Η ψυχολογία της ζήλιας

11

 

Για τη ψυχολογία της ζήλιας, τι ξέρουμε; 

Τί είναι αυτό που πυρπολεί και δίνει έναυσμα σε αυτό το αρνητικό  συναίσθημα; 

Πόσο δύσκολο είναι να τη χειριστείς με υγιή τρόπο, ώστε να μην σου κάνει κακό; 

Η ζήλια είναι συνώνυμη του φθόνου,  το αρνητικό συναίσθημα της λύπης, της στενοχώριας και της δυσαρέσκειας που αισθάνεται κάποιος για την ευτυχία, την επιτυχία ή την υπεροχή των άλλων.

Προέρχεται από το ρήμα φθίνω που σημαίνει αυτοκαταστρέφομαι, χάνω τις δυνάμεις μου. Δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερα αποτυπωμένη η σημασία του φθίνω σε σχέση με το τι προκαλεί ο φθόνος στον άνθρωπο που τον αισθάνεται. Γιατί αυτός που ζηλεύει – φθονεί νιώθει πως χάνει τις δυνάμεις του έναντι του αντικειμένου της ζήλιας και φυσικά πρόκειται για ένα αυτοκαταστροφικό συναίσθημα που ροκανίζει ψυχή, νου και σώμα. 

 

Όλα αυτά θα τα πούμε σήμερα στο άρθρο μας και θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως στα σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής μας, εκεί που η ζήλια βρίσκει χώρο για να απλώνει τα πλοκάμια της και να μας στερεί τη χαρά. 

Το γεγονός της απέχθειας και της ντροπής που νιώθουμε για το συναίσθημα της ζήλιας, καθιστά πολύ πιο δύσκολη την προσέγγιση από ψυχολογικής απόψεως. 

Γιατί μη μου πείτε πως όλοι μας δεν παραδεχόμαστε δημοσίως πως δε ζηλεύουμε και την επόμενη στιγμή που βλέπουμε κάποιον ή κάτι ένα μικρό αγκαθάκι κεντρίζει νου και ψυχή. Στον Οθέλο το περίφημο έργο του Σαίξπηρ η ζήλια περιγράφεται ως τέρας αποκρουστικό με πράσινα μάτια.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σωστή σειρά και ας προσπαθήσουμε να ορίσουμε τη ζήλια. 

Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τον όρο θα πούμε πως η ζήλια θα μιλήσουμε για ένα συναίσθημα δυσαρέσκειας που οφείλεται στις επιτυχίες ή στα πλεονεκτήματα του άλλου. Εδώ θα συμφωνήσουμε αλλά πρέπει να δώσουμε και τη ψυχολογική απόχρωση και χροιά. 

Ειλικρινά κάθε φορά που το σκέφτομαι έχω την εντύπωση πως η ζήλια είναι μοναδικό συναίσθημα που δε μπορεί να ερμηνευτεί καλύτερα από κανένα, όπως π.χ. η δυσαρέσκεια. 

 Στη ζωή μας συναντήσαμε όλοι και σε αυτό που θα συμφωνήσουμε είναι πως πρόκειται για ένα δυνατό και βασανιστικό συναίσθημα που το συνοδεύουν κι άλλα, όπως η κακία, ο φθόνος και καμιά φορά το μίσος, θυμός, αγανάκτηση. 

Η ζήλια όμως σχετίζεται πολύ με το φόβο και τη θλίψη. Ο ορισμός της ζήλιας μας δίνει την εντύπωση ότι πυροδοτείται από τον απέναντι το συναίσθημα. Λάθος .Η ζήλια αφορά το άτομο που το βιώνει και αρχίζει να ενεργοποιεί όλα τα alarm μας για να μας θυμίσουν πως δεν έχουμε την επάρκεια που θα έπρεπε. Συνάμα καμπανάκια αποτυχίας και φόβου ηχούν στη ψυχή και στο νου, ανοίγοντας τη πόρτα στο φθόνο. 

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινής η ζήλια ναι μεν πλαισιώνεται ως συναίσθημα αλλά περιέχει πολλά περισσότερο και περιλαμβάνει δύο πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς. 

Τι εννοούμε; 

Είναι διαφορετικό να αισθάνεται κάποιος ζήλια από το να λειτουργεί ως ζηλιάρης. 

