Πως να αντιμετωπίσεις την εμμηνόπαυση

8

Πως να αντιμετωπίσεις την εμμηνόπαυση, ώστε να μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή και να μη σε παρασύρουν οι ψυχολογικές διαταραχές που συνήθως προκαλεί;

Η εμμηνόπαυση,  είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή μιας γυναίκας, όταν το σώμα της προετοιμάζεται για τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη αναπαραγωγική φάση.

Αυτή η φυσική μετάβαση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και να προκαλέσει διάφορες ψυχολογικές διαταραχές.

Κατάθλιψη και εμμηνόπαυση συνήθως πάνε μαζί 

Η κατάθλιψη είναι μια από τις ψυχολογικές διαταραχές που μπορεί να προκύψουν κατά την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες που την βιώνουν αντιμετωπίζουν τα εξής συμπτώματα:

 • Συνεχής Θλίψη: Οι γυναίκες μπορεί να νιώθουν συνεχή θλίψη και κατάθλιψη, ακόμα και χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Αυτή η αίσθηση θλίψης μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή τους ζωή.
 • Απώλεια Ενδιαφέροντος: Οι γυναίκες με κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που παλιά απολάμβαναν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση.
 • Δυσκολία στον Ύπνο: Η κατάθλιψη ακόμη, μπορεί να συνοδεύεται από δυσκολίες στον ύπνο. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν αυπνίες ή να δυσκολεύονται να κοιμηθούν βαθιά και ξυπνούν χωρίς λόγο, συχνά τη νύχτα.
 • Απώλεια Ενέργειας: Οι καταθλιπτικές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται κουρασμένες και να έχουν απώλεια ενέργειας. Αυτό σίγουρα δυσκολεύει την εκτέλεση καθημερινών καθηκόντων.
 • Αποστασιοποίηση: Οι γυναίκες με κατάθλιψη μπορεί να αισθάνονται αποστασιοποιημένες από τους γύρω τους ανθρώπους. Αυτή η απομόνωση μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση τους.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση με τη στήριξη της οικογένειας, των φίλων και επαγγελματικών ψυχολόγων.

γυναίκα σε εμμηνόπαυση

 

Πως επηρεάζει το άγχος τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Το άγχος κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους και να επηρεάσει την ψυχολογική κατάσταση μιας γυναίκας. Τα συμπτώματα του άγχους που μπορεί να εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν:

 • Συνεχείς Ανησυχίες: Ανησυχούν συνεχώς για διάφορα θέματα, όπως η υγεία τους, οι σχέσεις τους, ή οι οικονομικές τους υποθέσεις.
 • Φυσιολογικές Αντιδράσεις: Το άγχος μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικές αντιδράσεις, όπως ταχυκαρδία, δύσπνοια, και ιδρώτα.
 • Απομόνωση: Οι γυναίκες με άγχος μπορεί να απομονωθούν και να αποφεύγουν κοινωνικές επαφές λόγω των ανησυχιών τους.
 • Επηρεάζει την Καθημερινή Λειτουργία: Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να εκτελεί καθημερινές καθηκόντων, όπως την εργασία και την φροντίδα της οικογένειάς της.
 • Επιδεινώνει Άλλα Συμπτώματα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει άλλα συμπτώματα που συνδέονται με την εμμηνόπαυση, όπως την κατάθλιψη και την αυξημένη ερεθιστικότητα.
 • Συγκέντρωση και Προβλήματα Μνήμης: Ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη μνήμη κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητές τους.
 • Διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας: Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να επηρεάσουν και τη σεξουαλική λειτουργία, προκαλώντας δυσκολίες όπως ξηρότητα και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.

Διακυμάνσεις στη ψυχική κατάσταση 

Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από διακυμάνσεις στη διάθεση, και αυτό μπορεί να προκαλέσει δυστυχία και ερεθισμό σε πολλές γυναίκες. Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ευφορία και Ευτυχία: Κατά την εμμηνόπαυση, ορισμένες γυναίκες μπορεί να νιώθουν ευφορία και ελευθερία από τον κύκλο της περιόδου. Αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερη ευχαρίστηση και απόλαυση στη ζωή τους.
 • Εκρήξεις Θυμού: Από την άλλη πλευρά, η ορμονική ανισορροπία κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις θυμού και ερεθισμό. Οι γυναίκες μπορεί να αντιδρούν υπερβολικά σε καταστάσεις που προκαλούν θυμό, ενδεχομένως χωρίς αιτία.
 • Διακυμάνσεις Κατάθλιψης: Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών κάποιες φορές θα επηρεάσουν την ψυχική κατάσταση και να προκαλέσουν διακυμάνσεις στην κατάθλιψη. Μια γυναίκα μπορεί να αισθάνεται λυπημένη ή αδιάφορη σε ορισμένες περιόδους.

