Προσδοκίες, τι πρέπει να κάνεις για να γίνουν αληθινές!

6

 Προσδοκίες.. για σκέψου, η ζωή σου είναι γεμάτη από αυτές…

Η λέξη “προσδοκία” προέρχεται από το ρήμα “προσδοκώ”, που αποτελείται από δύο μέρη: “προς” και “δοκώ”.

Το “προς” είναι πρόθεση που υποδηλώνει κατεύθυνση προς έναν στόχο ή μια κατάσταση, ενώ το “δοκώ” προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα “δοκέω”, που σημαίνει “αναμένω”, “περιμένω” ή “ελπίζω”.

Συνεπώς, η λέξη “προσδοκία” υποδηλώνει την πρόθεση ή την αναμονή για κάτι που ελπίζουμε, πιστεύουμε ή προσμένουμε να συμβεί στο μέλλον. Είναι ένα συναίσθημα που περιλαμβάνει την αναμονή και την πρόβλεψη για κάτι καλό ή κακό που μπορεί να συμβεί στο μέλλον και επηρεάζει τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας.

Αναλυτικότερα:

Η προσδοκία είναι ένα σύνθετο συναισθηματικό και γνωστικό στοιχείο που κυριαρχεί στην ανθρώπινη ψυχολογία και επηρεάζει την αντίληψη, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τη συμπεριφορά μας. Από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, οι προσδοκίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που ερμηνεύουμε και αντιδρούμε στα γεγονότα της ζωής μας.

 

Οι προσδοκίες μπορούν να είναι θετικές, όπως η ελπίδα για μελλοντική ευτυχία ή επιτυχία, αλλά και αρνητικές, όπως ο φόβος για αποτυχία ή απογοήτευση. Μπορούν να πηγάζουν από προηγούμενες εμπειρίες, περιβαλλοντικά στοιχεία, κοινωνική πίεση ή ακόμη και από τις προσδοκίες που έχουμε για τον εαυτό μας.

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις. Εάν οι προσδοκίες μας εκπληρώνονται, αισθανόμαστε ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση. Αντιθέτως, αν μένουν ανεκπλήρωτες τότε  η απογοήτευση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις προσδοκίες μας και να διαχειριζόμαστε τις αναμονές μας με υγιή τρόπο. Μια υγιής προσέγγιση είναι να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους, να αναγνωρίζουμε τις δικές μας δυνατότητες και περιορισμούς, και να αποδεχόμαστε ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε πάντα τα αποτελέσματα.

Ως ψυχολόγος, αναζητώ τις προσδοκίες των πελατών μου και τους βοηθώ να εξετάσουν τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των προσδοκιών στην ευζωία και την αυτοεκτίμησή τους. Επικεντρώνομαι στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης και της αυτο-αντίληψης, καθώς αυτά είναι καίρια για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης και ευτυχισμένης ζωής. Μέσω της ψυχοθεραπείας, βοηθώ τους πελάτες να αναπτύξουν επίγνωση για τις προσδοκίες τους και να αντιμετωπίσουν τυχόν προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν.

Επιδιώκω να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση και την αυτο-αξία των πελατών μου, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής τους με αυτοπεποίθηση και αντοχή.

Συνοψίζοντας, οι προσδοκίες είναι συναισθηματικά και γνωστικά στοιχεία που καθοδηγούν την αντίληψη και τη συμπεριφορά μας στη ζωή. Η υγιής διαχείριση των προσδοκιών μας είναι σημαντική για την ευζωία και την ψυχική μας υγεία. Ως ψυχολόγοι, μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναπτύξουν επίγνωση για τις προσδοκίες τους και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής τους με αυτοπεποίθηση και αντοχή. Αυτό είναι βασικό για μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.