Σωστά; 

Αίσθημα ζήλιας ή υποκριτική ζήλιας; 

Η ζήλια αν θέλουμε να δώσουμε ένα παράδειγμα είναι όταν βλέπεις το φίλο σου να συνομιλεί με κάποια όμορφη κοπέλα. Εκεί μιλάμε για έκρηξη με πολλές αναθυμιάσεις. 

Όταν η φίλη σου, περιγράφει την προαγωγή της στη δουλειά και εσύ χαμογελάς αλλά μέσα σου κάτι σκοτεινιάζει. 

Ή παρατηρείς κάποια στο γυμναστήριο που είναι ντυμένη εξαιρετικά, γυμνασμένη  και νιώθεις ζήλια.

Διάβασε κι αυτό:Τι είναι η νευροπλαστικότητα και πώς λειτουργεί; Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου και να αλλάξεις τη ζωή σου

 Τί όμως συμβαίνει μετά το αρχικό αίσθημα της ζήλιας; 

Συνήθως λειτουργούμε και ως ζηλιάρηδες. Υπάρχει ωστόσο ο διαχωρισμός:

  • Της  σκέψης της ζήλιας 
  • Της συμπεριφοράς της

Για να ακριβολογούμε η σκέψη της ζήλιας είναι η ιστορία που πλέκουμε και λέμε στον εαυτό μας. 

  • Δηλαδή φαντάζεσαι πως ο καλός σου σε απατά και κάθε φορά που έχει την ευκαιρία φλερτάρει με άλλες γυναίκες, άρα σε έχει ξεπεράσει, δεν τον έλκεις πια κτλ.
  • Για τη φίλη σου αρχίζεις και λες στον εαυτό σου πως εσύ θα τα κατάφερνες καλύτερα και πως ίσως δεν σου είπε όλες τις παραμέτρους που την οδήγησαν στην προαγωγή. 
  • Στο γυμναστήριο λες στον εαυτό σου πως αν ήσουν πιο νέα, πιο εύπορη και δε χρειαζόταν να έχεις τόσες πολλές υποχρεώσεις θα ήσουν κάπως έτσι. 

Πάμε να δούμε τη συμπεριφορά; 

  • Με το που έχεις την ευκαιρία φλερτάρεις μπροστά στα μάτια του, για να πάρεις το αίμα σου πίσω. 
  • Όταν η φίλη σου αναφέρεται στη δουλειά της η συμπεριφορά σου αποκτά έναν παθητικό – επιθετικό τρόπο. 
  • Σταματάς το γυμναστήριο γιατί το να βλέπεις παρόμοιες εικόνες σε κάνει να νιώθεις άσχημα, πολύ άσχημα. 

Τί όμως προκαλεί τη ζήλια; 

Για να γίνουμε πιο σαφής θα πούμε πως η ζήλια είναι η φυσική μας αντίδραση μπροστά σε μια πιθανή απώλεια. Πρόκειται για ένα 100% φυσικό συναίσθημα και όχι κάτι κακό. Όπως άλλωστε και ο θυμός. Συχνά όταν αισθανόμαστε απειλή νιώθουμε και τα δύο. Το θέμα είναι να μάθουμε πως μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Για να γίνουμε πιο σαφείς όταν κάνουμε focus σε κάτι που πυροδοτεί τη ζήλια, η αντίδρασή μας είναι ο θαυμασμός και η απορία.

Η ζήλια έρχεται αυτόματα μόλις αρχίσουμε να κάνουμε τη σύγκριση με τον εαυτό μας. Γιατί η ζήλια αρχίζει να μας μολύνει μόλις αρχίσει η σύγκριση και η συνειδητοποίηση  ότι κάτι μας λείπει, κάπου μειονεκτούμε ενώ δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Άρα όταν ζηλεύουμε δίνουμε στον εαυτό μας το μήνυμα ότι κάτι μας λείπει, που το θεωρούμε σημαντικό. Φυσικά όλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρα γι΄αυτό ακριβώς το λόγο, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και να διαχωρίσουμε το τι πραγματικά προκαλεί τη ζήλια.