Παράδειγμα: Μια γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση μπορεί να νιώθει ευτυχισμένη και αισιόδοξη για το νέο κεφάλαιο της ζωής της. Κατά τη διάρκεια αυτών των θετικών περιόδων, μπορεί να απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο, τις νέες ευκαιρίες, και την ανεξαρτησία που φέρνει η εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, σε άλλες στιγμές, ενδέχεται να βιώνει έντονες εκρήξεις θυμού χωρίς συγκεκριμένο αίτιο. Αυτές οι διακυμάνσεις στη διάθεση μπορεί να είναι πρόκληση για τη γυναίκα και το περιβάλλον της, αλλά είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται με κατανόηση και σεβασμό.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια περίοδος προκλήσεων για πολλές γυναίκες, αλλά η ψυχολογική υποστήριξη και οι θεραπευτικές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. 

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας στην εμμηνόπαυση

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για τη διαχείριση των ψυχολογικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την εμμηνόπαυση. Είναι μια αποτελεσματική πρακτική που βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες και εξειδικευμένες τεχνικές. Εδώ θα αναπτύξουμε τη σημασία της ψυχοθεραπείας για την εμμηνόπαυση και θα παρουσιάσουμε αναφορές σε σχετικές έρευνες.

Σημασία της Ψυχοθεραπείας στην Εμμηνόπαυση:

 • Διαχείριση της Κατάθλιψης και του Άγχους: Κατά την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες βιώνουν αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν αυτά τα συναισθήματα, μειώνοντας τη συχνότητα και την έντασή τους.
 • Αντιμετώπιση των Συμπτωμάτων: Τα συμπτώματα όπως εξάψεις και οι ψυχολογικές διαταραχές μπορούν να είναι ενοχλητικά. Ο ψυχολόγος μπορεί να διδάξει τεχνικές αντιμετώπισης, όπως η αναπνευστική άσκηση και η ψυχο-εκπαίδευση, για να βοηθήσει στη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων.
 • Υποστήριξη στην Αυτογνωσία: Η εμμηνόπαυση μπορεί να φέρει αλλαγές στην αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθηση. Μέσω της ψυχοθεραπείας, οι γυναίκες μπορούν να εξερευνήσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους σχετικά με την εμμηνόπαυση, βοηθώντας τις να ξανακτίσουν την αυτοπεποίθησή τους.

γυναίκα σε εμμηνόπαυση

Γιόγκα και εμμηνόπαυση

Η πρακτική της yoga είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση φέρνει ορισμένες φυσιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές, και η yoga  μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στην ενίσχυση της γενικής ευεξίας. Ορισμένα από τα οφέλη της yoga για τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν:

 • Ανακούφιση από τις φυσικές αλλαγές: Βοηθά  στη μείωση των σωματικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση, όπως οι θερμοκρασιακοί πλημμύρες και οι εφιδρώσεις.
 • Διαχείριση του άγχους και του στρες: Η yoga  προσφέρει τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του άγχους και του στρες που μπορεί να προκύψουν κατά την εμμηνόπαυση.
 • Ενίσχυση της ευλυγισίας και της δύναμης: Ενδυναμώνει το σώμα και βελτιώνει την ευλυγισία, βοηθώντας στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης.
 • Καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων: Η πρακτική της yoga μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συναισθημάτων κατά την εμμηνόπαυση, όπως της κατάθλιψης και του ερεθισμού.
 • Καλύτερη ύπνος: Οι yoga πρακτικές που προωθούν την χαλάρωση και την εσωτερική ειρήνη μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου.
 • Αύξηση της αυτοεκτίμησης: Λειτουργεί επικουρικά στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης, βοηθώντας τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γιόγκα δεν είναι απλά μια φυσική πρακτική, αλλά και μια πρακτική που συνδυάζει το σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Συνεπώς, μπορεί να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας κατά την εμμηνόπαυση.