Παραδείγματα για προσδοκίες 

  • Ερωτική προσδοκία: Ένα άτομο που είναι ερωτευμένο μπορεί να έχει προσδοκίες για μια ρομαντική σχέση με τον εκλεκτό της καρδιάς του, όπως να τους φέρει δώρα, να τους δείχνει στοργή ή να τους αφιερώνει πολύ χρόνο. Αν αυτές οι προσδοκίες εκπληρωθούν, το άτομο μπορεί να αισθανθεί ευτυχισμένο και ικανοποιημένο. Αν όχι, μπορεί να νιώσει απογοήτευση ή θυμό.
  • Επαγγελματική προσδοκία: Ένα άτομο που πρόκειται να κάνει μια σημαντική παρουσίαση στη δουλειά του, μπορεί να έχει προσδοκίες για θετική ανταπόκριση και επιβράβευση από τους συναδέλφους και το αφεντικό του. Αυτές οι προσδοκίες μπορούν να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση και τον άγχος του ατόμου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παρουσίαση.
  • Προσδοκία ανάρρωσης: Ένα άτομο που αντιμετωπίζει μια ασθένεια ή τραυματισμό, μπορεί να έχει προσδοκίες για την ταχύτητα και την πλήρη ανάρρωσή του. Η αδυναμία να εκπληρωθούν αυτές οι προσδοκίες μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση και ανασφάλεια σχετικά με το μέλλον της υγείας του.

Ως ψυχολόγος, συχνά εξετάζουμε τις προσδοκίες των ανθρώπων και πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική τους υγεία και ευζωία. Σημαντικό είναι να αντιληφθούμε τις ρεαλιστικές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες μας και να αντιμετωπίζουμε τις αποτυχίες ή τις αναπολύσεις μας με υγιή τρόπο.

«Φτιάξε τη ζωή που σου αξίζει» σε 5 συνεδρίες!!

γυναικα που είναι χαρούμενη με ομπρέλα γεμάτη προσδοκίες

Προσδοκίες και διαχείριση: Στρατηγικές για έναν Υγιή Ψυχισμό

Οι προσδοκίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης ψυχολογίας και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τη ζωή μας. Ορισμένες φορές, υψηλές και απρόσμενες προσδοκίες μπορούν να προκαλέσουν απογοήτευση και ένταση, ενώ η αναμονή για κάτι συγκεκριμένο μπορεί να δημιουργήσει αγωνία.

Για να διατηρήσουμε έναν υγιή ψυχισμό, είναι σημαντικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις προσδοκίες μας με ισορροπημένο τρόπο.

Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε στρατηγικές διαχείρισης προσδοκιών και θα παρουσιάσουμε παραδείγματα για κάθε μια από αυτές.

  1. Ρεαλιστικοί Στόχοι: Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, αποφεύγουμε την υπερβολική πίεση και την απογοήτευση. Για παράδειγμα, ένα άτομο που προσπαθεί να μάθει μια νέα γλώσσα μπορεί να θέσει ως στόχο να βελτιωθεί σταδιακά, αντί να περιμένει να γίνει άριστος μέσα σε λίγες εβδομάδες.
  2. Αναγνώριση Περιορισμών: Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς μας και να αποδεχόμαστε πως δεν μπορούμε να ελέγχουμε όλες τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, αν προσπαθείς να εξετάσεις όλα τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις στο μέλλον, μπορεί να παρατηρήσεις αύξηση της αγωνίας.
  3. Προσαρμογή στην Αλλαγή: Η ζωή είναι μεταβλητή και οι προσδοκίες μας πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα. Αντί να αντιδρούμε με ένταση σε αναπάντητες προσδοκίες, μπορούμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις αλλαγές με ευελιξία. Για παράδειγμα, η αποδοχή της αλλαγής στις προσωπικές σχέσεις μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την απώλεια μιας φιλίας με λιγότερη απογοήτευση.
  4. Εστίαση στο Παρόν:Η εστίαση στο παρόν μας βοηθά να επικεντρωθούμε στις τρέχουσες εμπειρίες και να απολαμβάνουμε τον παρόντα χρόνο. Αυτό μας επιτρέπει να μην αφήνουμε τις προσδοκίες να επηρεάσουν αρνητικά την αυτονομία μας. Για παράδειγμα, να απολαμβάνεις την έξοδο με φίλους χωρίς να σκέφτεσαι διαρκώς τον τρόπο που θα κριθείς.
  5. Ψυχοθεραπεία: Η συμβουλευτική μέσω ενός ψυχολόγου μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση και διαχείριση των προσδοκιών. Ο ψυχολόγος μπορεί να προσφέρει εργαλεία και τεχνικές για την αντιμετώπιση της αγωνίας, της απογοήτευσης και άλλων συναισθημάτων που μπορεί να προκαλούνται από τις προσδοκίες.