Ας μη ξεχνάμε πως πρόκειται για συναίσθημα και όπως ξέρουμε στον κόσμο των συναισθημάτων δεν υπάρχει απόλυτο φως. Το να την αντιμετωπίσουμε σαν ένα κακό συναίσθημα αρνητικό δεν έχει αποτέλεσμα. Η ζήλια πρέπει να λειτουργήσει ώς εφαλτήριο για να δούμε τις πραγματικές μας ανάγκες, τι μας λείπει, πως θέλαμε να είναι και η δική μας η ζωή, το δικό μας κορμί, το ντύσιμό μας, η σχέση μας με τους ανθρώπους γύρω μας. 

Πάμε ευθύς αμέσως να εξετάσουμε τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε τη ζήλεια 

Αρχικά να έχουμε στο μυαλό μας δύο πράγματα:

  • Η ζήλια είναι κάτι φυσιολογικό 
  • Άλλο να ζηλεύεις και άλλο να λειτουργείς ως ζηλιάρης 

#1 Αναγνώρισε τη ζήλια 

Το να νιώθεις ζήλια δεν πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι ενοχές, τύπου τι κακός άνθρωπος είμαι. Όχι. Δώσε στη ζήλια καρέκλα δίπλα σου και νιώσε την φιλική και όχι σαν κάτι αποκρουστικό, όχι σαν το τέρας του Σαίξπηρ. 

Μη κρίνεις τον εαυτό σου για το συγκεκριμένο συναίσθημα γιατί τότε το κάνεις πολύ επώδυνο και σίγουρα δεν σε ωφελεί γιατί:

  • Όταν κρίνεις τη ζήλια σου, νιώθεις ενοχές και ντροπή γεγονός που σε οδηγεί να επικρίνεις το αντικείμενο της ζήλιας σου, ώστε να νιώσεις δυνατός και δικαιωμένος.  
  • Όταν λες στον εαυτό σου πως αυτό που νιώθεις είναι κακό, προσθέτεις και άγχος. Αυτό επειδή δε θέλεις να περάσει στους άλλους, δε μιλάς ποτέ κατηγορηματικά για αυτό που σε κάνει να ζηλεύεις.  
  • Όταν επικρίνεις τον εαυτό σου τότε νιώθεις θυμό. Εδώ αρχίζεις τη κατά μέτωπο επίθεση και όποιον πάρουν τα σκάγια. 

Βλέπεις από την αρχή σου είπα πως η ζήλια έχει συνοδά συναισθήματα δεν της αρέσει να είναι μόνη της. 

Παραδέξου σε παρακαλώ πως ναι ζηλεύεις και δεν είναι κακό αυτό. Η βαλβίδα αποσυμπίεσης στο αρνητικό συναίσθημα βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το σημείο. Ξέρεις πολύ καλά πως η ζήλια υπάρχει αλλά it’s not big deal. Αυτόματα απενεχοποίησε και νιώθεις έτοιμος να χρησιμοποιήσεις το συναίσθημα προς όφελός σου.  

#2 Ανακάλυψε τα συναισθήματά σου που κρύβονται πίσω από τη ζήλια 

Νιώθεις:

  • Πίεση;; 
  • Λύπη; 
  • Δυστυχία; 
  • Ανησυχία;
  • Θυμό; 
  • Ενοχή;
  • Πόνο; 

Παρατηρούμε πως όταν νιώθουμε ζήλια αυτό είναι το δυνατό συναίσθημα. Κρύβει όμως στο μανδύα του άλλα συναισθήματα που πρέπει να φωτίσουμε και να τους δώσουμε τη σημασία που τους αρμόζει. Δηλαδή αν ζηλεύεις γιατί στο μπαράκι η κοπέλα σου μιλάει και είναι ιδιαίτερα κοινωνική με τη παρέα της. Νιώθεις ζήλεια. Νιώθεις όμως και λύπη. Αυτό σε οδηγεί να λειτουργήσεις επιθετικά προς αυτήν. Λάθος. 

Προσπάθησε να αναγνωρίσεις και να ξεσκεπάσεις τα συναισθήματα που κρύβει η ζήλια και τότε θα νιώσεις ανακούφιση. Αν δηλαδή λυπάσαι που δεν μπορείς κι εσύ να λειτουργείς κατ΄αυτόν τον τρόπο, τότε προσπάθησε να το διερευνήσεις και γιατί όχι να το καλλιεργήσεις. 

Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι πως ρίχνοντας φως στα συνοδά συναισθήματα, δίνεις στον εαυτό σου επιλογές αντίδρασης. Αντί δηλαδή να δράσεις παρορμητικά, μπορείς να βρεις άλλα μονοπάτια που θα σε οδηγήσουν στην αυτοβελτίωση. 

