Coaching Psychology

Transpersonal Coaching

 

Το Transpersonal Coaching βασίζεται στην επιστήμη της Υπερπροσωπικής Ψυχολογίας.

 

H Υπερπροσωπική Ψυχολογία δεν είναι αποτελεί νέο κλάδο της Ψυχολογίας. Το 1969 δημιουργήθηκε το Journal of Transpersonal Psychology και το 1996 το BPS (British Psychological Society) ένταξε την Υπερπροσωπική Ψυχολογία ως επιστήμη. Η Υπερπροσωπική Ψυχολογία θεωρείται η πνευματική ψυχολογία του επιστημονικού κλάδου της Ψυχολογίας. Είναι η τέταρτη δύναμη της Ψυχολογίας:

  1. Ψυχαναλυτική
  2. Γνωσιακή – Συμπεριφορική
  3. Ανθρωπιστική
  4. Υπερπροσωπική

Η Επιστημονική Ψυχολογία, για να ερευνήσει τον άνθρωπο και να θεωρηθεί επιστήμη, απέκλεισε κάθε τι απόκρυφο και μυστικιστικό, κάθε θρησκευτικότητα ή πνευματικότητα και εν μέρει έπραξε ορθά γιατί χρειαζόταν να μπορέσει να ερευνήσει το δυνατόν περισσότερο τις συμπεριφορές των ατόμων. Έπειτα όμως έγινε τόσο ακαδημαϊκή και ερευνητική που έχασε κάθε μαγεία για το απόκρυφο, το μυστήριο και μυστικιστικό με το οποίο ο άνθρωπος ασχολούταν για αιώνες.

Η Transpersonal Ψυχολογία θεωρείται ότι συναντά το επίπεδο της ψυχής που οι άλλες τεχνικές και θεωρίες δεν αγγίζουν, καθώς δεν το θεωρούν επιστημονικό. Εστιάζει στην καρδιά, τόσο στο υποσυνείδητο όσο και στο υπερσυνειδητό, μέχρι που φτάνει στα επίπεδα εξερεύνησης του Θεού, του Atman, του απόκρυφου και μυστικιστικού, τη φώτιση. Ασχολείται με όνειρα, αρχέτυπα, σύμβολα, σκιές, ενέργεια, το Yin και το Yang, το θηλυκό και το αρσενικό. Αγκαλιάζει όλες τις θρησκείες χωρίς να προσκολλάται σε καμία, αγκαλιάζει την πνευματικότητα του κάθε ανθρώπου εξερευνώντας την σε βάθος, χρησιμοποιώντας όλες τις εσωτερικές ικανότητες και γνώσεις του για την πλήρη απελευθέρωσή του και την πλήρη έκφραση της μοναδικής οντότητάς του στο «εδώ και τώρα», στο παρόν.

 

Εξερευνά και αγκαλιάζει

Υπερβατικές εμπειρίες, την αφύπνιση της Κουνταλίνι, μεταθανάτιες εμπειρίες, μνήμες προηγούμενων ζωών, σαμάνικα ταξίδια, ψυχικά ανοίγματα, επικοινωνία (chanelling), εμπειρίες και επαφές με άλλες διαστάσεις. Διαπραγματεύεται και εργάζεται πάνω σε όνειρα, διαισθήσεις, σύμβολα, διαλογισμό, γιόγκα, αρνητικές ενέργειες, νοερές απεικονίσεις, ύπνωση, διαφοροποιημένες καταστάσεις συνειδητότητας (altered states of consciousness), αναδρομές καθώς και την εξερεύνηση των σκιών μας (shadow work).

Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε στην Υπερπροσωπική Ψυχολογία δεν έχει περιορισμό ως προς τα φαινόμενα που δεν καταλαβαίνουμε, τα επίπεδα αντιληπτικότητας, τη μεταφυσική, τα επίπεδα συνειδητότητας και τις διαφοροποιημένες καταστάσεις συνείδησης. Στην ουσία εδώ μπορούν να ενταχθούν όλα τα ανθρώπινα φαινόμενα που ένας άνθρωπος βιώνει από υλικά μέχρι μεταφυσικά. Δεν υπάρχει κριτική ούτε περιορισμός της σκέψης, καθώς η υπερπροσωπική προσέγγιση αφήνει «ανοιχτό μυαλό – ανοιχτή συνειδητότητα» για όλα τα φαινόμενα. Είμαστε πάνω στα λόγια του Σωκράτη «ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα» και με αυτό πορευόμαστε σε ένα σύμπαν άγνωστο με άγνωστα φαινόμενα.