Πιστοποιημένα Ολιστικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα Θεραπείας & Coaching

Διαλογισμός και εμμηνόπαυση

Ο διαλογισμός είναι μια αποτελεσματική πρακτική που μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση των συναισθημάτων και των φυσικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση. Εδώ είναι πώς ο διαλογισμός μπορεί να είναι χρήσιμος κατά την εμμηνόπαυση:

 • Χαλάρωση και ανακούφιση: Ο διαλογισμός σας βοηθά να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας και να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από το άγχος και το στρες που μπορεί να προκαλεί η εμμηνόπαυση.
 • Επίλυση συναισθηματικών προβλημάτων: Σας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσετε τα συναισθηματικά σας και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την εμμηνόπαυση.
 • Βελτίωση της αυτοσυνειδησίας: Βοηθά να είστε πιο επικεντρωμένοι στο παρόν και στην αντίληψη του εαυτού σας. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την αυτοσυνειδησία σας και να σας επιτρέψει να αντιληφθείτε καλύτερα τις ανάγκες σας κατά την εμμηνόπαυση.
 • Βελτίωση του ύπνου: Ενισχύει την επίτευξη βαθύτερου και πιο αναζωογονητικού ύπνου, προσφέροντας ηρεμία στο μυαλό σας πριν τον ύπνο.
 • Δημιουργία θετικής σύνδεσης με το σώμα: Κατά την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν αρνητικά συναισθήματα σχετικά με το σώμα τους. Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας θετικής σχέσης με το σώμα και την αποδοχή των φυσιολογικών αλλαγών.

Ολιστική Κλινική Υπνοθεραπεία – Βραχεία Ψυχοθεραπεία – Υπνοανάλυση – evidence based clinical hypnosis

Υπνοθεραπεία:

 • Οι υπνοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, που συχνά επηρεάζεται κατά την εμμηνόπαυση. Μέσω της υπνοθεραπείας, οι γυναίκες μπορούν να μάθουν τεχνικές για την αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου.

Transpersonal Therapy

 • Η θεραπεία transpersonal εστιάζει στην ενίσχυση της πνευματικής ευαισθησίας και της ενσυνειδησιακότητας. Μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να βιώσουν τη μετάβαση μέσα από την εμμηνόπαυση με περισσότερη αίσθηση εσωτερικής ειρήνης και αυτογνωσίας αλλά και πνευματικότητας.

Αναδρομική θεραπεία

 • Η αναδρομική θεραπεία επικεντρώνεται στην εξερεύνηση των συναισθημάτων που μπορεί να επηρεάζουν την εμμηνόπαυση και τη μετουσίωση αυτών, επιφέροντας τόσο σωματικά όσο και νοητικά ηρεμία. 

Δίπλωμα στην Αναδρομική Θεραπεία & Υπνοθεραπεία

Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτές τις επιλογές με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπευτική πρακτική. Κάθε γυναίκα είναι μοναδική, και οι ανάγκες της μπορεί να διαφέρουν. Ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας μπορεί να προσαρμόσει τη θεραπεία στις ατομικές σας ανάγκες.

Στο Mandala Institute μπορούμε να σε βοηθήσουμε με ολιστικό τρόπο

Η ολιστική προσέγγιση είναι μια φιλοσοφία που διακρίνεται από την αντίληψη ότι ο άνθρωπος αποτελεί ένα σύνολο σωματικών, ψυχικών και πνευματικών στοιχείων, και ότι η υγεία και η ευεξία του εξαρτώνται από την ισορροπία και την αρμονία ανάμεσα σε αυτά τα επίπεδα. Στην περίπτωση της εμμηνόπαυσης, η ολιστική προσέγγιση εστιάζει στη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας μιας γυναίκας σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής της.

Εδώ είναι μερικοί βασικοί πυλώνες της ολιστικής προσέγγισης για την εμμηνόπαυση:

 • Φυσική Υγεία: Η φυσική υγεία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα. Συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας ρουτίνα την άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή που προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών και την γενική καλή υγεία.
 • Ψυχολογική Υγεία: Οι ψυχολογικές πτυχές της εμμηνόπαυσης, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ο διαλογισμός, η γιόγκα και η ψυχοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών διαταραχών και την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας.
 • Κοινωνικές Σχέσεις: Οι κοινωνικές σχέσεις και η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους είναι σημαντικές. Διατηρήστε τις σχέσεις σας και αναζητήστε υποστήριξη όταν τη χρειάζεστε.
 • Πνευματική Ευεξία: Η πνευματική ευεξία περιλαμβάνει την εύρεση νοήματος και σκοπού στη ζωή σας. Μπορείτε να αναζητήσετε την πνευματική σας πλευρά μέσω πρακτικών όπως η διαλογισμός και η διανοητική ανάπτυξη.
 • Φυσικές Θεραπείες: Πολλές γυναίκες αναζητούν φυσικές θεραπείες όπως τα βότανα, τα συμπληρώματα διατροφής για τη διαχείριση συμπτωμάτων.
 • Εκπαίδευση και Ενημέρωση: Ενημερωθείτε για την εμμηνόπαυση, τα συμπτώματα της και τις διαθέσιμες θεραπείες. Η εκπαίδευση μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το σώμα σας και τις ανάγκες του.d
 • Εξισορρόπηση: Η ολιστική προσέγγιση στην εμμηνόπαυση αποσκοπεί στην εξισορρόπηση όλων των πτυχών της ζωής σας για να αισθάνεστε πληροφορημένες, υγιείς και ευτυχισμένες.