Σου κάνει καλό, να μοιράζεσαι την επιτυχία με τους άλλους;

Συνοψίζοντας, η διαχείριση των προσδοκιών μπορεί να συνδράμει στην επίτευξη ενός υγιούς ψυχισμού και της ευεξίας μας. Αναπτύσσοντας ρεαλιστικούς στόχους, αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς μας και προσαρμόζοντας τις προσδοκίες μας, μπορούμε να διατηρήσουμε έναν ισορροπημένο και ευτυχισμένο ψυχισμό. Η συνειδητοποίηση και η αναζήτηση υποστήριξης από έναν επαγγελματία ψυχολόγο μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις που προκαλούν οι προσδοκίες στη ζωή μας.

Σε ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα :Ολιστική Κλινική Υπνοθεραπεία – Βραχεία Ψυχοθεραπεία – Υπνοανάλυση – evidence based clinical hypnosis

Τι μπορούμε να κάνουμε στο Mandala Institute για σένα και τις προσδοκίες σου 

Η ύπνωση, η transpersonal therapy, η αναδρομική θεραπεία, η ψυχοθεραπεία και η γιόγκα με το διαλογισμό μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και τη στρατηγική των προσδοκιών.

Ας δούμε πώς κάθε μέθοδος μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προσδοκιών:

Υπνοθεραπεία: Η ύπνωση είναι μια μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξερευνήσει κάποιος τον ασυνείδητο κόσμο του, και να αντιμετωπίσει τις προσδοκίες που πιθανόν να επηρεάζουν τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις του. Μέσω της ύπνωσης, μπορεί να ανακαλυφθούν βαθιά κρυμμένες προσδοκίες και πεποιθήσεις που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά και τις συναισθηματικές αντιδράσεις του ατόμου. Με την αντιμετώπιση και την επεξεργασία αυτών των προσδοκιών, το άτομο μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερη ευαισθησία και επίγνωση για τον τρόπο που λειτουργούν οι προσδοκίες στη ζωή του.

Transpersonal Θεραπεία Η transpersonal therapy εστιάζει στις υψηλότερες διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης και στην επίτευξη πνευματικής ανάπτυξης. Μέσω αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης, οι πελάτες μπορούν να εξερευνήσουν τις προσδοκίες τους σε σχέση με τον πνευματικό κόσμο και την ύπαρξή τους. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την αγωνία και τις αμφιβολίες που μπορούν να προκύψουν από τις πνευματικές τους προσδοκίες και να αναπτύξουν μια πιο ισορροπημένη και αυθεντική σχέση με τον πνευματικό τους εαυτό.

Αναδρομική θεραπεία Η αναδρομική θεραπεία επικεντρώνεται στην εξερεύνηση του παρελθόντος και την αντιμετώπιση των παιδικών εμπειριών και τραυμάτων που μπορούν να επηρεάζουν τις προσδοκίες του ατόμου στο παρόν. Μέσω της αναδρομικής θεραπείας, το άτομο μπορεί να αναγνωρίσει τις βαθιά κρυμμένες προσδοκίες και να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται από αυτές. Η αποτελεσματική επεξεργασία του παρελθόντος μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο υγιή αντίληψη των προσδοκιών και σε μια πιο ισορροπημένη στάση έναντι τους.

κοπέλα χαλαρώνει δίπλα στη θάλασσα

 Ψυχοθεραπεία  Η ψυχοθεραπεία είναι μια κλασική μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναζητήσει τις πηγές των προσδοκιών και να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, το άτομο μπορεί να ανακαλύψει τις προσδοκίες του, τους τρόπους που τον επηρεάζουν και τις αντιδράσεις του σε διάφορες καταστάσεις. Μέσω της αναγνώρισης και της κατανόησης αυτών των προσδοκιών, το άτομο μπορεί να αναπτύξει μια πιο υγιή στρατηγική για την αντιμετώπισή τους.