 

Τεχνικές στο coaching

Μερικές από τις θεωρίες και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί είναι: ποικίλες τεχνικές διαλογισμού, όπως mindfulness, mudras & mantras, καθοδηγούμενοι οραματισμοί, την ενεργητική φαντασία του Jung, τη yoga ψυχολογία και την Κουνταλίνι. Παίρνει στοιχεία από τη φιλοσοφία του βουδισμού, του ταοϊσμού, του χριστιανισμού και άλλων θρησκειών.

Χρησιμοποιεί πολύ τις διαφοροποιημένες καταστάσεις συνειδητότητας (altered states of conciousness) για να θεραπεύσει βαθιά το άτομο ή για να επιτύχει τους στόχους του, χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές αναδρομικής θεραπείας, όπως την εργασία με το εσωτερικό μας παιδί, προηγούμενες ζωές μας, προβολές στο μέλλον. Ασχολείται με τα όνειρα, τους συμβολισμούς τους, τα αρχέτυπα και τον ταοϊσμό ή και την αλχημεία. Προσθέτει εργαλεία εμβάθυνσης μέσα από τις θεραπείες μέσω Τέχνης.

Περισσότερη έμφαση δίνεται στις εσωτερικές εικόνες που αναδύονται από το υποσυνείδητο παρά στα λόγια που προέρχονται από ένα περιορισμένο συνειδητό επίπεδο του νου.

Έτσι, η νοερή απεικόνιση (mental imagery) και η ενεργητική φαντασία (active imagination / Jung) χρησιμοποιούνται αρκετά δίνοντάς τους μεγαλύτερη βαρύτητα στην εξερεύνηση τους κατά τις συνεδρίες, καθώς αυτές προέρχονται τόσο από το υποσυνείδητο όσο και το υπερσυνειδητό.

Τα ζητήματα που εξετάζονται στη Υπερπροσωπική Ψυχολογία περιλαμβάνουν τον εαυτό πέρα από το εγώ, τις εμπειρίες κορύφωσης (peak experiences), τις μυστικιστικές εμπειρίες, τις πνευματικές κρίσεις (spiritual emergency), την πνευματική εξέλιξη, τη θρησκευτικότητα, τις διαφοροποιημένες καταστάσεις συνείδησης (altered states of consciousness), τις πνευματικές πρακτικές ή και ασυνήθιστες επεκτάσεις της ανθρώπινης εμπειρίας.

Οι στοχαστές που έθεσαν τη μελέτη για την Υπερπροσπωπική Ψυχολογία είναι οι William James, Carl Jung, Roberto Assagioli και Abraham Maslow. Εν συνεχεία, ο Wilber, ο Rowan και ο Woolger ήταν εξίσου πρωτοπόροι στην ανάπτυξη της Transpersonal Ψυχολογίας.

Από την ίδρυση του Journal of Transpersonal Psychology το 1969 και του σχηματισμού του Association of Transpersonal Psychology (ATP) το 1972, το υπέρ – προσωπικό έχει μελετηθεί επιστημονικά και το 1996 η British Psychological Society (BPS) ίδρυσε τον κλάδο της υπέρ – προσωπικής ψυχολογίας όπου εκδίδονται άρθρα και έρευνες από καταξιωμένους ψυχολόγους ερευνητές στον συγκεκριμένο τομέα.

 

Τι είναι το Transpersonal και τι δεν είναι

Το Transpersonal δεν είναι:

  1. Το υπερφυσικό, το εξωγήινο και το εξωπραγματικό.
  2. Αλλο ένα New Age κίνημα.
  3. Θρησκεία.
  4. Πνευματικότητα.

 

Τι είναι το Transpersonal

Σύμφωνα με τον Wilber (2000), είναι το λεπτοφυές, η σφαίρα της ψυχής, το υπερσυνειδητό, το κέντρο της καρδιάς, το διαισθητικό μυαλό, το ψυχικό κέντρο, το Atman και πολλά άλλα. Η διαφορετικότητά του έγκειται στο ότι το θεϊκό εμφανίζεται μέσα από σύμβολα και εικόνες που είναι προσβάσιμα μόνο στους εξοικειωμένους. Έτσι, εκφράζεται το επίπεδο της ψυχής μέσα από αρχέτυπα, τις σκιές μας (Shadows), την Anima - Animus, μύθους, ιστορίες, ήρωες, θεότητες, μέσα από το ορυκτό, φυτικό και ζωικό βασίλειο, μέσα από μια θεϊκή υπόσταση που, εάν προσεγγιστεί με τον σωστό τρόπο, αντλούμε πληροφορίες τόσο για την προσωπικότητα όσο και για την υπέρ – προσωπική του υπόσταση.