Holistic Group Therapy : 8 weeks online

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η ολιστική προσέγγιση δεν αντικαθιστά την ιατρική φροντίδα, αλλά μπορεί να συμπληρώσει και να ενισχύσει την θεραπεία που σας παρέχεται από ειδικούς στην υγεία. Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή στη θεραπεία σας και την κατάσταση της υγείας σας.

Τέλος, θυμηθείτε πάντα ότι είστε ισχυρές και ανθεκτικές. Η εμμηνόπαυση μπορεί να φέρει αλλαγές, αλλά μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Η ζωή συνεχίζεται με νέες ευκαιρίες και νέες περιπέτειες που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Είστε σε αυτό το ταξίδι μαζί με πολλές άλλες γυναίκες, και μαζί μπορείτε να βρείτε τη δύναμη και τη στήριξη που χρειάζεστε. Αφιερώστε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας, να αγκαλιάσετε τη νέα φάση της ζωής σας και να ακολουθήσετε το δρόμο που σας οδηγεί στην ευτυχία και την ευημερία.

Στο Mandala Institute, είμαστε εδώ για να προσφέρουμε μια ολιστική προσέγγιση στην ευεξία σας, ενσωματώνοντας διάφορες θεραπευτικές μεθόδους. Αυτή η ολιστική προσέγγιση σημαίνει ότι σκεφτόμαστε την ευεξία σας ως ένα σύνολο, λαμβάνοντας υπόψη τη σωματική, ψυχική, και πνευματική σας καλή κατάσταση.

 Καλωσορίστε την ευεξία και την ισορροπία στη ζωή σας με τη στήριξή μας.

 

Διάβασε τα άρθρα μας:

Εργασία και προσωπική ζωή. Τι να κάνεις για να μη χαθεί η ισορροπία

Υπνοθεραπεία – Μύθοι & μια άσκηση

Transpersonal Therapy

Άλλαξε στάση ζωής με τη yoga

Πώς να εκφράζεις τα συναισθήματά σου με υγιείς τρόπους

 

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen, με κατεύθυνση στην γνωστική & νευροψυχολογία και εγκεκριμένη από το British Psychological Society του Λονδίνου. Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το 2007 (αρ. αδείας 07/842). Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434). Έχει ειδίκευση στην Κλινική υπνοθεραπεία, στην αναδρομική θεραπεία (Hypnotherapy & Regression Therapy) τις οποίες και διδάσκει. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην αναδρομική θεραπεία από τον παγκόσμιο οργανισμό της Earth Association for Regression Therapy και εκπαιδεύτρια στην Κλινική Υπνοθεραπεία από την International American Association. Επιπλέον, είναι δημιουργός μοναδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ολιστική – Συνθετική Ψυχοθεραπεία & Coaching αναγνωρισμένο από την International Association of Coaches, Therapists & Mentors, στο Ολιστικό – Συνθετικό Coaching βασισμένο σε προσεγγίσεις της επιστημονικά τεκμηριωμένης Coaching Ψυχολογίας, η μοναδική αναγνωρισμένη εκπαίδευση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα από την International Society for Coaching Psychology. Είναι επίσης, Συνθετική Θεραπεύτρια μέσω των Τεχνών (Integrative Arts Therapies) από το Institute for Arts In Therapy & Education του Λονδίνου. Έχει εκπαιδευτεί στη Hatha Yoga 200 hrs και σε ποικίλες τεχνικές διαλογισμού.

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Γιώργος Ανδριανόπουλος Yoga Instructor

Ο έμπειρος και πιστοποιημένος δάσκαλος, εκπαιδευτής Yoga Teacher WYA Certified Aerial Yoga Trainer και πιστοποιημένος Ολιστικός Coach (Dip Holistic Integrative Coaching & Coaching Psychology), Γιώργος Ανδριανόπουλος, θα είναι δίπλα σε όλη σας την πορεία από την επιλογή της εξάσκησης που σάς ταιριάζει, τη θέσπιση των ιδανικών στόχων και την καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία.

Για να μάθετε περισσότερα, ένα μάθημα ή μια ιδιωτική συνεδρία είναι εξαιρετική επιλογή και με χαρά θα σας λύσω όσες απορίες έχετε. 

Στο Μandala Istitute μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις την εποικοδομητική σου σχέση με τη yoga.  

 Επικοινώνησε μαζί μας και ξεκινάμε το μαγικό ταξίδι.    

Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησε μας  

στο Facebook ,στο Instagram και στο Youtube.