#3 Γράψε για τη ζήλια σου 

Το να γράψεις για τα συναισθήματά σου είναι ένας τρόπος που πάντα βοηθάει στο να τα εντοπίσεις και να τα παρατήσεις. Αν εξετάσουμε το λόγο που οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τη ζήλια θα διαπιστώσουμε πως το γεγονός ότι τη μηρυκάζουν προξενεί προβλήματα, καθώς δίνει τροφή στο αρνητικό συναίσθημα ξανά και ξανά.

Αν όμως δοκιμάσεις να μη της δώσεις χώρο και να αποφύγεις τη σκέψη, τότε σίγουρα την αποδυναμώνεις. Αν τη μεταφέρεις σε χαρτί και της δώσεις μια πιο ισορροπημένη και ρεαλιστική οπτική θα παρατηρήσεις κατάφωρες υπερβολές και  παράλογα συμπεράσματα που δεν ευσταθούν και καμιά φορά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

#4 Δες καθαρά τις αξίες σου 

Ζήλια θα αισθανθείς για μια στιγμή αλλά οι  ώρες διανοητικού μηρυκασμού θα είναι αυτές που θα δώσουν τροφή για να αναπτυχθεί ο θυμός, το άγχος και άλλα συναισθήματα. 

Συνήθως νιώθοντας ζήλια έχεις λάβει παρορμητικές αποφάσεις ή έχεις εκδηλώσει παράλογες συμπεριφορές. Όπως και να έχει εν κατακλείδι στην ουσία κάνουμε κακό στο ίδιο μας τον εαυτό. Αν όμως προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε τις αντιδράσεις μας, τότε θα αποδυναμώσουμε το συναίσθημα. 

Το λάθος πολλών ανθρώπων είναι να προσπαθούν να μη νιώθουν ζήλια. Όχι. Ζήλια μπορείς να νιώθεις αλλά πρέπει να έχεις τον έλεγχο των αντιδράσεων και των συμπεριφορών. Αυτό που πραγματικά βοηθάει είναι να συγκεκριμενοποιήσουμε τις αξίες και τις αρχές μας. Αν ιεραρχήσουμε τις αξίες τότε μπορούμε να απομακρυνθούμε από δυσάρεστες συμπεριφορές που έχουν απόροια τη ζήλια και συνήθως εκδηλώνονται με τρόπο αυτοκαταστροφικό.

 Να θυμάστε πάντα πως οι αξίες είναι αυτές που δίνουν τροφή στις πράξεις μας και όταν αυτές δεν είναι ξεκάθαρες τότε και οι πράξεις μας δεν θα είναι αυτές που πραγματικά μας κάνουν καλό και προάγουν τη ψυχική μας υγεία. 

#5 Τί να κάνεις; Δράσε!

Δηλαδή πάρε αποφάσεις και δράσε σύμφωνα με το τι συνάδει με τις αξίες σου και όχι με το συναίσθημα. Ένα παράδειγμα:

Είσαι για φαγητό με μια φίλη, που σου λέει πως κληρονόμησε ένα μεγάλο ποσό και μοιράζεται μαζί σου τα σχέδιά της. 

Νιώθεις ζήλια και σκέφτεσαι υποτιμητικά για τον εαυτό σου, ντρέπεσαι γιατί την αγαπάς και είναι φίλη σου. 

Αν όμως δώσεις σημασία όχι στο ότι ζηλεύεις γιατί αυτό θα σε οδηγήσει στο να πιεστείς καθώς ξέρεις πως σκέφτεσαι λάθος, αλλά στον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση που νιώθεις για τη φίλη σου, τότε η γραμμές ορίων της ζήλιας, υποχωρούν. Εδώ θα σου πω ένα μυστικό. Μπορείς να νιώθεις ζήλια και ενθουσιασμό και χαρά και συγκίνηση μαζί.

Πάντρεψε τη ζήλια σου με τα θετικά συναισθήματα και δώσε διαζύγιο σε κάθε τι που τη συνοδεύει. 

Επέτρεψε στο νου σου να επιλέξει, να ελέγξει, να αποφασίσει. 