Γιόγκα και Διαλογισμός  Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του μυαλού και την απελευθέρωση από τις πιέσεις και τις προσδοκίες. Μέσω αυτών των πρακτικών, το άτομο μπορεί να βιώσει μια κατάσταση αφοσίωσης και παρουσίας, και να αντιμετωπίσει τις προσδοκίες με μεγαλύτερη γαλήνη και ανεκτικότητα. Η καθημερινή πρακτική της γιόγκα και του διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αναπτύξει μια πιο ισορροπημένη και ευτυχισμένη στάση έναντι των προσδοκιών.

 Τί είναι; Yoga – Yogasthenics 

Συνοψίζοντας, οι παραπάνω μέθοδοι μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση και τη στρατηγική των προσδοκιών με διαφορετικούς τρόπους. Κάθε μέθοδος παρέχει μια μοναδική προσέγγιση και εργαλεία για την αντιμετώπιση των προσδοκιών και την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας. Είναι σημαντικό να βρούμε την κατάλληλη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας, και να ζητήσουμε επαγγελματική στήριξη αν αισθανόμαστε ότι οι προσδοκίες μας μας προκαλούν ανησυχίες ή δυσκολίες.

Σε ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα :Ολιστική Κλινική Υπνοθεραπεία – Βραχεία Ψυχοθεραπεία – Υπνοανάλυση – evidence based clinical hypnosis

Ελπίδες και φόβοι για το μέλλον διαμορφώνουν τη σκέψη μας και τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις προσδοκίες μας και να αντιμετωπίζουμε τις αρνητικές με θετικό τρόπο. Καθοδήγηση από επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και επεξεργασία των προσδοκιών μας. 

Ενστερνιστείτε ρεαλιστικές προσδοκίες, αναζητήστε ισορροπία και αποδεχτείτε την αβεβαιότητα του μέλλοντος.

 Η ισορροπημένη διαχείριση των προσδοκιών θα σας βοηθήσει να απολαμβάνετε κάθε στιγμή και να ενισχύετε την εσωτερική σας δύναμη.

Το Mandala Institute συνδυάζει δημιουργικά επιστήμες από τον κλάδο της Ψυχολογίας, της Γιόγκα, του Διαλογισμού, της Coaching Ψυχολογίας, της Συμβουλευτικής & της Ψυχοθεραπείας για μια πλήρη ανάπτυξη και εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης: νους, σώμα, συναίσθημα, πνεύμα.

Ο στόχος του Γιώργου και της Κατερίνας ήταν να πρεσβεύει ένα πραγματικά ολιστικό μοντέλο για να βοηθήσει τον άνθρωπο ως προς τη σωματική του ευεξία, την ψυχολογική του ευημερία, την πνευματική του ανάπτυξη ή ακόμη και την εξέλιξη του σε τομείς όπως ζωή, αθλητισμός και καριέρα (life, business, & performance coaching).

Οι ίδιοι δηλώνουν πως: “Για να το πετύχουμε, συνθέτουμε -είτε μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό- ποικίλες και πρωτότυπες επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές & τεχνικές καθώς και εναλλακτικές μεθόδους σχηματίζοντας ένα επιτυχημένο ολιστικό θεραπευτικό σύνολο.”

 

Ένα άλλο κομμάτι του Mandala Institute αφορά στην εκπαίδευση.

Δίπλωμα στην Ολιστική – Συνθετική Βραχεία Ψυχοθεραπεία & Coaching Ψυχολογία – evidence based therapies & coaching

 

Με γνώμονα και αρχή τη μεταλαμπάδευση γνώσεων δημιούργησαν το Ολιστικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης με πιστοποιημένα προγράμματα από διεθνείς οργανισμούς. Εκεί θα βρείτε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Aerial Yoga, στο Yogasthenics, στην Ολιστική Κλινική Υπνοθεραπεία, στην Αναδρομική Θεραπεία, στο Mindfulness & Meditation Training, στο Ολιστικό Coaching και στην Ολιστική Ψυχοθεραπεία μαζί με Coaching Ψυχολογία.

 

Σας καλωσορίζουμε στο Mandala Institute!

Διαβάστε τα τελευταία μας άρθρα:

Η τεχνολογία βλάπτει σοβαρά τη ψυχική μας υγεία;

Ο αυτοσεβασμός και πως θα τον αποκτήσεις

θηλυκή ενέργεια, τι γίνεται όταν καταστέλλεται;

Διακοπές, μήπως είναι μια ευκαιρία να ασχοληθείς με σένα;