Αναδρομική Θεραπεία

Θεραπεία Εσωτερικού Παιδιού

Η θεραπεία του εσωτερικού παιδιού είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που επικεντρώνεται στη θεραπεία και την καλλιέργεια της εσωτερικής παιδικής πτυχής του ψυχισμού του ατόμου. Το εσωτερικό παιδί αντιπροσωπεύει τις συναισθηματικές και βιωματικές πτυχές της παιδικής ηλικίας του ατόμου, συμπεριλαμβανομένων τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών εμπειριών.

Η θεραπεία του εσωτερικού παιδιού επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα άλυτα θέματα της παιδικής ηλικίας, τα τραύματα και τις συναισθηματικές πληγές που μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν την ενήλικη ζωή του ατόμου.

Στη θεραπεία εσωτερικού παιδιού, οι πελάτες καθοδηγούνται να συνδεθούν με το εσωτερικό τους παιδί και να το εξερευνήσουν μέσω διαφόρων τεχνικών, όπως οραματισμός, καθοδηγούμενη απεικόνιση, ημερολόγιο, παιχνίδι ρόλων και διάλογος. Ο θεραπευτής δημιουργεί ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για τον πελάτη ώστε να έχει πρόσβαση και να εκφράσει τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις και τις ανάγκες του από την παιδική του ηλικία.

Μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία, οι θεραπευόμενοι μπορούν να αποκτήσουν εικόνα για το πώς οι εμπειρίες του παρελθόντος έχουν διαμορφώσει τις πεποιθήσεις, τις συμπεριφορές και τις σχέσεις τους στην ενήλικη ζωή. Αναγνωρίζοντας, επικυρώνοντας και καλλιεργώντας το εσωτερικό τους παιδί, τα άτομα μπορούν να βιώσουν θεραπεία, αυτοσυμπόνια και μεγαλύτερη συναισθηματική ανθεκτικότητα.

Η θεραπεία του εσωτερικού παιδιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους αγωνίζονται με θέματα όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι δυσκολίες στις σχέσεις, το άγχος, η κατάθλιψη και τα ανεπίλυτα τραύματα από την παιδική ηλικία.

 

Πως δημιουργούνται τα ψυχικά τραύματα σε ένα παιδί;

 

Η απουσία αγάπης, η παραμέληση, ο σαρκασμός και η εκμηδένιση για τα επιτεύγματα του, η λεκτική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση, οι αρνητικές υποβολές που δέχεται για τον χαρακτήρα του, η εστίαση στις αδυναμίες του για να αναφέρουμε μερικά από αυτά, κάνουν το παιδί να αισθάνεται ανασφάλεια με τον εαυτό του, θυμό, θλίψη και κατάθλιψη, απογοήτευση, χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ντροπή και ενοχές. Το τελικό έμμεσο μήνυμα σε όλα αυτά είναι «δεν είμαι αρκετά καλός». Αυτό όμως έπειτα εκπέμπεται και προβάλλεται σε όλα!! Εργασία, Καριέρα, Οικονομικά, Συντροφικές Σχέσεις. Το υποσυνείδητο το έχει εμπεδώσει αυτό και το «παίζει» συνεχώς. Στην γλώσσα της ύπνωσης λέγεται αρνητική υποβολή, στο NLP, ονομάζεται λανθασμένος προγραμματισμός, στην ψυχολογία το τραυματισμένο παιδί και στο coaching πυρηνική πεποίθηση (εφόσον καθορίζει και όλα τα υπόλοιπα). Καθώς ενηλικιωνόμαστε, το παιδί μέσα μας συνεχίζει να νιώθει όπως ένιωθε μικρό.

 

Ο ενήλικας που μουτρώνει για παράδειγμα, είναι το παιδί μέσα μας στην ουσία που μουτρώνει, θυμώνει ή που αποφεύγει τις ευθύνες και τις δυσκολίες (σύνδρομο Peter Pan), που γκρινιάζει, που παγώνει όταν φοβάται, που επιτίθεται,  που αρνείται να προχωρήσει την ζωή του, που αποφεύγει οποιαδήποτε αλλαγή. Στην ουσία είναι αυτή η εσωτερική μας παιδική προσωπικότητα που μας μπλοκάρει ολοκληρωτικά σε πολλούς τομείς στην ζωή μας και πολύ σημαντικά όσον αφορά τις σχέσεις με το αντίθετο φύλο.