Δώσε εσύ το φως που χρειάζονται τα θετικά συναισθήματα και αυτά θα πνίξουν τα αρνητικά. Είναι σίγουρη η διαδικασία γιατί τα αρνητικά συναισθήματα δεν αγαπούν την αλήθεια και το φως. 

Με ειλικρίνεια, πες στον εαυτό σου ζηλεύω.

Μη νιώσεις άσχημα.

Μετά φρόντισε να βρεις τις αξίες που θα χτίσουν το δικό σου τοίχο και πίσω από αυτόν θα βρίσκεται η ζήλεια. Όχι κρυμμένη αλλά αδύναμη και ανήμπορη να προσπελάσει τα φωτεινά συναισθήματά σου. 

Πως μπορεί το Mandala Institute να σε βοηθήσει

Το Mandala Institute μπορεί να σε βοηθήσει να απομακρυνθείς από το αρνητικό συναίσθημα της ζήλιας. Ο διαλογισμός λειτουργεί απίστευτα.  

 

Για τώρα σου προτείνω να δοκιμάσεις τη Varuna Mudra 

 

 

Όταν χρησιμοποιούμε τη μούντρα χεριών κατά τη διάρκεια της πρακτικής διαλογισμού, μπορούμε να εστιάσουμε περισσότερο στις προθέσεις μας, στο να μειώσουμε για παράδειγμα τα συναισθήματα της ζήλιας, είτε στο να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα σωματικής υγείας. Έχω διαπιστώσει ότι βιώνω μια βαθύτερη αίσθηση ηρεμίας και είμαι σε θέση να περιηγηθώ στο εσωτερικό μου τοπίο με περισσότερη συγκέντρωση και κατεύθυνση.

 

Θα ήθελα να σας παρουσιάσω τη Varuna Mudra. Είναι μια χειρονομία εξισορρόπησης του νερού. Βαρούνα είναι το όνομα που δόθηκε, στον πρώιμο Ινδουισμό, στον φύλακα των νερών και τον βασιλιά των υδρόβιων ζώων. Για να εξασκηθείτε στη Βαρούνα Μούντρα, ελάτε σε μια άνετη θέση καθίσματος, είτε σταυροπόδι στο πάτωμα είτε σε μια καρέκλα. Ομοίως, θα μπορούσατε να εξασκηθείτε σε αυτή τη Μούντρα ξαπλωμένοι. Απλώς ενώστε τις άκρες των μικρών δακτύλων και των αντίχειρών σας σε κάθε χέρι. Κρατήστε τα άλλα δάχτυλα τεντωμένα αλλά χαλαρά. Ακουμπήστε τα χέρια σας στους μηρούς ή στα πλάγια. Είναι χρήσιμο να κλείσετε τα μάτια για να στρέψετε την προσοχή σας προς τα μέσα. Κρατήστε για όση ώρα νιώθετε άνετα.

Ο αντίχειρας σχετίζεται με το στοιχείο φωτιάς, όταν ενώνεται με την άκρη του δακτύλου διεγείρει το αντίστοιχο στοιχείο του δακτύλου. Κάθε ένα από τα δάχτυλα συνδέεται με ένα από τα πέντε στοιχεία, στο Varuna Mudra, εστιάζουμε στο μικρό δάχτυλο που σχετίζεται με το στοιχείο του νερού. Αυτό το στοιχείο συνδέεται με το συναισθηματικό μας κέντρο. Όταν αυξάνουμε τη δύναμή του, είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε τα άβολα και επιβλητικά συναισθήματα. Μπορούμε να μάθουμε να παίρνουμε τον έλεγχο της ζήλιας, της υπερβολικής επιθυμίας και της ενοχής.

Η μούντρα του νερού ενισχύει την ικανότητά μας να απολαμβάνουμε τη ζωή χωρίς να νιώθουμε ενοχές.

Το Varuna Mudra, όταν ασκείται τακτικά, μπορεί να μας ενθαρρύνει να γευτούμε τη γλυκύτητα της ζωής. Το νερό αντιπροσωπεύει την κίνηση και τη ρευστότητα όταν εστιάζουμε στην ενίσχυση αυτού του στοιχείου, μπορούμε να μάθουμε να «πηγαίνουμε με τη ροή». Ο κόσμος μας βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση αλλαγής, το να μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε και να προσαρμόζουμε αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία μας.

