθείτε ότι η κατανάλωση μπορεί να μην είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων.

Ανάλυση των κινήτρων

Καταγράψτε τους λόγους που σας ώθησαν να κάνετε μια συγκεκριμένη αγορά.

Αναρωτηθείτε αν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να ικανοποιήσετε τις ανάγκες ή τις επιθυμίες σας, χωρίς να καταφεύγετε στην αγορά.

Δημιουργία στόχων και προϋπολογισμού

Ορίστε σαφείς στόχους για τις αγορές σας. Για παράδειγμα, καθορίστε ότι θα αγοράζετε μόνο τα απαραίτητα ή ότι θα επιτρέπετε μια αγορά μόνο αν την έχετε σχεδιάσει εδώ και έναν μήνα.

Καθορίστε έναν προϋπολογισμό για τις αγορές σας και προσπαθήστε να τηρείτε αυτά τα όρια.

Αναζήτηση εναλλακτικών δραστηριοτήτων

Εξερευνήστε νέα χόμπι, όπως ζωγραφική, γυμναστική ή ανάγνωση, που μπορούν να σας προσφέρουν ευχαρίστηση και ικανοποίηση.

Κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες με φίλους ή οικογένεια.

Αναθεώρηση των αξιών

Συζητήστε με τον εαυτό σας τις πραγματικές αξίες σας και τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς στη ζωή.

Εστιάστε σε πράγματα που σας φέρνουν ευτυχία και ικανοποίηση, όπως η ποιότητα των σχέσεων σας, η προσωπική ανάπτυξη ή η εμπειρία νέων πραγμάτων.

Ζήτηση υποστήριξης

Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό, όπως ένα ψυχολόγο  που μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα κίνητρα και τις συνήθειες που κρύβονται πίσω από την καταναλωτική μανία σας και να αναπτύξετε στρατηγικές για την αλλαγή συμπεριφοράς.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που μπορείτε να υιοθετήσετε για την αντιμετώπιση της καταναλωτικής μανίας. Θυμηθείτε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και μπορεί να χρειαστεί προσαρμογές και προσαρμοσμένες προσεγγίσεις.

Πώς και με ποια εργαλεία μπορούμε να σε βοηθήσουμε στο Mandala Institute 

Transpersonal θεραπεία: Η transpersonalθεραπεία επικεντρώνεται στην εξερεύνηση και αναγνώριση των πνευματικών και μεταπνευματικών διαστάσεων του ατόμου. Βοηθά στην ενδυνάμωση του αυτογνωσίας, της πνευματικής σύνδεσης και της διεύρυνσης της συνείδησης. Μέσω διάφορων τεχνικών, όπως οι μεταγνωστικές ασκήσεις, ο διαλογισμός και οι οπτικοακουστικές αναδρομές, η transpersonal θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να εξερευνήσει τις βαθύτερες πνευματικές διαστάσεις του εαυτού του, να αντιληφθεί συνδέσεις με τον κόσμο γύρω του και να αναπτύξει μια πιο ευεξίας προσέγγιση στη ζωή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μείωση της ανάγκης για κατανάλωση ως μέσο ανακούφισης ή απόδρασης από τις προκλήσεις της ζωής

Γιόγκα: Η γιόγκα  είναι μια αρχαία πρακτική που συνδυάζει το σώμα, το μυαλό και την πνευματική διάσταση. Μέσω της γιόγκα , το άτομο μπορεί να αναπτύξει ευαισθησία, αυτοσυνειδησία και συνδέσεις με τον εσωτερικό του κόσμο. Η πρακτική της ασκήσεων, των αναπνευστικών τεχνικών και της διαλογικής συνειδητότητας μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και απελευθέρωση συναισθηματικών μπλοκαρισμάτων, τη μείωση του άγχους και την ανάπτυξη της εσωτερικής γαλήνης. Μέσω της γιόγκα , το άτομο μπορεί να επιτύχει μια κατάσταση συνειδητότητας και ευεξίας που μπορεί να μειώσει την ανάγκη για υπερβολική κατανάλωση.