Η υπέρ – προσωπική υπόσταση είναι η θεϊκή πλευρά του ατόμου, ο ανώτερος εαυτός, ο σοφότερος εαυτός που έχει δυνατά στοιχεία όπως συναισθηματική ισορροπία, ικανότητα διαίσθησης και πίστης σε αυτήν, νοητική διαχείριση και νοητικό σθένος. Εκεί βρίσκεται και το βασίλειο της συμπόνιας. Στο transpersonal coaching είναι το βασίλειο της ψυχολογικής σύνδεσης με ένα άλλο άτομο, όπου τα συνήθη όρια τείνουν να «διαλύονται».

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το Transpersonal «παραδίδεται» και από όλες τις μορφές, τα σύμβολα και τις εικόνες και «αφήνεται» στον βαθύ ωκεανό της πνευματικότητας όπως αυτή είναι, μια άμορφη ενέργεια. Αυτό το δεύτερο επίπεδο ονομάζεται το Αιτιατό, το υπέρ μυαλό, το ευτυχισμένο μυαλό, ο καθαρός εαυτός, ο άμορφος μυστικισμός, ο παρατηρητής, ο μάρτυρας, η παύση, το κενό, το μεγάλο μυαλό και ούτω καθεξής (Wilber 2000).

Η υπερπροσωπική προσέγγιση πιστεύει ότι, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, βρισκόμαστε όλοι σε έναν δρόμο ψυχοπνευματικό όπου σκοπός είναι η εξέλιξη μας. Η παράδοση αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι περνούν διάφορα στάδια από τη ζωή τους όταν πρέπει να προβλεφθούν ζητήματα όπου χρειάζεται να αντιμετωπίσουν. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αντιληφθούμε τα θέματα αυτά ως ψευδαισθήσεις, όπως αποκαλούνται σε πολλές παραδόσεις.

Τo ίδιο και στο coaching: αυτό που μας κρατάει πίσω δεν είναι τα γεγονότα όπως συμβαίνουν αλλά οι λανθασμένες αντιλήψεις που έχουμε για αυτά που συμβαίνουν. Μια από τις κύριες ψευδαισθήσεις που διαπραγματεύεται είναι η λανθασμένη αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας, δημιουργημένη από παλαιότερες καταστάσεις και περιορισμένες πεποιθήσεις που μας δίνονται.

 

Πώς δουλεύουμε στο Transpersonal Coaching

Στο transpersonal coaching το πιο σύνηθες επίπεδο να δουλέψουμε είναι το πρώτο επίπεδο, όπου το υπέρ – προσωπικό βοηθάει την προσωπικότητα να πετύχει τους στόχους του σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο μέσα από τεχνικές όπως τον διαλογισμό και το mindfulness, την εργασία με τις υπoπροσωπικότητες και τις σκιές μας ως εμπόδια στον δρόμο για την αυτοπραγμάτωση, μέσα από τις νοερές απεικονίσεις και την ενεργητική φαντασία, μέσα από την υπερσυνείδηση και τις διαφοροποιημένες καταστάσεις συνειδητότητας.

Το Transpersonal Coaching είναι πλούσιο σε τεχνικές που βοηθούν στην ανάπτυξη του coachee. Μεγάλη έμφαση δίνεται στη νοερή απεικόνιση, στον δημιουργικό οραματισμό, στην ενεργητική φαντασία, στις διαφοροποιημένες καταστάσεις συνειδητότητας, στην πνευματικότητα, στην υπερσυνείδηση και στην ανάπτυξή της, στον διαλογισμό, στην παρατήρηση, στην επίγνωση στο παρόν, στην ανάδυση των υποεαυτών που παρεμβαίνουν ως εμπόδια για τους στόχους μας, στην ανάπτυξη ενός ανώτερου - σοφού εαυτού.

Άλλη μια βασική τεχνική που χρησιμοποιώ είναι το U Theory. Έχει συγκεκριμένα στάδια ανάπτυξης (7 βήματα) και δομής, όμως αφήνεται και ελεύθερο.

 

 

Στο Transpersonal coaching το πιστεύω βρίσκεται στο ότι ο άνθρωπος είναι πολυδιάστατος (multi dimensional being) και όχι μονοδιάστατος. Έχει ψυχή και πνεύμα που εν συνεχεία μπορούν να τον βοηθήσουν να φτάσει τους στόχους του, ενώ διατηρεί και την αυθεντικότητά του. Βασίζεται αρκετά στην ανθρωπιστική ψυχολογία, στην επίτευξη της αυτοπραγμάτωσης, στις εμπειρίες κορύφωσης και στην αυθεντικότητα.

Στόχοι είναι η αυτοπραγμάτωση του ατόμου, το νόημα της ζωής, η προώθηση της ευτυχίας του, οι επιτυχημένες σχέσεις του, η ανάδειξη των ικανοτήτων του και ταλέντων του, η ενίσχυση των θετικών του χαρακτηριστικών και η ενίσχυση της πνευματικότητας του.

Δήλωση Ενδιαφέροντος

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.