Μέθοδος:
Η άκρη του μικρού δαχτύλου αγγίζει την άκρη του αντίχειρα, με τα άλλα τρία δάχτυλα τεντωμένα.

Ειδικότητα:

Εξισορροπεί την περιεκτικότητα σε νερό και προλαμβάνει όλες τις ασθένειες που οφείλονται στην έλλειψη νερού.

Χρονική Διάρκεια:
Δεν έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και μπορεί κανείς να το εξασκήσει ανάλογα με την ώρα του.

Οφέλη:
Διατηρεί τη διαύγεια του αίματος εξισορροπώντας την περιεκτικότητα σε νερό στον οργανισμό.

 

Ακόμη το mindfulness θα σε βοηθήσει στο ίδιο κομμάτι και θα σε κάνει να νιώθεις το συναίσθημα με το να είσαι παρών και να το βιώνεις με ενσυνειδητότητα και ειλικρίνεια. Στο mindfulness όταν ένα αρνητικό συναίσθημα εμφανίζεται, αντί να το παλεύουμε μένουμε εκεί μαζί τους και το παρατηρούμε. Δες τι θα γίνει την επόμενη φορά που αισθανθείς ζήλια, απλά μείνε μαζί της. χωρίς ανάλυση ή κριτική και παρατήρησε το. Αργότερα γράψε τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνεις ώστε να επιτύχεις όλα αυτά που ζηλεύεις. 

 

Αν προσπαθείς να διώξεις τον πόνο τότε προσπαθείς να αποδράσεις από τον ίδιο σου τον εαυτό.

 

Είναι πολλές φορές ο πόνος που προκαλεί η ζήλια μεγάλος αλλά σκέψου πως εμείς μπορούμε να σε βοηθήσουμε να το διώξεις και να ζήσεις τη ζωή που σου αξίζει, σύμφωνα με τις αξίες, τα πιστεύω, τις αληθινές σου ανάγκες και τις δικές σου επιθυμίες. 

Αν σου άρεσε το άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κι αυτάΤι είναι Διαλογισμός: Κάνε την Άσκηση του ενός λεπτού!

Τί είναι Τοξική θετικότητα; Πόσο επικίνδυνη για τη ψυχική σου υγεία είναι;

Η Κατερίνα Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας, BSc Hons με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Aberdeen, με κατεύθυνση στην γνωστική & νευροψυχολογία και εγκεκριμένη από το British Psychological Society του Λονδίνου. Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το 2007 (αρ. αδείας 07/842). Είναι πιστοποιημένη Θετική Ψυχολόγος & Coaching Ψυχολόγος MSc από το πανεπιστήμιο του East London και εγκεκριμένη από το International Society for Coaching Psychology του Λονδίνου, όπου και είναι μέλος MISCP (2434). Έχει ειδίκευση στην Κλινική υπνοθεραπεία, στην αναδρομική θεραπεία (Hypnotherapy & Regression Therapy) τις οποίες και διδάσκει. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην αναδρομική θεραπεία από τον παγκόσμιο οργανισμό της Earth Association for Regression Therapy και εκπαιδεύτρια στην Κλινική Υπνοθεραπεία από την International American Association. Επιπλέον, είναι δημιουργός μοναδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ολιστική – Συνθετική Ψυχοθεραπεία & Coaching αναγνωρισμένο από την International Association of Coaches, Therapists & Mentors, στο Ολιστικό – Συνθετικό Coaching βασισμένο σε προσεγγίσεις της επιστημονικά τεκμηριωμένης Coaching Ψυχολογίας, η μοναδική αναγνωρισμένη εκπαίδευση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα από την International Society for Coaching Psychology. Είναι επίσης, Συνθετική Θεραπεύτρια μέσω των Τεχνών (Integrative Arts Therapies) από το Institute for Arts In Therapy & Education του Λονδίνου. Έχει εκπαιδευτεί στη Hatha Yoga 200 hrs και σε ποικίλες τεχνικές διαλογισμού.

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας εναρμονίζοντας νου, συναίσθημα, σώμα και πνεύμα για την ολοκληρωτική κάθαρση, ισορροπία και αυτογνωσία του ανθρώπου.

Για δηλώσεις ενδιαφέροντος και για περισσότερες πληροφορίες:

 Οι συνεδρίες διεξάγονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης – Καβούρι ή online.

Εσπερίδων 10

Κλείστε το ραντεβού σας: 210 6403224