Υπνοθεραπεία: Η υπνοθεραπεία είναι μια μέθοδος θεραπείας που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διάφορων ψυχολογικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταναλωτικής μανίας. Μέσω της υπνοθεραπείας, ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να εξερευνήσει τις βαθύτερες ρίζες της καταναλωτικής συμπεριφοράς του και να ανακαλύψει τις συναισθηματικές ανάγκες ή τις απόκρυφες συγκρούσεις που μπορεί να την υποστηρίζουν. Μέσω αυτής της εξέτασης, οι ασθενείς μπορούν να ανακαλύψουν υγιείς τρόπους αντιμετώπισης των αναγκών τους, αντί να καταφεύγουν στην κατανάλωση.

Αναδρομική θεραπεία: Η αναδρομική θεραπεία εστιάζει στην εξερεύνηση των παρελθοντικών εμπειριών και των παιδικών τραυμάτων που μπορεί να σχετίζονται με την καταναλωτική μανία. Ο ψυχολόγος χρησιμοποιεί τεχνικές όπως η ελεύθερη συνομιλία και η αναδρομή σε παλιές μνήμες για να βοηθήσει τον ασθενή να αναγνωρίσει και να επεξεργαστεί τυχόν παθολογικά μοτίβα συμπεριφοράς που συνδέονται με τον καταναλωτισμό.

Μέσω αυτής της θεραπείας, οι ασθενείς μπορούν να απελευθερωθούν από τα παρελθοντικά τραύματα και να ανακαλύψουν υγιείς τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων τους.

Οι παραπάνω θεραπευτικές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να εξερευνήσει τις βαθύτερες αιτίες και τις ανάγκες που κρύβονται πίσω από την καταναλωτική μανία και να αναπτύξει υγιείς τρόπους αντιμετώπισής της. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε άτομο έχει μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις, και η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης πρέπει να γίνεται με βάση τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις του κάθε ατόμου.

Η μανία καταναλωτισμού είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στη σύγχρονη κοινωνία. Οι ψυχολογικές αιτίες που την προκαλούν είναι ποικίλες και ο καθένας μπορεί να έχει μια διαφορετική εμπειρία. Από την ανέπαφη με το τραύμα και τα ψυχολογικά προβλήματα μέχρι την ανάγκη για αναγνώριση και συναισθηματική ικανοποίηση, η μανία καταναλωτισμού αντικατοπτρίζει την ανεκπλήρωτη εσωτερική κατάσταση πολλών ανθρώπων.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και θεραπείας για αυτό το πρόβλημα. Ο ρόλος του ψυχολόγου είναι ζωτικής σημασίας σε αυτήν τη διαδικασία. Μέσω της υπνοθεραπείας, της transpersonal γιόγκα και της αναδρομικής θεραπείας, ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αναγνωρίσει τις αιτίες της καταναλωτικής μανίας, να εξερευνήσει τις συναισθηματικές του ανάγκες και να αναπτύξει υγιείς τρόπους αντιμετώπισης και ευεξίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντιμετώπιση της μανίας καταναλωτισμού απαιτεί αυτογνωσία και αφοσίωση από τον ίδιο τον ασθενή. Η επίτευξη ισορροπίας και αυτοσυνειδησίας απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά είναι μια διαδικασία που αξίζει να ακολουθηθεί για τη βελτίωση της ψυχολογικής ευζωίας και της ποιότητας ζωής.

Τέλος, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο καταναλωτισμός αυτός καθαυτός δεν είναι αρνητικός.

Είναι φυσιολογικό να καταναλώνουμε και να αποκτάμε πράγματα που μας ευχαριστούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρούμε έναν υγιή ισορροπημένο τρόπο ζωής και να μην επιτρέπουμε στην κατανάλωση να καθορίζει την ευτυχία και την ευεξία μας.

Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις καταστάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σου.

Μπορούμε να σου προσφέρουμε την καλύτερη εκδοχή της ζωής που αξίζει.

Αν σου άρεσε το άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κι αυτά: 

Επιλέγεις Λάθος σύντροφο; Ήρθε ο καιρός να σταματήσεις!

Η μοναξιά που αισθάνονται οι ενήλικες συνδέεται με κάποιο παιδικό τραύμα;

5 βήματα για να αποδεχτείς τον εαυτό σου

Η yoga κινητοποιεί όλο σου το σώμα

Η ψυχολογία της ζήλιας

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen. Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434).

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Για δηλώσεις ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες:

 Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι ή online.

Εσπερίδων 10

Κλείστε το ραντεβού σας: 210 710 5766