Όταν είμαστε μικροί μεγαλώσαμε με θετικές αλλά και αρνητικές υποβολές που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα μας, τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι, εάν αξίζουμε ή όχι, εάν είμαστε καλά παιδιά ή όχι σύμφωνα με τους γονείς. Από έμβρυο ακόμη καταγράφονται όλες οι πληροφορίες που βιώνει η μητέρα σε σχέση με το μωρό, με τον εαυτό της και με την συντροφική της σχέση. Τότε για πρώτη φορά αρχίζουν να διαμορφώνονται οι νευρώνες του εγκέφαλου που καταγράφουν τις εμπειρίες αυτές ως πραγματικές και ως ενήλικες αργότερα καθοδηγούμαστε ολοκληρωτικά από αυτές. Έτσι επιλέγουμε ασυνείδητα το είδος της συντροφικής σχέσης που θα έχουμε προβάλλοντας στο αντίθετο φύλο χαρακτηριστικά πρότυπα της μητέρας και του πατέρα άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά όπου μαζί με τις υποβολές που έλεγαν όταν είμαστε μικροί (χαζός, τεμπέλης, άχρηστος, ανίκανος, χοντρός, τσιγκούνης, γκρινιάρης, ατζαμής κλπ) διαμορφώνουν όλη μας την ζωή σε όλους μας τους τομείς. Μέχρι τα 7 οι αντιλήψεις του παιδιού έχουν πλέον διαμορφωθεί και ο κόσμος του γέρνει μόνο γύρω από αυτές. Φυσικά οι τωρινές έρευνες λένε ότι συνέχεια διαμορφώνονται οι νευρώνες του εγκέφαλου, παρ’ όλα αυτά, οι προγραμματισμοί αυτοί παραμένουν στο υποσυνείδητο και εάν δεν μπούμε βαθιά μέσα δεν θα μπορέσει να υπάρξει αλλαγή μόνο μέσα από την παραδοσιακή ψυχοθεραπεία ανάλυσης.

Αυτό λοιπόν που βιώνουμε σαν ενήλικες είναι μόνο μια πολύ περιορισμένη αντίληψη για όλα αυτά που μπορούμε να επιτεύξουμε.

Ποιοι είμαστε, τι μπορούμε να κάνουμε και τι δεν μπορούμε;

Φυσικά και αργότερα καταγράφονται και άλλες πληροφορίες αλλά αυτές είναι οι πρώτες σημαντικές καταγραφές στο υποσυνείδητο που δημιουργούν όλη μας την προσωπικότητα, τις άξιες μας, τα πιστεύω μας, την αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο γύρω μας, για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Τεχνικές:

Οι τεχνικές του εσωτερικού παιδιού χρησιμοποιούνται συνήθως στην υπνωτική ανάλυση για τη διερεύνηση και θεραπεία άλυτων θεμάτων από την παιδική ηλικία που μπορεί να επηρεάζουν τη σημερινή συμπεριφορά και τα συναισθήματα του ατόμου. Αυτές οι τεχνικές συνήθως περιλαμβάνουν την καθοδήγηση του θεραπευόμενου σε μια χαλαρή κατάσταση ύπνωσης και στη συνέχεια την πρόσβαση σε αναμνήσεις ή συναισθήματα που σχετίζονται με τις παιδικές του εμπειρίες.

Ο θεραπευτής μπορεί να διευκολύνει έναν διάλογο μεταξύ του σημερινού εαυτού του πελάτη και του εσωτερικού του παιδιού, επιτρέποντας στον ενδιαφερόμενο να εκφράσει και να επεξεργαστεί συναισθήματα που είχαν καταπιεστεί ή δεν είχαν αντιμετωπιστεί στην παιδική ηλικία.

Επανεξετάζοντας και ερμηνεύοντας εκ νέου τις εμπειρίες του παρελθόντος μέσα από τον φακό της κατανόησης και της συμπόνιας των ενηλίκων, οι τεχνικές του εσωτερικού παιδιού στοχεύουν στην προώθηση της θεραπείας, της αυτογνωσίας και της συναισθηματικής ολοκλήρωσης. Ορισμένες συγκεκριμένες τεχνικές περιλαμβάνουν την ηλικιακή αναδρομή, τον διάλογο του εσωτερικού παιδιού και την επανασύνδεση με την ενήλική πλευρά του.

Οφέλη:

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η κατανόηση των χειρισμών της προσωπικότητας μας ως τώρα, η συγχώρεση γονέων ή άλλων ανθρώπων, η αποφόρτιση βάρους και μια ήρεμη γαληνή. Η απελευθέρωση ότι είσαι πολύ περισσότερα από αυτές τις στενές παγιωμένες αντιλήψεις και τους στενούς λεκτικούς περιορισμούς.

Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, σε γυναίκες και άντρες με προβλήματα σχέσεων, σε ανθρώπους με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, σε ανταγωνιστικούς χαρακτήρες, σε ανθρώπους με θυμό και επιθετικότητα, σε όσους έχουν σεξουαλικά θέματα.

Μια πανέμορφη θεραπεία όπου στο τέλος κερδίζει χαρακτηριστικά και θετικές προσωπικότητες που θέλει να έχει. Μπορεί ξέχωρα να γίνει και η προγενέθλια αναδρομή ή η θεραπεία του εσωτερικού παιδιού ή και σε συνδυασμό μεταξύ τους.

Δίνεται καθοδήγηση πώς να χρησιμοποιηθούν αυτές οι καινούργιες δυνάμεις.

Δήλωση Ενδιαφέροντος

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.